Kserigordos Kuşatması

Koordinatlar: 40°23′33″N 29°48′15″E / 40.3925°K 29.8042°D / 40.3925; 29.8042
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kserigordos Kuşatması
Halkın Haçlı Seferi
Tarih21–29 Eylül 1096
Bölge
Kserigordos (Modern İznik yakınları)
Sonuç Selçuklu zaferi
Taraflar
Anadolu Selçuklu Devleti Halkın Haçlı Seferi
Komutanlar ve liderler
I. Kılıç Arslan
Elchanes
Reinald
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Göreceli düşük Bilinmiyor

Kserigordos Kuşatması, modern tarih yazımında sıklıkla yanlışlıkla Kserigordon, 1096'da Halkın Haçlı Seferi sırasında Reinald komutasındaki Almanlar ile Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Kılıç Arslan'ın generali Elchanes komutasındaki Türkler ile çatışmışlardır. Haçlı baskın ekibi, bir yağma karakolu kurmak amacıyla, İznik'ten yaklaşık dört günlük yürüyüş mesafesindeki Türk Kserigordos kalesini ele geçirdi. Elchanes üç gün sonra geldi ve haçlıları kuşattı. Savunucuların su kaynakları yoktu ve sekiz günlük kuşatmadan sonra 29 Eylül'de teslim oldular. Haçlıların bir kısmı İslam'a döndü, reddedenler ise öldürüldü.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Halkın Haçlı Seferi ordusu 6 Ağustos 1096'da Küçük Asya'ya çıktı ve o zamanlar Anadolu Selçuklu Devleti'nın başkenti olan Nicaea'nın kuzeybatısındaki Helenopolis'te (Civetot / Civetote) kamp kurdu. Genç Sultan I. Kılıç Arslan, Dânişmendliler Beyliği ile yaptığı savaş nedeniyle doğuda askeri bir harekâtın ortasındaydı.

Ana haçlı ordusunu beklerken, dağınık "Halkın Haçlı Seferi" ordusu, Nicaea çevresindeki köylere saldırmaya başladı. Reinald, İznik yakınlarındaki yağma sonuçlarından memnun değildi ve bir yağma üssü kurmak için doğuya doğru dört gün uzaklıkta yer alan bir kale olan Kserigordos'a gitti. 18 Eylül 1096'da Reinald, Kserigordos garnizonunu kolayca yendi.

I. Kılıç Arslan, generali Elchanes'e, Haçlıların baskın gruplarıyla, çoğu atlı okçular ile ilgilenmesini emretti.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Elchanes, Reinald'in Kserigordos'u işgalinden üç gün sonra 21 Eylül'de geldi ve haçlıları sıkıca kuşattı. Türk atlı birliklerinin hızı Almanları şaşırttı; kuşatma altına alınmayı beklemiyorlardı, hazırlıksızdı ve yeterli erzakları yoktu. Kalenin içinde su sistemi de yoktu:

Halkımız susuzluktan öylesine sıkıntı içindeydi ki, atlarının ve kıçlarının kanını akıttılar ve kanı içtiler; diğerleri kuşak ve mendillerini sarnıca soktular ve onlardan suyu ağızlarına sıktılar; bazıları birbirinin oyuk ellerine işedi ve içti; ve diğerleri susuzluğun aşırı kuruluğunu gidermek için nemli zemini kazdılar ve sırtlarına uzandılar ve toprağı göğüslerine yaydılar.[1]

Yardım güçleri asla gelmedi. Bazı anlatımlar, Türklerin Civetot'taki Haçlılar kampına Kserigordos'un hala güvende olduğunu ve hatta İznik'in Reinald tarafından fethedildiğini düşünmelerini sağlamak için iki casus gönderdiklerinden bahseder. Diğer anlatımlar, sahadaki Haçlı liderlerinin birlikleri tarafından ilerlemeye zorlandıklarını, ancak Kserigordos'un teslim haberi Ekim ayında gelene kadar karar veremediklerini belirtir.

Haçlılar sekiz gün boyunca susuzluğa, ok yağmuruna ve Türklerden dumana direndi. Daha sonra Almanların lideri Türkler için teslim olmayı ve onlar için savaşmayı teklif etti. Kale 29 Eylül 1096'da teslim oldu. İslam'a geçen Haçlıların bir kısmı köle olurken, inançlarını terk etmeyi reddedenler öldürüldü.

Reinald'in kaderi hakkında çeşitli anlatımlar vardır. Bazıları, kuşatmanın başında kale önünde kendi su kaynaklarında Türklere pusu kurmaya çalışırken öldürüldüğünü, diğerleri kuşatma sırasında öldüğünü ve birisi ise Müslüman olduğunu iddia eder.

Neticesi[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Kılıç Arslan'ın kendine olan güveni arttı ve ordusunu, Nicaea'ya giden yol üzerinde Kırkgeçit Muharebesi'nde Halkın Haçlı Seferi ordusunu pusuya düşürmek için gönderdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ August 1921, ss. 71-72.
Genel