OpenQASM

Vikipedi, özgür ansiklopedi
OpenQASM
İşletim sistemiÇapraz platform
LisansApache Lisansı 2.0
Olağan dosya uzantıları.qasm
Web sitesiopenqasm.com

OpenQASM (İngilizceOpen Quantum Assembly Language, TürkçeAçık Kuantum Çevirme Dili),[1] kuantum bilgisayarlarda yürütme için kuantum devrelerini ve algoritmaları tanımlamak için tasarlanmış bir programlama dilidir. Kuantum donanımıyla iletişim kurmak için üst düzey derleyiciler tarafından kullanılabilen bir ara temsil olacak şekilde tasarlanmıştır ve çok çeşitli kuantum işlemlerinin yanı sıra ölçüm sonuçlarına dayalı klasik ileri beslemeli akış kontrolünün tanımlanmasına izin verir.

Dil, talimatların açık zamanlamasını açıklayan bir mekanizma içerir ve kalibrasyon gibi görevler için alt düzey tanımların kapılara eklenmesine izin verir. OpenQASM, genel amaçlı klasik hesaplama için tasarlanmamıştır ve dilin donanım uygulamaları, belirtimde açıklanan tüm veri manipülasyonunu desteklemeyebilir. OpenQASM için derleyicilerin, derleme zamanı sabitleri için çok çeşitli klasik işlemleri desteklemesi beklenir, ancak çalışma zamanı değerleri üzerindeki bu işlemler için destek, uygulamalar arasında değişiklik gösterebilir.[2]

Dil ilk olarak Temmuz 2017'de yayınlanan bir makalede açıklandı ve IBM Quantum Experience bulut kuantum bilgi işlem platformuyla birlikte kullanılmak üzere IBM'in Qiskit isimli yazılım geliştirme kitinin bir parçası olarak bir referans kaynak kodu uygulaması yayınlandı.[3] Dil, Verilog gibi geleneksel donanım tanımlama dilleriyle benzer niteliklere sahiptir.

OpenQASM, bildirimde olduğu gibi, bir kaynak dosyanın başındaki sürümünü bir sayı olarak tanımlar:

OpenQASM'nin orijinal yayınlanan uygulamalarının seviyesi OpenQASM 2.0'dır. Spesifikasyonun 3.0 sürümü günceldir ve GitHub'daki OpenQASM deposunda görüntülenebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Cross. "Open Quantum Assembly Language". arXiv:1707.03429 $2. 
  2. ^ "OpenQASM Live Specification". 27 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 
  3. ^ qiskit-openqasm: OpenQASM specification, International Business Machines, 4 Temmuz 2017, 10 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 6 Temmuz 2017