Erenköy Cemaati

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Erenköy Cemaati, Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde kurulan bir tarikattır. Nakşibendilik geleneği içinde olup esnaf ve işadamları kolu olarak bilinir.[1] Üye sayısına göre bakıldığında büyümekte olan cemaatlerdendir.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde tekkeler kapatılınca, Kelâmî Dergâhı'na bağlı Erbilli Mehmed Esad Efendi'nin halifesi Mahmut Sami Ramazanoğlu, Esad Efendi'nin ölümünden sonra Erenköy'e yerleştiler. Esad Erbilî Efendi'den sonra cemaatin dînî sorumluluğunu Mahmut Sami Ramazanoğlu üstlendi. Mahmut Sami Ramazanoğlu'nun 1984 yılında ölümü sonucu cemaatin sorumluluğunu Musa Topbaş üstlendi. Onun da ölümünden sonra cemaatin başına Osman Nuri Topbaş geçmiştir.

Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cemaatin kurulu önemli vakfı Aziz Mahmut Hüdâyî Vakfı'dır.[3] Cemaatin Ankara kolunu Muradiye Vakfı yürütmektedir.[1]

Cemaatin yayın organı Altınoluk dergisidir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Okan KONURALP. "Türkiye'nin tarikat ve cemaat haritası: İSTANBUL-KONYA-ANKARA: Erenköy Tarikatı" (HTML). Hürriyet. 4 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. Kökleri Kelami Dergahı’na ve şeyhi Erbilli Mehmet Esat Efendi’ye dayanıyor. Mehmet Esat, tekkeler kapatılınca Erbil’deki arazilerini satıp, İstanbul’a yerleşti. Erenköy’de bir köşk aldı, cemaatin temellerini attı. Nakşibendi geleneği içinde esnaf ve işadamlarının kolu olarak biliniyor. 
  2. ^ "HABERTÜRK'ÜN CEMAAT ARAŞTIRMASI: FETHULLAH GÜLEN CEMAATİ 3.1.2 - Erenköy Cemaati: Altınoluk". İstanbul: TÜRK TARİH. 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (HTML) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. Peki bir cemaate üye olduğunu söyleyenler arasında ilk sıraları hangi cemaatler alıyor? Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 61,8′i “Fethullah Gülen Cemaati” derken, onu yüzde 16,3 ile Süleymancılar ve yine aynı oranla Menzil Cemaati takip ediyor. … Erenköy Cemaati: %0,6 
  3. ^ Doruk CENGİZ. "Kadir TOPBAŞ ve Erenköy Cemaati - Ensar Vakfı: Erenköy Cemaati" (HTML). Dünya48. 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. Ensar Vakfı ise bu cemaatte İlim ve Hizmet Vakfı, Hikmet Vakfı ve Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı gibi ön plâna çıkan vakıflarından biri oluyor. 
  4. ^ Ataş, Cihan (6 Aralık 2022). "Holdingleşen Nakşibendi tarikatı: Erenköy Cemaati". Medyascope. 6 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2023.