Eudes de Saint-Amand

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eudes de Saint-Amand
8. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
Görev süresi
1171-1179
Yerine geldiği Philippe de Milly
Yerine gelen Arnau de Torroja
Kişisel bilgiler
Doğum 1110
Ölüm Ekim 1180 (69-70 yaşında)
Milliyeti Fransız
Askerî hizmeti
Çatışma/savaşları

Aziz Eudes de Saint-Amand 1110 - Ekim 1180), 1171 ile 1179 yılları arasında Tapınak Şövalyeleri'nin 8. büyük üstadıdır.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eudes, Fransa'nın Limousin şehrinden bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Kendisi Kudüs'ün mareşaliydi ve daha sonra vikont olmuştur. Tarikatın inatçı bir lideriydi ve bu ona hem övgü hem de kızgınlık kazandırıyordu. Bunun bir örneği 1172'de bulunabilir. Bir Tapınak Şövalyesi Gauthier du Maisnil, I. Amalrik'in saygın bir Suikastçısını öldürmekle suçlandığında, Eudes onu teslim etmeyi reddetmiştir. Tapınakçılar üzerindeki tek gücün Roma olduğunu öngören papalık kararından alıntı yapmıştır.

Askeri kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eudes, büyük usta olarak görev yaptığı süre boyunca çeşitli keşif gezilerine katıldı. Nablus, Eriha ve Ceraş'ta askerî harekâta öncülük etmiş ve Tapınakçılarla önemli zaferler elde etmiştir. Belki de onun en güzel saati, şövalyelerinin Selahaddin'in ordusunun üstün bir müfrezesini ikna edici bir şekilde mağlup ettiği Montgisard Muharebesi'dir.

Mart 1179'da Eudes, Chastelet kalesinin inşasını denetlemiştir. Konumu ve zaptedilemezliği, onu Selahaddin Eyyubi'nin başına bela haline getirmiş ve Selahaddin Eyyubi, onun yok edilmesi için hatırı sayılır miktarda para teklif etmiştir. O kadar etkili oldu ki, Selahaddin Eyyubi'nin 1179'da Kudüs'e Mayıs ayında yaptığı saldırı yenilgiye uğratılmıştır. Kuvvetleri kalenin kalın duvarlarına saldırdı ve orada konuşlanmış Tapınakçıların şiddetli savaşı Müslümanlara ağır kayıplar verdirmiştir. Zaferden yararlanmak isteyen 1179'daki Marj Ayyun Muharebesi'nde İslam güçlerine karşı bir saldırı düzenlendiler. Bunun öncülüğünü Kudüs Kralı IV. Baudouin, Trablus Kontu III. Raymond, Eudes de Saint-Amand ve Roger de Moulins yapmıştır. Ancak Selahaddin, Hristiyan güçlerini yeniden toplayıp yok etmiştir. IV. Baudouin, Gerçek Haç'ı da yanına alarak katliamdan kaçmış, ancak Saint-Amand yakalanmış ve rehin alınmıştır.[1]

Ağustos 1179'da yeni Tapınakçı kalesi ele geçirildi ve orada konuşlanan şövalyelerin Müslüman güçleri tarafından kafaları kesildi. Eudes, 1180 yılı civarında Selahaddin Eyyubi'nin hapishanelerinden birinde ölmüş, ancak kesin bir tarih mevcut değildir.[1] Selahaddin'in esir yeğenlerinden birinin karşılığında serbest bırakılması önerilmiş, ancak müzakereler çok geç kalmıştır.

Destek toplaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Eudes'nun zaferleri yalnızca askeri açıdan önemli değildi, aynı zamanda Avrupa'daki anavatan ülkelerden yeni para ve kaynak taahhütleri alınması açısından da hayati önem taşıyordu. Tapınakçıların Montgisard'daki sansasyonel zaferinden ilham alan Margat Lordu Renaud, birçok şehrinden elde ettiği gelirin yarısını tarikatın amacına bağışlamıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b Barber 2012, s. 95.
  2. ^ "The Masters of the Templar Order : Pierre de Montaigu". 7 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
Genel
  • Barber, Malcolm (2012). The New Knighthood (İngilizce). Cambridge University Press. 
Dini unvanlar
Önce gelen:
Philippe de Milly
Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
1171–1179
Sonra gelen:
Arnau de Torroja