Feministler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

İlk feministler[değiştir | kaynağı değiştir]

1500 yılında önce doğanlar.

Dönem (doğum) Adı Ülke Doğum Ölüm Yorumlar Kaynak
1201–1300 Helen of Anjou Sırbistan 1236 1314 Sırp Kraliçe, feminist, kadın okullarının kurucusu [1][2]
1201–1300 Bettisia Gozzadini İtalya 1209 1261 Bologna Üniversitesinde görev alan İtalyan hukuk öğretmeni [3]
1201–1300 Nicola de la Haye Birleşik Krallık 1150–56 1230 Lincoln'de yaklaşık otuz yıl kale muhafızlığı yaptı [4]
1301–1400 Jefimija Sırbistan 1349 1405 Sırp politikacı, şair, diplomat [5]
1301–1400 Christine de Pizan İtalya 1365 1430 Orta çağ katibi
1301–1400 Jadwiga of Poland Polonya 1373–74 1399 1384 yılından ölümüne kadar Polonya'nın kadın kralı [6]
1301–1400 Milica of Serbia Sırbistan 1335 1405 Sırp İmparatoriçe, Sırbistan'ın 1389-1393 yıllarının hükümdarı, şair [7][8]
1401–1500 Balaram Das Hindistan 15. yüzyıl Bilinmiyor Oriya şair; Feminizm'in Hindistan'a ilk girişi [9]
1401–1500 Laura Cereta İtalya 1469 1499 hümanist ve feminist yazar [10]
1401–1500 La Malinche Meksika c. 1496 veya c. 1501 c. 1529 Meksika'nın bağımsızlığına yardımcı olan kişi [11]
1401–1500 Marie Dentière İsviçre c. 1495 1561 Cenevre'li Protestan reformcu ve teolog [12]

16. yüzyıl feministleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1501 ve 1600 yılları arasında doğanlar.

Dönem Adı Ülke Doğum Ölüm Yorumlar Kaynak
1501–1600 Heinrich Cornelius Agrippa Almanya 1486 1535 Erkek feminist, Declamatio de nobilitate et praecellentia foeminei sexus adlı kitabı yazdı, kadınların teolojik ve ahlaki üstünlüğünü telaffuz eden bir kitap [13]
1501–1600 Jane Anger Birleşik Krallık 1589 1589 Protofeminist Jane Anger her Protection for Women adlı kitabı yazdı [14]
1501–1600 Marie de Gournay Fransa 1565 1645 Protofeminist Egalité des hommes et des femmes (Kadın ve erkek eşitliği) kitabını yazdı [15]
1501–1600 Izumo no Okuni Japonya c. 1571 Bilinmiyor Kabuki tiyatrosunun yaratıcısı [16]
1501–1600 Modesta di Pozzo di Forzi İtalya 1501–1600 c. 1593 Protofeminist The Worth of Women adlı kitabı yazdı [17]
1501–1600 Lucrezia Marinella İtalya c. 1571 1653 İtalyan şair, yazar ve kadın hakları savunucusu [12]

17. yüzyıl feministleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1601 ve 1700 yılları arasında doğanlar.

Dönem Adı Ülke Doğum Ölüm Yorumlar Kaynak
1601–1700 Aphra Behn Birleşik Krallık 1640 1689 Yazar ve protofeminist [18]
1601–1700 Anne Bradstreet Birleşik Krallık 1612 1672 Kuzey Amerika sömürgesi şair [19]
1601–1700 Sophia Elisabet Brenner İsveç 1659 1724 Yazar ve kadın hakları savunucusu [20]
1601–1700 Sr. Sor Juana Inés de la Cruz Meksika 1648 1695 Hieronymite rahibesi, alim ve şair [21]
1601–1700 François Poullain de la Barre Fransa 1647 1725 Erkek feminist ve filozof [12]
1601–1700 Mary Astell Birleşik Krallık c. 1666 1731 İngiliz yazar ve retorik [12][22][23]

18. yüzyıl feministleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1701 ve 1800 yılları arasında doğanlar.

Dönem Adı Ülke Doğum Ölüm Yorumlar Kaynak
1701–1800 Abigail Adams Amerika Birleşik Devletleri 1744 1818 John Adams'ın eşi ve John Quincy Adams'ın annesi [24]
1701–1800 Catharina Ahlgren İsveç 1734 1800 İsveçli kadın editör ve yazar. [25]
1701–1800 Annestine Beyer Danimarka 1795 1884 [26]
1701–1800 Eleanor Butler Birleşik Krallık 1739 1829 [27]
1701–1800 Marquis de Condorcet Fransa 1743 1794 [12]
1701–1800 Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt Fransa 1762 1817 Politikacı [28]
1701–1800 Dorothea Erxleben Almanya 1715 1762 [29]
1701–1800 Charles Fourier France 1772 1837 Sosyalist feminist,filozof, "féministe" (Fransızca) kelimesinin yaratıcısı [30][31]
1701–1800 Jane Gomeldon Birleşik Krallık c. 1720 1779 Yazar [32]
1701–1800 Olympe de Gouges Fransa 1748 1793 Oyun yazarı ve siyasi eylemci, Declaration of the Rights of Woman and the Female Citizen adlı eseri 1791 yılında yazdı [22]
1701–1800 Sarah Grimke Amerika Birleşik Devletleri 1792 1873 1. Dalga feminist [33]
1701–1800 Sarah Moore Grimké Amerika Birleşik Devletleri 1792 1873 Süfrajet [22]
1701–1800 Francis Hutcheson Ireland 1694 1746 İskoç-İrlandalı filozof, babası Scottish Enlightenment'ın kurucusu [34]
1701–1800 Christian Isobel Johnstone Birleşik Krallık 1781 1857 Gazeteci ve yazar [35]
1701–1800 Anne Knight Birleşik Krallık 1786 1862 Sosyal reformcu, feminizmin öncülerinden [22]
1701–1800 Anna Maria Lenngren İsveç 1754 1817 Yazar, şair ve muhtemelen bir feminist [36]
1701–1800 Francisco de Miranda, Gen. Venezuela 1750 1816 Kadınların eğitimi için hırslı bir savunma yayınladı. [37]
1701–1800 Lucretia Mott Amerika Birleşik Devletleri 1793 1880 Kölelik karşıtı ve kadın hakları savunucusu [38]
1701–1800 Sarah Ponsonby Birleşik Krallık 1755 1831 [27]
1701–1800 Madeleine de Puisieux Fransa 1720 1798 Yazar [39]
1701–1800 Mary Shelley United Kingdom 1797 1851 Erken öncü feminist [33]
1701–1800 Thomas Thorild Sweden 1759 1808 Erkek feminist, şair [40]
1701–1800 Sojourner Truth United States c. 1797 1883 1. Dalga feminist , kölelik karşıtı, kadın hakları savunucusu, konuşmacı, kadın hakları hakkında konuşması "Ain't I a Woman?" [24][33]
1701–1800 Anna Wheeler Birleşik Krallık, İrlanda 1785 1848 Feminist yazar [41]
1701–1800 Mary Wollstonecraft Birleşik Krallık 1759 1797 Erken öncü feminist, bireysel feminist [24][33]
1701–1800 Frances Wright Birleşik Krallık 1795 1852 1. Dalga feminist [24][33]

İlk ve orta 19. yüzyıl feministleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1801 ve 1874 yılları arasında doğanlar.

Birleşik Krallık Adı Ülke Doğum Ölüm Yorumlar Kaynak
1801–1874 Juliette Adam Fransa 1836 1936 [22]
1801–1874 Jane Addams Amerika Birleşik Devletleri 1860 1935 1. Dalga feminist süfrajet, Büyük sosyal aktivist, Women's International League for Peace and Freedom başkanı [33]
1801–1874 Gertrud Adelborg İsveç 1853 1942 Öğretmen ve süfrajet [42]
1801–1874 Sophie Adlersparre İsveç 1823 1895 İsveç'te kadın hakları hareketinin en önemli öncülerinden biri [43]
1801–1874 Alfhild Agrell İsveç 1849 1923 [44]
1801–1874 Soteria Aliberty Yunanistan 1847 1929 [22]
1801–1874 Jules Allix Fransa 1818 1897 Sosyalist, erkek feminist [30]
1801–1874 Elisabeth Altmann-Gottheiner Almanya 1874 1930 Kadınların seçme hakkı [45]
1801–1874 Qasim Amin Mısır 1863 1908 Müslüman feminist, Mısır toplumunda kadın haklarının ilk savunucusu [22][46]
1801–1874 Ellen Anckarsvärd İsveç 1833 1898 Married Woman's Property Rights Association kurucularından [47]
1801–1874 Adelaide Anderson Birleşik Krallık 1863 1936 [23][23]
1801–1874 Elizabeth Garrett Anderson Birleşik Krallık 1836 1917 Feminist, süfrajet, İngiltere'de ilk İngiliz bir kadın doktor ve cerrah, ilk kadın hastane kurucularından [23][48]
1801–1874 Louisa Garrett Anderson Birleşik Krallık 1873 1943 Süfrajet [48]
1801–1874 Maybanke Anderson Avustralya 1845 1927 Süfrajet [49]
1801–1874 Susan Anthony Amerika Birleşik Devletleri 1820 1906 Süfrajet, ABD'de kadınlara oy hakkı tanınması hareketinde kilit rol üstlendi [24]
1801–1874 Lovisa Årberg İsveç 1801 1881 İsveç'teki ilk kadın doktor [50]
1801–1874 Edith Archibald Kanada 1854 1936 Süfrajet [51]
1801–1874 Concepción Arenal İspanya 1820 1893 [12]
1801–1874 Princess Louise, Duchess of Argyll Birleşik Krallık 1848 1939 Süfrajet
1801–1874 Ottilie Assing Almanya 1819 1884 [52]
1801–1874 Bibi Khanoom Astarabadi İran 1859 1921 Yazar [53]
1801–1874 Louise Aston Almanya 1814 1871 [54]
1801–1874 Hubertine Auclert Fransa 1848 1914 Feminist aktivist, süfrajet
1801–1874 Olympe Audouard Fransa 1832 1890 [33]
1801–1874 Alice Constance Austin Amerika Birleşik Devletleri 1955 Sosyalist feminist, radikal feminist [55]
1801–1874 Rachel Foster Avery Amerika Birleşik Devletleri 1858 1919
  1. Dalga feminist, süfrajet
1801–1874 John Goodwyn Barmby Birleşik Krallık 1820 1881 [48]
1801–1874 Marie Bashkirtseff Ukrayna 1858 1884
  1. Dalga feminist, Fransız feminist
[33]
1801–1874 José Batlle y Ordóñez Uruguay 1856 1929 [56]
1801–1874 Anna Bayerová Çek Cumhuriyeti 1853 1924 [57]
1801–1874 Jean Beadle Avustralya 1868 1942 Feminist, sosyal görevli, siyasi eylemci
1801–1874 August Bebel Almanya 1840 1913 Komünist, erkek [24]
1801–1874 Alaide Gualberta Beccari İtalya 1868 1930 Sosyalist feminist, radikal feminist
1801–1874 Lydia Becker Birleşik Krallık 1827 1890 Süfrajet
1801–1874 Catharine Beecher Amerika Birleşik Devletleri 1800 1878 [22]
1801–1874 Alva Belmont Amerika Birleşik Devletleri 1853 1933 Süfrajet lideri, konuşmacı, yazar [22]
1801–1874 Louie Bennett İrlanda 1870 1956 Süfrajet lideri [22]
1801–1874 Ethel Bentham Birleşik Krallık 1861 1931 Yenilikçi doktor, siyasetçi ve süfrajet
1801–1874 Victoire Léodile Béra Fransa 1824 1900 [58]
1801–1874 Signe Bergman İsveç 1869 1960
1801–1874 Annie Besant Birleşik Krallık 1847 1933 Sosyalist feminist
1801–1874 Alice Stone Blackwell Amerika Birleşik Devletleri 1857 1950 Feminist ve gazeteci, Woman's Journal editörü, büyük kadın hakları yayıncısı [22]
1801–1874 Antoinette Brown Blackwell Amerika Birleşik Devletleri 1825 1921 1969 yılında Lucy Stone ile birlikte American Woman Suffrage Association'ı kurdu
1801–1874 Elizabeth Blackwell Amerika Birleşik Devletleri 1821 1910
  1. Dalga feminist
[33]
1801–1874 Henry Browne Blackwell Amerika Birleşik Devletleri 1825 1909 İşadamı, kölelik karşıtı, gazeteci, süfrajet lideri ve savunucusu
1801–1874 Harriot Eaton Stanton Blatch Amerika Birleşik Devletleri 1856 1940 Süfrajet [22][48]
1801–1874 Amelia Bloomer Amerika Birleşik Devletleri 1818 1894 Süfrajet, birçok kadın sorunları hakkında The Lily gazetesinde yayıncılık ve editörlük yaptı [22]
1801–1874 Barbara Bodichon Birleşik Krallık 1827 1891 [22][48]
1801–1874 Laura Borden Kanada 1861 1940 Halifax Kadın Yerel Konseyi Başkanı
1801–1874 Lily Braun Almanya 1865 1916 [22]
1801–1874 Fredrika Bremer İsveç 1801 1865 Yazar, feminist aktivist ve İsveç'te öncü kadın haklarını savunucularından [22]
1801–1874 Ursula Mellor Bright Birleşik Krallık 1835 1915 Süfrajet
1801–1874 Emilia Broomé İsveç 1866 1925
1801–1874 Antoinette Brown Blackwell Amerika Birleşik Devletleri 1825 1921 [22]
1801–1874 Lady Constance Bulwer-Lytton Birleşik Krallık 1869 1923 Süfrajet
1801–1874 Katharine Bushnell Amerika Birleşik Devletleri 1856 1946
1801–1874 Josephine Butler Birleşik Krallık 1828 1906 [22]
1801–1874 Pancha Carrasco Kosta Rika 1826 1890 [22]
1801–1874 Frances Jennings Casement Amerika Birleşik Devletleri 1840 1928 Süfrajet
1801–1874 Carrie Chapman Catt Amerika Birleşik Devletleri 1859 1947 Süfrajet lider, National American Woman Suffrage Association, League of Women Voters ve International Alliance of Women'ın kurucusu ve başkanı [22][24]
1801–1874 Maria Cederschiöld Sweden 1856 1935 Süfrajet
1801–1874 William Henry Channing Amerika Birleşik Devletleri 1810 1884 Bakan, yazar
1801–1874 Mary Agnes Chase Amerika Birleşik Devletleri 1869 1963 Sosyalist feminist, süfrajet
1801–1874 Ada Nield Chew Birleşik Krallık 1870 1945 Süfrajet
1801–1874 Tennessee Celeste Claflin Amerika Birleşik Devletleri 1844 1923 Süfrajet
1801–1874 Alice Clark Birleşik Krallık 1874 1934
1801–1874 Helen Bright Clark Birleşik Krallık 1840 1972 Süfrajet
1801–1874 Florence Claxton Birleşik Krallık 1840 1879
1801–1874 Voltairine de Cleyre Amerika Birleşik Devletleri 1866 1912 Bireysel feminizm, anarko-feminist [33]
1801–1874 Francis Power Cobbe İrlanda 1822 1904
1801–1874 Mary Ann Colclough Yeni Zelanda 1836 1885 Feminist, sosyal reformcu
1801–1874 Anna "Annie" Julia Cooper Amerika Birleşik Devletleri 1858 1964 Süfrajet
1801–1874 Marguerite Coppin Belçika 1867 1931 Belçikalı kadın şair, kadın hakları savunucusu
1801–1874 Ida Crouch-Hazlett Amerika Birleşik Devletleri 1870 1941 Sosyalist feminist, süfrajet
1801–1874 Emily Wilding Davison Birleşik Krallık 1872 1913 Süfrajet
1801–1874 Draga Dejanović Sırbistan 1840 1871 [59]
1801–1874 Josefina Deland Sweden 1814 1890 Yazar, öğretmen, Emekli Kadın Öğretmenler Derneği'nin kurucusu
1801–1874 Maria Deraismes Fransa 1828 1894 [58]
1801–1874 Charlotte Despard née French Birleşik Krallık 1844 1939 Süfrajet
1801–1874 Jenny d'Hericourt France 1809 1875 [22]
1801–1874 Louisa Margaret Dunkley Australia 1866 1927 İşçi organizatörü
1801–1874 Marguerite Durand Fransa 1864 1936 Süfrajet
1801–1874 Friedrich Engels Almanya 1820 1895 Komünist, erkek [24]
1801–1874 Emily Faithfull Birleşik Krallık 1835 1895
1801–1874 Millicent Garrett Fawcett Birleşik Krallık 1847 1929 National Union of Women's Suffrage Societies'ın uzun süreli başkanı
1801–1874 Astrid Stampe Feddersen Danimarka 1852 1930 Kadın haklarıyla ilgili ilk İskandinav toplantıya başkanlık yaptı
1801–1874 Anna Filosofova Rusya 1837 1912 İlk Rus kadın hakları aktivisti
1801–1874 Louise Flodin İsveç 1828 1923
1801–1874 Mary Sargant Florence Birleşik Krallık 1857 1954 Süfrajet
1801–1874 Isabella Ford Birleşik Krallık 1855 1924 Sosyalist feminist, süfrajet
1801–1874 Margaret Fuller Amerika Birleşik Devletleri 1810 1850 Transandantal, eleştirmen, kadınların eğitimi hakkında savunucu, Woman in the Nineteenth Century adlı eserin yazarı [24]
1801–1874 Matilda Joslyn Gage Amerika Birleşik Devletleri 1826 1898 Süfrajet,editör, yazar, organizatör [12]
1801–1874 Eliza Gamble Amerika Birleşik Devletleri 1841 1820 Kadın Hareketi fikrini ortaya atan kişi ve savunucusu [60]
1801–1874 Edith Margaret Garrud Birleşik Krallık 1872 1971
1801–1874 Désirée Gay Fransa 1810 1891 Sosyalist feminist [61]
1801–1874 Charlotte Perkins Gilman Amerika Birleşik Devletleri 1860 1935 Ekofeminist [24]
1801–1874 Wil van Gogh Hollanda 1862 1941
1801–1874 Emma Goldman Birleşik Krallık 1869 1940 Bireyci feminizm, Rus-Amerikan doğum kontrolü ve diğer kadın hakları aktivisti [22][24][33]
1801–1874 Vida Goldstein Avustralya 1869 1949 İlk Avustralyalı feminist siyasetçi, İngiliz İmparatorluğununda milli meclise seçilen ilk kadın [22]
1801–1874 Grace Greenwood Amerika Birleşik Devletleri 1823 1904 New York Times'ta çalışan maaşlı ilk kadın muhabir, sosyal reform ve kadın hakları savunucusu
1801–1874 Angelina Emily Grimké Amerika Birleşik Devletleri 1805 1879
  1. Dalga feminist, süfrajet
1801–1874 Bella Guerin Avustralya 1858 1923 Sosyalist feminist, Avustralya Üniversitesi'nden mezun olan ilk kadın
1801–1874 Marianne Hainisch Avusturya 1839 1936 Kadınların çalışma ve eğitim hakları savunucusu
1801–1874 Marion Coates Hansen Birleşik Krallık 1870 1947 Süfrajet
1801–1874 Jane Ellen Harrison Birleşik Krallık 1850 1928
1801–1874 Anna Haslam İrlanda 1829 1922 İrlanda'da kadın hareketinin önemli isimlerinden, Dublin Women's Suffrage Association'ın kurucusu
1801–1874 Anna Hierta-Retzius İsveç 1841 1924 Kadın hakları savunucusu ve hayırsever
1801–1874 Thomas Wentworth Higginson Amerika Birleşik Devletleri 1828 1911 Kölelik karşıtı, bakan, yazar
1801–1874 Laurence Housman Birleşik Krallık 1865 1959 Sosyalist feminist
1801–1874 Julia Ward Howe Amerika Birleşik Devletleri 1819 1910 Süfrajet, yazar, organizatör
1801–1874 Louisa Hubbard Birleşik Krallık 1836 1906
1801–1874 Aletta Jacobs Hollanda 1854 1929 [12]
1801–1874 Kehajia Kalliopi Yunanistan 1839 1905 [22]
1801–1874 Kang Youwei Çin 1858 1927 [22]
1801–1874 Abby Kelley Amerika Birleşik Devletleri 1811 1887 Süfrajet ve aktivist
1801–1874 Grace Kimmins Birleşik Krallık 1871 1954 [kaynak belirtilmeli]
1801–1874 Anna Kingsford Birleşik Krallık 1846 1888 Ekofeminist
1801–1874 Toshiko Kishida Japonya 1863 1901 [22]
1801–1874 Alexandra Kollontai SSCB 1872 1952 Sosyalist feminist [12]
1801–1874 Lotten von Kræmer İsveç 1828 1912 Barones, yazar, şair, hayırsever, Samfundet De Nio kurucusu
1801–1874 Marie Lacoste-Gérin-Lajoie Kanada 1867 1945 Süfrajet
1801–1874 Louisa Lawson Australia 1848 1920 Süfrajet, cumhuriyet yanlısı federalist, yazar ve yayıncı [12]
1801–1874 Mary Lee Avustralya, İrlanda 1821 1909 Süfrajet
1801–1874 Anna Leonowens Birleşik Krallık, Hindistan 1831 1915 Seyahat yazarı, eğitimci, sosyal aktivist
1801–1874 Fredrika Limnell İsveç 1816 1897
1801–1874 Mary Livermore Amerika Birleşik Devletleri 1820 1905 Kadın hakları gazetecisi, süfrajet
1801–1874 Belva Lockwood Amerika Birleşik Devletleri 1830 1917 [22]
1801–1874 Margaret Bright Lucas Birleşik Krallık 1818 1890 Süfrajet
1801–1874 Rosa Luxemburg Almanya 1871 1919 Sosyalist feminist
1801–1874 Christian Maclagan Birleşik Krallık 1811 1901
1801–1874 Kitty Marion Birleşik Krallık 1871 1944 Sosyalist feminist, süfrajet
1801–1874 Harriet Martineau Birleşik Krallık 1802 1876
1801–1874 Eleanor Marx Birleşik Krallık 1855 1898 Sosyalist feminist
1801–1874 Rosa Mayreder Avusturya 1858 1938 [12]
1801–1874 Nellie McClung Kanada 1873 1951 Feminist ve süfrajet, The Famous Five'ın parçası
1801–1874 Helen Priscilla McLaren Birleşik Krallık 1851 1934
1801–1874 Louise Michel Fransa 1830 1905 Anarko-feminist [30]
1801–1874 Harriet Taylor Mill Birleşik Krallık 1807 1858 İlk öncü feminist [33]
1801–1874 John Stuart Mill Birleşik Krallık 1806 1873 İlk öncü [24][33]
1801–1874 Hannah Mitchell Birleşik Krallık 1872 1956 Sosyalist feminist, süfrajet
1801–1874 Katti Anker Møller Norveç 1868 1945
  1. Dalga feminist
[33]
1801–1874 Agda Montelius İsveç 1850 1920 Feminist, süfrajet, Fredrika-Bremer-förbundet patronu
1801–1874 Anna Maria Mozzoni İtalya 1837 1920
  1. Dalga feminist, süfrajet
1801–1874 Flora Murray Birleşik Krallık 1869 1923 Süfrajet
1801–1874 Clarina I. H. Nichols Amerika Birleşik Devletleri 1810 1885
  1. Dalga feminist, süfrajet
1801–1874 Draga Obrenović Sırbistan 1864 1903 Kraliçe eş
1801–1874 Louise Otto-Peters Almanya 1819 1895 [62][63]
1801–1874 Emmeline Pankhurst Birleşik Krallık 1858 1928 Süfrajet kurucu ve İngiliz süfrajetin lideri [24]
1801–1874 Maud Wood Park Amerika Birleşik Devletleri 1871 1955 College Equal Suffrage League kurucusu, League of Women Voters ilk başkamo
1801–1874 Madeleine Pelletier Fransa 1874 1939 Fransız feminist, 1. Dalga feminist, sosyalist feminist [33]
1801–1874 Wendell Phillips Amerika Birleşik Devletleri 1811 1884 Kölelik karşıtı, konuşmacı, avukat
1801–1874 Jyotiba Phule Hindistan 1827 1890 [12]
1801–1874 Eugénie Potonié-Pierre Fransa 1844 1898 [30]
1801–1874 Eleanor Rathbone Birleşik Krallık 1872 1946 [12]
1801–1874 Caroline Rémy de Guebhard Fransa 1855 1929
1801–1874 Dorothy Richardson Birleşik Krallık 1873 1957
1801–1874 Edith Rigby Birleşik Krallık 1872 1948 Süfrajet
1801–1874 Sibylle Riqueti de Mirabeau Fransa 1849 1932
1801–1874 Bessie Rischbieth Avustralya 1874 1967
1801–1874 Güney Afrika Kanada 1856 1933 Kadınların oy hakkını savunan, Halifax Kadın Yerel Konseyi yönetim kurulu üyesi
1801–1874 Harriet Hanson Robinson Amerika Birleşik Devletleri 1825 1911 [24]
1801–1874 Pauline Roland Fransa 1805 1852 [33]
1801–1874 Rosalie Roos İsveç 1823 1898 Yazar, İsveç'te düzenlenen kadın hakları hareketinin öncülerinden
1801–1874 Ernestine Rose Amerika Birleşik Devletleri, Rusya-Polonya 1810 1892 Süfrajet
1801–1874 Hilda Sachs İsveç 1857 1935 Gazeteci, yazar ve feminist
1801–1874 Anna Sandström İsveç 1854 1931 Eğitim reformcusu
1801–1874 Auguste Schmidt Almanya 1833 1902 [64]
1801–1874 Olive Schreiner Güney Afrika 1855 1920
1801–1874 Rose Scott Avustralya 1847 1925 Süfrajet
1801–1874 Anna Howard Shaw Amerika Birleşik Devletleri 1847 1919 1904 ve 1915 yılları arasında

National Women's Suffrage Association başkanı

1801–1874 Kate Sheppard Yeni Zelanda 1847 1934 1893 yılında kadınlar için oy hakkı kazanılmasına katkı sağladı (Kadınlara seçme hakkının verildiği ilk ülke ve ulusal seçim) [12]
1801–1874 Tarabai Shinde Hindistan 1850 1910
1801–1874 Emily Anne Eliza Shirreff Birleşik Krallık 1814 1897 İlk öncü feminist [33]
1801–1874 Eleanor Mildred Sidgwick Birleşik Krallık 1845 1936
1801–1874 Dame Ethel Mary Smyth Birleşik Krallık 1858 1944 Süfrajet
1801–1874 Anna Garlin Spencer Amerika Birleşik Devletleri 1851 1931 [24]
1801–1874 Elizabeth Cady Stanton Amerika Birleşik Devletleri 1815 1902 Sosyal aktivist, kölelik karşıtı, süfrajet, 1848  Women's Rights Convention organizagörü, National Woman Suffrage Association and the International Council of Women kurucularından [24]
1801–1874 Anna Sterky İsveç, Danimarka 1856 1939 [65]
1801–1874 Helene Stöcker Almanya 1869 1943 [63]
1801–1874 Milica Stojadinović-Srpkinja Sırbistan 1828 1878 Feminist, savaş muhabiri, yazar, şair [66]
1801–1874 Lucy Stone Amerika Birleşik Devletleri 1818 1893 Konuşmacı, National Women's Rights Convention ilk organizatörü,  Woman's Journal kurucusu, ve evlendikten sonra soyadını koruyan ilk kadın Amerikalı [24]
1801–1874 Emily Howard Stowe Kanada 1831 1903 Hekim, kadınların tıbbi konulara dahil edilmesinin savunucusu, Canadian Women's Suffrage Association

kurucusu

1801–1874 Helena Swanwick Birleşik Krallık 1864 1939 Süfrajet
1801–1874 Frances Swiney Birleşik Krallık 1847 1922 Süfrajet
1801–1874 Táhirih İran 1814/17 1852 Bâbî şair, ilahiyatçı ve İran'daki 19. yüzyıl kadın hakları savunucusu [12]
1801–1874 Caroline Testman Danimarka 1839 1919 Dansk Kvindesamfund kurucularından
1801–1874 Martha Carey Thomas Amerika Birleşik Devletleri 1857 1935 [22]
1801–1874 Sybil Thomas, Viscountess Rhondda Birleşik Krallık 1857 1941 Süfrajet
1801–1874 Flora Tristan Fransa 1803 1844 Sosyalist feminist [12]
1801–1874 Harriet Tubman Amerika Birleşik Devletleri 1820 1913
  1. Dalga feminist
[33]
1801–1874 Thorstein Veblen Amerika Birleşik Devletleri 1857 1929 Ekonomist, sosyolog, erkek [24]
1801–1874 Alice Vickery Birleşik Krallık 1844 1929 Hekim, doğum kontrolü destekçisi [67]
1801–1874 Beatrice Webb Birleşik Krallık 1858 1943 Sosyalist feminist
1801–1874 Ida B. Wells Amerika Birleşik Devletleri 1862 1931 Sivil haklar ve anti-linç aktivisti, süfrajet
1801–1874 Anna Whitlock İsveç 1852 1930 Feminist, süfrajet, gazeteci
1801–1874 Karolina Widerström İsveç 1856 1949
1801–1874 Frances Willard Amerika Birleşik Devletleri 1839 1898 Süfrajet ve organizatör
1801–1874 Frances Willard Amerika Birleşik Devletleri 1839 1898 Sosyalist feminist, süfrajet
1801–1874 Charlotte Wilson Birleşik Krallık 1854 1944 Radikal feminist
1801–1874 Victoria Woodhull Amerika Birleşik Devletleri 1838 1927 1. Dalga feminist, süfrajet, organizatör, yenilikçi, ABD başkanlık seçimlerindeki ilk kadın [24][33]
1801–1874 Clara Zetkin Germany 1857 1933 Sosyalist feminist [24]
1801–1874 Frederick Douglass Amerika Birleşik Devletleri data-sort-value="1818"|c. 1818 1895 Erkek süfrajet [24]
1801–1874 Caroline Kauffmann Fransa c. 1840s 1924 [22]
1801-1874 Natalie Zahle Danimarka 1827 1913 Kadınların eğitim hakları için çalıştı [68]

Son 19. yüzyıl ve ilk 20. yüzyıl feministleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1875 ve 1939 yılları arasında doğanlar.

Dönem Adı Ülke Doğum Ölüm Yorumlar Kaynak
1875–1939 Bella Abzug Amerika Birleşik Devletleri 1920 1998 2. Dalga feminist [22]
1875–1939 Ángela Acuña Braun Kosta Rika 1888 1983 [22]
1875–1939 Wim Hora Adema Hollanda 1914 1998 2. Dalga feminist, radikal feminist [69]
1875–1939 Alan Alda Amerika Birleşik Devletleri 1936 [70]
1875–1939 Dolores Alexander Amerika Birleşik Devletleri 1931 2008 Pornografi karşıtı feminist [71]
1875–1939 Maya Angelou Amerika Birleşik Devletleri 1928 2014 Sivil haklar savunucusu [22]
1875–1939 Margery Corbett Ashby Birleşik Krallık 1882 1981 Süfrajet [23]
1875–1939 Ksenija Atanasijević Sırbistan 1894 1981 Süfrajet, filozof, Sırbistan Üniversitesinde PhD yapan ilk kadın
1875–1939 Ti-Grace Atkinson Amerika Birleşik Devletleri 1938 2. Dalga feminist [22][33][71]
1875–1939 Margaret Atwood Kanada 1939 3. Dalga feminist [22][33]
1875–1939 Helene Aylon Amerika Birleşik Devletleri 1931 Ekofeminist [33][71]
1875–1939 Eva Bacon Avustralya 1909 1994 Feminist ve sosyalist
1875–1939 Faith Bandler Avustralya 1918 2015 Feminist ve insan hakları savunucusu
1875–1939 Lois W. Banner Amerika Birleşik Devletleri 1939
1875–1939 Thelma Bate Avustralya 1904 1984 Topluluk lideri, Kadınlar Derneğine Aborjin kadınlarında dahil edilmesini savundu
1875–1939 Mary Ritter Beard Amerika Birleşik Devletleri 1876 1958 Feminist, tarihçi [22][24]
1875–1939 Joan Beauchamp Birleşik Krallık 1890 1964 Süfrajet
1875–1939 Kay Beauchamp Birleşik Krallık 1899 1992
1875–1939 Simone de Beauvoir Fransa 1908 1986 2. Dalga feminist, filozof, yazar [22][33]
1875–1939 Helen Bentwich Birleşik Krallık 1892 1972 [72]
1875–1939 Rosa May Billinghurst Birleşik Krallık 1875 1953 Süfrajet [48]
1875–1939 Teresa Billington-Greig Birleşik Krallık 1877 1964 Süfrajet [48]
1875–1939 Elsie Bowerman Birleşik Krallık 1889 1973 Süfrajet [48]
1875–1939 Helen Gurley Brown Amerika Birleşik Devletleri 1922 2012 Sex and the Single Girl adlı eserin yazarı, Cosmopolitan'ın uzun süreli editörü
1875–1939 Stella Browne Kanada 1880 1955 Sosyalist feminist
1875–1939 Susan Brownmiller Amerika Birleşik Devletleri 1935 2. Dalga feminist , pornografi karşıtı feminist, radikal feminist [33][71]
1875–1939 Katherine Burdekin Birleşik Krallık 1896 1963
1875–1939 Lucy Burns Amerika Birleşik Devletleri 1879 1966 Süfrajet ve kadın hakları savunucusu
1875–1939 Karlyn Kohrs Campbell Amerika Birleşik Devletleri 1937 [22]
1875–1939 Clara Campoamor İspanya 1888 1972 [22]
1875–1939 Luisa Capetillo Porto Riko 1879 1922 Porto Rikolu sendika eylemcisi, toplum içinde pantolon giydiği için hapsedildi [22]
1875–1939 Liz Carpenter Amerika Birleşik Devletleri 1920 2010
1875–1939 Elvia Carrillo Puerto Meksika 1878 1967 [22]
1875–1939 Thérèse Casgrain Kanada 1896 1981 2. Dalga Feminist, süfrajet, politikacı ve senatör [22][33]
1875–1939 Jacqueline Ceballos Amerika Birleşik Devletleri 1925 Veteran Feminists of America kurucusu [71]
1875–1939 Enid Charles Birleşik Krallık 1894 1972 Radikal feminist
1875–1939 Shirley St Hill Chisholm Amerika Birleşik Devletleri 1924 2005 2. Dalga feminist [22]
1875–1939 Hélène Cixous Fransa 1937 [22][33]
1875–1939 Margaret "Gretta" Cousins İrlanda 1878 1954 İrlandalı-Hint süfrajet, kurulan All India Women's Conference ve Irish Women's Franchise League'in kurucularından
1875–1939 Eva Cox Avustralya 1938 Sosyolog,  Women's Electoral Lobby'nin uzun süreli üyesi
1875–1939 Jill Craigie Birleşik Krallık 1911 1999 Sosyalist feminist
1875–1939 Minnie Fisher Cunningham Amerika Birleşik Devletleri 1882 1964
1875–1939 Hamid Dalwai Hindistan 1932 1977 Sosyalist feminist
1875–1939 Mary Daly Amerika Birleşik Devletleri 1928 2010 2. Dalga feminist, ekofeminist [33]
1875–1939 Sonja Davies Yeni Zelanda 1923 2005 2. Dalga feminist
1875–1939 Barbara Deming Amerika Birleşik Devletleri 1917 1984
1875–1939 Ezlynn Deraniyagala Sri Lanka 1908 1973 [22]
1875–1939 Jeanne Deroin Fransa 1805 1894 [22]
1875–1939 Jeanne Deroin Fransa 1805 1894 [22]
1875–1939 Betty Dodson Amerika Birleşik Devletleri 1929 3. Dalga feminist, seks-pozitif feminist [71]
1875–1939 Sediqeh Dowlatabadi İran 1882 1962 Gazeteci, kadın hakları savunucusu
1875–1939 Carol Downer Amerika Birleşik Devletleri 1933 2. Dalga feminist feminist, yazar, sağlık aktivist, avukat [33]
1875–1939 Roxanne Dunbar-Ortiz Amerika Birleşik Devletleri 1939 Radikal feminist
1875–1939 Crystal Eastman Amerika Birleşik Devletleri 1881 1928 Sosyalist feminist
1875–1939 Françoise d'Eaubonne Fransa 1920 2005 Ekofeminist [73]
1875–1939 Norah Elam Birleşik Krallık, İrlanda 1878 1961 Radikal feminist, süfrajet
1875–1939 Cynthia Enloe Amerika Birleşik Devletleri 1938 2. Dalga feminist
1875–1939 Mohtaram Eskandari İran 1895 1924 Kadın hakları savunucusu, "Jam'iat e nesvan e vatan-khah" (Society of Patriotic Women) kurucusu
1875–1939 Vilma Espín Küba 1930 2007 [22]
1875–1939 Elizabeth Evatt Avustralya 1933 Yasal reformist ve jüri üyesi, Avustralya  Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'ne seçilen ilk kadın
1875–1939 Myrlie Evers-Williams Amerika Birleşik Devletleri 1933 2. Dalga feminist
1875–1939 Lidia Falcón İspanya 1935 [22]
1875–1939 Fransas Farrer Birleşik Krallık 1895 1977
1875–1939 Geraldine Ferraro Amerika Birleşik Devletleri 1935 2011 [22]
1875–1939 Ana Figuero Şili 1908 1970 [22]
1875–1939 Elizabeth Gurley Flynn Amerika Birleşik Devletleri 1890 1964 Sosyalist feminist, süfrajet
1875–1939 Elizabeth "Betty" Bloomer Ford Amerika Birleşik Devletleri 1918 2011 2. Dalga feminist
1875–1939 Gerald Ford Amerika Birleşik Devletleri 1913 2006 2. Dalga feminist
1875–1939 Miles Franklin Avustralya 1879 1954 Feminist, yazar
1875–1939 Clara Fraser Amerika Birleşik Devletleri 1923 1998 2. Dalga feminist, radikal feminist
1875–1939 Elisabeth Freeman Amerika Birleşik Devletleri 1876 1942 Süfrajet ve sivil hakları savunucusu
1875–1939 Marilyn French Amerika Birleşik Devletleri 1929 2009 2. Dalga feminist, radikal feminist [33]
1875–1939 Betty Friedan Amerika Birleşik Devletleri 1921 2006 2. Dalga feminist, yazar [33]
1875–1939 William Lloyd Garrison Amerika Birleşik Devletleri 1805 1879 Kölelik karşıtı, gazeteci, organizatör, avukat [24]
1875–1939 Carol Gilligan Amerika Birleşik Devletleri 1936 2. Dalga feminist [33]
1875–1939 Françoise Giroud Fransa 1916 2003 Gazeteci, yazar, politikacı [kaynak belirtilmeli]
1875–1939 Judy Goldsmith Amerika Birleşik Devletleri 1938 1982 ve 1985 yılları arasında National Organization for Women (NOW) başkanlığını yaptı
1875–1939 Jane Goodall Birleşik Krallık 1934
1875–1939 Vivian Gornick Amerika Birleşik Devletleri 1935 Radikal feminist [71]
1875–1939 Lois Gould Amerika Birleşik Devletleri 1931 2002
1875–1939 Jane Grant Amerika Birleşik Devletleri 1892 1972
1875–1939 Germaine Greer Avustralya 1939 2. Dalga feminist, radikal feminist, sosyalist feminist, akademik, The Female Eunuch adlı eserin yazarı [33]
1875–1939 Colette Guillaumin Fransa 1934
1875–1939 Tahar Haddad Tunus 1897 1935 Müslüman feminist
1875–1939 Lizzy Lind af Hageby İsveç 1878 1963
1875–1939 Charlotte Haldane Birleşik Krallık 1894 1969
1875–1939 Gisèle Halimi Fransa 1927
1875–1939 Zaib-un-Nissa Hamidullah India 1921 2000 Müslüman feminist
1875–1939 Bertha Harris Amerika Birleşik Devletleri 1937 2005 2. Dalga feminist
1875–1939 Caroline Haslett Birleşik Krallık 1895 1957
1875–1939 Dorothy Hewett Avustralya 1923 2002 2. Dalga feminist
1875–1939 Julka Hlapec-Đorđević Serbia 1882 1969 Süfrajet, yazar [74]
1875–1939 Nicole Hollander Amerika Birleşik Devletleri 1939
1875–1939 Pak Hon-yong South Korea 1900 1956
1875–1939 Mary Howell Amerika Birleşik Devletleri 1932 1998
1875–1939 Edith How-Martyn Birleşik Krallık 1875 1954 Süfrajet
1875–1939 Fatima Ahmed Ibrahim Sudan 1933 Müslüman feminist
1875–1939 Fusae Ichikawa Japan 1893 1981 [22]
1875–1939 Luce Irigaray Fransa 1930 [33]
1875–1939 Sonia Johnson Amerika Birleşik Devletleri 1936
1875–1939 Jill Johnston Amerika Birleşik Devletleri 1929 2010
1875–1939 Claudia Jones Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Trinidad ve Tobago 1915 1964 Süfrajet
1875–1939 Rosalie Gardiner Jones Amerika Birleşik Devletleri 1883 1978
1875–1939 Marie Juchacz Almanya 1879 1956 [75]
1875–1939 Alicia Moreau de Justo Arjantin 1885 1986 Sosyalist feminist [76]
1875–1939 Raden Adjeng Kartini Indonesia 1879 1904 Müslüman feminis, kadınların eğitim fırsatlarının az olmasını ve çok eşlilik konularını eleştirdi [22]
1875–1939 Shidzue Katō Japan 1897 2001 2. Dalga feminist [22]
1875–1939 Aoua Kéita Mali 1912 1980
1875–1939 Florynce Kennedy Amerika Birleşik Devletleri 1916 2000 2. Dalga feminist
1875–1939 Annie Kenney Birleşik Krallık 1879 1953 Süfrajet
1875–1939 Yamakawa Kikue Japan 1890 1980 Sosyalist feminist, fuhuş karşıtı feminist
1875–1939 Coretta Scott King Amerika Birleşik Devletleri 1927 2006 2. Dalga feminist
1875–1939 Gerda Lerner Austria 1920 2013
1875–1939 Audre Lorde Amerika Birleşik Devletleri 1934 1992 3. Dalga feminist [22]
1875–1939 Mina Loy Birleşik Krallık 1882 1966
1875–1939 Rae Luckock Kanada 1893 1972 Sosyalist feminist
1875–1939 Margaret Mackworth, 2nd Viscountess Rhondda Birleşik Krallık 1883 1958 Süfrajet
1875–1939 Agnes Macphail Kanada 1890 1954
1875–1939 Dora Marsden Birleşik Krallık 1882 1960
1875–1939 Elizabeth Holloway Marston Birleşik Krallık 1893 1993
1875–1939 William Moulton Marston Amerika Birleşik Devletleri 1893 1947
1875–1939 Nicole-Claude Mathieu (fr) Fransa 1937 2014 İmparatoriçe Fransız feminist, materyal feminist [33]
1875–1939 Else Mayer Almanya 1891 1962 1. Dalga feminist [kaynak belirtilmeli]
1875–1939 Carolyn Merchant Amerika Birleşik Devletleri 1936 Ekofeminist
1875–1939 Maria Mies Almanya 1931 Ekofeminist, sosyolog, yazar [77]
1875–1939 Inez Milholland Amerika Birleşik Devletleri 1886 1916
1875–1939 Kate Millett Amerika Birleşik Devletleri 1934 2. Dalga feminist [33]
1875–1939 Laure Moghaizel Lübnan 1929 1997 Lübnanlı avukat ve kadın hakları savunucusu
1875–1939 Florence Nagle Birleşik Krallık 1894 1988 Feminist, İngiltere'de yarış atlarını yetiştiren ilk kadın. [78]
1875–1939 Diane Nash Amerika Birleşik Devletleri 1938 1960'lı yılların Sivil Haklar Hareketi lideri ve organizatör, oy hakkı savunucusu
1875–1939 Malak Hifni Nasif Mısır 1886 1918 Feminist yazar [79]
1875–1939 Anaïs Nin Amerika Birleşik Devletleri, Fransa 1903 1977
1875–1939 Helena Normanton Birleşik Krallık 1882 1957
1875–1939 Alexis Nour Romania 1877 1940
1875–1939 Yoko Ono Amerika Birleşik Devletleri, Japonya 1933
1875–1939 Alicia Ostriker Amerika Birleşik Devletleri 1937 3. Dalga feminist
1875–1939 Grace Paley Amerika Birleşik Devletleri 1922 2007
1875–1939 Adela Pankhurst Birleşik Krallık 1885 1961
1875–1939 Christabel Pankhurst Birleşik Krallık 1880 1958 Süfrajet, Women's Social and Political Union kurucularından ve lideri
1875–1939 Sylvia Pankhurst Birleşik Krallık 1882 1960 Süfrajet
1875–1939 Fransas Parker Birleşik Krallık 1875 1924
1875–1939 Alice Paul Amerika Birleşik Devletleri 1885 1977
1875–1939 Eva Perón Arjantin 1919 1952 [12]
1875–1939 Frédérique Petrides Amerika Birleşik Devletleri, Belgium 1903 1983
1875–1939 Marion Phillips Birleşik Krallık 1881 1932 Süfrajet
1875–1939 Sylvia Plath Amerika Birleşik Devletleri 1932 1963
1875–1939 Letty Cottin Pogrebin Amerika Birleşik Devletleri 1939
1875–1939 Eileen Powell Avustralya 1913 1997 Sendikacı, Kadınların eşit çalışma haklarını ve eşit ücret almalarını savundu
1875–1939 Millicent Preston-Stanley Avustralya 1883 1955 NSW Yasama Meclisinin ilk kadın üyesi, kadın sağlığı ve boşanmalarda annenin velayet hakları için kampanya yürüttü
1875–1939 Lorine Livington Pruette Amerika Birleşik Devletleri 1896 1977
1875–1939 Funmilayo Ransome-Kuti Nijerya 1900 1978 Önde gelen Nijeryalı kadın hakları aktivisti
1875–1939 Claire Rayner Birleşik Krallık 1931 2010
1875–1939 Adrienne Rich Amerika Birleşik Devletleri 1929 2012
1875–1939 Mary Richardson Birleşik Krallık 1889 1961 Süfrajet
1875–1939 Léa Roback Kanada 1903 2000 Feminist, Komünist Partisine bağlı İşçiler Sendikası aktivisti
1875–1939 Hilary Rose Birleşik Krallık 1935
1875–1939 Agnes Maude Royden Birleşik Krallık 1876 1956 Süfrajet
1875–1939 Florence Rush Amerika Birleşik Devletleri 1918 2008
1875–1939 Joanna Russ Amerika Birleşik Devletleri 1937 2011 2. Dalga feminist
1875–1939 Diana E. H. Russell Güney Afrika 1938 2. Dalga feminist, radikal feminist, pornografik karşıtı feminist
1875–1939 Dora Russell Birleşik Krallık 1894 1986 Feminist, evlilik reformu, doğum kontrolü ve kadınların özgürleşmesi konularına destek verdi
1875–1939 Manuel Sacristán İspanya 1925 1985 Sosyalist feminist
1875–1939 Nawal el-Sadaawi Mısır 1931 Müslüman feminist [22]
1875–1939 Idola Saint-Jean Kanada 1880 1945 Süfrajet, gazeteci
1875–1939 Celia Sánchez Küba 1920 1980 İlk öncü feminist [33]
1875–1939 George Sand Fransa 1804 1876 İlk öncü feminist [24][33]
1875–1939 Flora Sandes Birleşik Krallık 1876 1956 Feminist, Sırp Ordusunda Binbaşı
1875–1939 Margaret Sanger Amerika Birleşik Devletleri 1879 1966 Sosyalist feminist, American Birth Control League kurucusu, Planned Parenthood kurucularından ve uzun süreli bakanı,  yazar, hemşire [24]
1875–1939 Milunka Savić Sırbistan 1888 1973 İlk Avrupalı kadın savaşçı, asker, feminist
1875–1939 Barbara Seaman Amerika Birleşik Devletleri 1935 2008
1875–1939 Baroness Seear Birleşik Krallık 1913 1997
1875–1939 Huda Shaarawi Mısır 1879 1947 Müslüman feminist, Mubarrat Muhammed Ali  (Kadın sosyal hizmet Örgütü), Union of Educated Egyptian Women ve Wafdist Women's Central Committee organizatörü
1875–1939 Alix Kates Shulman Amerika Birleşik Devletleri 1932 Radikal feminist
1875–1939 Ruth Simpson Amerika Birleşik Devletleri 1926 2008
1875–1939 Monica Sjöö İsveç 1938 2005 Ekofeminist
1875–1939 Eleanor Smeal Amerika Birleşik Devletleri 1939 2. Dalga feminist, organizatör, lider,N.O.W. başkanı , Feminist Majority Foundation

kurucusu ve başkanı

1875–1939 Valerie Solanas Amerika Birleşik Devletleri 1936 1988 Radikal feminist
1875–1939 Jo Spence Birleşik Krallık 1934 1992
1875–1939 Gloria Steinem Amerika Birleşik Devletleri 1934 2. Dalga feminist, sosyalist feminist, radikal feminist, pornografi karşıtı feminist, yazar
1875–1939 Doris Stevens Amerika Birleşik Devletleri 1892 1963 National American Women Suffrage Association ve National Woman's Party organizatörü, önemli Silent Sentinels katılımcısı, Jailed for Freedom adlı eserin yazarı
1875–1939 Marie Stopes Birleşik Krallık 1880 1958
1875–1939 Mary Stott Birleşik Krallık 1907 2002
1875–1939 Jessie Street Avustralya 1889 1970 Süfrajet, feminist, insan hakları savunucusu
1875–1939 Edith Summerskill, Baroness Summerskill Birleşik Krallık 1901 1980
1875–1939 Elisabeth Tamm İsveç 1880 1958
1875–1939 Mavis Tate Birleşik Krallık 1893 1947
1875–1939 Joan Kennedy Taylor Amerika Birleşik Devletleri 1926 2005
1875–1939 Renee Taylor Yeni Zelenda 1929 Sosyalist feminist
1875–1939 Tcheng Yu-hsiu Çin 1891 1959 Devrimci
1875–1939 Rini Templeton Amerika Birleşik Devletleri 1935 1986 Sosyalist feminist
1875–1939 Dorothy Thompson Amerika Birleşik Devletleri 1893 1961 Buffalo ve New York süfrajeti, daha sonra etkili bir gazeteci ve radyocu
1875–1939 Winifred Todhunter Birleşik Krallık 1877 1961
1875–1939 Jill Tweedie Birleşik Krallık 1936 1993
1875–1939 Mabel Vernon Amerika Birleşik Devletleri 1883 1975 Suffragist, Congressional Union for Women Suffrage başlıca üyelerinden, Silent Sentinels organizatörü
1875–1939 Harriet Shaw Weaver Birleşik Krallık 1876 1961 Süfrajet
1875–1939 Nesta Helen Webster Birleşik Krallık 1876 1960
1875–1939 Louise Weiss Fransa 1893 1983 Gazeteci, yazar, siyasetçi [80]
1875–1939 Trude Weiss-Rosmarin Amerika Birleşik Devletleri, Almanya 1908 1989
1875–1939 Clara Wichmann Hollanda, Almanya, 1885 1922 Radikal feminist
1875–1939 Audrey Wise Birleşik Krallık 1935 2000
1875–1939 Monique Wittig Fransa 1935 2003 [81]
1875–1939 Nellie Wong Amerika Birleşik Devletleri 1934 Sosyalist feminist
1875–1939 Virginia Woolf Birleşik Krallık 1882 1941 1. Dalga feminist [24][33]
1875–1939 Molly Yard Amerika Birleşik Devletleri 1912 2005 2. Dalga feminist
1875–1939 Rosalyn Baxandall Amerika Birleşik Devletleri 1939 2015 2. Dalga feminist, radikal feminist, New York Radical Women
1875–1939 Val Plumwood Avustralya 1939 2008 Ekofeminist [82]
1875–1939 Maria Svolou Yunanistan 1890s 1976 Sosyalist feminist [83]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fine, Jr., John V. A. (1994). The late medieval Balkans: a critical survey from the late twelfth century to the Ottoman Conquest. Ann Arbor: University of Michigan Press. s. 220. ISBN 9780472082605. 
  2. ^ Ndreca, Ardian (14 Eylül 2008). "Rrënojat e Abacisë së Shirgjit dhe shpëtimi i tyne". Gazeta 55 (Arnavutça). Erişim tarihi: 18 Ocak 2015. 
  3. ^ "Gozzadini, Bettisia" (Fransızca). Municipality of Bologna at the MEMO history. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2015.  İngilizce çeviri.
  4. ^ Carpenter, David (1990), Carpenter, David (Ed.), The minority of Henry III, Berkeley: University of California Press, ss. 66–67, ISBN 9780520072398. 
  5. ^ Gavrilović, Zaga (2006), Jeffreys, Elizabeth M. (Ed.), Byzantine style, religion, and civilization: in honour of Sir Steven Runciman, New York: Cambridge University Press, ss. 78–79, ISBN 9780521834452. 
  6. ^ Davies, Norman (2005), Davies, Norman (Ed.), God's playground: a history of Poland (Volume I), Oxford New York: Oxford University Press, ss. 94–96, ISBN 9780199253395. 
  7. ^ Vujić, Joakim (2006), Trencsényi, Balázs; Kopeček, Michal (Edl.), Late enlightenment emergence of the modern 'national idea, Budapest New York: Central European University Press, s. 115, ISBN 9789637326523. 
  8. ^ Popovich, Ljubica D. (1994). "Portraits of Knjeginja Milica". Serbian Studies. North American Society for Serbian Studies. 8 (1–2), s. 94–95.  Pdf.
  9. ^ Mansingha, Mayadhar (1962). History of Oriya literature. New Delhi: Sahitya Akademi. OCLC 3713900. 
  10. ^ Cereta, Laura (yazar); Robin, Diana (1997). Collected letters of a Renaissance feminist. Chicago, Illinois: University of Chicago Press. ISBN 9780226100135. 
  11. ^ Romero, Ronaldo J. (2005), Romero, Ronaldo J. (Ed.), Feminism, nation and myth: La Malinche, Houston, Texas: Arte Público Press, s. 28, ISBN 9781558854406, Appearing first in the sixteenth-century chronicles of conquest, she reappeared... during the nineteenth century as Latin American intellectuals attempted (right after the successful movements of independence from Spain) to explain why a handful of soldiers were able to conquer the vast Aztec and Inca empires 
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Wayne 2011 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  13. ^ Agrippa, Heinrich Cornelius (1996) [1529]. Declamatio de nobilitate et praecellentia foeminei sexus [Declamation on the Nobility and Preeminence of the Female Sex] (Fransızca). Chicago: University of Chicago Press. ISBN 9780226010601.  Online.
  14. ^ Anger, Jane (1589). Jane Anger her Protection for Women. London: Richard Jones and Thomas Orwin. OCLC 646661464.  Online.
  15. ^ de Gournay, Marie (1989) [1622]. Egalité des hommes et des femmes [The equality of men and women] (Fransızca). Paris: Côté-femmes éditions. ISBN 2907883097. 
  16. ^ Frédéric, Louis (2002), Frédéric, Louis (editor); Roth, Käthe (translator) (Edl.), Japan encyclopedia, Cambridge, Massachusetts: Belknap Press of Harvard University Press, ISBN 9780674017535. 
  17. ^ Fonte, Moderata (1997). The worth of women: wherein is clearly revealed their nobility and their superiority to men. The Other Voice in Early Modern Europe. Chicago, Illinois: University of Chicago Press. ISBN 9780226256825.  Preview.
  18. ^ Hutner, Heidi (1993). Rereading Aphra Behn: history, theory, and criticism. Charlottesville: University Press of Virginia. ISBN 9780813914435. 
  19. ^ Engberg, Kathrynn (2010). The right to write: the literary politics of Anne Bradstreet and Phillis Wheatley. Lanham, Maryland: University Press of America. ISBN 9780761846093. 
  20. ^ Göransson, Elisabet (2006). Letters of a learned lady: Sophia Elisabeth Brenner's correspondence, with an edition of her letters to and from Otto Sperling the younger. Stockholm: Almqvist & Wiksell. ISBN 9122021574. 
  21. ^ Bénassy-Berling, Marié-Cécile (1982). Humanisme et religion chez Sor Juana Inés de la Cruz: la femme et la culture au XVIIe siècle (Fransızca). Paris: Editions hispaniques Publications de la Sorbonne. ISBN 2853550001. 
  22. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Boles 2004 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  23. ^ a b c d e Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Hartley 2013 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  24. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Schneir 2012 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  25. ^ Larsson, Lisbeth. "My Dear Sister and Incomparable Friend!". The History of Nordic Women's Literature. Kvinfo. 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2015. 
  26. ^ Hilden, Adda; Nørr, Erik (1993). Lærerindeuddannelse: lokalsamfundenes kamp om seminariedriften [Teacher training: local communities' struggle for colleges] (Danca). Odense, Denmark: Odense Universitetsforlag. ISBN 8774928848. 
  27. ^ a b Dixon, Anne Campbell (4 Mayıs 2002). "Wales: A Tale of Two Ladies Ahead of Their Time". Telegraph. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2015. 
  28. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; DeLamotte 1997 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  29. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Akkerman 2013 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  30. ^ a b c d Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Moses 1984 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  31. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Goldstein 1982 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  32. ^ Begiato, Joanne (31 Mayıs 2014). "'Let Them Talk': A Newcastle Lady in the Eighteenth Century". Joanne Begiato (Bailey) Muses on History. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2015. 
  33. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Tandon 2008 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  34. ^ Scott, William Robert (1900). Francis Hutcheson: his life, teaching and position in the history of philosophy. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9780559151927. 
  35. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Easley 2004 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  36. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Warme 1996 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  37. ^ de Pauw, Linda Grant (1998), de Pauw, Linda Grant (Ed.), Battle cries and lullabies: women in war from prehistory to the present, Norman, Oklahoma: University of Oklahoma Press, s. 146, ISBN 9780806131009. 
  38. ^ Faulkner, Carol (2011). Lucretia Mott's heresy: abolition and women's rights in nineteenth-century America. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. ISBN 9780812222791. 
  39. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Stephens 2000 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  40. ^ Mortensen, B.M.E. (1953), Steinberg, Sigfrid H. (Ed.), Cassell's Encyclopedia of World Literature, London: Cassell, OCLC 874557477. 
  41. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Anderson 2000 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  42. ^ Sjogren, Asa Karlsson (2009). "Voting Women Before Women's Suffrage in Sweden 1720-1870". Sulkunen, Irma; Nevala-Nur, Seija-Leena; Markkola, Pirjo (Edl.). Suffrage, Gender and Citizenship: International Perspectives on Parliamentary Reforms. Cambridge Scholars Publishing. ss. 57–58. ISBN 9781443803014. 
  43. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Manns 2004 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  44. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Tierney 1999 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  45. ^ "Altmann-Gottheiner, Elisabeth". Deutsche Biographie (Almanca). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  46. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Tarrant 2009 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  47. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Österberg 1990 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  48. ^ a b c d e f g h Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Crawford 2003 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  49. ^ "Anderson, Maybanke (1845-1927)". Trove. National Library of Australia. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  50. ^ Meredith, Suzanne M. (20 Ağustos 2008). "The Kilmer Legacy – 100 percent proof characters". Antique Trader. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  51. ^ "Edith Jessie Archibald, (1854-1936)". Parks Canada. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  52. ^ Faust, Drew Gilpin (1 Ağustos 1999). "Fatal Attraction". 
  53. ^ Zolghadr, Shahnaz (30 Eylül 2015). "50 Iranian Women you Should Know: Bibi Khanoom Astarabadi". Iran Wire. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  54. ^ "Aston, Louise". Encyclopedia of 1848 Revolutions. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  55. ^ Anderton, Frances (30 Nisan 2014). "Llano Del Rio and the Architect Who Tried to Design Away Housework; With Avishay Artsy". Design & Architecture. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  56. ^ Bergero, Adriana J. (2008). Intersecting Tango: Cultural Geographies of Buenos Aires, 1900-1930. Translated by Richard Young. University of Pittsburgh Press. s. 271. ISBN 9780822973393. 
  57. ^ "[Anna Bayerová, first Czechoslovakian woman-physician]". Cas Lek Cesk. 91 (21), s. 639. 23 Mayıs 1952. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. (Abonelik gerekiyor (yardım)). 
  58. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; McMillan 2002 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  59. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Nazarska 2006 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  60. ^ Cohart, Mary, (Ed.) (1975). Unsung champions of women (1st bas.). Albuquerque: University of New Mexico Press. ss. 9–10,85. ISBN 978-0-8263-0382-0. 
  61. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Applewhite 1993 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  62. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Diethe 2002 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  63. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Herminghouse 2001 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  64. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Evans 2012 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  65. ^ Stevenson, Micaela (5 Ağustos 2014). "A Biography of Anna Sterky". The Feminist Observer. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  66. ^ Dojinovi, Biljana. "Milica Stojadinovi? Srpkinja, Serbian writer, 1828-1878". Women Writers. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  67. ^ "Alice Vickery". Royal Pharmaceutical Society. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  68. ^ "Nathalie Zahle". Kvinfo. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2015. 
  69. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Agerbeek 2001 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  70. ^ Hoffman, Jordan (15 Ekim 2015). "Alan Alda Knows His Feminist History". Vanity Fair. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  71. ^ a b c d e f g Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Love 2006 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  72. ^ Lehrer, Natasha. "Helen Bentwich". Jewish Women's Archive. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  73. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Sandilands 1999 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  74. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Hawkesworth 2000 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  75. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Gerhard 2001 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  76. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Walter 2001 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  77. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Eaton 2003 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  78. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Hargreaves 2002 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  79. ^ Badran, Margot (1995). Feminists, Islam, and nation: gender and the making of modern Egypt. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. s. 54. ISBN 9780691026053. 
  80. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Rappaport 2001 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  81. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Bannerji 2001 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  82. ^ Martin Mulligan, Stuart Hill, Ecological Pioneers, Cambridge University Press, 2001, pp. 274–300.
  83. ^ Samiou, Dimitra (2005). "SVOLOU, Maria (born Desypri) (1892? - 1976)". Biographical Dictionary of Women's Movements and Feminisms in Central, Eastern, and South Eastern Europe: 19th and 20th Centuries (1st bas.). New York: Central European University Press. ss. 552–557. ISBN 9637326391.