Common Public License

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Common Public License
YayımcıIBM

Bilgi işlem alanında, Ortak Kamu Lisansı ( Common Public License, CPL ), IBM tarafından yayınlanan ücretsiz bir yazılım / açık kaynak yazılım lisansıdır. Özgür Yazılım Vakfı ve Açık Kaynak Girişimi, CPL'nin lisans koşullarını onaylar.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

CPL'nin, açık kaynak geliştirmeyi desteklemek ve teşvik etmek gibi işbirlikçi amaçları vardır ve aynı zamanda CPL içeriğini birçok özel lisans da dahil olmak üzere diğer lisanslar kapsamında lisanslanan yazılımlarla kullanma imkanını korur. Eclipse Kamu Lisansı (EPL), CPL'nin biraz değiştirilmiş bir versiyonundan oluşur.

CPL'nin , GNU Genel Kamu Lisansı'na (GPL) benzeyen bazı yaklaşımları vardır, ancak bazı temel farklılıklar da mevcuttur. Benzerlik, değiştirilmiş bir bilgisayar programının dağıtımıyla ilgilidir: her iki lisans (CPL veya GPL) kapsamında, değiştirilmiş bir programın kaynak kodunun başkalarının kullanımına sunulması gerekir.

CPL, GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı gibi, CPL lisansı olmayan yazılımın, bağlantılı kaynak kodunun lisans sahibine sunulmasına gerek kalmadan CPL kapsamında bir kitaplığa bağlanmasına olanak tanır.

CPL, GPL'nin her iki versiyonuyla da uyumlu değildir çünkü bölüm 7'de hukuki anlaşmazlıkları belirli bir mahkemeyle sınırlayan bir " hukuk seçimi " bölümü vardır. Uyumsuzluğun başka bir kaynağı da farklı copyleft gereklilikleridir.

Açık kaynak lisanslarının sayısını azaltmak için IBM ve Eclipse Foundation, gelecekte yalnızca Eclipse Kamu Lisansının kullanılması konusunda anlaşırlar. Açık Kaynak Girişimi bu nedenle Ortak Kamu Lisansını kullanımdan kaldırılmış ve EPL tarafından geçersiz kılınmış olarak geçmektedir.

Ortak Kamu Lisansını kullanan projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Microsoft, Windows Installer XML (WiX) geliştirici aracını, Windows Şablon Kitaplığı'nı (WTL) ve FlexWiki motorunu CPL kapsamında SourceForge projeleri olarak yayımladı.
  • COIN-OR Vakfı'nın bazı projeleri CPL'yi kullanıyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:IBM FOSS