Cenaze töreni

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cenaze töreni, defin veya kremasyon işlemleri zamanı bir cesedin son haliyle bağlantılı bir törendir. Tören cami, kilise veya sinagog'da olandan sonra mezarlık'da gömülür.[1] Cenaze gelenekleri, bir kültür tarafından ölüleri hatırlamak ve saygı duymak için kullanılan inançlar ve uygulamalar kompleksinden oluşur. Gelenekler kültürlere ve dini gruplara göre değişir.[2] Cenazeler için ortak seküler motivasyonlar arasında merhumun yasını tutmak, hayatlarını kutlamak yer alır. Ölen kişinin ruhunun ölümden sonra yaşama, dirilişe veya reenkarnasyona ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan törenler vardır. Askerî cenaze töreni ve denizde cenaze töreni de bulunuyor.

Cenaze töreni genellikle, cesetin olduğu bir ritüel içerir. Kültüre ve dine bağlı olarak, bunlar ya vücudun yok edilmesini (yakma veya gökyüzüne gömülme) veya korunmasını (mumyalama ve defin) içerebilir.[3] Cenaze özel hazırlanan tabut'da taşınır. Cenaze tabutla (Batıda) veya tabutsuz (Doğuda) toprağa verilebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "10 Types of Funeral Services, Ceremonies, and Events". 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  2. ^ "Types of Funerals". 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  3. ^ "Types of funeral". 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]