Katmai Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Katmai Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi
Katmai National Park and Preserve
Alan türü Ulusal Park
Korunan alan listesi ABD'deki ulusal parklar listesi
Sınıflandırma IUCN VI
Devlet  ABD
Federasyon Alaska
Bölge Alaska Yarımadası
Şehir King Salmon
Koordinatları 58°30′00″K 155°00′00″B / 58.50000°K 155.00000°B / 58.50000; -155.00000
Kapladığı alan 1.656.409,5
Kuruluş tarihi 2 Aralık 1980 (1980-12-02)
Ziyaretçi sayısı 39.818 (2012)
Kontrol kuruluşu Ulusal Park Hizmeti
İnternet sitesi http://www.nps.gov/katm/index.htm

Katmai Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi, Alaska'nın güneyinde yer alan, boz ayılarıyla ve Ten Thousand Smokes Vadisi (On Bin Duman Vadisi)'yle ünlü bir ABD ulusal parkı.

1.656.409 hektarlık alanıyla, kabaca Galler kadar büyüktür. Ulusal parkın çoğunluğunu ifade eden vahşi yaşam alanı 1.405.000 hektarlık arazide avlanmanın tamamen yasaklandığı bölümdür. Park adını merkezindeki stratovolkan Katmai Dağı'ndan almıştır. Park Alaska Yarımadası'nda, Kodiak Adası'nın karşısında, King Salmon şehrinin yakınlarında, Anchorage şehrinin 470 km güneybatısında yer almaktadır.

Bölge ilk kez 1918 yılında, alanın 1912'de faaliyet gösteren Novarupta Yanardağı'ndan zarar görmemesi için "Ulusal Anıt" ilan edilmiştir. Bu dönemde 1900 yılından itibaren 18 yanardağ faaliyete geçmiştir ve piroklastik akıntı şeklinde olan bu patlamalar On Bin Duman Vadisi[1]'ni oluşturmuştur. 1950'lere kadar unutulmaya yüz tutan bölgeeye daha sonra Alaska marine hayatı ile canlanma gelmiştir. Volkanik faaliyetlerin ve ziyaretçilerin somon avlamak isterken boz ayıları beslemesinin neticesinde, bölgede düzenlemelere gidilmiştir. Bugünkü ulusal park ile koruma alanı 1980 senesinde çıkarılan ANILCA ile ilan edilmiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Katmai, Pasifik Okyanusu'nun Alaska Yarımadası tarafında; Kodiak Adası karşında, Shelikof Boğazı'nın bir parçası olarak yer alır. Parkın başta gelen özellikleri arasında: koruma bölgesinin sahili, Aleutian Sıradağları ile on beş yanardağın yaptığı güneydoğu sahillerini geçen dağ zinciri, parkın batı kısmını ihya eden bir sürü büyük doğal gölleri sayılabilir. Paka en yakın yerleşim yeri King Salmon'dur. Bölgenin dere ve nehirleri Cook Koyu'na ve Kamishak Körfezi'ne dökülür. Arazi jura devrinde oluşmuştur. Bölgenin girişinde Naknek Gölü ve Naknek Nehri bulunur. Toprak yapısı özellikle Aleutian Sıradağları'nda granit'i ve batolit'i barındırır. Özünde yağlı ve sıcak, verimli topraklara sahip olan bölgede; kayalık, volkanik ve buzul katmanların altından torf çıkarılabilmektedir.

Yanardağlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Katmai Dağı, Novarupta|NOvarupta Yanardağı, Trident Yanardağı, Mageik Dağı, Martin Dağı ve Fourpeaked Yanardağı Katmai Ulusal Parkı'ndaki aktif yanardağlardır. BölgedekiCerberus Dağı, Falling Mountain, Griggs Dağı, Snowy Mountain, Denison Dağı, Kukak Dağı, Devils Desk, Kaguyak Dağı, Douglas Dağı ve Kejulik Dağı ise en son tarihi çağlardan önce infilak etmiş olan dağlardır. Trident Yanardağı 1957-1965 ve 1968 yıllarında aktifken, Mageik ve Martin isimli dağlardan tüten buharlar King Salmon'da görülebiliyordu.

Katmai ve Novarupta 1912 yılında meydana gelen patlamalar o kadar güçlüydü ki sarsılmalardan dolayı Ten Thousand Smokes Vadisi oluştu. Novarupta'nın patlamasında gökyüzüne 2 kilometre kadar yükselen gaz bulutu gözlemlenmiştir.[2]

Aktiviteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ulusal parkta: Kano, trekking, kampçılık, Balıkçılık ve kayak faaliyetleri yapılmaktadır. Ayrıca Katmai'de 2.100[3] kadar nüfusu bulunan boz ayıları görmek için safariler de düzenlenmektedir.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Valley of Ten Thousand Smokes Tour". Katmai National Park & Preserve. National Park Service. 2008-08-28. Erişim: 2009-01-14.
  2. ^ "Novarupta description and information". Alaska Volcano Observatory. Erișim: 4 Mart 2013.
  3. ^ "Plan Your Visit - Katmai National Park & Preserve". National Park Service. Erișim: 4 Mart 2013.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]