İçeriğe atla

Vikipedi:Köy çeşmesi (teklifler): Revizyonlar arasındaki fark

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
By erdo can (mesaj | katkılar)
13. satır: 13. satır:
:{{destek}} VP:Vikipedi kısaltması olması dolayısıyla tüm Vikiproje kısayollarının '''VPR''' olmasını destekliyorum. [[Kullanıcı:chansey|<font face="Times New Roman" color="#ff0000">chansey</font>]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:chansey|<span style="color:black;">MesajYaz</span>]] </sup> 09:25, 21 Ağustos 2017 (UTC)
:{{destek}} VP:Vikipedi kısaltması olması dolayısıyla tüm Vikiproje kısayollarının '''VPR''' olmasını destekliyorum. [[Kullanıcı:chansey|<font face="Times New Roman" color="#ff0000">chansey</font>]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:chansey|<span style="color:black;">MesajYaz</span>]] </sup> 09:25, 21 Ağustos 2017 (UTC)
:{{destek}} VPR uygun olur, katılıyorum. [[Kullanıcı:İazak|iazak]] ([[Kullanıcı mesaj:İazak|mesaj]]) 11:21, 23 Ağustos 2017 (UTC)
:{{destek}} VPR uygun olur, katılıyorum. [[Kullanıcı:İazak|iazak]] ([[Kullanıcı mesaj:İazak|mesaj]]) 11:21, 23 Ağustos 2017 (UTC)
:{{destek}} VPR uygundur --<span style="background:#73fff4;color:Cyan;padding:1px 4px;">[[User:By erdo can|<span style="color:White;font-variant:Small-caps;">''By erdo can''</span>]]&nbsp;&bull;&#32;[[User talk:By erdo can|<span style="color:Lime;font-size:80%;">msj</span>]]</span> 06:47, 24 Ağustos 2017 (UTC)


== Ana sayfaya Vikiprojeler ==
== Ana sayfaya Vikiprojeler ==

Sayfanın 06.47, 24 Ağustos 2017 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


VP:Müzik hakkında

Şuradaki tartışmada da bahsedildiği gibi VP:Müzik ve VP:MÜZİK kısayolları farklı sayfalara yönlendiriliyor. Bir tanesi vikiproje müzik sayfasına diğeri ise kayda değerli (müzik) sayasına gidiyor. Bu anlam karışıklığını gidermek gerekir. İkisinin de vikiprojeye yönlendirilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

VP ön eki "Vikipedi" ad alanı için kullanılmakta olduğundan, ilgili kısayolların Vikipedi:Kayda değerlik (müzik) sayfasına yönlendirilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Vikiprojeler artık ayrı bir ad alanı altındalar. --Superyetkinileti 08:51, 11 Ağustos 2017 (UTC)
@Superyetkin o zaman hepimiz hata yapıyoruz şu an VP:SSCB, VP:İZMİR, VP:İNTERNET, VP:DİN var. Acep Vikiprojeler için VR felan mı uygulansa? chanseyMesajYaz 09:56, 11 Ağustos 2017 (UTC)
VPR:İZMİR veya??? chanseyMesajYaz 09:58, 11 Ağustos 2017 (UTC)
Kısayol "Proje:İzmir" veya "Proje:İZM" gibi olabilir? --TmѰ e12 21:19, 14 Ağustos 2017 (UTC)
  • Öneri VPR kısayol kodu bence uygun. VPR:İZMİR gibi. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:24, 14 Ağustos 2017 (UTC)
Destek Destek VP:Vikipedi kısaltması olması dolayısıyla tüm Vikiproje kısayollarının VPR olmasını destekliyorum. chanseyMesajYaz 09:25, 21 Ağustos 2017 (UTC)
Destek Destek VPR uygun olur, katılıyorum. iazak (mesaj) 11:21, 23 Ağustos 2017 (UTC)
Destek Destek VPR uygundur --By erdo can • msj 06:47, 24 Ağustos 2017 (UTC)

Ana sayfaya Vikiprojeler

Anasayfanın en altında yer alan Şablon:Anasayfa metakutu şablonuna 3. sekme olarak Vikiprojeler sekmesini ekleyelim mi? Köy çeşmesinde tartışılıp daha sonra buraya aktarılan tartışma sonrası projeler bir yola girdi ve Vikiprojelere ilgi arttı. Katılımcıların ana sayfadan da yönlendirilmesini ve teşvik edilmesini öneriyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:55, 19 Ağustos 2017 (UTC)

  • Destek Destek --TmѰ e12 14:44, 19 Ağustos 2017 (UTC)
  • Yanlış hatırlamıyorsam daha önce bu yahut benzer bir konu gündeme gelmişti ve ya Vijiprojelerin olmaması ya da içerik geliştirme ile alakalı kısımlara ana sayfada yer verilmemesi fikri ağırlık kazanmıştı. Ana sayfamız bizim sergi sayfamız, yazarlardan ziyade okurlara yönelik bir sayfa. Bu sebepten ötürü"katkı verme" ile alakalı kısımların ana sayfada olmaması taraftarıyım.--RapsarEfendim? 15:23, 19 Ağustos 2017 (UTC)
  • Vikipedi ile münasebeti yalnızca madde okumak olan ve Vikipedi'yi yalnızca maddelerden oluşan bir içerik bankası olarak bilenlerin bu gibi farklı alanlardan haberdar olabilmesi adına olumlu bir adım olur. Vikipedi'nin bu gibi eğlenceli ve etkileşime dayalı kısımlarını öne çıkarmak ansiklopedinin sıkıcı ve gri olduğu algısını bir nebze arka plana iterek ilgi uyandırıcı olabilir. Vikipedi'deki maddelerin gökten zembille inerek değil kendileri gibi insanlar tarafından önemli bir emek sarf edilerek yazıldığını da gösterme şansımız olur. Portaller de aynı şekilde öne çıkarılabilir. (Hoş bana kalsa tamamen kaldıralım şu portalleri 👌)--Cobija (mesaj) 15:44, 19 Ağustos 2017 (UTC)
Ben de nice zamandır genel olarak bilginin ve ansiklopedik kültürün "çok okumaktan kalın gözlükler takmış sıkıcı insanların işi" algısını kırmak için bu amaçla projeler, etkinlikler, oyunlar gibi öğelerle nasıl eğlenceli ve dayanışmaya dayalı kolektif bir yer yapabilir diye düşünüyordum. Vikiprojeler bunu için güzel bir başlangıç olur. Wikipedia:Wikipedia games da aynı kapsamda incelenebilir, bir sürü eğlenceli iş var :) --Ahmet Turhan (mesaj) 15:50, 19 Ağustos 2017 (UTC)
  • İnsanlar telefonda beni Vikipedi'de dolaşırken gördüğünde ne yapıyorsun o sitede bu kadar gibi bir yaklaşımları oluyor. Çoğu kişi Vikipedi'deki maddelerin sadece site yönetimi tarafından yazıldığını falan düşünüyor. Bu durumu değiştirmek için Vikipedi'de herkesin değişiklik yapabileceğini gözlerine sokarak belirtmemiz gerek bence. Aynı zamanda projelerde çok fazla eksik sayfa ve aktif olmasına rağmen iş birliği projeleri ilgi görmeyen birçok proje var.-SunSoldiers (mesaj) 15:55, 19 Ağustos 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Ana sayfanın hakkını verebilecek aktiflik ve kalitede bir kaç Vikiprojemiz var. Örneğin benim sorumlu olduğum VP:İZMİR'i şahsen ben anasayfaya taşımak istemem, henüz yeterli değil. Bunun gibi bir çok proje var. Bu bir teşvik olur proje sorumlusu kullanıcılar için derseniz; kişi kendinden bilir işi diyerek ona da kısmen katılırım. Emin değilim... Bu noktada bu teklif kısa vadede hayata geçirilirse başta SSCB, Siyaset, Türkiye ilk aklıma gelenler olmak üzere hep aynı Vikiprojeleri ana sayfaya taşımak durumunda kalabiliriz. Bu da itirazlara yol açar. Bu kapsamda teklifin bir kaç ay sonra görüşülmesini uygun buluyorum. Bu zamana dek projeler de gelişebilir.
Ayrıca şu da var, nasıl bir şey yazılmalı ki anasayfaya gelen kullanıcı Aaa burada böyle bir şey de varmış. dedirtsin, dikkat ve ilgi çeksin... Her proje için bir şablon mu olacak, farklı mı tasarlanacak? Bunun belirlenmesi ve oylamaya sunulması lazım. Anasayfadaki bir değişiklik bence ciddi bir olaydır ve nitelikli oranda topluluk kararı gerektirmekte. Kolay gelsin. chanseyMesajYaz 16:15, 19 Ağustos 2017 (UTC)
Aslında öneri bu kadar karmaşık değil. Diğer sekmeler gibi vikiprojeleri isimleriyle birlikte basitçe koymak ve kullanıcıları teşvik etmek. @Rapsar sadece okunma odaklı olması yönünde görüş bildirdi fakat ben buna katılamayacağım. En azından artık pek çok konuyla olgunlaşan ansiklopedinin barındırdığı yeniliklerle kullanıcılara kendini aktarılmasının daha doğru ve daha interaktif olduğunu düşünüyorum. Üstelik halihazırda portal linkleri anasayfada zaten mevcut. Kardeş projeler de öyle. Bir şekilde madde yazıcılığı teşvik etmemiz gerekiyor, bu bilgiler vahiyle gelmiyor. Akademik kültürde bilgiyi ürettiğin kadar bunu insanlara yaymak da önemlidir örneğin. Yoksa kanun olacak dahi doğru olsa dahi yaygınlığı az olduğu ve kitlelere ulaşamadığı için önemsiz bir hale gelir. Bu da buna benziyor. İleri bir hamle yapmamız ve yenilikler getirmemiz adına birşeyler yapmamız gerektiğine inanıyorum. Şayet Vikiprojelerin yetersiz olduğunu düşünüyorsak öneriyi reddetmek yerine yine ana sayfaya çıkararak hep birlikte eksiklikleri gidermek suretiyle geliştirmemiz daha mantıklı. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:52, 19 Ağustos 2017 (UTC)
Portal (belli konudaki ana sayfa) ile kardeş projeler de sergileme sayfaları zaten. Bunlar ile Vijiprojeler kıyaslanamaz. Ekranın sağ kısımdaki menüde yer alan son değişiklikler, topluluk portali gibi sayfalar ise içerik üretmekle alakalı sayfalar. Ana sayfa vitrin, mutfakla iç içe girmemesi gerektiğini düşünüyorum ki zaten bu aslında yapılan ve yapılması gereken uygulama.--RapsarEfendim? 22:14, 19 Ağustos 2017 (UTC)
  • Destek Destek Vikipediye giriş amacı yalnız madde okumak olanların ana sayfaya girenlerinin, iş birliği projelerinden haberdar olmalarının bir zararı yok, yararı da olur. Ana sayfaya girenlerin çoğunun tek bir maddeyi okuyup çıkmak yerine bir süre zaman ayırabilecek olduklarını varsayalım. Bunların içinde yalnız "okur" olanların da projelere yönlenebilmelerini kolaylaştırmak, onların proje içeriğinden haberdar olarak farklı maddeleri okumalarına kolaylık sağlayacaktır. Aynı portallerde olduğu gibi. Nasılsa projeleri de derleyip toplamaya başladık, yakında daha okunur hale gelecekler. Bu arada "yazar" da kazanabilirsek ne mutlu. Ancak @Chansey çok doğru demiş, tüm projeleri değil de aktif olarak yönetilmekte olan ve görece hazır bulunan projeleri tanıtmak şimdilik daha doğru olur. Hepsine link vermek imaj sarsıcı olabilir. Bana kalırsa oylama yapılmadan ana sayfanın altından erişim sağlanması uygun ve mümkün. Politika değişikliği gibi ciddi bir konu olarak görmüyorum. Ama çoğunluk olmasa da, ana sayfaya bu linklerin konmasını çok kritik bulup topluluk onayına sunmak isteyenler varsa oylamaya açalım elbette. Aslında asıl oylanması gereken, basitçe tek bir link ile (3. sekme olarak) Vikipedi:Vikiproje sayfasına yönlendirmeyi mi, yoksa seçilmiş 5-10 projeyi Şablon:Vikiprojeler şablonunun bir alt kümesi olacak Şablon:Aktif vikiprojeler içine yerleştirerek bu şablonu mu eklemeyi seçeceğimiz olmalı. Şu an 2.sini desteklemekle birlikte, ilkindeki basitlik de çekici. (Benim gibi öneriyi geç farkedenleri birkaç gün daha bekleyip, ondan sonra oylamaya sunalım.) iazak (mesaj) 11:20, 23 Ağustos 2017 (UTC)

Online Vikipedi gazetesi

Birçok dilde kendi dillerindeki Vikipedi'den haberler sunan Online Vikipedi Gazetesi mevcut. 24 dilde ayrı ayrı interwiki bağlantısı var. Türkçe Vikipedi'de yok. İngilizce sürümü şurada. Biz de böyle bir şeye girişebilir miyiz, Türkçe Vikipedi'den haberleri oluşturmak ve bu yolla bir referans kaynak oluşturmak hiç de fena fikir gibi gözükmüyor. Kendi kadromuzu da oluşturabiliriz derim. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:40, 19 Ağustos 2017 (UTC)

Gezinirken Vikipedi:VikiHayat adında bir gazete denemesine denk geldim, buraya ekleyeyim. Yazı stilinden aynısının kurulmaya çalışıldığı görülüyor. Bu daha çok teknik anlamda amatörce hazırlanmış bülten benzeri bir çalışma sanırım. Ben daha profesyonel bir yayından bahsediyorum aslında. Topluluk onayıyla röportajlar yayınlayan, gerçek basın kuruluşlarıyla iletişime geçen, gönüllü kullanıcılarla görüşmeleri derleyen gibi. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:53, 19 Ağustos 2017 (UTC)

Böyle bir şey yapılsa ziyaretçileri vs. geçelim, düzenli bir şekilde Vikipedi'ye katkı veren kaç kullanıcı bunun takipçisi olur? Taş çatlasa yirmi kişiyiz, bu yirmi kişiden kaçı bu gazetenin güncellenmesi için katkı verir? Fikir olarak güzel olsa da bizim gibi çok kısıtlı sayıda bir topluluk için uygulanabilir olacağını sanmıyorum. SSCB projesi gibi tek kişinin sırtlanacağı bir proje görünümünde olur gibi duruyor. --Cobija (mesaj) 15:54, 19 Ağustos 2017 (UTC)
@Cobija'nın tespitlerine kesinlikle katılıyorum. Yorumu okuyunca bir şarkı sözü aklıma geldi: Teoride desen zehir gibi, pratik dersen sallanmakta... (Ali Desidero'dan) :) chanseyMesajYaz 16:17, 19 Ağustos 2017 (UTC)