Vikiproje tartışma:Sinema

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Sinema (Proje-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sinema maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sinema kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Proje  Bu madde Proje-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Sinema maddelerindeki filmlerin önem atamaları[kaynağı değiştir]

Film maddelerinde kıstaslarım şöyle: (Dilerseniz siz de üzerine yorumda bulunun, memnun olurum.)

  • Default olarak filmlere önem değeri olarak "Az" atanır.
  • En önde gelen ulusal festivallerde (ki Türkiye çapında Antalya ve İstanbul'dur) En İyi Film, Yönetmen veya Senaryo ödüllerinden en az birini kazanan ya da önemlice uluslararası festivallerde benzer başarıyı elde eden filme "Orta" önemi verilir.
  • Berlin, Cannes, Venedik, Oscar veya Altın Küre festivallerinde 3 önemli ödülden en az birini veya ikincil önemli festivallerde birden fazla benzer ödülü kazanan filme "Çok" önemi verilir.
  • Dediğiniz gibi "Dünya sinema tarihi açısından önemli" sayılı film için de "En" uygun olur. En çok Oscar, Altın Küre toplayıp koleksiyon yapan birkaç film de bunlara katılır.
  • En çok izleyici toplayan filmler için ödül seviyesi yetmese de bir üst önem ataması da yerinde olacaktır.
Sinema insanları için de benzer kurallar geçerlidir.
Ne dersiniz, çabaya değmez mi? (Tek başıma biraz güç oluyor doğrusu.) iazak (mesaj) 16:21, 30 Haziran 2017 (UTC)
  • Merhaba @İazak, öncelikle elinize sağlık yararlı bir iş. :)
Kıstaslar genel olarak söylediğiniz gibi ancak, "en önde gelen" festival diye bir söylem haklı olarak ardından kime göre neye göre sorusunu getiriyor. Burada bahsini ettiğiniz şeyi çok iyi anladım hatta benim için de aynı şeyler geçerli ancak biri çıkıp Ankara Film Festivali de veya Saraybosna Film Festivali de en önde gelen bir film festivalidir deme hakkı var. Bu kargaşaya yol açmamak için ben genellikle festivallerde yarışmış (ödül almasa da) her filme "orta" önemli diyorum. Yarışma listesine girmekte önemli zira. Bir de yönetmen, senarist vs. diye ayırmıyorum ödülleri. Ayırdığımız an yine benzer soru gelecek. "Kime, neye göre bu ödül daha önemli?"
Dünya sinema tarihi açısından önemli filmlere, misal Ay'a Seyahat. Ya da belli bir türün ilk örneği filmlere de "En" demek daha uygun.
En çok ödül, seyirci vs gibi filmlere de "Çok" daha uygun.
Kişiler için de benzer durumlar söz konusu. Bir kaç güne ben de size destek atarım muhakkak :) --Pragdonmesaj 16:43, 30 Haziran 2017 (UTC)


  1. Bir festivalde yarışmış olmak "Orta" yı hakketmemeli. Diğer proje maddelerimizde de, İngilizce wikipedia'da da madde sayılarındaki ağırlık yukarıdan aşağıya logaritmik olarak yükselir. "En" sayılıdır, "Çok" epey azdır vb. Bir de kayda değer olmayıp yer bulamayan ve SAS olanları düşünürsek, "Az" bile bir önem vermek anlamına geliyor, bunu göz ardı etmeyelim.
  2. Ankara Film Festivalini "önde gelen" sayan 'biri' çıktığında onu ikna etmek de sizin benim görevimiz olacak.
  3. En çok ödül, seyirci için "Çok" yazmışsınız. Yalnız, çok Oscar alana elbette "Çok" verilir ama çeşitli orta seviyedeki festivallerde çok ödül toplamak hele hele sadece katılmak bir pazarlama faaliyeti yardımıyla bile halledilebiliyor. Dünyanın önde gelenleri dışındaki bol ödüllü filmlere durumlarına göre bazen "Orta" bazen "Çok" vermek daha doğru olacak.
  4. Ödüllerin hangilerinin önemli olduğu konusunda "kime neye göre" denecek bir durum yok. Yazdığım 3 veya En İyi Kadın ve Erkek ile 5 ödül 'önemli' sayılır. Bunlar benim kıstaslarım değil. Vikipedide önem atarken bir kadın veya erkek oyuncunun sıra dışı başarısı nedeniyle filmin öneminin atanmasına (çoğu haklı) itirazlar olacaktır. O nedenle filmin ana unsuru olan senaryo yönetim ve filmin kendisi ile 3 en önemli ödülü önde tutmak gayet makul bir seçim. İyi bir efekti olan çöp filmleri düşündükçe ödülleri birbirinden ayırmanın mutlak bir zorunluluk olduğunu 'önem'le belirteyim.
  5. Dediğiniz gibi sinema tarihi açısından önemli veya ilk olanlara diğer kıstasların ötesinde önem vermek gerek. Az önce Ay'a Seyahat filmine "En" atadım örneğin.
Bir daha değerlendirin, bekliyorum. iazak (mesaj) 17:40, 30 Haziran 2017 (UTC)
  • Madde madde ayırıp tartışmak daha sağlıklı olacak sanırım :)
  1. Bir festivalde yarışmış olmak "Orta" yı hakketmeli bence çünkü bir yıl içerisinde vizyona, onlarca hatta binlerce film giriyor. Vizyona giren her film de kayda değer olduğu için vikipedide yer alabilir. Bunlar, ilk etapta "Az" önemle burada bulunurlar. Onlarca veya binlerce film arasından da içlerinden de "üç beş" film, festivallerin yarışma bölümlerine dahil oluyor bunlardan "bir kaçı" da ödül alıyor. Yarışacak kadar bir değere sahip olan filmler ile diğer vizyon filmleri arasında bir fark olmalı bence.
  2. Ankara Film Festivalini "önde gelen" sayan 'biri' benim sanırım :) Aynı zamanda Altın koza veya Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali. Misal uçan süpürge FIPRESCI'nin ödül verdiği tek kadın filmleri festivali o yüzden özel bir yere sahip "bence". Türkiye'deki festivalleri geçelim yurtdışındaki festivalleri veya ödüllerini nasıl değerlendireceğiz? Onları Türkiye'deki kadar rahat takip edemiyoruz. Ülke içerisindeki önem ve değerlerini de haliyle tam olarak bilemiyoruz. Bunu tartacak bir mekanizmamız da yok.
  3. Üstteki değerlendirmem de buna bağlı zaten. "orta seviyedeki festival" kime neye göre orta seviye? Misal benim için Oscar önemli değildir. Bir başkası için Altın Portakal. TBA'ya uymak için hepsine eşit mesafede yaklaşmalıyız. Pazarlama stratejisi kısmına çok katılı kalmamak gerekir. Misal Akademi de bir çok filme politik yaklaşıp siyasi ortama göre "siyasi" kararlar verebiliyorlar. Bkn: Satıcı.
  4. Bu maddeye kendimden örnek vereyim. Benim için bir festivaldeki en önemli ödüllerden biri "en iyi sanat yönetmeni ödülü"dür. Alanım bu, ve bana göre bir sette sanat departmanı yoksa film de yoktur. Bir boom operatörüne veya ses teknisyenine göre bu "en iyi ses ödülü" çok önemlidir. Örnekleri çoğaltmak elimizde.
  5. Fikir olarak benzer şeyleri düşünüyoruz. Ama bu düşüncelerimizi Vikipedi'ye olduğu gibi aktarmak özellikle TBA konusunda sorun yaratacak.
Ayrıca, bu tartışmanın açılmasını çok değerli bulduğumu söylemeliyim. Buradan çıkacak sonucu "vikiproje sinemanın politikası" haline getirmeliyiz ve yardım sayfasına da eklemeliyiz ki bir standart yakalayalım @İazak. :) --Pragdonmesaj 09:58, 1 Temmuz 2017 (UTC)
  • Bence de değerli bir tartışma olacak @Pragdon. Politika haline getirmek gerekiyor, çok doğru. Ardından uyumsuzlukların giderilmesi kolaylıkla sağlanabilir.
    1. Festivallerin yarışma bölümlerinde yer alan film sayısı yılda 3-5 adet değil, çok çok daha fazla. Önem değerlendirmesi yaparken amacımız Kayısı festivaline katılan ile Ankara Film Festivalinde En İyi Film ödülünü kazananı aynı "Orta" ile değerlendiremeyiz. Okuyana da hiçbir bilgi iletememiş oluruz. Hiç yapmamak daha makul olur. "Yarışacak kadar bir değere sahip" cümleniz herhangi bir festival için kullanılamaz. Örneğin Cannes veya Oscar için bu cümlenin anlamı olur, çünkü adaylık seçimleri bile ciddi bir süreç bunlarda. Ben de destekleyebilirim. Ama herhangi bir festival demek bizi "Orta" aşırılığına götürür. Ayrıca festivaller yarışmalarına prensip olarak katılmayan veya gerek görmeyen, asıl hedefi pazar olan filmler vardır ve çoğunluktadır. Bunların içinde birçok örnek, kalite ve/veya seyirci bakımından festival yarışmasına katılan ama hiçbir ödül kazanmayan filmlerden üstündür, nesnel ve (medyada çok yer almak vb.) genel kabul gören bir kriter oluşturmanın zorluğu nedeniyle bunların tümü "Az" önemde kalmak durumundadır. Dediğinizi yaparsak, hiç hakketmeyen birçok festival filmini bu filmlerden önemli görmüş oluruz.
    2. Şöyle örneklere de "Orta" denmesi iyice sorunlu olur: İsimleri lazım değil, festivalin yarışma kısmına katılıp, herhengi bir ödül kazanmadığı gibi festival gösterimlerinde bile pek izlenmeyen, sonunda vizyona da giremeyip, tabii yapımcını zarara da uğratan filmler var.
    1. Altın Koza 3., Ankara 4. sıradadır. Bunu festivallerin tüm tarihini de göz önünde tutarak belirtiyorum. Ben ilk 2 diyebilirim, başkası ilk 3 diyebilir, siz ilk 4 festival Türkiye çapındaki önde gelen festivallerdir diyebilirsiniz. Bunlar tartışılıp ortak bir kabulle ilerlenilebilecek unsurlar. Ancak Sinema projesinin dünya çapında olduğunu akılda tutarak, Türkiye'den 4 önemli festival eklersek, dünya festivallerinden vikipedide olanların çoğunu eklememiz gerekecek ki çok tercih etmememiz gerektiğini belirteyim. Asıl yapılmaması gereken ise, daha düşük önemdeki festivalleri diyelim Yeşilçam ödüllerini Altın Portakal ile aynı kefeye koymak veya Ankara'yı dikkate alıp daha önemli olduğu açık olan Altın Lale'yi dışlamaktır.
    2. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivalini özelleşmiş bir festival olarak önemsiyorum. Belki bu yanı önemsenerek ilk 5'te görülebilir, itirazım olmaz.
    3. Yurt dışındaki festivallerin neden takip edilemediğini anlayamadım. Türkiye'de olduğu gibi dünyada da hangi festivallerin 'önde gelen' olarak kabul gördüğü oldukça açıktır. Belli sınırdakilerin önem çemberine dahil veya hariç tutulması, yine yukarıda Ankara, Altın Koza veya Uçan Süpürge ile örneklediğim üzere tartışmaya açıktır. Kimi San Sebastian'ın, kimi New York Eleştirmenlerinin en üst önem dairesine dahil olmasını tercih edebilir, ama kimsenin Cannes'ı dışlaması mümkün değildir.
    4. "Tartacak mekanizmamız yok" yazmışsınız. Film film tartmak, ister istemez öznel olabileceği için önemli festivallerin önemli ödüllerinin kazanılmasını veya çok sayıda ödül alınmasını tartı aracı olarak kullanmayı amaçlıyoruz zaten. konumuz bu. (Festivallerin önemi ise üst maddede yazdığım gibi.)
    1. Benim için de Oscar 1 numara olmamakla birlikte önem değerlendirmesini kendi düşünceme göre oluşturmuyorum göründüğü üzere. Genel kabul görülenlerin hangileri olduğunu , hangi festivallerin dünya çapında önemsendiği ise yalnız benim bildiğim bir sır değil neyse ki. :) Sonuçta, burası özel alanımız değil bir ansiklopedi olduğundan, ortalama değer yargılarına uymak durumundayız. Yoksa siz, ben ve diğer arkadaşlar çok farklı standartlar belirleyebilirdik.
    2. Pazarlama başarısıyla veya hatır yoluyla (özellikle yüksek önemde olmayan) festivallerin yarışma bölümlerine katılmak pek de zor olmadığını vurgulayayım. Bunun otomatik bir "Orta" önem getirmesi, diğer "Orta" önemdekilere haksızlık olur. (Yalnız Türkiye'den bahsetmiyorum.)
    1. Önce görüntü yönetimi, ardından sant yönetimi benim için de çok çok önemli. Katılabilirim, ama genel kabul "büyük üçlü" veya kadın ile erkek katılımı ile "büyük beşli" olan ödüller öne çıkıyor. Yalnız sanat yönetimi başarılı, kalan unsurları çok zayıf film fazla yoktur herhalde, ama görüntü ve sanat yönetimi katılırsa, mecburen en iyi kadın ve erkek ödüllerini de filmin "Orta" önemde sayılması için kriterlere katmamız gerekir. Korkarım yardımcı kadın ve erkek ödüllerinin de eklenmesi beklenecektir topluluk tarafından. Pek emin değilim doğrusu. Ama topluluk eğilimi bu yönde çoğaltmayı tercih ederse uyarım tabii.
    2. Ancak film değil ama görüntü yönetmeni veya sanat yönetmeninin Oscar aldıysa "Çok", San Sebastian veya Altın Portakal aldıysa "Orta" öneme yükselmesi gerekir.
  1. Bu maddede tamamen aynı fikirdeyiz ama tabii hangi filmlerin ve bunların yaratıcısı olan kişilerin üst seviyeleri hak edeceği konusunda size, bana ve diğer katılımcılara göre değişebilecektir. Bu alanda politika belirlemek yeterli olamayacak, zaman içinde madde madde uzlaşmak gerekecek. Ama hallolur bir biçimde.

Uzun tartışma yazılarından kaçınma politikamı, (madde çokluğundan) ihlal etmiş bulundum. Okuyanlar kusura bakmasın lütfen. iazak (mesaj) 11:43, 1 Temmuz 2017 (UTC)

  • Cevap Cevap Yazışmalar uzun olunca cevap verebilmek vakit aldı. :) Şöyle bir şey yapalım derim; Öncelikle festival ve ödülleri tartışıp karara bağlayalım. Ardından da filmlere, oyunculara, sektör çalışanlarına ve şirketlerine gelelim. Böylece daha hızlı ve dağınık olmadan tartışabiliriz sanırım. Ayrıca diğer kullanıcı arkadaşlar da yorulmadan takip edebilirler yazışmaları :) Ne dersiniz @İazak? --Pragdonmesaj 04:19, 1 Ağustos 2017 (UTC)
  • Cevap Cevap Kabul. Parçalamak iyi olur. İkimizden başka kimsenin okuyup okumadığını da öğreniriz umarım. Önem politikasını oluşturduktan sonra mevcut önem seviyelerini de güncellememiz gerekiyor. Sinema ile Türk sineması ve Altın Lale festivali maddelerinin aynı seviyede olması makul değil.
Kriterleri bilgi, deneyim ve hissiyatımızla kararlaştıracağız tabii, ama politikaları belirledikten sonra tam bir matematik işlemi yapar gibi önem atamalarını yapabilirsek yararlı olacağı kanaatindeyim. (Bu arada İngilizce film projesinden de kısmen yararlanabiliriz. Ama aynısını uygulamak istemem.)iazak (mesaj) 11:18, 1 Ağustos 2017 (UTC)

Festival ve ödüllerin önem skalası[kaynağı değiştir]

Tekliflerim şöyle:
  1. Dünyadaki "Çok" önemli festivaller: Akademi, Altın Küre, Cannes, Berlin. (Listeyi çok uzatmamayı tercih etmekte yarar var, yoksa önemden geçilmeyecek ve maddelerin birbirinden farkı olmayacak.)
  2. Bir filmin en azından "Orta" öneme sahip olması için, a) "Çok" önemli festivallerin film, yönetmen, senarist, kadın, erkek, yabancı fim altılısından en az birini alması, b) Çok (bir miktar saptanabilir) sayıda festival ödülü kazanması c) En çok (bir sıra saptanabilir) izlenen filmler arasında olması. Belki şöyle bir d) şıkkı da eklenebilir, Yabancı dilde film dalında aday olması.
Şimdilik bu kadar. Parça parça devam ederiz.iazak (mesaj) 11:18, 1 Ağustos 2017 (UTC)
  • Cannes, Berlin gibi festival ve Akademi, Altın Küre gibi ödüllerin önemlerini neye göre belirleyeceğiz? Bunun için bir standart oluşturmak gerekir diye düşünüyorum. Bu standart ne olmalı sence? --Pragdonmesaj 16:57, 1 Ağustos 2017 (UTC)
  • Sinemayla ilgilenen herkesin bildiği, hatta "sektör tarafından dayatılan" diyelim, genel geçer üstünlük atfedilen ödüller bunlar. (Festivalde verilmiş olmasını ayırmıyorum.) İki kez daha yazmıştım, benim değil genelin normuna göre bu dörtlü diğer ödüllerden daha çok önemseniyor. Bana kalsa San Sebastian'ı en önemli ödüllere almak isterdim, ama bunu oylamaya bile sunmam, "popüler" olmak durumundayız bu platformda. Hep sorduğuna göre sen genel kabulün bu dörtlü olmadığını düşünüyorsun herhalde. Sence genel kabul, hangi ödüllerin en önemli ödüller olduğu yönünde?iazak (mesaj) 23:38, 1 Ağustos 2017 (UTC)
  • Genel kabulden ziyade eşitlikçi yada TBA tarafından yaklaşıyorum meseleye. Bir ansiklopedi için de böyle olması gerektiğini savunuyorum, biz festivalleri veya ödülleri kendi aralarında kıyaslayacak konumda değiliz. Bu yüzden ""popüler" olmak durumundayız" sözüne maalesef katılmıyorum. Tüm festivaller ve ödüller orta önemdedir "bana göre" (Bu, çok da olabilir, önemli olan tek bir skalada kalması). TBA için de bunun olması gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden her lafın arasına bunu sıkıştırıyorum :) Burası için de TBA önemli bir politika takdir edersin ki. İngilizce Vikiprojeye baktım ama onlar sinema ve film konularına önem atamamışlar haliyle yazılı bir referans alacağımız nokta yok. Bu da işimizi zorlaştırıyor aslında :) --Pragdonmesaj 00:19, 2 Ağustos 2017 (UTC)
  • Öncelikle şunu söyliyim, diğer projeler kapsamında değerlendirme yaparken de böyle bir skalanın yokluğu rahatsız ediyordu beni. Bu açıdan yukarda da belirtildiği gibi burdan çıkacak sonuçlar önemli o yüzden yerinde bir tartışma bence. Konuya dönecek olursam, İazak'ın sıraladığı festival ve ödüllerin film maddelerinin önem seviyesini belirlemesini kabul ettik diyelim. TBA konusunda hassas olmak adına hepsine eşit derecede yaklaşmak lazım. Ama dunya genelinde önemli olarak kabul edilen Akademi ödüllerini, Altın Palmiye, Altın Küre gibi ödülleri senin benim önemsememem bu kriterleri etkilememeli. Sonuçta oluşturmamız lazımsa bu skalayı. Hangi festivalleri ve ödülleri kriter olarak kabul edeceğiz konusuna gelince: dediğim gibi önemli kabul edilen ödülleri seçip sinema tarihindeki yeri, istatiksel bilgileri ışığında belirleyebiliriz. Çünkü tüm festivalleri alıp her sene festivallere katılan filmleri Orta, ödül alanları ise Çok diye değerlendirmemiz de yanlış olur. Vikipedi'de yer alan tüm film maddelerine "Az" diyorsak, herhangi bir festivalden ödül alanları "Orta", belirleyeceğimiz ödüllerden birini alanları "Çok", belirleyeceğimiz ödüllerden birkaçç tanesini alanları "Önemli" olarak kabul edebilir miyiz? Aklıma daha iyi bir fikir gelmiyor şu an. — OkanfanEvet benim? 12:54, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap Selam @Okanfan. Aşama aşama ilerlemeye karar verdik @Pragdon ile. Şimdilik başka bir karar alamadık. :) O yüzden sırayla gidelim, önce hangi festivallerin önemsendiğinde bir sonuca varalım. Hem yalnız filmleri önem sırasına sokmadığımız için çok çok az filme "En", az sayıda filme "Çok" atamalıyız. Dolayısıyla en önemli ödüllerden birini her alan filmi "Çok"lamamak gerek. Neyse, şimdi biraz ileriye bırakalım.
Selam Pragdon, ödüllerin değerini biz kıyaslayalım demiyorum, kıyaslanmışı var. :)
Bilinen popüler olanları/daha fazla önenmsenenleri kullanalım diyorum. Dut festivalindeki ödülü Cannes'da verilen ödülle bir tutmanın veya iki festivale de katılan filmlere aynı önemi atfetmenin TBA açısından daha doğru olacağı iddia edilemeyecektir herhalde.
Ayrıca TBA ile aynı paragrafta tüm ödüller "bana göre" orta önemdedir, demeni anlayamadım. TBA her şeyi eşitlemek anlamına gelmez, asıl böyle yapılırsa tarafsızlık bozulur. Her birimizin çeşitli "bana göre"leri var elbette, ama bu sayfada bunları uzlaştırmaya çalışmayacağız. Hatta tüm vikipedi topluluğu toplanıp ortalamamıza göre bir karar versek bile görece öznel kararlar çıkar. Yapılması gereken yerleşik değerlere göre dünya çapında bir karar vermektir. "Popüler" dediğim zaman nerdeyse yalnız Hollywood'u önde tutmak anlaşılmasın, sinema sektöründe Cannes da popülerdir, BAFTA da, Berlin de. Her üçünün de Akademi ödüllerinden farklı değerlendirmeleri olur her zaman. (Altın Küre hariç, orda Akademi ile çok yakın sonuçlar çıkar.) İngilizce vikipedinin Amerikan sineması gibi bir projesinde var örneğin, ama oralardan almayalım zaten. Henüz 3 kişi iken, daha hangi ödüllerin dünyada en çok önemsenmekte olduğunda anlaşamayacaksak, uzlaşarak politika oluşturma işini boş verelim. Projenin tek işi önem atamak ve bunu ille sabit bir politika üzerinden yapmak değil.
Yazılı referans İngilizce vikipedide olmasa da, bulmak zor değil. Şu dört 1, 2, 3, 4 listenin ortalamasını alınca yazdığım dörtlü ve BAFTA sonucu çıkıyor. BAFTA'ya biraz haksızlık etmişim, onu da katmak gerek.iazak (mesaj) 15:46, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap Bu beş ödülü (Akademi, Altın Küre, BAFTA, Berlin, Cannes) kıstas olarak kabul edersek, maddeleri değerlendirme kriterlerimiz nasıl olacak? Yani bunlardan birini kazanan "çok" önemli mi olacak? O halde "En" kriterimiz ne olacak? — OkanfanEvet benim? 20:15, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap Selam @Okanfan. Pragdon ve gelirse diğer katılımcıları beklemeden bir sonraki aşamaya geçmek istiyorsunuz, anlıyorum. Bunların yanıtları da bu sayfanın üst satırlarında, tümünü okuyun sizz önce. O sırada ilk aşamayı tamamlarız belki.iazak (mesaj) 20:54, 2 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap Selam @İazak. Sayfayı okudum tabiki. En seviyesi için "Dünya sinema tarihi açısından önemli" sayılı film için de "En" uygun olur. En çok Oscar, Altın Küre toplayıp koleksiyon yapan birkaç film de bunlara katılır. demişsiniz. Ben de bir üstteki yorumumda bundan bahsediyordum. Neyse. Şimdi öncelikle bence, hangi festivalleri seçeceğiz bunu karara bağlayalım. — OkanfanEvet benim? 07:05, 3 Ağustos 2017 (UTC)
Cevap Cevap Olur. Teşekkürler. iazak (mesaj) 07:35, 3 Ağustos 2017 (UTC)
  • Tartışma biraz soğudu. Vakit bulmuşken yukarıdakiler ile alakalı aklımdakini buraya not düşeyim; İngilizce viki başta olmak üzere bir çok viki filmlere vs. "önem" ataması yapmıyor. Türkçe vikipedide de bunu yapsak nasıl olur? Bu önem atamaları şu an olduğu gibi ileride de kafa karışıklıklarına yol açacak gibi. Diğer vikilerde bu sebeple kaldırdılar sanırım. Biz de festival ve filmlere önem ataması yapmayıp, Vikiproje:Sinema kapsamında sadece kuramsal sinema maddelerine önem ataması yapalım derim ben. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? --Pragdonmesaj 10:43, 3 Kasım 2017 (UTC)

Film konuları[kaynağı değiştir]

Merhaba

Benim çevirdiğim film maddelerinin çoğu filmin konusu ile ilgili baştan sona ayrıntılı bilgi içeriyor. Bu bir ansiklopedi maddesi olduğu ve bir kişinin filmi izlemeden filmin konusu ile ilgili derinlikli bilgi sahibi olmak isteyeceğini düşündüğüm için Plot bölümlerini aynen çevirdim. Ancak filmi izlemeden önce konusunu kısaca okumak isteyenler için konunun ayrıntılı anlatıldığı sayfalarda ufak bir uyarı koymayı düşündüm. Şöyle bir örnek yaptım. Konunun başına Bu bölüm filmin baştan sona konusu ile ilgili ayrıntılı bilgi içermektedir ekledim. Aslında ben gelmeden çok önce vikipedide benzer bir şablon varmış, bir bot önerisinde tesadüfen rastladım. Ancak maalesef şablon silinmiş. Oy verenlerin çoğu, film ve kitaplarda zaten ayrıntılı bilgi olmadığını söylemişler ve bu uyarının gereksiz olduğunu söylemişler ancak benim gördüğüm bir çok sayfada (film-kitap) ayrıntılı konu anlatımı var. Bu konudaki görüşleriniz neler? Bundan sonra açtığım sayfalara bu uyarıyı koymayı düşünüyorum siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu portal pek aktif görünmüyor umarım bir cevap gelir ve bu konuyu sinema veya edebiyat alanında katkı veren biriyle konuşabilirim. Kirazcicegi34 (mesaj) 12.44, 31 Ekim 2021 (UTC)[yanıtla]