Tartışma:Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski kaliteli madde adayları Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri, bir kaliteli madde adayıydı ama kaliteli madde kriterlerini karşılayamadı. Aşağıda maddenin iyileştirilmesi için öneriler bulunmaktadır. Bu sorunlar halledildikten sonra madde tekrar aday gösterilebilir. Kullanıcılar ayrıca bir hata olduğuna inanıyorlarsa bir inceleme isteyebilirler.
14 Mayıs 2018 Kaliteli madde adayı Başarısız
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.

Vaktiniz varsa bakın lütfen[kaynağı değiştir]

Maddeyi yazan arkadaşlar, şuradaki videoyu (vaktiniz varsa tamamanı, yoksa 15. dakikadan sonrasını) izleyin. Belki biliyorsunuz bu konuyu. Ama bilginiz yoksa, tam da yazdığınız madde.--Potkal (mesaj) 18:53, 6 Temmuz 2017 (UTC)

@Potkal Proje kaynak listesine eklendi. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:14, 6 Temmuz 2017 (UTC)
@Potkal, Kaptan'ın hatırına/anısına izledim, ama ziyan oldu 35 dakikam. Bu bölümün maddemizle hiç ilgisi yok. Bölümler karışmış herhalde. iazak (mesaj) 17:55, 8 Temmuz 2017 (UTC)
Hangi bölümse Proje kaynak listesinden de çıkaralım öyleyse @İazak --Ahmet Turhan (mesaj) 19:12, 8 Temmuz 2017 (UTC)
Yanlış bölümmüş. Karışmış, TRT2'de yaptığı programlardan biri de olabilir. Epey bakındım, seyretmiştim önceden, şimdi bulamıyorum o bölümü. Neyse, madem boş yere oyaladım sizi, kendimi affettirmek için şunu vereyim size incelemeniz için.--Potkal (mesaj) 19:27, 8 Temmuz 2017 (UTC)
Teşekkürler @Potkal. Bunu kayaklara ekledim, Kaptan'ı çıkardım. iazak (mesaj) 00:01, 9 Temmuz 2017 (UTC)

Telif Hakkı[kaynağı değiştir]

Şuradan sayfadaki telif hakkı içeren bölümleri görebilirsiniz bunları silmek mi yoksa değiştirmek mi gereklidir? --By erdo can • msj 05:24, 31 Temmuz 2017 (UTC)

@İazak, eklenen metinlerin birçoğu telifli. Ben de daha önce maddeler oluştururken bu sorunu yaşamıştım. Olayları kendi cümlelerimizle aktardığımızda sorun kalmaz, eklediğiniz cümleleri kendi ifadelerinizle düzenleyebilir misiniz? Ben de aynısını yapacağım.Burada kaynaklar var, bir düzenleyin derim, yoksa madde telif nedeniyle silinir. --Ahmet Turhan (mesaj) 08:36, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Merhaba @Ahmet Turhan ve @By erdo can,
Aktarımları kendi cümlelerimle yapıyorum. Tarihi konularda yoruma kaçmayacak kadar az değiştirerek özetliyorum. Bu tür maddelerde asıl sakıncalı olan irticalen yazmak.
Ayrıca sözler, antlaşma maddeleri veya silah-mühimmat listeleri gibi alıntıları hemen hemen aynı şekilde aktarmak gerekiyor malum. Yani yukarıdaki gibi tool ile benzeşim yüzdesine bakılması bu nedenlerle doğru değil.
Çok kaynakla çalıştım, düzgün yazmadıklarım da olmuş olabilir. Sorun olan yerleri tam belirtirseniz kontrol ederim.iazak (mesaj) 08:49, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Toolda aynen aktarılan cümleler zaten işaretli, benim de eklediklerim arasında cümleleri değiştirmem gereken öğeler orada belli, oradan kontrol edebiliriz. --Ahmet Turhan (mesaj) 08:53, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Yukarıda açıklamıştım neden aynen alıntılandıklarını. Başka örneğiniz var mı?iazak (mesaj) 10:15, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Bir noktada değişiklik yapabildim. Yukarıda dediğim gibi kalanı hep alıntı ve silah-mühimmat listesi. Tüfek yerine tabanca, 39 bin yerine 40 bin yazamayacağımıza göre, mecburen benzeyecek. Böyle binlerce vikipedi maddesi var, kaynak belirttikten sonra sorun değil, asıl sorun sözleri (basit Türkçeleştirmeler dışında) değiştirmek. (O Türkçeleştirmeleri yapmasam, daha da benzeyecekmiş.)iazak (mesaj) 13:12, 31 Temmuz 2017 (UTC)
Listeyi tabloya çevirince "bozmadan" benzerlik oranı da kendiliğinden düşmüş oldu. Bundan da anlaşılıyor ki Tool sadece fikir sahibi olmak için yararlı, karar vermek için değil.iazak (mesaj) 23:24, 1 Ağustos 2017 (UTC)

Rus yardımına dair farklı iddia[kaynağı değiştir]

Merhaba, Rus yardımının Buhara Cumhuriyeti'nin altınlarıyla yapıldığına dair iddia var. Ancak bu iddiayı teyit edecek belge yok. Ancak yine de iddia olarak metinde yer almalıdır. Zira bu iddiayı dillendiren Buhara Cumhuriyeti'nin üst düzey görevlisi Osman Kocaoğlu'nun oğlu Prof. Timur Kocaoğlu ve başka kişiler tarafından dillendiriliyor.--Nushirevan11 19:17, 31 Temmuz 2017 (UTC)

Cevap Cevap @Nushirevan11 Bu konuyu dört ayrı kaynak belirterek eklemiştim zaten. Okuyabilirsiniz. Ancak tüm kaynakları okuyup tüm yardımları alt alta koyunca yardımların yalnız Buhara kaynaklı olduğu iddiası havada kalıyor. Ama belli ki gerçek payı olan bilgiler bunlar.iazak (mesaj) 21:46, 31 Temmuz 2017 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı Not ettiğiniz kaynağı da diğer dört kaynağa ekledim. Teşekkürler.iazak (mesaj) 21:55, 31 Temmuz 2017 (UTC)

Batı devletleri tabiri[kaynağı değiştir]

Batı devletleri tabiri öncelik olarak hangi devletlerden bahsediyor onu paragrafta tam olarak anlayamıyoruz.Bu konu hakkında bilgi sahibi olan insanlar bu tabirin hangi devletler için geçerli olduğunu bilebilirler fakat bu konu hakkında herhangi bir bilgi sahibi olmayan kişiler "Batı devletleri" söyleminden doğru bir anlam çıkaramayabilecekleri için tabirin değişikliğini istiyorum.Onun yerine örnekler verebiliriz örn:(İngiltere,Fransa,ABD) gibi kapital sistem içinde yer alan devletler-tabirini kullanabiliriz. --Tunay59 (mesaj) 16.26, 30 Nisan 2020 (UTC)[yanıtla]

Bu ülkeler isim isim ayrılmayıp "bir sistemin ayrı ayrı ülkeleri" olarak tarif edildiği için ansiklopedik olarak Batı dünyası olarak geçiyor. Bu ifadenin içerisinde pek çok alt başlık var, Antik Yunan'dan başlayıp Helenistik ve Roma kültürüne kadar giden, ardından sömürgecilik, Sanayi Devrimi gibi gibi konuları kapsayan çok derin bir konu. en:Western world incelenebilir. O yüzden bu geniş anlamda "Kurtuluş Savaşı" olarak özel adlandırılan çatışmalar bütünü aslında ülkeler savaşı değil kaynaksal bazda bir sistem çatışması olarak ele alınıyor. @Tunay59 -- Ahmet Turhan(mesaj) 16.30, 30 Nisan 2020 (UTC)[yanıtla]
Batı devletleri tabirini Batı dünyası terimi ile özdeşleştirebiliyorsak o zaman ayrıca ansiklopedik olarak Batı devletleri adında ayrıca bilgilendirici bir başlık açılabilir veya buna benzer bir tabir varsa yazıda etiketlenebilir @Ahmet Turhan .--Tunay59 (mesaj) 16.47, 30 Nisan 2020 (UTC)[yanıtla]
Maddenin ana yazarı @İazak, onun görüşünü alalım. -- Ahmet Turhan(mesaj) 09.56, 1 Mayıs 2020 (UTC)[yanıtla]
Uyarı için teşekkür ediyorum. Batı Dünyası'nın tamamı konuya dahil olmadığından "İtilaf Devletleri" tabiri daha doğru, haklısınız. Az önce ilgili cümleleri güncelledim. Haber verdiğiniz için de teşekkürler. --iazak (mesaj) 15.16, 1 Mayıs 2020 (UTC)[yanıtla]
Rica ederim,kolay gelsin. @İazak --Tunay59 (mesaj) 15.32, 1 Mayıs 2020 (UTC)[yanıtla]