Germania Inferior

Vikipedi, özgür ansiklopedi
MS 125 yılında Roma İmparatorluğu'nun Germania Inferior eyaleti

Germania Inferior, Ren nehri'nin sol kıyısında, günümüz Hollandasının güney ve batısında ve Nordrhein-Westfalen'nın Ren nehrinin sol tarafında kalan topraklarını kapsayan Roma eyaleti.

Eyaletin en önemli yerleşim yerleri arasında Castra Vetera ve Colonia Ulpia Traiana (her ikisi de Xanten yakınlarında), Coriovallum (Heerlen), Albaniana (Alphen aan den Rijn), Lugdunum Batavorum (Katwijk), Forum Hadriani (Voorburg), Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen), Traiectum (Utrecht), Atuatuca Tungrorum (Tongeren), Bona (Bonn), ve Germania Inferior'un başkenti olan Colonia Agrippinensis (Köln) kentleri sayılabilir.

Germania Inferior ordusundan yazıtlarda basitçe EX.GER.INF. (Exercitus Germania Inferior) olarak bahsedilir ve emrinde birkaç Roma lejyonu görev yapardı. Bu lejyonlar arasında en uzun süre görev yapanları I Minervia ve XXX Ulpia Victrix lejyonlarıdır. Ren nehri ve Kuzey Denizi kıyılarında devriye gezmekle görevli olan Roma donanmasının üssü önce Castra Vetera ve sonra Agrippinensis olmuştur.

Roma ordusu ve Germania Inferior'da yerleşik halk arasındaki ilk münasebetler Jül Sezar'ın Galya savaşları sırasında gerçekleşmiştir. Sezar bölgeyi MÖ 57 yılında fethetmiş ve aralarında Eburoneler ve Menapilerinde bulunduğu bazı Germen kabilelerini yok etmiştir.

Germania Inferior, MÖ 50 yılından beri Gallia Belgica'nın bir parçası olarak Romalılar tarafından yerleşim görmüştür; 90 yılında Roma eyaleti olarak düzenlenen Germania Inferior, sonradan İmparatorluk eyaleti olmuştur. Birlikte Germania'yı oluşturdukları komşu Germania Superior eyaletinin kuzeyinde yer alır. Inferior adı, eyalet topraklarının Ren nehrinin aşağı çığırında bulunmasına yapılan bir atıftır ve Aşağı anlamına gelir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jona Lendering, De randen van de aarde. De Romeinen tussen Schelde en Maas, (2000 Amsterdam)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]