Eskikızılelma, Mustafakemalpaşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eskikızılelma
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeMustafakemalpaşa
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam508
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16500
Resmî site
[2]

Eskikızılelma, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy halkı II. Abdülhamid döneminde, Doğu Türkistan'daki Rus saldırılarından koruma amaçlı, Bursa'nın (Kirmas) Mustafakemalpaşa ilçesinin Balıkesir bölgesindeki vadiye yerleştirilmiştir. İsmi de Türklerin büyük ideali olan Kızıl Elma düşüncesinden gelmektedir.

Köy halkının mensubu birtakım kişiler başta I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı olmak üzere, Kore, Kıbrıs gibi savaşlara katılmıştır.

Mahallenin kültürel anlayışı Osmanlı ve Doğu Türkistan'a dayalıdır. Köy halkı klasik Osmanlı mahallesi yaşantısına alışık olmakla beraber eskiyi yaşamaktan ödün vermez. Her yıl yaz aylarında geleneksel köy hayırı yapılmakta olup mahallenin göç etmiş sakinleriyle mahallede yaşayan akrabaları buluşturmayı amaçlar. Mahallenin geniş otlakları küçük büyük her türlü hayvancılık için avantaj içerirken mahallede son zamanlarda geniş maden ağının keşfine müteakip iş imkânı artmış olup köy halkı geçimini bu yöne çevirmiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy halkı; Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Kütahya yörelerinde kalabalık bulunan ve Osmanlı'nın da kurucusu olan Karakeçili Yörüklerindendir. İlçeye bağlı Killik, Kocakoru, Körekem, Ömeraltı, Çakallar, Şehriman, İncealipınarı, Doğanpınar, Korubaşı, Ağaçlı, Uğurlupınar, Eskikızılelma, Yaylaçayır, Alacaat köyleri de aynı aşiretten olup akrabadır. Bursa'da 60 civarında Karakeçili mahallesi vardır. En fazla Karakeçili mahallesi Mustafakemalpaşa'da bulunmaktadır (14 köy).

Bursa il merkezine 55, Mustafakemalpaşa ilçesine 32 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2015 816
2007 600
2000 508
1997 467

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]