Adolf Hitler'in adını taşıyan sokakların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Nazilerden arındırma" sırasında Adolf Hitler'in ismi caddelerden kaldırılıyor.

Bu, Nazi Almanyası döneminde Adolf Hitler'in adını taşıyan cadde ve meydanların kısmi bir listesidir.

Alman belediye yetkililerinin, iktidarın ele geçirilmesinden hemen sonra, "Ulusal Yükseliş"te (Almanca: Nationale Erhebung) kendi rollerini oynamak için gösterdikleri gayret, Hitler'e fahri belediye vatandaşlığı verme uygulamasıyla gösterilmiştir, ve hatta daha fazlası bir caddeye (Straße), bir meydana veya yere (Platz), bir gezinti yerine (Anlage), bir caddeye (Damm, Allee), bir stadyuma (Kampfbahn) veya bir köprüye (Brücke) yeni şansölyenin adını vererek. Mart ve Nisan 1933 gibi erken bir tarihte, Almanya'nın şehirlerini bir isim değiştirme dalgası sardı. Listedeki örneklerin çoğu bu döneme aittir.

Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

City 1933–1945 isim 1933 öncesi / 1945 sonrası isim
Augsburg Adolf-Hitler-Platz Königsplatz
Berlin Adolf-Hitler-Platz (Charlottenburg; "Nihai Zafer" sonrasında başka isim değişiklikleri de planlanmıştır) Reichskanzlerplatz/Theodor-Heuss-Platz
Berlin Adolf-Hitler-Sport-Platz Ostpreussendamm ve Krahmerstrasse'de, Schlosspark Lichterfelde'nin karşısında. Şimdi bir futbol sahası. Yanında hala bir stadyum var.
Bad Wildungen Adolf-Hitler-Straße Brunnenstraße
Bratislava Hitlerovo námestie Masarykovo námestie (1918–1938), (1945–1953)/Námestie 4. Apríla (1953–1989)/Hlavné námestie (1989–günümüz)
Bremen Adolf-Hitler-Brücke (Lüderitzbrücke after 1939) Große Weserbrücke (torn down, 1961)
Bremen Adolf-Hitler-Brücke (new in 1939) Westbrücke/Stephaniebrücke
Bremen Adolf-Hitler-Platz (Hemelingen) Rathausplatz
Bremen Adolf-Hitler-Platz (Lesum) An der Lesumer Kirche
Bremen Adolf-Hitler-Straße (Aumund) Hammersbecker Straße
Bremen Adolf-Hitler-Straße (Lesum) Kellerstraße
Bromberg

(now Bydgoszcz, Poland)
Adolf-Hitler-Straße Gdańska
Breslau

(now Wrocław, Poland)
Adolf-Hitler-Platz Plac Mongolski
Breslau

(now Wrocław, Poland)
Adolf-Hitler-Straße Friedrich-Ebert-Straße/Mickiewicza
Budapest VI. Hitler Adolf tér (1938–1945) Kodály körönd
Celje, Slovenia Adolf-Hitler-Platz Prešernova ulica
Cologne Adolf-Hitler-Platz Platz der Republik/Deutscher Platz (Ebertplatz after 1950)
Dortmund Adolf-Hitler-Allee Hainallee
Düsseldorf Adolf-Hitler-Platz Graf-Adolf-Platz
Düsseldorf Adolf-Hitler-Straße Haroldstraße
Engerau

(now Bratislava, Slovakia)
Adolf-Hitler-Straße Masarykova (1918–1938)/Benešova (1945–1948)/Stalinova (1948–1989)/Zadunajská cesta (1989–present)
Eppingen Adolf-Hitler-Straße Brettener Straße
Erlangen Adolf-Hitler-Straße Hauptstraße
Essen Adolf-Hitler-Platz Burgplatz
Essen Adolf-Hitler-Straße Kettwiger Straße; Viehofer Straße
Esslingen Adolf Hitlerplatz –/Marktplatz
Euskirchen Adolf-Hitler-Straße Hochstraße
Festenberg

(Now Twardogóra, Poland)
Adolf Hitler Platz Plac Piastów
Frankfurt am Main Adolf-Hitler-Anlage Gallus-Anlage
Freising Adolf-Hitler-Straße Obere Hauptstraße
Gera Adolf-Hitler-Platz
Gotenhafen

(now Gdynia, Poland)
Adolf-Hitler-Straße Świętojańska
Graz, Austria Adolf-Hitler-Platz Hauptplatz[1]
Groß Glienicke

(since 1945 Berlin-Kladow)
Adolf-Hitler-Allee Seekorso
Hagen Adolf-Hitler-Straße Ebertstraße (1945–1960); function as main street and B7 taken over by nearby Graf-von-Galen-Ring and half of the street being destroyed in 1960; (1960–present) Am Hauptbahnhof
Hamburg Adolf-Hitler-Platz Rathausmarkt
Hamburg Adolf-Hitler-Straße (Winterhude) Bebelallee
Hamburg Adolf-Hitler-Platz (Altona) Platz der Republik
Hamburg Adolf-Hitler-Damm (Wandsbek) Friedrich-Ebert-Damm
Hamburg Adolf-Hitler-Straße (Wilhelmsburg) Wilhelmsburger Reichsstraße
Hannover Adolf-Hitler-Platz (Hermann-Göring-Platz after 15 September 1933) Corvinusplatz
Hannover Adolf-Hitler-Platz Theaterplatz
Hannover Adolf-Hitler-Straße Bahnhofstraße
Idar-Oberstein Adolf-Hitler-Straße Hauptstraße
Hauptstraße Iglau

(now Jihlava, Czech Republic)
Adolf-Hitler-Platz Masarykovo náměstí
Jägerndorf

(now Krnov, Czech Republic)
Adolf-Hitler-Platz Hlavní náměstí (Main Square)
Karlsruhe Adolf-Hitler-Straße (Neureut) Welschneureuter Straße
Karlsruhe Adolf-Hitler-Straße (Hagsfeld) Schwetzinger Straße
Karlsruhe Adolf-Hitler-Straße (Knielingen) Neufeldstraße
Karlsruhe Adolf-Hitler-Straße (Grötzingen) Eugen-Kleiber-Straße
Kiel Adolf-Hitler-Platz Neumarkt/Rathausplatz
Königsberg

(now Kaliningrad, Russia)
Adolf-Hitler-Platz Hansaplatz (now: Ploshchad Pobedy (Victory Square))
Krainburg

(now Kranj, Slovenia)
Adolf-Hitler-Platz (1941–1945) Glavni trg (Main Square)
Krakau

(now Kraków, Poland)
Adolf-Hitler-Platz (1939–1944) Rynek Główny (Main Square)
Leslau

(now Włocławek, Poland)
Adolf-Hitler-Platz Plac Wolności (Freedom Square)
Litzmannstadt

(now Łódź, Poland)
Adolf-Hitler-Straße (1939–1944) Piotrkowska Street[2]
Loon op Zand, Netherlands Adolf-Hitler-Straße (1942–1944) Hooispoor (partial) The stretch east of the Horst which was part of the M.A.St (Munitions Ausgabe Stelle)
Luxemburg

(now Luxembourg City, Luxembourg)
Adolf-Hitlerstraße Avenue de la Liberté
Memel

(now Klaipėda, Lithuania)
Adolf-Hitler-Straße before 1939, Prezidento Smetonos alėja/Präsident Smetona Allee, post 1945, Liepų gatvė
Mülhausen

(now Mulhouse, France)
Adolf-Hitler-Straße rue du Sauvage (Wildemannstraße in German)
Mülhausen

(Mulhouse, France)
Adolf-Hitler-Platz place de la Réunion
Munich Adolf-Hitler-Platz (Pasing) Avenariusplatz
Munich Adolf-Hitler-Allee (Solln) Diefenbachstraße
Munich Adolf-Hitler-Straße (Obermenzing) Verdistraße
Munich Adolf-Hitler-Straße (Untermenzing) Eversbuschstraße
Munich Adolf-Hitler-Straße (Allach) Vesaliusstraße
Munich Adolf-Hitler-Straße (Aubing) Limesstraße
Munich Adolf-Hitler-Straße (Lochhausen) Schussenrieder Straße
Nitra, Slovakia Hitlerova ulica Leninova trieda, Hitlerova ulica, Wilsonova ulica, Masarykova ulica, Erzsébet út, Tóth Vilmos utcza, Hosszú utcza, Štefánikova trieda (current)
Neuburg an der Donau Adolf-Hitler-Straße Luitpoldstraße/Luitpoldstraße (1945-2014), Adolf-Hitler-Straße (2014-2016, by accident),[3] Luitpoldstraße (planned 2016)
Nuremberg Adolf-Hitler-Platz Hauptmarkt
Osnabrück Adolf-Hitler-Platz Neumarkt
Osnabrück Adolf-Hitler-Straße Bramstraße
Potsdam Adolf-Hitler-Allee Allee nach Glienicke
Potsdam Adolf-Hitler-Platz Green space between Althoffstraße and Yorckstraße (today Kopernikusstraße)
Považská Bystrica (Slovakia) Adolf-Hitler-Straße Továrenská (-1939), Stalinova (1945-1989), Robotnícka (from 1990)
Reichenberg (Czechoslovakia) Adolf-Hitler-Platz Altstädter Platz (-1938), Náměstí bojovníků za mír (1945-1989), nám. Dr. E. Beneše (from 1990)
Riga, Latvia Adolf-Hitler-Allee (1942–1944)

Adolf-Hitler-Straße (1942–1944)
Brīvības bulvāris

Brīvības iela
Rome, Italy Viale Adolf Hitler Viale dei Partigiani
Saarbrücken Adolf-Hitler-Straße (1935–1945) Bahnhofstraße
Schönwalde-Glien Adolf-Hitler-Straße (Straße des Westens), today Straße der Jugend
Sofia, Bulgaria Adolf Hitler blvd. Evlogi and Hristo Georgievi Boulevard[4]
Sulz unterm Wald

(now Soultz-sous-Forêts, France)
Adolf-Hitler-Platz rue des Barons-de-Fleckenstein
Straßburg

(now Strasbourg, France)
Adolf-Hitler-Platz place Broglie
Stuttgart Adolf-Hitler-Straße Planie
Stuttgart Adolf-Hitler-Platz (Birkach) Bei der Linde
Stuttgart Adolf-Hitler-Platz (Stammheim)
Stuttgart Adolf-Hitler-Straße (Feuerbach) Stuttgarter Straße
Stuttgart Adolf-Hitler-Straße (Plieningen) Paracelsusstraße
Stuttgart Adolf-Hitler-Straße (Möhringen) Laustraße
Stuttgart Adolf-Hitler-Straße (Vaihingen) Böblinger Straße/Hauptstraße
Stuttgart Adolf-Hitler-Kampfbahn (Bad Cannstatt) Neckarstadion
Tallinn, Estonia Adolf-Hitler-Straße (1942–1944) Narva maantee
Tarnowskie Góry, Poland Adolf-Hitler-Straße (1939–1944) ul. Parkowa/ul. Stanisława Wyspiańskiego
Tartu, Estonia Adolf-Hitler-Platz (1942–1944) Raekoja plats
Treuburg

(now Olecko, Poland)
Adolf-Hitler-Platz plac Wolności (Freedom square)
Novi Sad (Нови Сад), Serbia Hitler Adolf street (Улица Адолфа Хитлера) (1941-1944) Улица краља Александра (King Alexander street) (1918-1941)/Стаљинова улица (Stalin's street) (1944-1948)/Улица Александра Ранковића (Alexander Rankovich street) (1948-1966)/Улица народних хероја (National heroes street) (1966-1992)/Улица краља Александра (King Alexander street) (1992–present)
Valkenburg, Netherlands Adolf Hitler-Allee (1942–1944) Kloosterweg
Warsaw, Poland Adolf-Hitler-Platz (1939–1944) Piłsudski Square, formerly Plac Saski (Saxon Square, named after the Saxon Palace) 1818–1928, 1939–40, 1945–46
Weimar Adolf-Hitler-Straße Karl-Liebknecht-Straße
Wien, Austria Adolf-Hitler-Platz (1938–1945) Rathausplatz
Wilhelmshaven Adolf-Hitler-Straße Paul-Hug-Straße
Yaphank, New York, United States Adolf-Hitler-Street (1930s–?)[5] Park Boulevard
Zittau Adolf-Hitler-Straße  

Brezilya[değiştir | kaynağı değiştir]

1931 yılından önce, Brezilya'nın Santo Amaro kentinin Campo Belo bölgesinde Rua Adolpho Hitler adında bir caddeye dair kayıtlar bulunmaktadır. Adı 1931'de Rua Almirante Barroso olarak değiştirildi, ancak Santo Amaro ertesi yıl São Paulo ile birleştirildiğinde, caddenin adı Brás'taki eşsesli bir cadde nedeniyle tekrar Rua Gil Eanes olarak değiştirildi. Sokak halen Gil Eanes'in adını korumaktadır.[6]

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaphank, New York'taki planlı şehir "Alman Bahçeleri", Nazi yanlısı Alman-Amerikan Bund'un sahibi olduğu ve işlettiği eski Siegfried Kampı arazisi üzerine inşa edilmiştir. 1941 yılına kadar, Adolf Hitler Caddesi (Park Caddesi olarak yeniden adlandırıldı), Goering Caddesi (Oak Caddesi olarak yeniden adlandırıldı) ve Goebbels Caddesi (Northside Avenue olarak yeniden adlandırıldı) gibi birkaç caddeye önde gelen Nazilerin isimleri verildi.[7]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Der Grazer Hauptplatz - Stadtportal der Landeshauptstadt Graz". 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022. 
  2. ^ Die Chronik des Gettos Lodz/Litzmannstadt: 1943. Wallstein Verlag. 2007. s. 334. ISBN 978-3-89244-834-1. 7 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2022. 
  3. ^ WELT (29 Şubat 2016). "Peinliche Panne: Warum Neuburg wieder eine Adolf-Hitler-Straße hat". DIE WELT (Almanca). 7 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2022. 
  4. ^ http://novinar.bg
  5. ^ "This Former Nazi Neighborhood on Long Island with Adolf Hitler Street Still Exists". Untapped New York. 2 Nisan 2015. 26 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  6. ^ "A Rua Adolf Hitler e outras ruas de alemães que mudaram de nome em São Paulo". saopauloantiga.com.br (Portekizce). São Paulo Antiga/Douglas Nascimento. 4 Ocak 2013. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2016. 
  7. ^ "This Former Nazi Neighborhood on Long Island with Adolf Hitler Street Still Exists". Untapped New York. 2 Nisan 2015. 26 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020.