Karaorman, Mustafakemalpaşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.12, 11 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17323156 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Karaorman
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeMustafakemalpaşa
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam449
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16500
Resmî site
[2]

Karaorman, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalle.

Tarihçe

1864 yılında sürgün edilen Çerkez (Adiğe) boyu olan Abzahlar kurmuştur. Kafkasyadan sürgün ile gelen Karaorman sakinleri evvela Kuzey Bulgaristana iskân edilmiştir. Yaklaşık 5 yıllık bir ikametten sonra, 1877- 1878 yılları, 93 harbinin ardından imzalanan Berlin Antlaşması gereği, ilk olarak Balkanlardaki tüm Çerkes (Adige) gruplarının toplandığı, bugünkü adıyla Tekirdağ İlinin Çerkesköy ilçesine gelmişlerdir. Daha sonraki günlerde Osmanlı hükümeti tarafından grubun büyük bir kısmı Bursa'nın Mustafa Kemalpaşa ilçesi Karaorman mahallenine yerleştirilmiş. Bir kısmı Balıkesir ili Susurluk ilçesi Demirkapı Mahallenine yerleştirilmiş, grubun geri kalan kısmı Balıkesir ilinin 5 mahallesine dağıtılmıştır. Balıkesirin 5 mahallenine dağıtılanlar daha sonra bir araya gelip, Karaormandaki (Adige) Çerkeslerle birleşme daha sonra Kafkasya'ya geri dönme kararı almış ve bugün Çaldere (Dere çerkes -Dereköy) mahallesinin bulunduğu yerde başlarında Yaşlı-Bilge (Thamate) İshak Efendi ve yardımcısı Beslan ile geçici olarak toplanmışlardır. Bu geçici toplanma zamanla daimi iskana dönüşmüştür. Kepsut ilçesine bağlı olan Dere çerkes mahallesi sonraları Bigadiç ilçesine bağlanıp, ismi Çaldere olarak değiştirilmiştir. Balkanlardan toplu olarak gelen ve dağıtılan gruplar dönemin bazı olumsuz şartları, savaş hali, gibi sebeplerden dolayı bir araya gelememiştir. Şu an Karaorman mahallesi aldığı göçler sonucu Çerkes (Adige) Manav, Rumeli Muhâciri, Gürcü ve Yörük nüfusunu içinde barındırmaktadır.

Adige sülâleleri: Mamhığ, Meşfeş'u (Meşvej), Bolet, Bej (baj), Lshe, Hatko, Ğış, Leserko Hoth , Tuğuj, Hatko, Memhı, Tsey, Baj, Çey, Beçko, Teçko, Bolet, Tahahağ. Mahallede SHAPSUĞ ve ABZEH boyları yaşamaktadır.

Kültür

Köyümüzde Çerkez halk dansları ve çalgıları, düğün ve eğlencelerinin ana enstrümanıdır, mahallenin idaresinde demokratik yapı sistematik olarak işlemektedir. KÖY YEMEKLERİNDEN ŞIPSİ, HAKUHALUJ, HALUJ, TEREYAĞLI KAÇAMAK, ÇERKES PEYNİRİ. Yaz aylarında gençler kendi aralarında ZEKHES düzenleyip ADİĞECEUG yapmaktadır.

Coğrafya

Bursa iline 95 km, Mustafakemalpaşa ilçesine 10 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 355
2000 449
1997 441

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bunun yanında mahallede oldukça fazla oranda emekli kesimi bulunmaktadır. Köy sakinlerinin geçimi son zamanlarda daha çok emekli maaşı gelirine dayanmaktadır. Bunun yanında hemen yanıbaşında trilyonlarla ifade edilebilecek kadar büyük bir zenginlik olan, yörenin en geniş kum ocağından istifade edememektedir.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar