Jandarmalar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
  Jandarma bulunan ülkeler (Dikkat: Kanada'da Jandarma yalnızca itibar olarak bulunmuştur.)
  Eskiden Jandarma Teşkilatı bulunan ancak şu anda bulunmayan ülkeler

Jandarma, gendarmerie veya gendarmery, sivil toplum arasında polis görevlerini yürüten askerî bir organdır. Bu organın üyelerine ise jandarma denir. Bu terim bazen günümüzde nadiren de olsa maréchaussée (veya marshalcy) olarak da kulanılabilir (örnek, Royal Marechaussee).

Günümüz jandarmaları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanya Jandarmasına ait arma. Romanya Jandarması komünizmin çöküşünden sonra 1990 yılında yeniden kurulmuştur.
Şili Jandarma madalyası.
Ülke Türkçe adı Yerel dilindeki adı Notlar
Cezayir Ulusal Jandarma Gendarmerie Nationale (الدرك الوطني)
Arjantin Arjantin Ulusal Jandarması Gendarmería Nacional Argentina
Bangladeş Bangladeş Ensar
Barbados Ulusal Görev Gücü
Beyaz Rusya Özel Amaçlı Polis Birimi Otryad Militsii Osobogo Naznacheniya (Отряд милиции особого назначения)
Benin Ulusal Jandarma Gendarmerie Nationale
Bhutan Bhutan Kraliyet Polisi
Brezilya Askeri Polis
Polícia Militar
Brezilya Askeri Polisi, Silahlı Kuvvetlerin emir komutasında değildir.
Bulgaristan Ulusal Jandarma Servisi Zhandarmeriya (Жандармерия)
Burkina Faso Ulusal Jandarma National Gendarmerie
Burundi Ulusal Jandarma National Gendarmerie
Kamboçya Kamboçya Kraliyet Jandarması
Kamerun Ulusal Jandarma National Gendarmerie
Kanada Kanada Kraliyet Atlı Polisi Gendarmerie royale du Canada
Kanada Kanada Askeri Polis Kuvvetleri Police militaire des Forces canadiennes Kanada'nın en büyük polis gücünü oluşturan bu birim, teknik olarak barış görevlisi olmak için yemin etmiş ekipteki görevliler, sivil tutuklamalarda da tam yetkilidir.
Orta Afrika Cumhuriyeti Jandarma
Çad Ulusal Jandarma National Gendarmerie
Şili Şili Karabinerileri Carabineros de Chile
Şili Şili Jandarma Gendarmería de Chile
Çin Halkın Silahlı Polisi Zhōngguó Rénmín Wǔzhuāng Jǐngchá Bùduì (中国人民武装警察部队) HSP askeri polisin görevlerini gerçekleştirmez. Bu görev için Halk Kurtuluş Ordusu içerisinde ayrı bir birim görevlendirilmiştir.
Kolombiya Karabineri Teşkilatı
Mobil Karabineri Birlikleri
Cuerpo de Carabineros
Escuadrones Móviles de Carabineros
Komorlar Jandarma
Kosta Rika Halk Gücü Fuerza Pública
Kongo Jandarma
Cibuti Jandarma
Mısır Merkezi Güvenlik Kuvvetleri
Fransa Ulusal Jandarma Gendarmerie Nationale Fransa Jandarması 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla organik ve operasyonel tüm yönlerden İçişleri Bakanlığına bağlanmış ve Fransa Silahlı Kuvvetleri ile ilişiğini kesmiştir.[1]
Gabon Ulusal Jandarma National Gendarmerie
Gine Jandarma
Haiti Haiti Ulusal Polisi Police Nationale d'Haiti
Macaristan Kolluk Kuvvetleri ve Kamu Güvenliği Servisi Rendészeti Biztonsági Szolgálat
Hindistan Askeri Polis Birliği
Merkezi İhtiyat Polis Teşkilatı
Hindistan İçişleri Koruma
Demiryolu Koruma Gücü
Askeri Polis Birliği (takma adıyla Kırmızı Bereliler) Hindistan Ordusunun bir bileşenidir.
Merkezi İhtiyat Polis Teşkilatı, Acil Eylem Gücü'nün bir kanadıdır, Hindistan İçişleri Koruma ve Demiryolu Koruma Gücü ise Hindistan paramiliter güçlerinin bileşenidir.
Endonezya Endonezya Ulusal Polisi Kepolisian Negara Republik Indonesia (1945 - 2000) yılları arasında Savunma ve Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak Endonezya Silahlı Kuvvetleri çatısı altında hizmet vermiştir. 2000 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet vermektedir.
Irak Ulusal Polis Şu anda askeri bir vesayet altında bulunmasına rağmen, sivil yönetime tabi olan Irak Polis Teşkilatı ile karıştırılmamalıdır.
İsrail İsrail Sınır Polisi Mishmar HaGvul (משמר הגבול)
İtalya Karabineri Teşkilatı
Maliye koruma/ Gümrük
Arma dei Carabinieri
Guardia di Finanza
Karabineriler İtalya Silahlı Kuvvetleri'nin bir bileşenidir ve Guardia di Finanza İtalya Silahlı Kuvvetleri'nden farklı bakanlıklar tarafın kontrol edilen Askeri Devlet Gücü ve Silahlı Polis Kuvvetlerinin bir bileşeni olarak görev yapar.
Fildişi Sahili Jandarma
Lübnan Lübnan Jandarması Amen el Dakhli "El Darak" lakaplı
Litvanya Kamu Güvenliği servisi Viešojo saugumo tarnyba
Madagaskar Ulusal Jandarma National Gendarmerie
Mali Ulusal Jandarma National Gendarmerie
Moritanya Ulusal Jandarma National Gendarmerie
Meksika Federal Polis Policia Federal Sivil durumda olmasına karşın günümüzde büyük çoğunluğu 1999 yılında Meksika Ordusu'nun 3. Askeri Polis Tugayı'ndan topluca aktarılan personelden oluşmaktadır. Ulusal Jandarma geliştirme aşamasındadır. Policia Federal'in yerini alacaktır.
Moldova Karabineri Birlikleri Trupele de Carabinieri
Monako Karabineriler Prens Ortaklığı Compagnie des Carabiniers du Prince Corps des Sapeurs-Pompiers silahlı destek hizmeti sunmaktadır
Fas Kraliyet Jandarması Gendarmerie Royale (الدرك الملكي)
Hollanda Royal Marechaussee Koninklijke Marechaussee
Nijer Nijer Ulusal Polisi Kuvvet Ulusal Jandarma ve Nijer İç Güvenlik Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.
Pakistan Pakistan Korucuları
Sınır Gücü
Mehran Kuvvetleri
Polonya Askeri Jandarma Żandarmeria Wojskowa
Portekiz Ulusal Cumhuriyet Muhafızları Guarda Nacional Republicana
Romanya Romanya Jandarması Jandarmeria Română
Rusya İç Birlikler Vnutrenniye Voiska (Внутренние войска)
Ruanda Jandarma
San Marino San Marino Jandarma Birliği
Kaya Koruma
Gendarmeria
Guardia di Rocca
Senegal Ulusal Jandarma National Gendarmerie
Sırbistan Jandarma Žandarmerija (Жандармерија)
İspanya Civil Guard Guardia Civil
İsviçre Sınır Muhafaza Birliği (İsviçre)
Federal Polis Ofisi
Her ikisi de sivil statüye sahiptir.
(Fransızca konuşan kantonlar Kanton polisi için jandarma terimini kullansalar da, bu diğer kriterlere uygun olmaz.)
Togo Ulusal Jandarma Gendarmerie Nationale
Tunus Ulusal Koruma Garde Nationale
Türkiye Jandarma Jandarma Genel Komutanlığı
Türk Jandarması
Jandarma Teşkilatı
2013 yılına kadar sınır güvenliği görevini de yerine getiren Türk Jandarması,[2] iç güvenlik ve kamu düzeninden sorumludur. Türk Jandarması cezaevleri gibi koruması kendisine verilen yerlerin korumasını, suç önleme ve soruşturmalarını, mali ve ticari uygulamaların düzenlenmesi ve denetlenmesini ve trafik kolluğu gibi görevlerin tümü dahil olmak üzere polise verilen tüm görevleri yerine getirir.
Uganda Uganda Polis Kuvvetleri
Ukrayna İç Birlikler Vnutrisni Viys'ka Ukrayiny (Внутрішні війська України)
Amerika Birleşik Devletleri ABD Sahil Güvenlik ABD'nin beş silahlı gücünden birisi olan kuvvet, deniz hukuku uygulamalarında, sivil nakliye ve deniz düzenlemelerinin ücretlendirme işlemlerinde İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapar.
Vatikan Vatikan Jandarma Birlikleri İç güvenlik ve sınır kontrolü, suç önleme ve soruşturma, mali ve ticari uygulamaların düzenlenmesi ve denetlenmesi gibi görevlerin tümü dahil olmak üzere polise verilen tüm görevleri yerine getirir ve kamu düzeninden sorumludur.
Venezuela Venezuelan National Guard Guardia Nacional de Venezuela
Avrupa Avrupa Jandarma Gücü FransızcaForce de gendarmerie européenne
İtalyancaForza di Gendarmeria Europea
PortekizceForça de Gendarmerie Europeia
İspanyolcaFuerza de Gendarmería Europea
Avrupa Birliği'nin üyesi olan Fransa, İtalya, İspanya, Partekiz ve Hollanda tarafından kurulan jandarmanın amacı, jandarma fonksiyonlarına sahip, kriz yönetimi konusunda uzmanlaşmış bir Avrupa müdahale gücü oluşturmaktır. Gelecekte daha fazla ülkenin katılımına izin verilecektir.

Eski jandarmalar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Türkçe adı Yerel dilindeki adı Kurulduğu Dağıldığı Notlar
Afganistan Devrim Savunucuları Sarandoy ~1980 ~1988 Sovyet destekli Afganistan Demokratik Cumhuriyeti kapsamında kurulmuş ve istihdam edilmiştir.
Arnavutluk Arnavutluk Kraliyet Jandarması Xhandarmëria Mbretërore e Shqipëris 1924 ~1939 Arnavutluk Kraliyet Ordusu'na karşı bir denge olarak kurulmuş, birimde kendi personeli ile birlikte İngiliz danışmanlar görev almıştır.
Avusturya Federal Jandarma Bundesgendarmerie 1849 2005 1938 ile 1945 tarihleri arasında işgal nedeniyle dağılmıştır. 2005 yılında yeni bir oluşumla Bundespolizei altında birleşmiştir.
Belçika Belçika Jandarması Fransızca: Gendarmerie
Felemenkçe: Rijkswacht
1796 2001 1830 yılında Belçika kurulmadan önce, günümüzdeki ne Belçika ne de Fransız yönetimi altında kurulmuştur. Şu anda Federal ve Yerel Polis tarafından yeni bir tür polislik sisteminde birleştirilmiştir.
Kolombiya Ulusal Jandarma Birlikleri Cuerpo de Gendarmeria Nacional 1906 1909 Ulusal Polis ile birlikte merkezi şekilde çalışması için oluşturulmuş ve bir askeri rejim olan Savaş Bakanlığı tarafından yönetilmiştir. 1909 yılında General Jorge Holguín tarafından Ulusal Jandarma Birlikleri bastırılmış ve il valilerine kendi polis hizmetlerini organize etme yetkisin vermiştir.
Çekoslovakya Çekoslovakya Jandarması Československé četnictvo 1918 1942 İçişleri Bakanlığı tarafından yönetilmiştir. 1942 yılında polis ve itfaiye ile birleştirilmiştir. 1945 yılındaki kurtuluşundan sonra jandarma, polis -Millî Güvenlik Birliği (SNB)- ve istihbarat güçlerini birleştirerek birleşik polis gücü oluşturmuştur.
Girit Girit Jandarması Κρητική Χωροφυλακή, Kritiki Chorofylaki 1899 1916
Danimarka Sınır Jandarması Grænsegendarmeriet 1838 1958 De Blå Gendarmer dan daha önce tarihli (1885-1897)
El Salvador Ulusal Muhafızlar Guardia Nacional 1912 1922
Etiyopya Etiyopya Jandarması Zabagna 1916 1936 Kebur Zabagna İmparatorluk Muhafızları dahil
Almanya Jandarma Gendarmerie or Landjäger 20. yüzyıl ortalarında
Yunanistan Yunanistan Jandarması Ελληνική Χωροφυλακή, Elliniki Chorofylaki 1833 1984 Şehir polisi ile birleştirilmiş ve mevcut Yunanistan Polisi oluşturulmuştur.
Macaristan Csendőrség 1945 1989'daki rejim değişikliğinden sonra, Macaristan Ulusal Polisi çerçevesinde yeni bir jandarma türü polis gücü oluşturuldu ve Rendészeti Biztonsági Szolgálat kuruldu.
İran İran İslam Cumhuriyeti Jandarması ژاندارمری (Zhāndārmerī) 1979 1990 İran Merkezi Yönetim Jandarması 1911-1921, Amniyeh Kol-e Mamlekati 1921-1943; GENMISH 1943-1957; Devlet Jandarması 1957-1979; 1990 yılında dağılmıştır.
İrlanda İrlanda Kraliyet Polisi[3] 1822 1922 Kraliyet adına 1867 yılında eklenmiştir.[4]
İtalya İtalyan Afrika Polisi Polizia dell'Africa Italiana 1936 1944 İtalyan Doğu Afrikası'nda genelinde kullanıldı.
Ulusal Cumhuriyet Muhafızları Guardia Nazionale Repubblicana 1943 1945 İtalyan Sosyal Cumhuriyeti tarafından kurulmuştu.
Japonya Hukuk Askerleri Birliği (lit) Kempeitai 1881 1945 Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin bir parçasıydı.
Deniz Gizli Polisi Tokkeitai, 特警隊 1945 Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin askeri polisi, Japon İmparatorluk Ordusu Kempeitai'ye eşit seviyedeydi. Ayrıca en küçük askeri polis birliğiydi.
Özel Yüksek Polis (特別高等警察, Tokubetsu Kōtō Keisatsu 1911 1945 Genellikle Tokkō (特高, Tokkō ?) olarak kısaltılan siyasi gruplar ve kamu düzeni için tehdit oluşturan ve tehdit olarak kabul gören ideolojileri araştırmak ve kontrol etmek amaçlı kurulmuştu. Kempeitai ordusunun sivil görevlerini yerine getirmek temel görevi olmuştur.
Ulusal Kırsal Polisi Japonya'da JSDF ve NPA kadar ulusal güçtü.
Lüksemburg Büyük Dükalık Jandarması Gendarmerie Grand-Ducale 1733 2002 1940 ile 1952 yıllarında işgalde dağılmıştır. 20002 yılında Büyük Dükalık Polisi ile birleşmiştir.
Meksika Kırsal Koruma Kırsal Koruma 1861 1914 Günümüz Meksika'sında, adı yarı zamanlı Kırsal Savunma Birlikleri olarak da bilinmektedir.
Nikaragua Nikaragua Sivil Muhafızları Guardia Civil Nicaragüense 1909 1979 Somoza rejimi ile birlikte dağılmıştır. Sivil Koruma kavramı daha sonra Nikaragua Ulusal Polisi ile entegre edilmiştir.
Filistin (İngiliz Mandası) İngiliz Jandarması 1920 1926 1 Nisan tarihinde Ürdün Sınır Kuvvetleri olarak değiştirilmiştir
Peru Peru Jandarması Gendarmería Nacional del Perú 1852 1924 Sivil Koruma'nın temelini oluşturmuştur.
Filipinler Philippine Constabulary Hukbóng Pamayapà ng Pilipinas 1901 1991 Entegre Ulusal Polisin oluşturulması için 1 Ocak 1991 tarihi ve öncesinde Filipinler Ulusal Polisi ile birleştirilmiştir.
Portekiz Vergi Koruma Guarda Fiscal 1885 1993 Portekiz Maliye Bakanlığı'na gümrük ve vergi kontrolü ile sınır gözetiminde yardımcı olmuştur. 1993 yılında, Ulusal Cumhuriyet Muhafızları'nın Mali Birliği haline getirilmiştir.
Rus İmparatorluğu Özel Jandarma Birlikleri Отдельный корпус жандармов 1836 1917
Batı Almanya'daki ABD Kuvvetleri ABD Jandarması - 1946 1952
ABD Kızılderili Toprakları Lighthorse ? ABD'nin polis gücüne Beş Uygar Kabile tarafından verilen isim. The ABD Ordusu Süvarilerinin gelişine kadar jandarma bölgede hukuk ve düzeni sağlamıştır.
Vatikan Jandarma Birlikleri Corpo della Gendarmeria 1816 1974 Corpo di Vigilanza dello Stato della Città del Vaticano tarafından Sivil Merkezi Güvenlik Ofisi olarak değiştirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Fransa'da güvenlik reformu: Jandarma ve polis, İçişleri çatısı altında birleşiyor". zaman. 13 Ekim 2008. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013. 
  2. ^ "Jandarma sınırdan çekildi". ntvmsnbc. 25 Mart 2013. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013. 
  3. ^ Emsley, Clive (1999), Gendarmes and the State in Nineteenth-Century Europe, Oxford University Press, ss. 246-247, 267, ISBN 978-0-19-820798-6, Henry Goulburn...sürekli silahlı olan zabıta polis yargıçlar için merkezi bir yasa tasarısı hazırladı ... Hatta İrlanda'nın bütün polislerini bir çatı altında birleştirmek için Jandarmayı ve kullanımını kınayan bir girişimde bulundu. 
  4. ^ 1922 yılında yerini Royal Ulster Constabulary ve Garda Síochána'a bırakmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]