IBM Küresel Bütünleşmiş Kuruluş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Küresel bütünleşmiş işletme, 2006 yılında IBM Corp.'un o zamanki CEO'su olan Sam Palmisano tarafından türetilen bir terimdir ve "stratejisini, yönetimini ve operasyonlarını yeni bir hedef doğrultusunda şekillendiren bir şirketin üretim ve değer sunmasının dünya çağında entegrasyonudur."[1]

Fikir[değiştir | kaynağı değiştir]

Palmisano, 20. yüzyılın uluslararası modelinde çoğu operasyonun kendi ülkelerinde yoğunlaştığını, yalnızca satış ve dağıtım unsurlarının yurt dışında gerçekleştiğini savunumuştur. Ona göre, şirketlerin her ülkede kendilerinin küçük versiyonlarını yarattığı 21. yüzyılın çok uluslu modeli, Dünya Savaşları sonrasında ortaya çıkan ticari engellere bir yanıttı. Palmisano'nun işvereni olan IBM için bu başarılı bir modeldi çünkü şirketin bu pazarlarda büyümesine, yerel müşteri gereksinimlerini anlamasına ve yerel yetenekleri geliştirmesine olanak sağladı. Ancak aynı zamanda her ülkenin tedarik, satın alma, finans ve insan kaynakları gibi kendi arka ofis işlevlerine sahip olması nedeniyle fazlalık veya kopyalanma da yarattı.

Palmisano, artık küresel olarak bütünleşmiş bir kuruluşun, doğru maliyet, beceri ve ortama dayalı olarak dünyanın herhangi bir yerindeki işlevleri yerleştirebileceğini savunumuştu.[2] Örneğin IBM'in artık tek bir tedarik zinciri var; ve bu yeni organizasyonel makro yapı ortaya çıktı çünkü her şey birbirine bağlı ve iş en ucuz şekilde yapıldığı yere taşınabiliyor. Bu yaklaşım, küreselleşmenin yükselişi ve sınır ötesi ticareti engelleyen birçok engelin ortadan kalkması sayesinde mümkün oldu.[3]

Palmisano, ne olduğunu veya nasıl doğrulanabileceğini açıkça belirtmeden, üç güç (ekonomi, uzmanlık ve açıklık) tarafından yönlendirilen Küresel Entegrasyon Yasasından bahsetmiştir.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Roubini Global Economics (RGE) Monitor'den Brad Setser şunları yazdı: "Benim görüşüme göre bu, Amerika'nın küreselleşmeye karşı mevcut tepkisinde 1980'lerin sonlarında belirgin olmayan temel bir gerilim unsurunun altını çiziyor. Bugün baskılar orantısız bir şekilde emek tarafından karşılanıyor, oysa 20 yıl önce sermaye ve emek birlikte mücadele içindeydi. . . . Bugün, kurumsal kârlılık merceğinden bakıldığında ABD şirketleri, daha önce hiç olmadığı kadar gelişiyor, Amerikan işgücü ise rekabetçi baskı içinde giderek yalnızlaşıyor."

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Palmisano, Sam (15 Mart 2006). "The Globally Integrated Enterprise" (PDF). IBM. 5 Ocak 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2012. 
  2. ^ Barker, Colin (12 Haziran 2006). "IBM boss spells out a better future". 28 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  3. ^ "Globalisation's offspring". The Economist. 4 Nisan 2007. 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]