Karabinyer (İtalya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Carabinieri sayfasından yönlendirildi)
Karabinyer

Karabinyer sembolü ve amblemi
Etkin1814-günümüze
Ülke İtalya
TipiJandarma
Büyüklük110.000
ParçasıSavunma Bakanlığı
KarargâhRoma, İtalya
Websitewww.carabinieri.it/
Komutanlar
KomutanGeneral Teo Luzi

Karabinyer,[1][2] Karabinari[3] veya resmî adıyla Arma dei Carabinieri, İtalya'nın sivil nüfus üzerinde kamu güvenliğini sağlamaktan sorumlu karabinyer usulünde askerî bir kolluk teşkilatıdır.[4] Devlet Polisi (İtalya) ile birlikte ülkenin iki ana kolluk gücü olup Savunma Bakanlığı'na bağlıdır ve hem askeri, hem de sivillere kolluk kuvvetliği görevi yapmaktadır.[4]

Karabinyer, 13 Temmuz 1814 tarihinde Savoylu Kral I. Vittorio Emanuele tarafından Sardinya Krallığı'nı Fransız Jandarması'na benzer bir polis kuvveti sağlamak amacı ile kurulmuştur.[5] 2000 yılında İtalyan Ordusu'ndan ayrılarak İtalya Silahlı Kuvvetleri'nin ayrı bir kolu haline geldiler. Günümüzde bazı yapısal değişikliğe uğramış da olsa, görevlerini sürdürmektedirler.

Karabinyer, herhangi bir zamanda ve ülkenin herhangi bir yerinde uygulanabilecek polislik yetkilerine sahiptir ve kendilerine tahsis edilen silahları kişisel ekipman olarak taşımalarına her zaman izin verilir. Ek olarak İtalya Silahlı Kuvvetleri için askerî polislik hizmetleri yerine getirmekle yükümlüdür.

Yakın zamana kadar Karabinyer mensupları sadece İtalyan menşeli araçlar ile görevlerini sürdürmekteydiler. Ancak bu kural son zamanlarda Land Rover Defender, Subaru otomobiller ile BMW motosikletlerin de envantere alınmasıyla değişmiştir. Normal Karabinyer devriye araçları beyaz tavanlı ve çok koyu mavi renklidir. Mavinin üzerinde yanlamasına ve boydan boya kırmızı bir şerit vardır. Karabinyer plakaları "CC" (Corpo dei Carabinieri, Karabinyer Birliği) veya EI (Esercito Italiano, İtalyan Ordusu) harfleri ile başlar.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Karabinyer" Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: 18 Mart 2023.
  2. ^ "karabinyer." Türkçe Sözlük. Dil Derneği. Erişim tarihi: 18 Mart 2023.
  3. ^ "Karabinyer – Karabinari". Kubbealti Lugati. 18 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  4. ^ a b Cento Bull, Anna (2016). Modern Italy : a very short introduction (1. bas.). Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198726517. 
  5. ^ "It's 200 years old, but what is Italy's carabinieri?". BBC News. 13 Temmuz 2014. 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]