Orly Havalimanı saldırısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Orly Katliamı sayfasından yönlendirildi)
Orly Havalimanı saldırısı
Harita
BölgeParis, Fransa
Tarih15 Temmuz 1983
Saldırı türü
Bombalı saldırı
Ölü8
Yaralı55
İşleyenlerASALA

Orly Havalimanı Saldırısı veya Orly Katliamı,[1] Ermeni ASALA örgütü tarafından 15 Temmuz 1983'te Türk Hava Yolları'nın Paris Orly Havalimanındaki sivillerin bulunduğu bürosuna karşı gerçekleştirilen bombalı saldırı. Olayda patlatılan bomba ile ikisi Türk, dördü Fransız, biri Amerikalı ve biri İsveçli olmak üzere sekiz kişi ölmüştür, 28'i Türk, 55 kişi de yaralanmıştır.[2]

Çanta içine eklenmiş bomba havalimanının kalabalık güney garında yerleşen THY'nin bürosunda patlamıştır. Olayda üç kişi hemen ölmüş, beş kişi ise olaydan sonra hastanede ölmüştür. Bomba sadece yarım kilo semtex plastik patlayıcı maddesinden yapılmıştır, ama üç portatif gaz balonuna bağlı olması sonucunda kurbanlar geniş yanıklara maruz kalmıştır.[3]

Olayla ilgili Fransız polisi 29 yaşındaki Suriyeli Ermeni Varujan Garabedyan'ı (Varujan Garbisyan olarak da bilinir) tutuklamıştır. Sanık kendisinin ASALA örgütünün Fransız bölümünün başkanı olduğunu söylemiş ve bombayı Orly Havalimanına yerleştirdiğini itiraf etmiştir. Saldırıdan önce havalimanına gelen Garabedyan, yolcuların birine valizlerinin fazla olduğunu söylemiş ve yolcuya 65 dolar vererek çantasını bagaj kontrolünden geçirmesini istemiştir. Paris'ten İstanbul'a giden THY'nin uçağında, uçak havada iken patlayacak bomba zamanından önce bagaj rampasında patlamıştır.[4]

Garabedyan bombanın Ermeni kökenli Türkiye vatandaşı Ohannes Semerci'nin Villiers-le-Bel'deki evinde hazırlandığını itiraf etmiştir.[4] Bombayı gaz balonlarına bağlaması şüphesi üzere başka bir Ermeni kökenli Türkiye vatandaşını, 22 yaşındaki elektronik uzmanı olan Nayir Söner'i (Nayir Souner)[5] polis bir süre sonra Marsilya'da hapsetmiştir.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Olaydan sonra havaalanına gelen dönemin Fransa Başbakanı Pierre Mauroy, hükûmetinin "bu alçakça saldırıları şiddetle kınadığını" belirtti. Havaalanında denetlemede bulunduktan sonra yaralıları kaldırıldıkları hastanede ziyaret etti.
  • Devlet Başkanı François Mitterand tatilini yarıda kesere başkente döndü.
  • Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı İlter Türkmen açıklamasında, Ermeni örgütlerinin tarihi tahrif ederek Türkiye'ye karşı kanlı eylemlerine gerekçe aradığını ve en korkunç soykırım örneğini gösterdiklerini ifade etti. Türkmen, terörizmi destekleyen veya ona müsamaha edenlerin, kendilerine de zararlar verdiğini görmeleri gerektiğini belirtti.
  • Dışişleri Bakanı İlter Türkmen'e mesaj gönderen Türk Ermeni Patriği Şinork Kalustyan, "Allah'ın bir hizmetkarı ve bir insan olarak ve tüm Türkiye Ermenileri olarak" bu insanlık dışı olayı nefretle kınadıklarını söyledi.[6]

Tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dışişleri Bakanı İlter Türkmen, Tercüman Gazetesine verdiği röportajda, ASALA'nın bir kısmının Fransa'da odaklandığının bu saldırıyla ortaya çıkardığını söyledi.

Alman Frankfurter Allgemeine gazetesi, Ermeni teröristlerin saldırısına dair Fransa Gizli Servisi'nin bilgisi olduğunu yazdı.

Fransız kontrespiyonaj örgütünde terörizmle mücadele bölümünde 9 yıl görev yapmış olan Daniel Burdan,

"Varujan Garbisyan yönetimindeki hücre en fazla on kişilikti. İçlerinden on kadarı 'tehlikeli' şahıs sayılıyor ve yakından izleniyordu. Ancak aldığımız kesin emir, takibi yoğunlaştırmamak ve izlendiklerini fark edecekleri noktayı aşmamaktı. 7-8 aydan beri hepsini biliyorduk. Nerede kaldıkları, kimlerle görüştükleri artık izleyen görevli arkadaşlar için günlük rutine dönüşmüştü. Kısacası 8 kişinin ölümü 60 kişinin yaralanmasına yol açan suikastı engelleyebilirdik.”

cümlelerini kullandı.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rabinovich, Itamar (1985). Middle East contemporary survey: 1984-1985 (İngilizce). s. 697. ISBN 0-8133-7445-6. ...the so-called Orly Airport massacre of July 1983... 
  2. ^ Associated Press (9 Ekim 1983). "French Hold Armenians In Orly Airport Bombing" (İngilizce). Paris: New York Times. 8 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Syed, M. H. (2002). Islamic terrorism: myth or reality (İngilizce). Gyan Publishing House. s. 43. ISBN 81-7835-140-4, ISBN 978-81-7835-140-7. 
  4. ^ a b Dionne Jr., E. J. (21 Temmuz 1983). "Paris says suspect confesses attack" (İngilizce). Paris: New York Times. s. 5. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Washington Post. (24 Temmuz, 1983). "Dutch Hold Suspect in Brussels Killing", A23
  6. ^ a b "Sakarya Üniversitesi | Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi | ERMENİ TERÖR ÖRGÜTÜ ASALA'NIN EN KANLI EYLEMİ PARİS ORLY HAVAALANI KATLİAMI". satemer.sakarya.edu.tr. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024.