Lele Vianello

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lele Vianello
Lele Vianello, Lucca Comics 2010 Fuarı sırasında albümlerini imzalarken
DoğumRaffaele Vianello
7 Eylül 1951
Venedik, İtalya
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste

Resmî site

Raffaele (Lele) Vianello (Venedik, 7 Eylül 1951) İtalyan çizgi romancı, illüstratör ve mizah yazarıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lele Vianello, 7 Eylül 1951'de Venedik'te doğdu. Gençliğinde çizgi roman çizmeyi seven birisi olarak ilham aldığı favori çizerleri dikkatle incelemiştir. Dönemin Tex gibi ününün doruğunda İtalyan çizgi romanları onu pek ilgilendirmezken, kendini Lee Falk gibi Amerikalı çizerlerin Kızılmaske türevi maceraları ve onların tarzını taklit ederken bulur.

Teknik ressam olarak mezun olduktan sonra, ortak bir arkadaş sayesinde, komşusu olduğunu keşfettiği ünlü İtalyan çizgi romancı Hugo Pratt ile arkadaş oldu ve hayatının geri kalanında onun teknik ve üslubunu izledi.[1] Pratt, "Genç Lele"nin yeteneklerini erken bir dönemde keşfetti; tarzı henüz olgunlaşmamış olsa da Lele Vianello'nun çizgi romana ve sahnelere verebildiği sinematik akıştan etkilendi ve ona sanatında nasıl büyüyüp gelişeceğine dair bir dizi yararlı ipucu verdi. Vianello, Pratt onun kendi ayakları üzerinde durmaya hazır olduğunu fark edene kadar, aylar arayla birkaç kez ustanın karşısına çıktı. Öyle ki Pratt, ilerleyen yıllarda bir noktada eserlerinin grafik işbirliğini ona emanet etti.

Lele Vianello daha sonra kendisini bir çizgi roman dergisi olan Il Mago'nun editör kadrosuna tanıttı ve dergiyle işbirliği yapmaya başladı. Kariyerinin ilk dönemlerinde eserlerini Help, Simbad ve haftalık Venezia 7 gibi dergilerde yayınladı. Bu dergiler için çoğunlukla bilimkurgu çizgi romanları üretti.

Lele Vianello'nun hayatını değiştirecek Hugo Pratt ile işbirliği, daha sonra gerçekleşecek ve bazı levhaların son rötuşlarında yardım almak için ihtiyaç duyduğu bir anda Vianello ile temasa geçecek olan Pratt'ın kendisi olacaktır. Vianello, ikisi arasındaki işbirliği istikrarlı hale gelene ve yazarın Pratt'ın çizgi roman panellerindeki varlığı giderek daha keskin hale gelene kadar ünlü sanatçıya birkaç kez yardım edecektir.

1987'de Fransa'da Casterman ile Le Fanfaron'u yayınladı, bu albüm 2006'da İtalya'da Spazio C.M. Edizioni tarafından Il Millantatore adıyla yayınlandı.

1999 yılında Guido Fuga ile birlikte Venedik'i Corto Maltese'nin öyküleri üzerinden anlatan alternatif bir şehir rehberi olan Corto Sconto'yu Lizard Edizioni için üretti ve Franco Fossati Ödülü'nü kazandı.

2001 yılında Lanciano'da Targa d'Argento ödülüne layık görüldü ve Mondadori grubu için Enzo Biagi'nin metinleriyle I Supermiti, La Storia dei Popoli a Fumetti serisinin bazı bölümlerini çizdi. Bu çalışmaları Mare di Carta Yayınevi için Guido Fuga ile birlikte hazırladığı Navigar in Laguna. Fra Isole, Fiabe e Ricordi albümü izledi.[2]

2002 yılında Davide Livieri ile birlikte Immagini tra le Nuvole, Storia del Cinema a Fumetti e Gondola, Magia Sull'Acqua adlı kitapları yayımladı. 2005 yılında Guido Fuga ile birlikte Lizard Edizioni için Le Ali del Leone (Aslanın Kanatları) adlı kitabı ve ardından 2007 yılında Supernova Edizioni için olağanüstü bir yolculuğun tanıklıklarını içeren Marco Polo adlı resimli kitabı hazırladı. 2007 yılının Mart ayında Guido Fuga ile birlikte hazırladığı Cubana albümü, Hugo Pratt'ın yarattığı bir karakter olan Svend'den esinleniyordu ve Edizioni Voilier tarafından yayınlandı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1998: Campionato Italiano della Bugia[3]
  • 1998: Premio Franco Fossati, Corto Sconto (Guido Fuga ile birlikte)
  • 2001: Targa D'Argento
  • 2002: Campionato Italiano della Bugia[3]
  • 2003: Campionato Italiano della Bugia[3]
  • 2014: Romics D'Oro[4]
  • 2016: Salò Internacional del Còmic de Barcelona (FICOMIC), Onur Ödülü[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Lele Vianello, Fumettista, Illustratore ed Umorista Italiano". Lele Vianello (İtalyanca). 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  2. ^ "Guerra di Frontiera - Deerfield 1704, l'Ultimo Avamposto". www.guerradifrontiera.it (İtalyanca). 20 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  3. ^ a b c Begliomini, Emanuele. "Sezione Grafica: Tutti i Vincitori (O Qasi) Dei Passati Campionati". La Bugia (İtalyanca). 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  4. ^ "Romics d'Oro della XVI Edizione". Romics (İtalyanca). 22 Aralık 2022. 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  5. ^ "FICOMIC 2016". LeleVianello.it (İtalyanca). 14 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024.