Arsuf Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arsuf Muharebesi
III. Haçlı Seferi

Arsuf Çarpışması'nı betimleyen bir resim, Éloi Firmin Féron'un çalışması.
Tarih8 Eylül 1191[1]
Bölge
Sonuç Haçlıların zaferi
Taraflar
Anjou Krallığı
Fransa Krallığı
Kudüs Krallığı
Hospitalier Şövalyeleri
Tapınak Şövalyeleri
Diğer krallıklardan Haçlılar
Eyyûbîler
Komutanlar ve liderler
I. Richard Selahaddin Eyyubi

Arsuf Muharebesi, III. Haçlı Seferi sırasında Haçlı ordusuna kumandanlık eden I. Richard ile Müslüman kuvvetlere kumandanlık eden Selahaddin Eyyübi arasında geçen ve Haçlı ordusunun zaferi ile sonuçlanan çatışmadır. Bu savaşla birlikte Haçlı devletler doğuda yıkılma noktasına gelen Haçlı devletleri yüzyıl daha hayatta kalabilmişlerdir.

Savaş 7 Eylül 1191 / Şaban 14, 588 H.Ö. Önce Selahaddin Eyyubi komutasındaki Müslümanlar karadan Haçlıları kuşatarak savaşı başlattılar, Önce Bedeviler ve Nubyalılar okçular hareket etmeden önce yay ve zıpkınlarla ateş ettiler, Haçlıların saflarına ağır darbeler indirdiler. ağır süvari hariç ve saflarını böldü. Buna karşılık, Haçlı okçuları, Eyyubi kuvvetlerinin saflarını korumak için de olsa karşılık verdi. Türk süvarileri, haçlıların saflarında bir boşluk yaratarak saldırılarına başlamış ve başta Hospitalier Şövalyeleri olmak üzere Richard'ın kuvvetlerine ağır darbeler indirmiş ve geriye Haçlıları yenecek hiçbir şey kalmamıştır.

Selahaddin Eyyubi'nin saldırıları karşısında önce dağılan kuvvetlerini yenide örgütleyen Richard, kolordusunun kontrolünü ele geçirmeyi başardı ve mızrakçılar yardımıyla Türk süvarilerinin ağır saldırılarını engelledi. Richard, süvarilerine saldırma fırsatı sağlamak için okçuları ve piyadelerinin yardımıyla Türk süvarilerini yıpratmaya çalıştı.

Ana güçlerini Selahaddin Eyyubi'nin yorgun ve motivasyonsuz binicilerine karşı Gerilla savaşı saldırılarına (vur ve kaç) hazırladı; Bu nedenle Eyyubi kuvvetleri düzenli bir teşkilata sahip değilken Haçlılar, özellikle Şövalyeler Şövalyeleri, Adel komutasındaki Selahaddin Eyyubi'nin sağ kanadının taarruz kuvvetlerine karşı koyabilmiş ve daha sonra hızlı hücumları ile geri püskürtebilmişlerdir. safları ayırdılar, Eyyubilerin bozgununu kırdılar ve Haçlı kuvvetlerinin ve Richard'ın kendisinin karşı saldırıya geçmesi için bir fırsat sağladılar. Ancak bu sırada Richard'ın muhalefeti ile karşı karşıya kaldılar ve komutanlarının keyfiliği, şövalyelerin düşman saflarını kırmak için saldırmasına neden oldu. Ancak, sonunda Richard savaş alanına kendisi girdi ve kuvvetlerin komutasını aldı.

Gustave Dore tarafından Selahaddin ve Richard arasındaki Arsuf Savaşı sahnesinin bir resmi

Richard'ın bizzat yönettiği Haçlı kuvvetlerinin Eyyubilere karşı yaptığı üç saldırı, sonunda Eyyubi kuvvetlerinin direnişinin kırılmasına neden oldu ve böylece kaçmaktan başka çareleri kalmadı. Selahaddin Eyyubi'nin halkın ve komutanların kaçmasını engelleme girişimi başarısız oldu ve gün batımından önce, Haçlılarla yüzleşemeyen Eyyûbîler, Selahaddin'in emriyle doğuya çekilmeye başladılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bannett, Matthew (2012). Dünya Savaş Tarihi Cilt I: Ortaçağ-Tehçizat, Savaş Yöntemleri, Taktikler 500-1500 (2 bas.). İstanbul: Timaş Yayınları. s. 21.