Tartışma:Bizans İmparatorluğu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.

bu yazı ekşisözlük'ten mi kopyalanmış? Tüm harfler küçük. Baştan aşağı okuyup yazımını düzeltmek çok zor olacak :(. EnginGunduz 14:03, 13 Aralık 2005 (UTC)


Bizans İmparatorluğu maddesini tamamen değiştirdim. Eskisi, ansiklopedi maddesi yazma kaygısıyla zaten yazılmamıştı. Önceki maddeye katkıda bulunmaya çalışan arkadaşlar kusura bakmasın, on metinden ansiklopedi maddesi çıkmazdı. --DeveDiKeNi 21:52, 7 Nisan 2006 (UTC)

Elinize saglik, eskisine gore cok daha iyi olmus. Eşref 06:12, 8 Nisan 2006 (UTC)



'Roma İmparatoru I. Constantinus, İS 330’da imparatorluğun başkentini eski Yunan kenti Byzantion’a (Bizans) taşıdı......'

Arkadaşlar ya tarih bilmiyorsunuz ya mitoloji yada her ikisini de ama kesin olan şu ki 17. yüzyıldan sonra gelişen faydacı tarih yazarlığı etkisi altında milliyetçiliğin geliştiği bilinen bir olgudur.

1- Bugün Yunan dediklerimiz tarihi İyonyalılar değildir. 2- Bugün Yunan dediklerimiz Akaların soyundan gelenlerdir.

Bunların bağlamında olguyu tekrar ele almanızda yarar vardır. Saygılarımla--LandSCape 13:23, 18 Mayıs 2006 (UTC)

İyonya uygarlığını kuranlar Dor istilasından kaçan Akalardır.

Bugünki Yunanlı dediklerimiz ise Helen-Latin karışımı Bizans kökenli halktır.

Byzantium'u kuranların Dor-Aka sentezi olan Hellen uygarlığı olduğu süphelenilmekle birlikte kesin bir bilgi yok. Sadece efsaneler var. Ama Grek kökenli koloniciler olduğu kesin.

DenizRC 18:50, 14 Haziran 2006 (UTC)

Bizans yani Doğu Roma'nın temeli Contantinius'un Byzantion'u yeniden şekillendirmesiyle atılmıştır.Buradaki temel amaç bütün Akdeniz havzasını çevreleyen imparatorluğun tek bir merkezden yönetilememesidir.Bahsi geçen Byzantion kenti M.Ö 7 yüzyılda Yunanistan'dan gelen Megaralı kolonistler tarafından kurulmuştur.Doğu Roma İmparatorluğu aslen Latin kökenli olmasına rağmen zaman içersinde bulunduğu coğrafyanında etkisiyle Yunanlaşmış ve kendine has bir sanat(Yunan,Latin,Arap ve Acem)geliştirmiştir.Özellikle mozaiklerde doğu etkileri net bir biçimde kendini göstermektedir.

Büyk KOnstantin şehre "Nova Roma" ismini verdi kendi ismini değil, onun ölümünde sonra türkjlerin fethine kadar Konstantinapolis olarak bilindi şehir...

Şehir aslında 1930'a kadar Konstantinopolis adı altında bilindi. 1930'da sonra İstanbul ismini aldı. Konstantin 16:14, 4 Eylül 2011 (UTC)


Yunanistanın Tarihi?

Doğu Roma İmparatorluğunun tarihi nerden Yunanistanın tarihi oluyor? Bu tarih bir yunanlının olduğu kadar bir arnavutun, bulgarın, sırbın, gürcünün, türkün, ermeninin ve levant kıyısındaki araplarında tarihidir.Bu yüzden yan taraftaki yunanistanın tarihi kısmının çıkarılması taraftarıyım--Ollios 22:32, 16 Şubat 2009 (UTC)

Osmanlı İmparatorluğu maddesinden Türk tarihi başlığının çıkarılmasını istemek gibi düşünün lütfen. Sonuçta Osmanlı İmparatorluğu da Türklerin tarihi olduğu kadar, Sırpların, Yunanların, Ermenilerin ve Kürtlerin de tarihi idir. Doğu Roma İmparatorluğu Yunan tarihi altında yer almalıdır çünkü İmparatorluğun Doğu kesmi Yunanların çoğunlukta olduğu, onlar tarafından yönetildiği ve dilinin de 7. yüzyıldan itibaren artık sadece Yunanca olduğu bir imparatorluk idi. Türklerin onlarla savaşması ve 1453'de Konstantinopolis'i işgal etmeleri, hatta II. Mehmed'in kendisini Roma İmparatoru ilan etmesi ya da Sırbistan İmparatorluğu'nun İmparator Duşan altında Konstantinopolis ile çekişmesi onlara Roma tarihini sahiplenme hakki veremez kanımca. --Konstantin 16:12, 4 Eylül 2011 (UTC)

yarım bin yıldan fazla bir süre önce yok olmuş olan bir imparatorlukla(ki romalıların kurduğu bir imparatorluktur yunanlıların değil) ingilizlerin ve almanların daha yeni kurduğu yunanistan adı verilen bir devletin arasında bağ kurmak tarihi çarpıtmaktan başka bişey olmadığı düşünüyorum. türkiye ise osmanlı paşaları tarafından kurulmuş ve ülkesini bir imparatorluktan cumhuriyete dönüştürmüştür. tarihsel gerçekleri göz ardı etmiyelim lütfen.----

1071'den önce anadoluda türk diye bir şey mi vardı ki, roma imparatorluğu :) türklerinde tarihi olsun. siz aklıevvel misiniz? Adı bile Roma, yani roman uluslarına dayalı roma imparatorluğunun sınırları doğuda çok genişleyince yönetme sorunu çıkmış, m.ö 300 lü yıllarda doğu bölümü ayrı bir hükümete (bizans) bağlanmıştır. bildiğin italyanlar ve akraba ulusları (fransız, portekiz, ispanyol vb.) kurulan ve sonra sınırları yunanistan ile anadoluya, mezopotamyaya kadar genişleyen devletin yunanistandan itibaren dahil olan bölümüdür. osmanlı barbarları tarafından doğu roma imparatorluğu 1453'de ki barbar akınları ile istila edilmiş ve fiili varlığı sona ermiştir.88.232.154.142 14:38, 7 Aralık 2012 (UTC)

Kuruluş tarihi[kaynağı değiştir]

Kuruluş tarihi olarak Constantin in kenti yeniden kurduğu yıl(330) yazılmış fakat bu tarihin ya ikili yönetimin(Diarchy) başlangıç tarihi(286) ya da I. Theodosius ölümü(395) olması gerekmez mi?----υυ®mesaj 15:30, 1 Ağustos 2009 (UTC)

Yunan Tarih Şablonu[kaynağı değiştir]

  • 1-yunan tarih şablonu, bizans sanatı alt başlığının içine yerleştirilmiş ama ilgili bölümde sadece istanbuldaki, bizans eserleri var bu durumda burda bulunması gereksiz
  • 2-son olarakta bu şablon özellikle yunanistandaki bizans eserlerinde veya yunanistanda geçen bizans savaşları gibi doğrudan yunanistan ile ilgili maddelerde olmalı diye düşünüyorum.--Ollios 14:54, 6 Şubat 2011 (UTC)

Bizans İsmi[kaynağı değiştir]

  • Arkadaşlar Bizans ismi sonradan uydurulmuş bir isim olup İmparatorluğun hüküm sürdüğü yıllarda hiçbir zaman kullanılmamıştır. Dolayısıyla Madde'deki Bizans isimlerinin Doğu Roma olarak değiştirilmesi ve Doğu Roma İmparatorluğundan Bizans İmparatorluğu diye söz edilmemesi taraftarıyım. --okanorgun 11:26, 8 Temmuz 2011 (UTC)
  • Bu sikkedeki Byzantium yazısını da sonradan kazımışlar herhalde...--Rapsarmesaj 11:35, 8 Temmuz 2011 (UTC)
  • Tarihi araştırırsan Doğu Roma İmparatorlarının taç giyerken Roma İmparatoru olarak taç giydiğini Doğu Roma'dan bahsedilirken Imperium Romanum yani Roma İmparatorluğu olarak bahsedildiğini ve Hüküm sürdüğü yıllarda hiçbir zaman Bizans isminin kullanılmadığını bu ismin İmparatorluk yıkıldıktan sonra Alman Hieronymus Wolff tarafından ortaya atıldığını görürsün ayrıca Byzantium ismi İstanbul'un eski adıdır onuda belirteyim. Ancak şuda var Doğu Roma eski Roma Kültürü olan Latin Kültürü yerine Yunan Kültürü'nü benimsemiş ve eski Roma'nın Dili olan Latince yerine Yunanca'yı kabul etmiştir ve İmparatorluk böylece yunanlaşmış diyebiliriz bu sebeple Bizans diyerek İmparatorluğun artık Roma ile alakasının kalmadığını belirtmek istemiş olabilirler. --okanorgun 09:50, 11 Temmuz 2011 (UTC)
    • ilgili sikke büyük olasılıkla, doğu roma ile alakasız, roma dönemi öncesi istanbul'una ait bir sikke. dönemindeki tüm para örnekleri gibi sadece ait olduğu kentin adını taşıyor yani imparatorlukla alakasız. fakat bunun yanında bizans adının uydurulmuş bile olsa tarihsel bir adlandırma olduğu düşünüyorum yani bence isteyen kullanabilir. örneğin "bizans oyunları" diyoruz. maddenin adının zaten doğu roma imparatorluğu olduğundan hatırlatırım. madde ismi olarak Bizans imparatorları maddesinde olduğu gibi "bizans" isimlerinin "doğu roma" yapılmasını desteklerim ama madde içi metinlerde isteyen istediğini kullanabilir bence.--Ollios 00:11, 14 Temmuz 2011 (UTC)

Doğu Roma Resmi[kaynağı değiştir]

Makalede doğu roma olarak ms.300 yılına ait bir Roma İmparatorluğu resmi var. Doğu romanın 395 yılında kurulduğunu ve imparatorluğun Roma imparatorluğunun sadece yarısını kontrol ettiğini göze alırsak bu resim silinmelidir. Biri düzeltsin lütfen. — Bu imzasız görüş 85.107.158.77 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.