Hula Gölü Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hula Gölü Muharebesi
Haçlı Seferleri
TarihHaziran 1157
Bölge
Hula Vadisi (günümüzde İsrail)
Sonuç Zengî zaferi
Taraflar
Kudüs Krallığı
Tapınak Şövalyeleri
Zengîler
Komutanlar ve liderler
III. Baudouin
İbelinli Hugh (esir)
Bertrand de Blanchefort (esir)
Eudes de Saint-Amand (esir)
Nûreddin Mahmud Zengî
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor fakat ciddi Bilinmiyor

Hula Gölü Muharebesi, Haziran 1157'de Kudüs Kralı III. Baudouin liderliğindeki bir Haçlı ordusu, Halep ve Şam emiri Nûreddin Mahmud Zengî tarafından pusuya düşürülüp ve ağır bir yenilgiye uğratılmasıdır. Kral ve bazı savaşçılar yakındaki bir kaleye kaçarken, çok sayıda kişi öldürülmüş veya esir alınmıştır. Latin Kudüs Krallığı, rakipleri hastalanıp zaferini sürdüremeyince daha büyük bir hasardan kurtulmuştur. Hula Vadisi, günümüzde İsrail'in kuzeydoğu kesiminde yer almaktadır. Savaş sırasında bölge Kudüs Krallığı'na aitti.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

1154'te Nûreddin Mahmud Zengî, Şam'ı ele geçirme ve Suriye'yi bir Zengi imparatorluğuna dönüştürme hedefine ulaşmıştı. Haçlı devletleri (Kudüs Krallığı, Trablus Kontluğu ve Antakya Prensliği), bir grup Müslüman emirlikle karşı karşıya gelmek ve onları birbirine düşürmek yerine, varlıklarına yönelik birleşik bir tehditle karşı karşıya kalmıştı.

Şamlılar her yıl Frankların toprakları üzerinde bulunan ve izinlerini aldıkları Banias bölgesinde büyük sürüleri otlatırlardı. Şubat 1157'de Baudouin akılsızca onlara saldırdı ve krallığının borçlarını ödemek için hayvanlara el koydu. Bu saldırganlık eylemi ateşkesi ihlal etti. Çileden çıkan Nureddin, hemen civardaki Franklara baskınlar düzenlemeye başladı.[1]

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Nureddin, Hermon Dağı'nın eteğindeki müstahkem Banias kasabasını kuşattı. Haziran ayında, Kudüs Kralı III. Baudouin bir Frank ordusu topladı ve Banias ile onun Hospitalier Şövalyeleri savunucularının yardımına koştu. Baudouin ve şövalyeleri, Şeria Nehri vadisinin yukarısındaki Hula Gölü yakınında kamp kurarken, Nureddin komutasındaki güçler tarafından baskına uğrayıp mağlup oldular. Tarihçi Surlu William, "Latin kampında nöbet tutulmadığını" kaydetmiştir.[2] R. C. Smail, bu aksiliğin Baudouin'in "düşmanın yakınındayken dikkatsizliğinden ve normal önlemleri almamasından" kaynaklandığını yazar.[3] Baudouin ve hayatta kalan askerleri yakındaki Safed kalesine sığınmışlardır.[4] Kayıplar önemliydi. Kral Baudouin yakalanmaktan zar zor kurtulurken, İbelinli Hugh,Bertrand de Blanchefort ve Eudes de Saint-AmandNureddin tarafından yakalandılar.[5] Nureddin, Frankların başlarını ve esirlerini Şam sokaklarında birbirine bağlayarak gezdirmiştir.[5] İbnü'l-Kalanisi, Şam'da bir zafer kutlamasında birçok Haçlı esirin ve kopmuş kafanın sunulduğunu yazmıştır.[6]

Çatışmada yaşanan ağır kayıpların ötesinde, Hristiyanların yenilgisinin çok az sonucu oldu. Banias 1164 yılına kadar Latin toprağı olarak kaldı. Nureddin zaferinden kısa süre sonra hastalanmış ve onun yokluğunda Baudouin kuzey Suriye'ye bir sefer düzenlemiştir. Franklar, Şaizar kuşatmasında başarısız oldular ancak 1157 kışında Harim kalesini Antakya Prensliği adına geri aldılar. Bu, Nureddin'in 1164'teki Harim Muharebesi'nde Haçlılar karşısında ezici zaferine zemin hazırlamıştır. Ancak bir sonraki çatışma 1158'deki Butaiha Muharebesi olacaktır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Oldenbourg, p 349
  2. ^ Smail, p 124
  3. ^ Smail, p 133
  4. ^ Robinson, 1856, p. 426
  5. ^ a b Schrader, Helena. The Holy Land in the Era of the Crusades: Kingdoms at the Crossroads of Civilizations, 1100–1300. 27 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. N.p.: Pen and Sword, 2022.
  6. ^ Oldenbourg, p 350
Genel