Amerikan Samoası Ulusal Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerikan Samoası Ulusal Parkı
American Samoa National Park
Amerikan Samoası Ulusal Parkı'nda Ofu Plajı
Alan türü Millî park
Sınıflandırma İÜÇN II
Devlet  ABD
Devlet ABD
Federasyon Amerikan Samoası
Şehir Pago Pago
Koordinatları K 14° 15' 30" B 170° 41' 00"
Kapladığı alan 36 km²
Karasal alanı 26 km²
Kuruluş tarihi 31 Ekim 1988
Ziyaretçi sayısı 8 716 (2011)
Kontrol kuruluşu Ulusal Park Hizmeti
İnternet sitesi http://www.nps.gov/npsa/ındex

Amerikan Samoası Ulusal Parkı Birleşik Devletler'e bağlı Amerikan Federal Topraklar statülü Amerikan Samoası'nda Tutuıla, Ofu-Olosega ve Ta‘ū adlı üç ayrı adada konumlu (2600 hektarı karada ve 1000 hektarı suda) toplam 3.600 hektar yüzölçümünü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır.

Ulusal park[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ulusal park Ekvator'un güneyinde bulunan tek Amerikan ulusal parkıdır. Bu ulusal park mercan resifleri ve yağmur ormanları ihtiva edip yürüyüş, trekking, şnorkel maskeli dalış ve aletli dalış sporları yapmak için popülerdir. Ama ulusal parkın esas ana amacı Samoa'ni dünyda emsalsiz doğa kaynaklarını korumaktır.[1]

Amerikan Samoası Ulusal Parkı üç ayrı adada bulunmaktadır: Tutuila, Ofu-Olosega ve Ta‘u)

Parkın Tutuıla adasına bulunan kısmı Amerikan Samoası'nın en büyük adasındadır ve motorlu vasıtalarla ulaşılabilinmektedir. Bu adada bulunan park kısmında iki ayrı yürüyüş yolu bulunmaktadır:

  1. Pago Pago yerleşkesinden ayrılmak için Fagasa sokağında bulunan otoparktan başlayıp "Ulusal Park Hizmetleri"'nin koymuş olduğu işaret levhalarını takip ederek bir sırt üstündeki yürüyüş patikasını takip edip Alava tepesine çıkma;
  2. Pago Pago'nun kuzeyinde bulanan sırttaki yolla Aua köyünden Afono'ya yürüme. Afono'da batıya dönen patikayı takip ederek park sınırından girerek Afono Körfezi'ni aşağıda gören patikayı takip ederek Vatia köyüne varma. Bu koyun batısında bulunan ilkokulu geçtikten sonra "Ulusal Park Hizmetleri"'nin koymuş olduğu işaret levhalarını takip ederek Pola Tai'a varma.

Ofu adasında bulunan "ulusal park" kısmı için Tutuıla'da bulunan yerel havaalanına gidip buradan küçük bir uçağa binmek gerekmektedir. Ta'u adasında bulunan "ulusal park" kısmı için de yine Tutuıla'da küçük bir uçağa binmek gerekmektedir. Ta'u da gece konaklama tesisi bulmak mümkündür.

Amerikan Samoası Ulusal Parkı'na 2011'de 8.716 ziyaretçi gelmiştir. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğu Tutuıla adasında bulunan park kısmına gitmişlerdir. Ofu ve Ta'u adası kısımlarını ziyaret edeneleri sayısı çok azdır.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The National Parks: Index 2009-2011". National Park Service. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]