Klamidya (hastalık)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Klamidya (hastalık)
Pap smear showing clamydia in the vacuoles 500x H&E.jpg
C. trachomatis
Uzmanlık Enfeksiyon hastalıkları Bunu Vikiveri'de düzenle

Klamidya, filum Chlamydiae türü bakterilerin neden olduğu bir hastalık. Klamidya cinsi 3 tür içermektedir: Chlamydia trachomatis, Chlamydia muridarum ve Chlamydia suis.

Hayvan (insan dahil), böcek ya da protoza hücrelerinde yaşayan birçok başka Chlamydiae türleri bulunmaktadır. Bu türlerden ikisi insanlarda akciğer enfeksiyonuna neden olabilir Chlamydophila pneumoniae ve Chlamydophila psittaci. Bu iki tür de daha önce Chlamydia cinsine ait idiler.

Chlamydia trachomatis[değiştir | kaynağı değiştir]

Chlamydia trachomatis insan göz ve genital organlarında infeksiyona neden olan sık görülen bir patojendir. Chlamydia trachomatis sâdece insan hücreleri içinde yaşayabilir ve en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir—her sene ABD'de yaklaşık 4 milyon klamidya vakası görülür. Klamidya semptomları her enfekte olan kişide görülmeyebilir. Klamidya taşıyan erkeklerin yaklaşık yarısı ve kadınların dörtte üçü belirti vermez ve enfekte olduklarını bilmezler. Ciddi sorunlara yol açabilir ancak zamanında teşhis edilirse antibiyotiklerle kolayca tedâvi edilebilir. Aynı şekilde, gözde klamidya infeksiyonu dünyada en sık görülen "engellenebilir" körlüğün nedenidir. Körlük, trahom (klamidya konjonktiviti) komplikasyonu sonucu oluşur. fs.html.

Klamidya Trachomatis'in neden olduğu hastalıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Korunma[değiştir | kaynağı değiştir]

Klamidya çok sık bulunduğundan ve belirti (semptom) vermediğinden, güvenli seks uygulayarak, tek eşli yaşamak, tek havlu kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı tedbir almak özellikle önemlidir.

Tedavisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Klamidya trachomatis enfeksiyonu, antibiyotik kullanımı yoluyla tedavi edilebilir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıflandırma
Dış kaynaklar