III. Louis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
III. Louis
Saint-Denis Bazilikası'nda III. Louis'in lahti[1]
Batı Frank Kralı
Hüküm süresi10 Nisan 879 – 5 Ağustos 882
Taç giymesiEylül 879
Önce gelenKekeme Louis
Sonra gelenII. Carloman
Ortak hükümdarII. Carloman
Doğum863/865
St Denis
Ölüm5 Ağustos 882 (18-19/16-17 yaşında)
St Denis, Île-de-France, Neustria
DefinSaint-Denis Bazilikası
HanedanKarolenj
BabasıKekeme Louis
AnnesiBurgonyalı Ansgarde

III. Louis (863/65 - 5 Ağustos 882), 879'dan 882'deki ölümüne kadar Batı Francia (Fransa'nın öncüsü) Kralıydı. Babası Kekeme Louis'in yerine geçmiş ve kardeşi II. Carloman ile birlikte Batı Francia'yı yönetmiştir. Louis, Paris'in başkenti de dahil olmak üzere Batı Francia'nın (Neustria) kuzey kısmını kontrol ederken, Carloman güney kısmını (Aquitania) kontrol ediyordu. Louis, öldüğü ve Batı Francia'nın geri kalanını kardeşine bıraktığı Mart 880'den 5 Ağustos 882'ye kadar hüküm sürmüştür. Kısa hükümdarlığı, Ağustos 881'de Vikingleri yenmesi de dahil olmak üzere askeri başarısından derinden etkilenmiştir.

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Louis, Kekeme Louis ve ilk karısı Burgonyalı Ansgarde'nin en büyük oğludur.[2] Babası Akitanya Kralı iken ve büyükbabası Kel Charles Batı Francia'yı yönetirken doğmuştur. Çoğunlukla ebeveynlerinin gizlice evlenmesi ve Ansgarde'nin daha sonra Charles'ın ısrarı üzerine reddedilmesi nedeniyle meşruiyeti hakkında bazı şüpheler ortaya çıkmıştır.

Charles 877'de ve ardından 10 Nisan 879'da Kekeme Louis öldüğünde, bazı Frenk soyluları Louis'in tek kral olarak seçilmesini savundu, ancak başka bir hizip her bir kardeşin krallığın ayrı bir bölümünü yönetmesini destekledi. Eylül 879'da Louis ve kardeşi Carloman, Ferrières Manastırı'nda taç giydiler.[3]

Askeri başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Şubat 880'de Louis, Lüneburg Heath Muharebesi'nde Viking Büyük Kafir Ordusu tarafından mağlup edildi. Mart 880'de Amiens'te Louis ve erkek kardeşi babalarının krallığını böldüler ve Louis, Neustria adı verilen kuzey ve batı kısmı aldı. Diğer kardeş güney ve doğu kısımlarını aldı ve Kel Charles'ın en güvendiği yardımcılarından biri olan Dük Boso, her iki kardeşe olan bağlılığından vazgeçerek Provence Kralı seçildi.

Karolenj İmparatorluğu'nun 880'deki bölümlerini gösteren bir harita. Louis ve kardeşi Carloman, Batı Francia'nın yönetimini geleneksel çizgilere göre böldüler; Louis Neustrasya'yı (mor) ve Carloman Aquitania'yı (mavi) kontrol ediyordu.

880 yazında Louis ve Carloman, Boso'ya karşı yürüdüler ve Mâcon'u ve Provence'ın kuzey kesimini ele geçirdiler.[4] Daha sonra güçlerini, o zamanlar Doğu Francia'yı ve İtalya Krallığı'nı yöneten kuzenleri Şişman Charles'ın güçleriyle birleştirmeye devam ettiler ve Ağustos'tan Kasım 880'e kadar Vienne'yi başarısız bir şekilde kuşattılar.

881 yılında III. Louis ve II. Carloman, büyükbabasının hükümdarlığından bu yana istilaları devam eden Vikinglere karşı Saucourt-en-Vimeu Muharebesi'nde zafer kazandılar.[5] Kral ve zaferi o kadar alkışlandı ki, savaştan sonraki bir yıl içinde, isimsiz bir şair bunu ve kralı hem cesareti hem de dindarlığı nedeniyle Eski Yüksek Almancada bestelenmiş kısa bir şiir olan Ludwigslied'de kutlamıştır.

Tüm Fransız hükümdarları arasında I. Louis Philippe'in sipariş ettiği tablolardan oluşan geniş bir koleksiyonun parçası olarak III. Louis ve II. Carloman'ın sanatsal temsili. (Charles Auguste Steuben, yaklaşık 1837).

Ölüm ve Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

III. Louis, büyük başarıları yakaladığı henüz 16 ila 17 yaşlarındaydı. Vikinglere karşı kazandığı renkli zaferler halkı mutlu etmiş ve Frank halkının çoğu tarafından sevilmiştir. Neustria'da geniş çapta ünlüydü ve diyardaki en popüler kişiydi.

III. Louis, 5 Ağustos 882'de 17 yaşlarında, krallığının merkezindeki Saint-Denis'te ölmüştür. Babasının evine çekilen bir kızın peşindeyken kafasını alçak bir kapının pervazına çarpmış ve daha sonra ölmüştür.[6] III. Louis'ün çocuğu olmadığı için kardeşi II. Carloman, Batı Francia'nın tek kralı olmuş ve genç kralSaint-Denis Bazilikası'nın kraliyet mozolesine gömülmüştür.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
Genel
  • Bartlett, Robert (2020). Blood Royal: Dynastic Politics in Medieval Europe. Cambridge University Press. 
  • Jackson, Richard A., (Ed.) (1995). Ordines Coronationis Franciae. 1. University of Pennsylvania Press. 
  • McKitterick, Rosamond (1999). The Frankish Kingdoms under the Carolingians. Pearson Education Limited. 
  • Mueller-Vollmer, Tristan; Wolf, Kirsten, (Ed.) (2022). "Chronology: 881". Vikings: An Encyclopedia of Conflict, Invasions, and Raids. ABC-CLIO. 
  • Nelson, Janet L. (2000). "Carolingian royal funerals". Theuws, Frans; Nelson, Janet Laughland (Ed.). Rituals of Power: From Late Antiquity to the Early Middle Ages. Brill. 
  • Venning, Timothy (2017). A Chronology of Early Medieval Western Europe: 450–1066. Routledge. 
  • Green, Dennis H. "The Ludwigslied and the Battle of Saucourt", in Judith Jesch (ed.), The Scandinavians from the Vendel Period to the Tenth Century (Oxford: Boydell Press, 2002), 281–302.
  • Fouracre, Paul. "The Context of the Old High German Ludwigslied", Medium Aevum, 46 (1985), 87–103.
  • MacLean, Simon. Kingship and Politics in the Late Ninth Century: Charles the Fat and the end of the Carolingian Empire. Cambridge: Cambridge University Press, 2003.