UEFA Intertoto Kupası kazanan takımlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Hamburger UEFA Intertoto Kupası'nı, toplamda iki kez kazanmıştır. Üç başka takımla birlikte organizasyonu en çok kazanan ekip konumundadır.

UEFA Intertoto Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi veya UEFA Kupası'na katılma hakkı kazanamayan Avrupa kulüpleri için UEFA tarafından yaz aylarında düzenlenen bir futbol turnuvasıydı. Bu turnuva, UEFA Kupası'na katılmak için alternatif bir yoldu.[1] 1961 yılında başlamasına karşın, 1995 yılına kadar UEFA tarafından tanınmadı. 1995'te UEFA tarafından resmî olarak düzenlenmeye başlayan turnuva, 2009 yılına kadar organize edildi ve aynı yıl, popülaritesinin azalmasından dolayı kaldırıldı.[2]

İlk düzenlenen turnuvayı kazanan Strasbourg ve Bordeaux takımları, 1995-96 sezonunda UEFA Kupası'na katılma hakkı elde ettiler. İlk sezon iki şampiyon çıkarken, sonraki sezon üçer şampiyon çıkmaya başladı. 2005 yılında düzenlenen turnuva üç takımın şampiyon olduğu son turnuva oldu. 2006 yılından itibaren turnuvayı kazanan sayısı tek takıma düşürüldü.[3] 2006 yılında yapılan düzenlemeyle beraber Intertoto Kupası'ndaki ilk on bir takım, UEFA Kupası'na ikinci ön eleme turundan itibaren katılmaya başladı.[4] Turnuvaya katılan takımlar, bir maçı kendi evinde olmak üzere toplam iki maç yapmaktaydı.[1]

Hamburger, Villarreal, Schalke 04 ve Stuttgart; ikişer defa şampiyonluğu ulaşarak bu anlamda turnuvanın en başarılı takımları oldular. Schalke ve Villarreal aynı zamanda, 2003 ve 2004 yıllarında olmak üzere üst üste iki defa şampiyonluk kazanmıştı. Fransız takımları ise, turnuva tarihinde toplam 12 şampiyonluk kazanarak ülke bazında turnuvanın en başarılı ülkesi oldu.

Kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
dagger Uzatma süresi sonucunda maçı kazandı
* Uzatma süresi sonrasındaki penaltı vuruşları ile kazandı
Yıl Ülke Şampiyon Skor İkinci Ülke Stadyum Yer
1995  Fransa Bordeaux 2-0 Karlsruhe  Almanya Wildparkstadion Karlsruhe, Almanya
 Fransa Bordeaux 2-2 Karlsruhe  Almanya Chaban-Delmas Stadyumu Bordeaux, Fransa
Bordeaux toplamda 4-2 kazandı
1995  Fransa Strasbourg 1-1 Tirol Innsbruck  Avusturya Tivoli-Neu Innsbruck, Avusturya
 Fransa Strasbourg 6-1 Tirol Innsbruck  Avusturya Meinau Stadyumu Strasbourg, Fransa
Strasbourg toplamda 7-2 kazandı
1996  Almanya Karlsruhe 0-1 Standard Liège  Belçika Maurice Dufrasne Stadyumu Liège, Belçika
 Almanya Karlsruhe 3-1 Standard Liège  Belçika Wildparkstadion Karlsruhe, Almanya
Karlsruhe toplamda 3-2 kazandı
1996  Fransa Guingamp 2-1 Rotor Volgograd  Rusya Merkez Stadyumu Volgograd, Rusya
 Fransa Guingamp 1-0 Rotor Volgograd  Rusya Roudourou Stadyumu Guingamp, Fransa
Toplamda 2-2, Guingamp deplasman golüyle kazandı
1996  Danimarka Silkeborg 2-1 Segesta  Hırvatistan Sisak Şehir Stadyumu Sisak, Hırvatistan
 Danimarka Silkeborg 1-0 Segesta  Hırvatistan Silkeborg Stadyumu Silkeborg, Danimarka
Toplamda 2-2, Silkeborg deplasman golüyle kazandı
1997  Fransa Auxerre 0-0 Duisburg  Almanya Wedau Stadyumu Duisburg, Almanya
 Fransa Auxerre 2-0 Duisburg  Almanya Abbé-Deschamps Stadyumu Auxerre, Fransa
Auxerre toplamda 2-0 kazandı
1997  Fransa Bastia 1-0 Halmstads  İsveç Örjans Vall Halmstad, İsveç
 Fransa Bastia 1-1dagger Halmstads  İsveç Armand Cesari Stadyumu Bastia, Fransa
Bastia toplamda 2-1 kazandı
1997  Fransa Lyon 1-0 Montpellier  Fransa Mosson Stadyumu Montpellier, Fransa
 Fransa Lyon 3-2 Montpellier  Fransa Gerland Stadyumu Lyon, Fransa
Lyon toplamda 4-2 kazandı
1998  İspanya Valencia 2-0 Salzburg  Avusturya Lehen Stadyumu Salzburg, Avusturya
 İspanya Valencia 2-1 Salzburg  Avusturya Mestalla Stadyumu Valensiya, İspanya
Valencia toplamda 4-1 kazandı
1998  Almanya Werder Bremen 1-0 Vojvodina  Sırbistan-Karadağ[A] Weser Stadyumu Bremen, Almanya
 Almanya Werder Bremen 1-1 Vojvodina  Sırbistan-Karadağ[A] Şehir Stadyumu Novi Sad, Sırbistan
Werder Bremen toplamda 2-1 kazandı
1998  İtalya Bologna 1-0 Ruch Chorzów  Polonya Renato Dall'Ara Stadyumu Bologna, İtalya
 İtalya Bologna 2-0 Ruch Chorzów  Polonya Chorzów Belediye Stadyumu Chorzów, Polonya
Bologna toplamda 3-0 kazandı
1999  Fransa Montpellier 1-1 Hamburger  Almanya Mosson Stadyumu Montpellier, Fransa
 Fransa Montpellier 1-1 Hamburger  Almanya Imtech Arena Hamburg, Almanya
Toplamda 2-2, Montpellier penaltı atışlarıyla 3-0 kazandı *
1999  İtalya Juventus 2-0 Rennes  Fransa Alpler Stadyumu Torino, İtalya
 İtalya Juventus 2-2 Rennes  Fransa Roazhon Park Rennes, Fransa
Juventus toplamda 4-2 kazandı
1999  İngiltere West Ham United 0-1 Metz  Fransa Upton Park Londra, İngiltere
 İngiltere West Ham United 3-1 Metz  Fransa Saint-Symphorien Stadyumu Metz, Fransa
West Ham United toplamda 3-2 kazandı
2000  İtalya Udinese 2-2 Sigma Olomouc  Çekya Andrův Stadyumu Olomouc, Çek Cumhuriyeti
 İtalya Udinese 4-2dagger Sigma Olomouc  Çekya Friuli Stadyumu Udine, İtalya
Udinese toplamda 6-4 kazandı
2000  İspanya Celta Vigo 2-1 Zenit  Rusya Balaídos Stadyumu Vigo, İspanya
 İspanya Celta Vigo 2-2 Zenit  Rusya Petrovskiy Stadyumu Sankt-Peterburg, Rusya
Celta Vigo toplamda 4-3 kazandı
2000  Almanya Stuttgart 2-0 Auxerre  Fransa Abbé-Deschamps Stadyumu Auxerre, Fransa
 Almanya Stuttgart 1-1 Auxerre  Fransa Neckarstadion Stuttgart, Almanya
Stuttgart toplamda 3-1 kazandı
2001  İngiltere Aston Villa 1-1 Basel   İsviçre St. Jakob-Park Basel, İsviçre
 İngiltere Aston Villa 4-1 Basel   İsviçre Villa Park Birmingham, İngiltere
Aston Villa toplamda 5-2 kazandı
2001  Fransa Pars Saint-Germain 0-0 Brescia  İtalya Prensler Parkı Paris, Fransa
 Fransa Paris Saint-Germain 1-1 Brescia  İtalya Mario Rigamonti Stadyumu Brescia, İtalya
Toplamda 1-1, Paris Saint-Germain deplasman golüyle kazandı
2001  Fransa Troyes 0-0 Newcastle United  İngiltere Aube Stadyumu Troyes, Fransa
 Fransa Troyes 4-4 Newcastle United  İngiltere St James' Park Newcastle, İngiltere
Toplamda 4-4, Troyes deplasman golüyle kazandı
2002  İspanya Málaga 1-0 Villarreal  İspanya El Madrigal Villarreal, İspanya
 İspanya Málaga 1-1 Villarreal  İspanya La Rosaleda Stadyumu Málaga, İspanya
Málaga toplamda 2-1 kazandı
2002  İngiltere Fulham 2-2 Bologna  İtalya Renato Dall'Ara Stadyumu Bologna, İtalya
 İngiltere Fulham 3-1 Bologna  İtalya Loftus Road Londra, İngiltere
Fulham toplamda 5-3 kazandı
2002  Almanya Stuttgart 0-1 Lille  Fransa Grimonprez-Jooris Stadyumu Lille, Fransa
 Almanya Stuttgart 2-0 Lille  Fransa Neckarstadion Stuttgart, Almanya
Stuttgart toplamda 2-1 kazandı
2003  Almanya Schalke 2-0 Pasching  Avusturya Orman Stadyumu Pasching, Avusturya
 Almanya Schalke 0-0 Pasching  Avusturya Arena AufSchalke Gelsenkirchen, Almanya
Schalke 04 toplamda 2-0 kazandı
2003  İspanya Villarreal 2-1 Heerenveen  Hollanda Abe Lenstra Stadyumu Heerenveen, Hollanda
 İspanya Villarreal 0-0 Heerenveen  Hollanda El Madrigal Villarreal, İspanya
Villarreal toplamda 2-1 kazandı
2003  İtalya Perugia 1-0 Wolfsburg  Almanya Renato Curi Stadyumu Perugia, İtalya
 İtalya Perugia 2-0 Wolfsburg  Almanya Volkswagen Arena Wolfsburg, Almanya
Perugia toplamda 3-0 kazandı
2004  Fransa Lille 0-0 Leiria  Portekiz Lille Şehir Stadyumu Lille, Fransa
 Fransa Lille 0-2dagger Leiria  Portekiz Dr. Magalhães Pessoa Stadyumu Leiria, Portekiz
Lille toplamda 2-0 kazandı
2004  Almanya Schalke 2-1 Slovan Liberec  Çekya Arena AufSchalke Gelsenkirchen, Almanya
 Almanya Schalke 1-0 Slovan Liberec  Çekya Nisa Stadyumu Liberec, Çek Cumhuriyeti
Schalke 04 toplamda 3-1 kazandı
2004  İspanya Villarreal 2-0 Atlético Madrid  İspanya El Madrigal Villarreal, İspanya
 İspanya Villarreal 0-2 Atlético Madrid  İspanya Vicente Calderón Stadyumu Madrid, İspanya
Toplamda 2-2, Villarreal penaltı atışlarıyla 3-1 kazandı *
2005  Fransa Lens 1-1 CFR Cluj  Romanya Dr. Constantin Rădulescu Stadyumu Kaloşvar, Romanya
 Fransa Lens 3-1 CFR Cluj  Romanya Bollaert-Delelis Stadyumu Lens, Fransa
Lens toplamda 4-2 kazandı
2005  Fransa Marseille 0-2 Deportivo La Coruña  İspanya Riazor Stadyumu A Coruña, İspanya
 Fransa Marseille 5-1 RC Deportivo de La Coruña  İspanya Vélodrome Stadyumu Marsilya, Fransa
Marseille toplamda 5-3 kazandı
2005  Almanya Hamburger 1-0 Valencia  İspanya Imtech Arena Hamburg, Almanya
 Almanya Hamburger 0-0 Valencia  İspanya Mestalla Stadyumu Valensiya, İspanya
Hamburger toplamda 1-0 kazandı
2006  İngiltere Newcastle United[B] 1-1 Lillestrøm  Norveç St James' Park Newcastle, İngiltere
 İngiltere Newcastle United 3-0 Lillestrøm  Norveç Åråsen Stadyumu Lillestrøm, Norveç
Newcastle United toplamda 4-1 kazandı
2007  Almanya Hamburger[C] 1-1 Dacia Chișinău  Moldova Cumhuriyet Stadyumu Kişinev, Moldova
 Almanya Hamburger 4-0 Dacia Chișinău  Moldova Imtech Arena Hamburg, Almanya
Hamburger toplamda 5-1 kazandı
2008  Portekiz Braga[D] 2-0 Sivasspor  Türkiye 4 Eylül Stadyumu Sivas, Türkiye
 Portekiz Braga 3-0 Sivasspor  Türkiye Braga Belediye Stadyumu Braga, Portekiz
Braga toplamda 5-0 kazandı

Performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Takıma göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Kazananlar İkinciler Kazandığı yıl İkinci olduğu yıl
Hamburger 2 1 2005, 2007 1999
Stuttgart 2 0 2000, 2002 -
Schalke 04 2 0 2003, 2004 -
Villarreal 2 0 2003, 2004 -
Karlsruhe 1 1 1996 1995
Auxerre 1 1 1997 2000
Bologna 1 1 1998 2002
Valencia 1 1 1998 2005
Montpellier 1 1 1999 1997
Lille 1 1 2004 2002
Newcastle United 1 1 2006 2001
Braga 1 0 2008 -
Bordeaux 1 0 1995 -
Strasbourg 1 0 1995 -
Guingamp 1 0 1996 -
Silkeborg 1 0 1996 -
Bastia 1 0 1997 -
Lyon 1 0 1997 -
Werder Bremen 1 0 1998 -
West Ham United 1 0 1999 -
Juventus 1 0 1999 -
Celta Vigo 1 0 2000 -
Udinese 1 0 2000 -
Troyes 1 0 2001 -
Paris Saint-Germain 1 0 2001 -
Aston Villa 1 0 2001 -
Fulham 1 0 2002 -
Málaga 1 0 2002 -
Perugia 1 0 2003 -
Marseille 1 0 2005 -
Lens 1 0 2005 -
Tirol Innsbruck 0 1 - 1995
Rotor Volgograd 0 1 - 1996
Segesta 0 1 - 1996
Standard Liège 0 1 - 1996
Halmstads 0 1 - 1997
Duisburg 0 1 - 1997
Vojvodina 0 1 - 1998
Ruch Chorzów 0 1 - 1998
Salzburg 0 1 - 1998
Metz 0 1 - 1999
Stade Rennais 0 1 - 1999
Zenit 0 1 - 2000
Sigma Olomouc 0 1 - 2000
Basel 0 1 - 2001
Brescia 0 1 - 2001
Heerenveen 0 1 - 2003
Wolfsburg 0 1 - 2003
Pasching 0 1 - 2003
Leiria 0 1 - 2004
Atlético Madrid 0 1 - 2004
Slovan Liberec 0 1 - 2004
CFR Cluj 0 1 - 2005

Ülkeye göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Şampiyonluk İkincilik
 Fransa 12 5
 Almanya 8 4
 İspanya 5 4
 İtalya 4 2
 İngiltere 4 1
 Portekiz 1 1
 Danimarka 1 0
 Avusturya 0 3
 Çekya 0 2
 Rusya 0 2
 Belçika 0 1
 Hırvatistan 0 1
 Hollanda 0 1
 Sırbistan-Karadağ[A] 0 1
 Polonya 0 1
 Romanya 0 1
  İsviçre 0 1
 İsveç 0 1
 Türkiye 0 1

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   O dönem Sırbistan-Karadağ'ı temsilen turnuvaya katılan FK Vojvodina, 2006'da bu ülkenin dağılması sonrasında, günümüzde Sırbistan takımı olarak varlığını sürdürmektedir.
B.   Newcastle United, UEFA Intertoto Kupası'nı 2006 yılında kazandı, 11 takım arasından en ileri gidebilen takım olarak UEFA Intertoto Kupası aracılığıyla UEFA Kupası'na katıldı. Gösterilen maç Intertoto Kupası'nda temsili bir finaldir.
C.   Hamburger, UEFA Intertoto Kupası'nı 2007 yılında kazandı, 11 takım arasından en ileri gidebilen takım olarak UEFA Intertoto Kupası aracılığıyla UEFA Kupası'na katıldı. Gösterilen maç Intertoto Kupası'nda temsili bir finaldir.
D.   Braga, UEFA Intertoto Kupası'nı 2008 yılında kazandı, 11 takım arasından en ileri gidebilen takım olarak UEFA Intertoto Kupası aracılığıyla UEFA Kupası'na katıldı. Gösterilen maç Intertoto Kupası'nda temsili bir finaldir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ a b "Competition format" (İngilizce). UEFA.com. 1 Aralık 2007. 6 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. 
  2. ^ "Champions League changes agreed" (İngilizce). UEFA.com. 1 Aralık 2007. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2008. 
  3. ^ "UEFA Intertoto Cup History" (İngilizce). UEFA. 13 Temmuz 2005. 7 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2008. 
  4. ^ "Regulations of the Intertoto Cup, p.5" (PDF) (İngilizce). UEFA.com. 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2008.