Malatya Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Malatya Muharebesi
Haçlı Seferleri
Tarih1100
Bölge
Sonuç Dânişmend zaferi
Taraflar
Dânişmendliler Beyliği Antakya Prensliği
Komutanlar ve liderler
Gümüştekin Gazi I. Boemondo (esir)
Güçler
Bilinmiyor çoğu öldürüldü, azı esir alındı
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor

Malatya Muharebesi, 1100 yılında I. Boemondo komutasındaki Haçlı kuvvetleri ile Gümüştekin Gazi komutasındaki Dânişmend Türkleri arasında gerçekleşmiştir. Haçlılar mağlup olmuşlar, Boemondo esir alınmıştır.

Boemondo, 1098'de Antakya Prensliği'ni aldıktan sonra Kilikya Ermenileri ile ittifak kurdu. Malatya hükümdarı Gabriel ve Ermeni garnizonu, Dânişmend devleti kuzeyden saldırıya uğradığında, Boemondo bir Frenk kuvvetiyle yardımlarına yürüdü.

Melik Gazi komutasında Dânişmend kuvvetleri bu seferi pusuya düşürdü ve "Haçlıların çoğu öldürüldü."[1] Boemondo, Riccardo di Salerno ile birlikte ele geçirildi. Ölenler arasında Maraş ve Antakya'nın Ermeni piskoposları da vardı. Boemondo, 1103 yılına kadar fidye için tutuldu ve kurtarılması, talihsiz 1101 Haçlı Seferi'nin bir kolunun amacı oldu.

Bu savaş, Birinci Haçlı Seferi'ne katılanların kazandığı zaferler dizisini sona erdirdi. Urfa Kontu ve daha sonra Kudüs Kralı Baudouin, daha sonra Malatya'yı başarıyla destekledi. Bununla birlikte, Haçlılar Boemondo fidyesi için pazarlık yaparken Dânişmendliler 1103'te şehri ele geçirdiler ve Gabriel'i idam ettiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Eggenberger 1985, s. 272.
Genel