Milton Caniff

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Milton Caniff
DoğumMilton Arthur Paul Caniff
28 Şubat 1907
Hillsboro, Ohio, ABD
Ölüm3 Nisan 1988 (81 yaşında)
New York, ABD
Milliyet ABD
Vatandaşlık ABD
TürÇizgi roman
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste

Etkilendikleri

İmza
Resmî site

Milton Arthur Paul Caniff, (28 Şubat 1907 - 3 Nisan 1988), Terry and the Pirates ve Steve Canyon çizgi romanlarıyla ünlü Amerikalı karikatürist, çizgi romancı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Milton Caniff, 1907 yılında Hillsboro, Ohio'da doğdu. Kartal izciydi ve Boy Scouts of America tarafından verilen Seçkin Kartal İzci Ödülü sahibiydi. Caniff, Dayton Ohio'daki Stivers Lisesi'nde (şimdiki Stivers Sanat Okulu) okurken yerel gazeteler için karikatürler çizdi.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde Sigma Chi kardeşliğine katılan Caniff, daha sonra Sigma Chi Dergisi ve Norman Shield (kardeşliğin üyelik/referans el kitabı) için çizimler yaptı. 1930 yılında mezun olan Caniff, Columbus Dispatch'te çalışmaya başladı ve burada ünlü karikatüristler Billy Ireland ve Dudley Fisher ile birlikte çalıştı ancak Caniff'in pozisyonu Büyük Buhran sırasında ortadan kaldırıldı. Caniff daha sonra kariyer olarak oyunculuğu mu yoksa karikatürü mü seçeceği konusunda kararsız kaldığını ve Ireland'ın kendisine "Mürekkep hokkalarına bağlı kal evlat, aktörler düzenli yemek yemez" dediğini anlattı.

30'ların başı ve Dickie Dare[değiştir | kaynağı değiştir]

1932'de Caniff, Associated Press'in Haberler Servisi'nde çizim işleri yapmak için New York'a taşındı. Birkaç ay boyunca Dickie Dare ve The Gay Thirties adlı çizgi romanları resimleyerek ana grafiker olarak görev yaptı, ardından Eylül 1932'de Al Capp'in işten ayrılmasıyla Mister Gilfeather adlı sürekli bir karikatür köşesini devraldı.

Caniff ayrıca, Dwyer 1932'de Chic Young'ın yarattığı Dumb Dora çizgi romanını devraldığında arkadaşı Bil Dwyer tarafından işe alındı ve günlük bir çizgi romanın rutinlerini öğrenmeye başladı. Caniff, Dwyer'ın çizgi romandaki görev süresinin ilk 1,5 yılı boyunca Dwyer ile yakın çalışarak birçok çizgi romanı hayalet yazar olarak yazdı ve çizdi. Bazı eleştirmenler bu dönemde çizginin yüksek kalitesinden büyük ölçüde Caniff'in sorumlu olduğunu iddia etse de, Caniff'in kendisi sadece bazı çizimlerinden övgüyle söz etti ve metinlerde övgüyü Dwyer'a bırakarak onu "iyi bir şaka adamı" olarak nitelendirdi.[4][5]

Caniff, Gilfeather'ı 1933 ilkbaharına kadar sürdürdü ve 1934 sonbaharında Associated Press'den ayrılana kadar ürettiği The Gay Thirties adlı genel bir komedi bant karikatürü çizdi.

1933'ün Temmuz ayında Caniff'e bir maceraya dayanan bant karikatür çizmesi teklif edildi. Hem yıllardan beri böyle bir bant çizmek isteyen (önceki girişimleri defalarca reddedilmişti) hem de ofisteki fotoğraf rötuşlama gibi angarya işlerden kurtulmak isteyen Caniff, bu fırsatı kaçırmadı. Bandın hedef kitlesi çocuklardı ama bir yandan da içerisinde aksiyon, macera ve romantizm olacaktı. Dickie Dare isimli bu bantta Caniff macera ve mizah konusundaki üstün yeteneğini sergiledi.[6]

Çizgi romana adını veren ana karakter; Robin Hood, Robinson Crusoe ve Kral Arthur gibi edebi ve efsanevi kişilerle maceralara atıldığını hayal eden bir gençti. 1934 baharında Caniff, Dickie'nin artık maceralarını hayal etmek yerine, Dickie'nin yetişkin akıl hocası "Dynamite Dan" Flynn ile birlikte dünyayı gezerken deneyimlemesiyle, çizgi romanı fanteziden "gerçeğe" dönüştürdü.

Dickie Dare, çizgi roman tarihinin en büyük dönüşümlerden birinin öncüsü olarak, Brick Bradford ve Flash Gordon gibi kült eserlerin esin kaynağı oldu.[7]

Terry and the Pirates[değiştir | kaynağı değiştir]

1934 yılında Caniff, New York Daily News tarafından Chicago Tribune için yeni bir çizgi roman üretmesi için işe alındı. Daily News yayıncısı Joseph Medill Patterson, Patterson'ın "macera için son kale" olarak tanımladığı gizemli Doğu'da geçen bir macera çizgisi istiyordu. Çin hakkında neredeyse hiçbir şey bilmeyen Caniff, ülkenin tarihini araştırdı ve korsanlığın nesiller boyu aktarılan bir yaşam biçimi olduğu aileleri öğrendi. Sonuç, Caniff'i ünlü yapan çizgi roman Terry and the Pirates oldu.

Terry and the Pirates maceralarının ana kahramanı olan Terry Lee, tıpkı Dickie Dare gibi yetişkin bir akıl hocası ve maceraperest olan Pat Ryan ile seyahat eden bir çocuktu. Yıllar geçtikçe baş karakter yaşlandı ve İkinci Dünya Savaşı'nda ABD Hava Kuvvetleri'nde görev yapacak yaşa geldi, dolayısıyla da giderek büyüklere de hitap etmeye başladı. Çizgi roman 1934 ile 1946 yılları arasında 31 milyon gazete abonesi tarafından okundu. 1947 yılında Caniff, Terry and the Pirates'daki çalışmasıyla National Cartoonists Society'den Yılın Karikatüristi Ödülü'nü kazandı.

Yazar Tom De Haven, Terry and the Pirates'ı "İkinci Dünya Savaşı'nın en büyük çizgi romanı" ve "Çizgi romanların Casablanca'sı" olarak tanımladı.[8]

Male Call[değiştir | kaynağı değiştir]

Milton Caniff, savaş çabalarına katkıda bulunmak için haftalık bir çizgi roman çizmeye ve bunu askeri kamp gazetelerine ücretsiz olarak sunmaya karar verdi. Male Call, Caniff tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD askeri yayınları için gönüllü olarak yaratılan ve çizilen bir çizgi roman serisidir. Çizgi roman serisi yayına 24 Ocak 1943'te başladı. Caniff, Male Call'u Japonya'nın teslim olmasının yedi ay sonrasına kadar sürdürdü ve 3 Mart 1946'da sonlandırdı.

1946 yılında Caniff Terry and the Pirates ile olan ilişkisini sonlandırdı. Çizgi roman büyük bir başarı elde etmesine rağmen, yaratıcısına değil, yayıncı kurum olan Chicago Tribune-New York Daily News'e aitti ve bu durum o dönem çizgi romanlarında yaygın bir uygulamaydı. Ürettiği çizgi romanın haklarının kendisine ait olmaması nedeniyle giderek daha fazla hayal kırıklığına uğrayan Caniff'e Chicago Sun'ın yayıncısı kendi çizgi romanına sahip olma şansını sunduğunda, Milton Caniff Terry and the Pirates'ı çizmeyi bıraktı. Caniff Aralık 1946'da Terry and the Pirates serisinin son macerasını üretti ve ertesi ay Chicago Sun-Times'da Steve Canyon adlı yeni çizgi romanını tanıttı. O dönemde Caniff, eserlerinin sahibi olan sadece iki ya da üç sendikalı karikatüristten biriydi ve bu sayede ünü büyük ölçüde arttı.

Steve Canyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceki çizgi romanı gibi Steve Canyon da ana karakteri bir pilot olan bir aksiyon çizgi romanıydı. Canyon başlangıçta kendi tek uçaklı kargo havayolu şirketi olan sivil bir pilot olarak tasvir edildi ancak Kore Savaşı sırasında Hava Kuvvetleri'ne katıldı ve ilerleyen maceralarda orada kalmaya devam etti.

Steve Canyon, Terry and the Pirates'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında sahip olduğu popülerliğe hiçbir zaman ulaşamamış olsa da, Terry'nin sahip olduğundan daha büyük bir tiraja sahip, başarılı bir çizgi romandı. 1958'de kısa ömürlü bir Steve Canyon televizyon dizisi üretildi. Steve Canyon sık sık ABD Hava Kuvvetleri'nin "gayri resmi sözcüsü" olarak adlandırıldı.

Steve Canyon karakterinin kendini orduya adaması Vietnam Savaşı sırasında okuyucular arasında olumsuz bir tepki yarattı ve sonuç olarak çizgi romanın tirajı düştü. Caniff yine de mesleğinde ve gazetecilikte büyük saygı görmeye devam etti ve 1988'deki ölümüne kadar Steve Canyon maceralarını üretti. Caniff'in ölümünden sonra birkaç ay daha yayınlanan çizgi roman, Caniff'in başka kimsenin devam ettirmeyeceği yönündeki kararı nedeniyle Haziran 1988'de sona erdi.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1947: Cartoonist of the Year Award, National Cartoonists Society
  • 1971: Elzie Segar Award, National Cartoonists Society
  • 1971: Reuben Award, Steve Canyon için
  • 1974: Inkpot Award
  • 1978: Yellow Kid Ödülü, Salone Internazionale dei Comics
  • 1988: The Will Eisner Award Hall of Fame

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ St-Louis, Herve. "Milton Caniff's Sons – Alex Toth and Hugo Pratt". Comic Book Bin. 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2015. 
  2. ^ Roy, Thomas; Morris, Brian K. "Alter Ego #9 - John Romita Interview". TwoMorrows. TwoMorrows Publishing. 17 Ekim 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2023. 
  3. ^ "Biografia di Lele Vianello fumettista, illustratore ed umorista". Lele Vianello (İtalyanca). 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  4. ^ Caniff, Milton Arthur (2002). Milton Caniff: Conversations. University Press of Mississippi. ISBN 978-1-57806-437-3. 
  5. ^ R.C. Harvey (12 Temmuz 2007). Meanwhile...: A Biography of Milton Caniff, Creator of Terry and the Pirates and Steve Canyon. Fantagraphics Books. ss. 125-. ISBN 978-1-56097-782-7. 
  6. ^ Cılga, Melih (28 Haziran 2009). "Çizgiromanın Eski Bir Ustası: Milton Caniff". Veri Gazeteciliği. 20 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2023. 
  7. ^ Schuddeboom, Bas. "Milton Caniff". Lambiek.net (İngilizce). 7 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2023. 
  8. ^ de Haven, Tom (5 Ekim 1990). "Your guide to classic comic-strips". Entertainment Weekly (İngilizce). 9 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2023.