Niedergermanischer Limes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Roma İmparatorluğu'nun Sınırları - Aşağı Germanik Surları
UNESCO Dünya Mirası
Konum Almanya,  Hollanda
KriterKültürel: ii, iii, iv
Referans1631
Tescil2021 (44. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Aşağı Germanik Limesi (Latincelimes ad Germaniam inferiorem, FelemenkçeNeder-Germaanse Limes, AlmancaNiedergermanischer Limes), Roma eyaleti Germania inferior ve Germania Magna arasındaki eski sınırdır. Aşağı Germanik Limesi, Renanya'nın Ren'den kalan kısmını ve Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Hollanda'yı Ren'in doğusundaki daha az sıkı kontrol edilen bölgelerden ayırdı.

Limesin rotası, Kuzey Denizi'ndeki Oude Rijn'in ağzının yakınında başlardı. Daha sonra Ren Nehri'nin seyrini takip etti ve bugünkü Niederbreisig'deki Vinxtbach'ta, Germania superior eyaleti ile sınır olan Bad Breisig kasabasında bir bölgede sona ererdi. Yukarı Germanik-Raetia Limesi daha sonra Ren'in sağ tarafında, Rheinbrohl Roma kampı ile başlardı.

Aşağı Germanik Limesi, siperleri, hendekleri, çitleri veya duvarları ve gözetleme kuleleri olan müstahkem bir limes değil, Tuna ve Fırat üzerindeki limeslere benzer bir nehir sınırıydı (Lat.: ripa). Ren Hattı, yardımcı birlikler için bir castra zinciri tarafından korunuyordu. Kısmen, MS 15 yılından itibaren Ren'in doğal sınırını güçlendirmeye başlayan Augustus ve üvey oğlu ve askeri komutanı Drusus tarafından inşa edildi. MS 16'da Ren'in doğusundaki bölgelerin işgal edilmemesi kararı Ren'i Roma İmparatorluğu'nun sabit bir sınırı haline getirdi. Korunması için birçok mülk (villae rusticae) ve yerleşim yeri (vici) kuruldu. Çeşitli sitlerin adları ve yerleri, esas olarak "Tabula Peutingeriana ve Itinerarium Antonini" aracılığıyla aktarılmıştır.[1]

Yukarı Germanik-Raetia Limesi ile birlikte, Aşağı Germanik Limesi, Limes Germanicus'un bir parçasını oluşturur. 2021'de, Aşağı Germanik Limesi, "Roma İmparatorluğu'nun Sınırları" Dünya Mirası Alanının bir parçası olarak UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tilmann Bechert, Willem J. H. Willems: Die römische Reichsgrenze von der Mosel bis zur Nordseeküste. Stuttgart, 1995, 3-8062-1189-2; Margot Klee: Grenzen des Imperiums. Leben am römischen Limes. Konrad Theiss Verlag, Stuttgart, 2006, 3-8053-3429-X, pp. 33–40.