Aziz Petronius (Michelangelo)

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Aziz Petronius Heykeli
Sanatçı Michelangelo
Yıl 1494 (1494)-1495 (1495)
Tür mermer heykel
Boyutlar 64 santimetre (25 in)  (??)
Konum Bologna

44°29′22″N 11°20′40″E / 44.4895°K 11.3445°D / 44.4895; 11.3445
Koleksiyon San Domenico Bazilikası

Aziz Petronius Heykeli, Michelangelo tarafından 1494 ile 1495 yılları arasında mermerden yapılmıştır. Yüksekliği 64 santimetre (25 in) uzunluğundadır. Bologna'daki San Domenico Basilikas'nda yer almaktadır. Konusu Bologna piskoposu Saint Petronius'tur.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

1494 sonbaharında Michelangelo, şehirde oluşan ve yakında Piero de 'Medici'nin kovulmasına ve Girolamo Savonarola'dan ilham alan cumhuriyetçi bir hükûmetin kurulmasına yol açacak olan sarsıcı siyasi iklimden ilk kez korkarak Floransa'dan ayrıldı.

O zamanlar yirmi yaşından küçük olan genç heykeltıraş, önce kısa bir süre Venedik'te, ardından Bologna'nın önde gelen isimlerinden, sanat ve edebiyat aşığı asil Giovan Francesco Aldrovandi'nin yanına sığındı.

Hamisinin arabuluculuğu sayesinde,[1] Michelangelo, kendisine şehrin en prestijli anıtlarından birini, Dominikan Tarikatı'nın kurucusunun kalıntılarını içeren San Domenico Lahdi'nı tamamlama görevini veren Dominikan rahiplerinde iş buldu. Bu, Nicola Pisano'nun (yaklaşık 1260'tan itibaren) ve Niccolò dell'Arca'nın daha önce çalıştığı ve aynı yıl ölümüne kadar üzerinde çalıştığı bir heykel kompleksiydi. Anıtın büyük kısmı her halükarda tamamlanmıştı ve Orta Çağ geleneğine göre, on altıncı yüzyılın eşiği için nispeten orta-küçük boyutlu olan sadece birkaç eşlik eden heykelin hazırlanması gerekiyordu.

Aziz Petronius Heykeli'ne ek olarak, Niccolò dell'Arca tarafından zaten şekillendirilmiş olana simetrik olarak yerleştirilmiş şamdanlı melek heykeli ve Aziz Proclus Heykeli de Michelangelo tarafından yapıldı.

Tanım ve tarz[değiştir | kaynağı değiştir]

Bologna piskoposu ve hamisi Aziz Petronius'u[2] tasvir eden çalışma, Niccolò dell'Arca tarafından halihazırda yontulmuş bir mermerin tamamlanmasıyla gerçekleştirildi. Aziz, duvarları içinde Garisenda ve Asinelli kulelerinin öne çıktığı kentinin temsilini iki eliyle tutar.

Işık alanlarını gölge parçalarıyla değiştiren derin dalgalanmalarla canlandırılan ve çizilen perdelik, Jacopo della Quercia'nın Ferrara'nın resmiyle birleşen etkisini ortaya koyuyor. Adımı hareket ettirirken yakalanan figür, yavaş ve heybetli yürüyüşüyle dinamik bir gerilim ve enerji hissi gösteriyor; bu kısıtlanmış güç, Niccolò tarafından yapılan diğer dengeli ve narin heykelciklerle karşılaştırıldığında öne çıkıyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Enciclopedia "Le Muse" De Agostini, 1966, tomo VII s=442
  2. ^ Robert Coughlan, Michel-Ange et son temps, éditions Time-Life, 1966, pour les descriptions, s=195

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Baldini, Umberto (1973). Michelangelo scultore (İtalyanca). Milano: Rizzoli. 
  • Gonzáles, Marta Alvarez (2007). Michelangelo (İtalyanca). Milano: Mondadori Arte. ISBN 978-88-370-6434-1. 
  • Donati, Gabriele (2006). Michelangelo (İtalyanca). Roma: L'Espresso.