Müşteri mühendisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Müşteri mühendisi, ana iş kapsamı bir şirket ile sözleşme imzalamış müşterilere hizmet sağlamak olan bir çalışandır. Aslen IBM tarafından kullanılmış olan bu terim günümüzde başka şirketler tarafında da kullanılmaktadır.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Müşteri mühendisi aynı zamanda müşteri destek mühendisleri ya da müşteri hizmet mühendisleri anlamında da kullanılabilir. Çoğu müşteri mühendisleri anaçatı bilgisayarların hatalarını ayıklama ve güncel olmayan ürünlerin geliştirilmesi dahil kurumsal teknik yardım sağlar. Müşteri mühendisleri şirketlerinin müşterilerinin teknik gelişimleri hakkındaki gelişmelerden sürekli haberdar olmalıdır. İş tanımlarının bir parçası gereği bozulmuş veya görünüşte ömrünü tamamlamış donanımları tamir etmeleri gerekir. Mühendislerin birçoğundan belirli bir araç gereci tamir etmeleri istenirken diğerlerinden müşterilere yardım etmeye odaklanmaları istenir. Müşteri mühendisliği sıfatı teknoloji, havacılık ve telekomünikasyon gibi farklı endüstrilerde hizmet veren diğer şirketlere yayılmıştır. Müşteri mühendisleri büyük boyuttaki ağ sorunlarını onarmakla da yükümlüdürler yükümlüdürler[1]

IBM müşteri mühendisliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslen müşteri mühendisi adı basitçe, IBM müşterilerinin kullandığı donanımlara hizmet vermekte uzmanlaşmış mühendislere 1942 yılı civarlarında Tom Watson'ın müşteri mühendisi sıfatını kullanması ile ortaya çıkmıştır.

İhtiyaçlara istinaden bir IBM müşteri mühendisi bir alan özelinde de çalışabilir ve belirlenmiş bir sınırlar içerisindeki birçok müşteriye hizmet verebilir. Örneğin bu bir eyalet, şehir veya büyük bir müşteri olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "What Does a Customer Engineer Do?". Wise Geek. 16 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2013.