Limit: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Théoden (mesaj | katkılar)
k 188.58.247.129 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Addbot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Gressx (mesaj | katkılar)
k "pek çok" ayrı yazılır. TDK Yazım Kılavuzu
1. satır: 1. satır:
{{hesap}}
{{hesap}}
'''Limit''' kelime [[Latince]] ''Limes'' ya da ''Limites'' 'den gelmekte olup sınır, uç nokta anlamdadır. [[Öklid]] ve [[Arşimet]] tarafından eğrisel kenarlara sahip şekillerle ilgili olan teoremlerde kullanılmıştır. Limit kavramı, çok önceleri kullanılmasına rağmen sonra unutulmuş ve daha sonra [[Isaac Newton|Newton]] ile [[Gottfried Leibniz|Leibniz]]'in eserlerinde görülmüştür. Mesela, [[Diferansiyel denklem|diferansiyel hesapta]] bir eğri (daire gibi) sonsuz küçük uzunlukta sonsuz kenara sahip bir [[çokgen]] olarak kabul edilir. Limit kavramından ortaya çıkan diferansiyel hesap, pekçok fizik probleminin kolayca ele alınmasını sağlar.
'''Limit''' kelime [[Latince]] ''Limes'' ya da ''Limites'' 'den gelmekte olup sınır, uç nokta anlamdadır. [[Öklid]] ve [[Arşimet]] tarafından eğrisel kenarlara sahip şekillerle ilgili olan teoremlerde kullanılmıştır. Limit kavramı, çok önceleri kullanılmasına rağmen sonra unutulmuş ve daha sonra [[Isaac Newton|Newton]] ile [[Gottfried Leibniz|Leibniz]]'in eserlerinde görülmüştür. Mesela, [[Diferansiyel denklem|diferansiyel hesapta]] bir eğri (daire gibi) sonsuz küçük uzunlukta sonsuz kenara sahip bir [[çokgen]] olarak kabul edilir. Limit kavramından ortaya çıkan diferansiyel hesap, pek çok fizik probleminin kolayca ele alınmasını sağlar.


== Matematiksel tanımı ==
== Matematiksel tanımı ==

Sayfanın 17.29, 1 Şubat 2014 tarihindeki hâli

Limit kelime Latince Limes ya da Limites 'den gelmekte olup sınır, uç nokta anlamdadır. Öklid ve Arşimet tarafından eğrisel kenarlara sahip şekillerle ilgili olan teoremlerde kullanılmıştır. Limit kavramı, çok önceleri kullanılmasına rağmen sonra unutulmuş ve daha sonra Newton ile Leibniz'in eserlerinde görülmüştür. Mesela, diferansiyel hesapta bir eğri (daire gibi) sonsuz küçük uzunlukta sonsuz kenara sahip bir çokgen olarak kabul edilir. Limit kavramından ortaya çıkan diferansiyel hesap, pek çok fizik probleminin kolayca ele alınmasını sağlar.

Matematiksel tanımı

f(x) fonksiyonu bir açık aralıkta tanımlanmış olsun ve L bir gerçek sayı olsun. Bütün değerleri için, bir bulunabiliyor, öyle ki bütün sağlayan için , eşitsizliği doğru ise; L, f(x)'in a noktasındaki limitidir.

Bir fonksiyonun a'daki limiti (L):

şeklinde gösterilir.

Önemli limitler

Limit teoremleri

Eğer ve ise o zaman aşağidaki denklemler doğrudur:

  • , eğer .
  • Eğer ve , o zaman .

Şablon:Link SM