Ateist feminizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ateist feminizm, kadınlara yönelik ayrımcılığın temelini dinlerde gören bir feminist yaklaşımdır. Ateist feministlere göre, dinlerin büyük bölümü cinsiyetçi bir yapıya sahiptir.[1]

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Ernestine Rose[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilinen ilk ateist feministlerden Ernestine Rose

Ateist feminizm akımının kurucusu olarak kabul edilen kişi 13 Ocak 1810'da Polonya'da dünyaya gelmiş Ernestine Rose'dur.[2] Çocukluğunda Yahudilik inancına karşı çıkması bir rabbi olan babasıyla arasının açılmasına neden olmuş;[2] babası, Ernestine'i Yahudilik inancına geri dönmesi için kendi rızası olmadan bir erkekle nişanlamıştır.[2] Babasının karar verici konumda olduğu yerel mahkeme yerine seküler yargıya başvuran Ernestine bu davayı kazanmış,[2] 1829'da İngiltere'ye yerleşmiş ve 1835 yılında "Association of All Classes of All Nations" adlı ateist kuruluşun temellerini atmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Does God Hate Women?". New Statesman. 31 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2016. 
  2. ^ a b c d Rose, Ernestine. "A Troublesome Female". theists.org. 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2016.