İçeriğe atla

Vikipedi:Köy çeşmesi (teknik)

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.47, 9 Nisan 2017 tarihinde Vito Genovese (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18413295 numaralı sürüm (Davutegesoy tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Cenk Çetin tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.)
Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


İmzadaki zaman damgası

Daha önce şurada dile getirilen ancak bir karara bağlanamayan bu konuyu bir kez daha köy çeşmesine taşıyorum. Türkçe kurallarına göre saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için iki nokta değil, nokta konulmalıdır. Ancak imzalarda bu iki sayının arasında iki nokta bulunmakta. İmzanın bu kurala göre düzenlenmesi mümkün müdür? --CosmosAwaymesaj 19:34, 23 Mart 2017 (UTC)

Bu yerel olarak yapabileceğimiz bir ayar değil, geliştiricilerin yapabileceği bir şey. IRC'de sorduk, yapılabileceği söylendi.
Önemli bir değişiklik söz konusu, o yüzden ay sonuna kadar bu tartışma açık kalsın. Ay sonunda farklı bir noktaya gitmemişse tartışma, başvuruda bulunacağım. Topluluk kararı gibi bir şey istenmedi, ancak itirazı olan yine de dile getirirse yararlı olur. İlgili kural da şuradaki Nokta bölümünün 7. kuralı bu arada, notunu düşeyim.
Vito Genovese 20:13, 23 Mart 2017 (UTC)
Phabricator başvurusu yapıldı.
Vito Genovese 21:32, 1 Nisan 2017 (UTC)
Yorum Yorum Yanlış kullanımı iletişim sorununa yol açıyor gibi gözükmüyor ancak bu sorun kanımca önemlidir ve düzeltilmesi gerekir. --❣Paseyn ileti 10:23, 4 Nisan 2017 (UTC)

Geriye almayla ilgili bazı terimler

Herkese merhaba,

Bildiğiniz üzere bir düzenlemeyi geri alma söz konusu olduğunda kullanılan üç tane terim var: Revert, Rollback ve Undo. Bu terimler başta İngilizce projeler olmak üzere hangi projeye gidersek gidelim karşılaştığımız terimler. Bunların yerelleştirilmesi konusunda ise bir standart yok an itibarıyla. Bu nedenle görüşlerinize başvurmak istedim.

  • Undo, bildiğiniz üzere uzun yıllardır sistemde Geri Al olarak tanımlı. Fark ve geçmiş sayfalarında kullandığımız bir bağlantıda yazıyor bu terim.
  • Revert, sistem üzerinde çok yaygın olarak kullandığımız bir terim değil, ancak başkasının değişikliğini geri almak söz konusu olduğunda en sık kullanılan İngilizce terim bu belki de. Örneğin Gezinti Pencereleri (Navigation Popups) ve Twinkle değişiklik özetlerinde bu eylemi kullanıyor. Bazı sistem iletilerinde de geçiyor, ancak çok göz önünde olan iletiler değil bunlar.
  • Rollback, hizmetli ve devriyelerin kullandığı düğmede, bunun dışında da Twinkle'ın geri alma araçlarında kullanılıyor. Bunu Türkçe Vikipedi'de uzun yıllardan beridir Eski Hâline Getir adıyla kullanıyoruz (Twinkle'da ise Geri Al olarak çevrilmiş durumda). Ancak Translatewiki çevirisi Geri Döndür adıyla yapılmış ve Vikipedi haricindeki Türkçe projelerimizde yanılmıyorsam bu adla kullanılıyor. Bunun dışında diğer vikilerde de yazılım dilini Türkçe yapınca doğal olarak Geri Döndür oluveriyor düğmenin adı. Rollbacker'lar ise "Geri Döndürücü" olarak tanımlanmış sistemde, biz rollback yetkisini varsayılan rollbacker grubuyla değil de hakkı içine gömdüğümüz devriye grubuyla kullandığımız için bu grubu görmüyoruz, ancak diğer vikilerde görebilirsiniz.

Yazılım yerelleştirmesinde iki kaynağa bağlı olmaya çalışıyorum. TDK'nın Bilim ve Sanat Terimleri Sözlüğü'ndeki sözlük grubu [özellikle Akalın ve diğ. (2008)'in Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu] ve ikinci olarak da Microsoft Dil Portali. Bu terimlerde ise biraz kısır kalıyorlar, zira Undo için de Revert için de Geri Al diyorlar, Rollback zaten yok sözlüklerde, çünkü onun teknik bağlamda kullanımı vikiye özel gibi biraz.

Bu terimler için uygulanacak bir standartlaştırma çoğumuzun alışık olduğu Eski Hâline Getir adını da ilgilendirdiği için burada bir teati edelim istedim.

Benim değerlendirmemi soracak olursanız şöyle:

  • Undo, yapılan bir şeyin aksini yaparak onu geçersiz kılmak gibi bir anlama sahip. Dolayısıyla Geri Al, bence makul bir karşılık. Office programlarından da alışkınız.
  • Rollback, geriye dönüş anlamı taşıyor. Geri Döndür çevirisi de dolayısıyla gayet uygun bence (bu arada bu çeviri benim değil, yanlış anlaşılma olmasın).
  • Revert, eski duruma geri gitmek anlamını taşıyor. Gezinti Pencereleri özetinde kullanmakta olduğumuz Geri Getir eylemi de buna uygun olur diye düşünüyorum.

Toparlarsak;

  • Undo = Geri Al
  • Revert = Geri Döndür
  • Rollback = Geri Getir

şeklinde bir standartlaştırmadan yanayım şu an. Görüşü olan paylaşabilir mi rica etsem?

Vito Genovese 17:19, 3 Nisan 2017 (UTC)

Aslında böyle bir standartlaşma iyi olabilir. Ben de desteklemek isterim. Ama şimdi uzun zamandır herkes sayfa geçmişlerindeki rollback'in "Eski Hâline Getir" olduğuna alışmış durumda. Benim de gözüm, şimdi orada "geri getir" gibi kısa ve değişik bir sözü aramaz diye düşünüyorum. Belki bu konuda bir tartışma olabilir. Diğer iki terimi bu hale getirsek kesinlikle daha iyi olur ama bu rollback konusunda hala araftayım. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 18:06, 3 Nisan 2017 (UTC)
Bir de çok uzun olduğu için yanlışlıkla basılıyor bazen, onun da önüne geçerdik. :) SD ekranı çok şişiyor gerçekten.
Vito Genovese 18:40, 3 Nisan 2017 (UTC)
Evet, herhalde en çok yanlışlıkla basanlardan birisi de benim. :) Ama benim demek istediğim göz aşinalığıydı. Yine de çok olumlu bakılırsa oyumu zıtlıktan yöne kullanmam tabi ki. Ama aceleyle de karar vermek istemedim şimdi. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 20:29, 3 Nisan 2017 (UTC)
Hem tartışmaya ilgi çekmek hem de düğmenin adının değişmesinin etkisini görmek için bir deneme süresi verme adına şu üç sayfayı siliyorum:
Bu silme işlemleri sonucunda Translatewiki'den gelen "geri döndür"lü sürümler etkin olacak. 1 haftalık bir deneme süresi uygun olacaktır sanırım, geçmişte de uygulamıştık. Eskiye dönmeye yönelik bir talep olmazsa devam ederiz, itiraz olursa geri alırız.
Vito Genovese 18:17, 8 Nisan 2017 (UTC)

Şablonu hatalı mı kullanıyorum

Merhaba, kullanıcı uyarı şablonunu kullandığımda imzam bir kutu içinde kalıyor, Twinkle ile uyarı eklediğimde bu olmuyor. Bu sorun nedir, nasıl önüne geçebilirim? Örnek: Kullanıcı:Paseyn/Deneme_Tahtası --❣Paseyn ileti 10:23, 4 Nisan 2017 (UTC)

İmzandan önce boşluk bırakmandan kaynaklanıyor, @Paseyn.
Vito Genovese 10:31, 4 Nisan 2017 (UTC)
Teşekkürler @Cobija ve @Vito Genovese--❣Paseyn ileti 10:36, 4 Nisan 2017 (UTC)

tl sembolü

Kaynağı değiştir > Özel karekterler > Simgeler kısmına TL sembolünün eklenmesi gerektiği kanaatindeyim 78.189.152.43 11:03, 5 Nisan 2017 (UTC)

Küçük değişiklik

k simgesinin üzerinde imleci çıkınca kodlar çıkıyor. --Cobija (mesaj) 16:46, 6 Nisan 2017 (UTC)

Şuradaki isteğe göre küçük değişikliğe bağlantı verilmiş. Senin gösterdiğin ise HTML'de kullanılan "name=" özelliği. Bu özellik yazının üzerine gelince bir yazı çıkmasını sağlıyor. [1], [2], [3] tam olarak hangisi bilmiyorum ama bu sayfalardan birisi bu gösterdiğin span'a bir name özelliği ekliyor yani bir tanesindeki bağlantı kaldırılmalı. Ama işte bunlardan hangisi bilmiyorum, belki de bu yazının eklendiği yer daha farklı bir sayfada da olabilir. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 17:11, 6 Nisan 2017 (UTC)
Teşekkürler @HastaLaVi2, düzeltildi. --Superyetkinileti 17:42, 6 Nisan 2017 (UTC)

Dolaşım şablonuyla ilgili bir sorun

{{Dolaşım}} şablonu "listesınıfı" parametresi için "hlist" değeriyle çağrıldığında şu sayfadaki ilk görüntü ortaya çıkıyor. Halbuki aslında ikinci görüntünün ortaya çıkması gerekmekte. Sayfada kullanılan ilk şablondaki gereksiz boşluklar kaldırılabilir mi? --CosmosAwaymesaj 14:37, 7 Nisan 2017 (UTC)

Bu konu beni de çok rahatsız ediyor. Ama bunun dolaşım şablonuyla ilgisi yok. "hlist" sınıfıyla bir ilgisi var. CSS kodu olarak yazılmış olan hlist sınıfına büyük ihtimalle padding-bottom verilmiş. Bu sınıf sanırım Vikipedi'nin kaynak css kodlarında girilmiş. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 15:31, 7 Nisan 2017 (UTC)
Aslında şu çalışma sayfamda denedim de hlist sınıfını. Normal bir div'in içerisinde kullanılınca fazlalık oluşmadı. Dolaşım şablonunu inceleyeceğim. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 15:35, 7 Nisan 2017 (UTC)
Çözüldü, ilk söylediğimde haklıymışım. Bu sorun MediaWiki:Common.css sayfasından kaynaklanıyor. Kendi css sayfamda şu kodu şöyle düzelttim ve boşluk kalktı:
#content ol, #content ul,
#mw_content ol, #mw_content ul {
    margin-bottom: 0.5em;
}
#content ol, #content ul, #mw_content ol, #mw_content ul {
    margin-bottom: 0em;
}
@Superyetkin bir bakabilir misin? ~ HastaLaVi2 (mesaj) 15:54, 7 Nisan 2017 (UTC)

convert

Birim dönüşümü için {{convert}} şablonunu kullanıyoruz. Bunun yanında Modül:Convert isimli modülümüz de var. {{convert}} şablonu henüz bu modülü kullanmıyor. {{convert/modüllü}} diye bir şablon yarattım; modül kullanıldığı için hem çok daha hızlı, hem de ipad ve iPad Mini sayfalarındaki düğüm sorununu çözdü. {{convert}} şablonunu modülü kullanılacak şekle getirelim mi? --Deniz (mesaj) 15:15, 8 Nisan 2017 (UTC)