John Romita Sr.

Vikipedi, özgür ansiklopedi
John Victor Romita Sr.

John Victor Romita Sr.[1] (24 Ocak 1930 - 12 Haziran 2023),[2] Marvel Comics'in The Amazing Spider-Man'indeki çalışması ve Mary Jane Watson, Punisher, Wolverine ve Luke Cage gibi karakterleri birlikte yaratmasıyla tanınan Amerikalı bir çizgi roman sanatçısıydı. Romita, aynı zamanda bir çizgi roman sanatçısı olan John Romita Jr.'ın babası ve uzun yıllar Marvel'ın trafik yöneticisi olan Virginia Romita'nın kocasıydı.[3]

İlk çizgi roman çalışması, 1949'da Romita'nın baş editör Stan Lee ile tanıştığı Marvel'in öncüsü olan Timely Comics için bir hayalet sanatçı olarak oldu. 1951'de Romita, Atlas Comics (daha önce Timely) için korku, savaş ve aşk çizgi romanları çizmeye başladı ve ayrıca Kaptan Amerika'nın 1950'lerde yeniden canlandırılması olan ilk süper kahraman çalışmasını çizdi. 1958-1965 yılları arasında yalnızca DC Comics için çalışmaya başladı ve onların romantik çizgi romanlarının çoğunun sanatçısıydı. Bu yıllarda Romita, daha sonra iyi bilinen güzel kadınları çizme yeteneğini daha da geliştirdi.

Romita, başlangıçta Daredevil çizgi romanlarını çizerek 1965'te Marvel'a katıldı. 1966'da Spider-Man sanatçısı ve ortak yaratıcı Steve Ditko Marvel'den ayrıldı ve Romita, yazar Lee tarafından Amazing Spider-Man'in yeni sanatçısı olarak seçildi. Romita'nın Örümcek Adam sanatçısı olmasından sonraki bir yıl içinde The Amazing Spider-Man, Marvel'ın en çok satan ikinci ünvanından şirketin en çok satan ünvanına yükseldi. Romita, Örümcek Adam çizgi romanlarına kısa süre sonra karakter için yeni ev stili haline gelen yeni bir romantizm tarzı getirdi. Haziran 1973'te Romita, Marvel'in sanat yönetmenliğine terfi etti ve 1970'ler ve 1980'ler boyunca Marvel çizgi romanlarının görünümünü büyük ölçüde etkiledi.

2002'de Will Eisner Çizgi Roman Onur Listesi'ne alındı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Confidential Videotaped Deposition of John V. Romita". Garden City, New York: United States District Court, Southern District of New York: "Marvel Worldwide, Inc., et al., vs. Lisa R. Kirby, et al.". 21 Ekim 2010. s. 45. 
  2. ^ Miller, John Jackson (10 Haziran 2005). "Comics Industry Birthdays". Comics Buyer's Guide. Iola, Wisconsin. 18 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2010. 
  3. ^ Cohen, Lynn E. "Bullpen Bulletins," Marvel comics cover-dated January 1984.