Tartışma:Sinema

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Sinema (Taslak-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sinema maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sinema kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sanat (Taslak-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sanat maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sanat kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Sinema / Film[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese, uzun süredir aklımda olan bir şeyi sizinle paylaşmak istedim. Şöyle ki; buradaki sinema maddesi film maddesine çok benziyor. Sinema genel olarak filmlerin üretildiği bir sektörün adı biliyorsunuz ki. Maddenin içeriğine baktığımızda da öncelikle bir dağınıklık ve film maddesine benzerliği görebilirsiniz. Burada normalde sektör ile alakalı bilgilerin yer alması gerekir ama bunun için Sinema sektörü maddemiz mevcut zaten. Ben diyorum ki bu maddeyi İngilizce vikide olduğu gibi anlam ayrımı sayfasına çevirelim. Gerekli olan Sinema salonu gibi maddeleri açıp burayı temizleyelim. Bu konuda sizler de fikriniz belirtirseniz biran önce hareketi geçer, maddeyi ve bağlı olduğu maddeleri toparlayabiliriz. Aklıma gelen arkadaşları etiketliyorum. Etiketleyemediğim arkadaşlardan da fikirlerini bekliyorum. @Vikiçizer, @Chansey, @Ahmet Turhan, @Rapsar, @Maurice Flesier, @BSRF, @Seksen iki yüz kırk beş, @SunSoldiers, @Sebastian James. --Pragdonmesaj 07:22, 17 Aralık 2017 (UTC)

Böyle bir liste oluşturulduğu zaman yavaş yavaş açmaya çalışırız, sonrasında şekillendiği ölçüde bilgiler netleşir bence. --Ahmet Turhan (mesaj) 08:39, 17 Aralık 2017 (UTC)
Konu ile ilgili ve bilgili olan sizsiniz Pragdon. Sistemi oluşturmak adına bir yapılacaklar listesi oluşturulursa yardımcı olurum. chanseyMesajYaz 08:46, 17 Aralık 2017 (UTC)
  • Liste yapacak bir iş yükü yok aslında. Eksik gördüğüm bir kaç madde var sadece, onları da ben hallerim. Demek istediğimi tam olarak anlatamadım ben :/ Benim danışmak istediğim bu maddeyi ingilizcede olduğu gibi anlam ayrımı sayfasına çevirmek üzerine. Yani aslında maddeyi silip "Anlam ayrımı" olarak açmak. Direkt SAS'a taşımak istemedim belki farklı görüş gelir SAS'ta bir yanlış anlaşılmaya yol açmadan buradan çözüm üretiriz diye. Şu an madde içerisindeki mevcut bilgiler zaten film, sinema sektörü gibi maddelerimizin içerisinde var. Hatta daha ayrıntılı ve sağlıklı. O yüzden diyorum ki bu maddeyi silelim veya direkt içeriği boşaltıp anlam ayrımı sayfası haline getirelim. @Chansey, @Ahmet Turhan --Pragdonmesaj 09:00, 17 Aralık 2017 (UTC)
@Pragdon anladım. Varolan içeriğin tekrar etmemesi için olabilir, mantıklı geliyor. chanseyMesajYaz 09:05, 17 Aralık 2017 (UTC)
Film maddelerinde genelde açıklama kısmında sinema filmi, tv filmi yazılıyor kimisi sinema maddesine bağlıyor kimisi film maddesine bağlıyor bence Film maddesi altında sinema filmi tv filmi gibi alt başlıklar yer alabilir. Aynı zamanda sinema salonu, film gibi maddeler seçkin içeriğe sahip olma potansiyeline sahip maddeler bunların üstüne çalışılabilir.≈ SunSoldiers  ✉  13:57, 17 Aralık 2017 (UTC)
  • Bu maddenin içeriği film maddesinin içeriğine benziyorsa bu maddedeki içeriğin uygun düşen kısmını film maddesine taşıyıp bu maddeyi adını değiştirmeden Vikiveri'de bağlandığı diğer maddeler gibi sinema salonu maddesine dönüştürebiliriz. Anlam ayrımı sayfasına gerek yok bence.--BSRF 💬 14:05, 17 Aralık 2017 (UTC)
Bence anlam ayrımı sayfasına ihtiyaç olacak zira sinema sektörü, sinema salonu vs vs gibi kısaca "sinema" diye anılan çok şey var. --Pragdonmesaj 14:41, 17 Aralık 2017 (UTC)
Sinema sektörü maddesinin adı film endüstrisi. Sinema salonunun adının da yalın olarak sinema olmasını önerdim. Anlam ayrımı sayfasına ekleyecek madde pek yok ama olacaksa da "Sinema (anlam ayrımı)" şeklinde oluşturulması daha uygun olur.--BSRF 💬 14:47, 17 Aralık 2017 (UTC)
Demek istediğinizi şimdi daha iyi algıladım. Sağlıklı bir çözüm olabilir. Diğer arkadaşlardan da gelecek fikirleri görüp ona göre harekete geçelim o vakit. --Pragdonmesaj 14:55, 17 Aralık 2017 (UTC)
Geniş bir kavram/alan olmasına rağmen Vikipedi'de yeterince geniş ele alınmadığı ortada. Verilecek her türlü çeki düzen olumlu olur bence, değişiklikler zamanla yerine oturacaktır. Yapacağımız bir şey olursa haberimiz olsun. Vikiçizer (mesaj) 19:12, 17 Aralık 2017 (UTC)
  • Sinema salonu, adını sanattan alıyor aslında, değil mi? Tiyatro maddesi de mesela sanat olan tiyatroyu konu alıyor. Kelimenin ilk çıkış noktası zaten sanat. Bu nedenle sanatı anlatan maddenin sinema olması gerektiğini düşünüyorum kesinlikle. İngilizcedeki "film" kelimesi hem bizim kullandığımız film (yani üretilen eserler, "movie" de derler) hem sanatolan "sinema" hem de ilgili sektör anlamında kullanılmakta. Adlandırma kuralları sayfasını incelerken fark ettim, "doğal anlam ayrımı" oluşturmak sebebiyle "salon (sinema)" ya da "sinema (salon)" gibi kullanımlar yerine "sinema salonu" gibi kullanım varsa bunu tercih etmekteler. Bu yüzden madde adları da bu şekilde. Bu bağlamda biz, sanatı konu alan maddeyi "sinema", salonu konu alan maddeyi "sinema salonu", endüstriyi konu alan maddeyi ise "sinema endüstrisi" olarak adlandırabiliriz. İngilizcedeki "film" kelimesini her zaman "film" olarak çevirmemek lazım bu arada (Pragdon'un da bahsettiği gibi). "Film eleştirmeni" olmamalı ("sanat eleştirmeni" diyoruz mesela, "sanat eseri/eser eleştirmeni" değil).--RapsarEfendim? 05:19, 18 Aralık 2017 (UTC)
  • Farklı bir görüş gelmeyecekse ben gerekli düzenlemelere başlıyorum o halde. Yapacağım değişiklikler şu yönde;
  • Sinema: Sadece sinemanın sanat ve onun içerisindeki konumu ile ilgili olan konuyu içerecek.
  • Sinema salonu: Yapı olan salon olacak haliyle.
Bu iki maddede de filme dair bilgi verilmeyecek sadece iç bağlantılar ile ilgili başlıklara yöneltilecek. Bu sebeple mevcut başlığın içeriği tamamen değiştirilecek neredeyse.
Ayrıca; Sinema (anlam ayrımı) sayfası da oluşturarak Sinema (dergi), Sinema salonu gibi başlıkları eklemeyi düşünüyorum.
Ek olarak @Rapsar yanlış algılamadıysam şayet, son söylediğin kısma katılmıyorum ("Film eleştirmeni" olmamalı). Sanat eleştirmenliği ile film eleştirmenliği birbirlerinden farklı "meslek" gruplarıdır. Bir sinema/film eleştirmeni bir heykelin, resmin veya bianelin eleştirisini yazamaz. Film eleştirmenliği başlı başına bir meslek konumunda günümüzde. Tabi bunun yeri ilgili başlığın tartışma kısmı. Sadece küçük bir not düşmek istedim buraya da. :) --Pragdonmesaj 12:40, 12 Ocak 2018 (UTC)
Eksik yazdığım için anlaşılamamış @Pragdon. Film eleştirmeni değil de sinema eleştirmeni olmalı demek istemiştim :)--RapsarEfendim? 19:39, 12 Ocak 2018 (UTC)
Ah tamam şimdi evet o konuda katılıyorum :) --Pragdonmesaj 21:09, 12 Ocak 2018 (UTC)