IBM Public License

Vikipedi, özgür ansiklopedi

IBM Kamu Lisansı (IPL), IBM tarafından yazılan ve zaman zaman kullanılan özgür ve açık kaynak kodlu yazılım lisansıdır. Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından onaylanmıştır ve Açık Kaynak Girişimi tarafından "açık kaynak lisansı" olarak tanımlanmaktadır.[1]

IPL, sorumluluğu lisanslı yazılım kodunun yayıncısına veya dağıtıcısına yüklemesi açısından GNU Genel Kamu Lisansından (GPL) farklıdır. Bunun arkasındaki sebep, katkıda bulunanı sorumluluk riskine sokmadan açık kaynaklı yazılımın ticari kullanımını kolaylaştırmaktır.[2] Destekçiler yazılım koduna ilişkin sorumluluğun GPL'dekinden daha net bir tanımına dikkat çekilmiştir.

IPL, GPL ile uyumlu değildir çünkü GPL'de yer almayan kısıtlamalar, özellikle de lisansın New York Eyaleti yasaları ve Amerika Birleşik Devletleri fikri mülkiyet hukuku kapsamında yorumlanması gerektiğini belirten bir hukuk seçimi maddesi içerir. FSF'ye göre "Bu bir özgür yazılım lisansıdır. Ne yazık ki, onu GNU GPL ile uyumsuz hale getiren bir yasa seçimi maddesi var."[3]

IPL, patent anlaşmazlıkları durumunda lisansı sonlandırdığından, patentlerin işlenmesi açısından GPL'den farklıdır.

IPL kapsamında lisanslanan yazılım projelerine örnek olarak Postfix, OpenAFS ve Java için artık bakımı yapılmayan Jikes derleyicisi verilebilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IBM Public License Version 1.0 (IPL-1.0)". Open Source. 5 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  2. ^ "Open Source Licensing: An Innovation in Contract Drafting" (PDF). State Bar of Michigan. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  3. ^ "Various Licenses and Comments about Them - GNU Project - Free Software Foundation". 8 Temmuz 2016. 28 Temmuz 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]