Vikipedi:Köy çeşmesi/2009/Şubat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2009OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık


İstekler[kaynağı değiştir]

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Daha önce belirttim fakat kısıtlı görüş alımı yapıldığı için ve sonuça varılamadığı için buradan tekrar belirtiyorum Tekli maddesinin adı Single olarak değiştirilmelidir. Vikipedi Türkçenin Öztürkçeye dönüşeceği yer değildir. Genel kullanım ne ise o olmalıdır. Türkiye'de müzik piyasasında medyada tekli diye bir şey mevcut değildir single kelimesi en doğrudur. Bu nedenle maddenin adının değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Burası millî bir ansiklopedi değil Türkçe diliyle yazılan bir ansiklopedidir.--Hedda Gabler 10:28, 31 Ocak 2009 (UTC)

  • Aynı konu yine sizin tarafınızdan açılan şu başlığın altında tartışılmış ve madde adında "tekli", madde içeriğinde ise "tekli (single)" kullanımı konusunda genel bir uzlaşmaya varılmıştı. "Tekli" sözcüğü TDK GTS'de yer alan bir sözcüktür ve Türkçe bir ansiklopedide yer almaması için hiçbir neden yoktur. Aynı sözlükte "single" sözcüğünde de "bakınız tekli" diyerek tekliye yönlendirme yapılmıştır. Belirtmek istedim. Madde adı bu hâliyle uygundur bence... --DsMuratileti 20:03, 31 Ocak 2009 (UTC)
Ben ismin oylanması taraftarıydım. Tekli olsun diye bir kararım olmadı. Ayrıca tekli, single kelimesini karşılaması değil sorun. Önemli olan genel kullanım değil midir? Ansiklopedide açıklık, anlaşılırlık, genellilik isteniyorsa single olması gerekir.--Hedda Gabler 15:20, 1 Şubat 2009 (UTC)
  • Siz "Burası ... Türkçe diliyle yazılan bir ansiklopedidir." dediğiniz için, ben de tekli sözcüğünün kullanımda olan ve güncel Türkçe bir sözcük olduğunu belirtmiştim. Tartışmada yukarıda belirttiğim gibi madde adında "tekli", madde içeriğinde ise "tekli" ve "tekli (single)" kullanımı üzerinde genel bir uzlaşı oluşmuş ve buna göre devam edilmişti. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir; bu nedenle Vikipedi'de madde adlandırması ve içerik konularının değerlendirilmesinde oylama yerine, uzlaşma yöntemi yeğlenir. --DsMuratileti 15:52, 1 Şubat 2009 (UTC)
  • Bence de Single olmalı. Single, yabancı dillerden Türkçe'ye geçmiş pek çok sözcüğün aksine Türkçe'nin kurallarına tamamen aykırı olsa da yaygın kullanım bu. TDK bunun yerine kullanılabilecek başka bir kelime üretmiş, ama yaygınlaşmamış. Ben de single yerine teklinin yaygınlaşmasını isterim, ama bu isteğimi gerçekleştirmenin yeri Vikipedi değil. Burada yaygın kullanımı esas almak durumundayız, ki bu da bariz şekilde "Single"a işaret ediyor. "Tekli" kelimesinin daha yaygın olduğu iddiası varsa o ayrıca tartışılır, ama ben Tekli kelimesine ilk defa Vikipedi'de rastladım. Yani bildiğim kadarıyla hiç yaygın değil. Tutulu satış da aynı şekilde.--Cfsenel 18:13, 1 Şubat 2009 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Cumhuriyet (kavram) maddesinin adı Cumhuriyet olarak değiştirilse daha uygun olur. Zira Cumhuriyet sayfası yönlendirmeden ibaret ve "Cumhuriyet" kelimesinin temel anlamı Cumhuriyet (kavram). Cumhuriyet (anlam ayrım)'ndaki diğer kelimeler bu kelimeden türetilmiş.--Cfsenel 18:19, 1 Şubat 2009 (UTC)

  • Haklısınız. Değişiklik gerçekleştirildi ve sayfalarda düzenleme yapıldı. Teşekkürler, iyi çalışmalar... --DsMuratileti 07:31, 2 Şubat 2009 (UTC)

Türkçe Vikipediyi ilgisiyle, bilgisiyle ve sevgisiyle geliştirmek isteyen arkadaşlara selamlar olsun!

Türkçe Vikipedinin portalları başka dillerin portallarına göre çok geride kaldığını farkettim. Portal sayısı oldukça düşük ve varolan portalların çoğu bakımsız kalmış. Portallarla ilgilenen Vikipedistlerin ne kadarı aktif bilemiyorum. Birde içinde birtane bile seçkin portal olmayan "Seçkin Portallar" listesi bulunuyor. Bu konuda acil bir şeyler yapmak lazım. Belki VikiPortallar listesini anasayfa yerleştirirsek okuyucunun daha fazla ilgisini çeker. Bunun dışında yeni portallar oluşturmak ve eski portalları geliştirip güncel tutmak lazım - ve bunun için herkesin yardımı lazım.

  • Soru 1:Anasayfaya VikiPortal listesini taşımak mümkün mü? Mümkünse böyle bir şeyin faydalı olacağını düşünen var mı?
  • Soru 2:Sanat ve Kültür Portalı için teklifte bulunmak istiyorum. Teklifte bulunmadan önce sanatla ilgilinen ve portalda yardım edecek arkadaşlar var mı?
  • Rica 1: Başka portal oluşturmak için teklifler ve oluşturulacak portallarda etkin olacak arkadaşlar lazım.
  • Rica 2: Eski portallarla ilgilenecek ve güncelleştirecek arkadaşlar lazım.

Yardım için Vikipedinin iyilik meleklerini bekliyorum. --Serhantr 18:38, 1 Şubat 2009 (UTC)

  • Çok önemli bir hususa değinmişsiniz. Bu hal türçe viki için utanılası bir durum. Bu aralar vakit darlığım olsa da, portal konusunda elimden geldiğince katkıda bulunmaya çalışırım. Hele bunu kuralım ardından yeni portallar da el birliğiyle kurulur. Öncelik eski portallar ve şimdi önerdiğiniz "Sanat ve Kültür Portalı" olsun düşüncesindeyim. Vikiye kısa sürede yaptığınız olağanüstü katkılarınız için ayrıca teşekkür ve tebrik ederim. İyi vikiler--Merube 89msj 17:57, 5 Şubat 2009 (UTC)
  • Haklısınız. Ben de bu durumdan huzursuzum. Buna rağmen Müzik portalı dışında bir yardımım olmuyor Vikipedi için ne yazık ki. Sanat ve kültür portalı açılırsa destek olurum. Hatta seçkin olması için uğraş veririm. İyi çalışmalar. --♪♫Berkay0652|ileti 18:01, 5 Şubat 2009 (UTC)
  • Sanat ve Kültür Portalı için teklifte bulundum. Lütfen bu sayfada destekleyin.--Serhantr 15:20, 7 Şubat 2009 (UTC)

Arkadaşlar, biri altta bağlantısını verdiğim en.wiki'deki şablonu, "Müzik şirketleri" kategorisindeki maddelerde kullanılmak üzere –kolaylık sağlaması bakımından Türkçeleştirerek– Türkçe vikipediye geçirebilir mi?

en:Template:Infobox record label

İlgilenen olursa memnun olurum. --Kemal K.ileti 20:23, 4 Şubat 2009 (UTC)

Istanbul'un ilceleri[kaynağı değiştir]

IBB sitesinde aylardir duruyor bu: http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Pages/Haber.aspx?NewsID=15773 Yeni haritalar bile var, ne zaman degistirebiliriz sablolari falan? --Timiş Emre Aydın'ın dünyasına gir 21:02, 4 Şubat 2009 (UTC)

Muhtemel kod hatası[kaynağı değiştir]

Çıkrıkçı, Sarıkaya sayfası, bende (İE 8.0.6001.18372 sürümünde) çok değişik bir biçimde görünüyor. Kenardaki bilgi kutusu sayfanın tamamını kaplıyormuş gibi görünüyor. Acaba sadce bu tarayıcı da mı böyle yoksa görünümü normal mi? --Reality006 13:06, 5 Şubat 2009 (UTC)

Referans göstermede bir hata yapılmış, düzeltildi. Teşekkürler, kolay gelsin--Gökhan 14:33, 5 Şubat 2009 (UTC)

Merhaba. Şablon:Otomobil modeli tanıtım kutusu şablonunla ilgili bir isteğim var. İngilizce Vikipedi'de Karoseri kısmının altında Üretildiği ülkeler kısmı var. Ben bunu Türkçe Vikipedi'de de uygulamak istiyorum. Karoseri kısmının altına Üretildiği ülkeler kısmının eklenmesini istiyorum. Görünüş;

 | Karoseri            =
 | Üretildiği ülkeler  =

--Dolphinileti 18:06, 5 Şubat 2009 (UTC)

  • Merhaba, nasıl olsun istiyorsunuz acaba? Ülke isimleri girilecek şekilde mi yani İngiltere, Almanya, Türkiye gibi mi?
  • birde baz aldığınız İngilizce şablonun adı nedir bakabilir miyim? Teşekkürler, --Manco Capac 21:39, 5 Şubat 2009 (UTC)

Üretildiği ülkeler kısmını eklediği için Manco Capac'a teşekkür ederim. İyivikilemeler... --Dolphinileti 14:06, 6 Şubat 2009 (UTC)

Salman Rüşdi[kaynağı değiştir]

Lütfen hizmetlilerden biri Salman Rüşdi maddesini Salman Rushdie maddesine yönlendirebilir mi? Teşekkürler.--Abuk SABUK♫ ♫ 18:23, 5 Şubat 2009 (UTC)

  • bu konu tartışma sayfasında daha önce de konuşulmuş. orada karara bağlansa daha doğru olur sanırım. --kibelemesaj 21:53, 5 Şubat 2009 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Teşekkürler.--Gökhan 17:51, 7 Şubat 2009 (UTC)

Ömer ibn Hattab[kaynağı değiştir]

Ömer ibn Hattab'daki ibn tamamıyla Arapça bir ek ve özel bir anlam taşımıyor. Bütün Arapça isimlerde bin/ibn bulunur ve Türkçe'deki Hasan oğlu Fahri'nin Fahri bin Hasan şeklinde yazılmasından başka bir şey değildir. O yüzden şöyle bir önerim var.

  1. Öncelikle, Ömer ibn Hattab maddesinde olduğu gibi madde ismindeki ibn Arapça edatları silinsin. Örneğimizde Hattab oğlu Ömer, genel kullanımda "Y ibni X" yerine "X oğlu Y" olsun. Ne dersiniz?
  2. İkinci aşamada, Vikipedi'deki bütün Y ibni Xleri X oğlu Y haline getirelim.Tuleytulaileti 11:37, 8 Şubat 2009 (UTC)

Türkçe kaynaklarında yaygın değilse (gerçekten de yaygın değil), X oğlu Y olarak değiştirilmemelidir. Takabeg ileti 12:03, 8 Şubat 2009 (UTC)

Öyleyse, madde adını değil ama maddenin içeriğindeki en az bir Y ibni Xi X oğlu Y yapalım. Yani, mesela Ömer ibn Hattab maddesindeki ilk "koyu yazılmış" ismi Hattap oğlu Ömer yapalım, keza diğer maddelerde de öyle yapalım.Tuleytulaileti13:37, 8 Şubat 2009 (UTC)
  • Bu sayfada ufak bir düzenleme yapılabilir mi? Yazılar çok altta kalmış sayfa açılınca yazılar görünmüyor. --Reality006 16:31, 8 Şubat 2009 (UTC)
Sanırım oldu (en azından IE'de). Kolay gelsin.--Gökhan 16:45, 8 Şubat 2009 (UTC)

Başlık değişikliği isteği[kaynağı değiştir]

Runningfridgesrule 20:23, 8 Şubat 2009 (UTC)

  • Halledildi; teşekkürler... --DsMuratileti 12:27, 9 Şubat 2009 (UTC)

Tercihler sayfası[kaynağı değiştir]

Tercihler sayfasında Cinsiyet tercihinde "Bayan" ifadesi var. Bunun "Kadın" olarak düzeltilmesi gerekiyor. --Tekrei 13:47, 9 Şubat 2009 (UTC)

  • Uyarınız üzerine durumu düzelttim. Teşekkürler, --Manco Capac 15:16, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • Resim:Gölbaşı Ergenekon kazısı.jpg bu resmi yükledim fakat sitesinde(http://www.ntvmsnbc.com/cpyright.asp) verilen açıklamayı yanlış mı anladım diye tereddüte düştüm. Birisi inceleyebilir mi? Eğer doğru ise Ergenekon maddesindeki resim sayısı 2'den 20-30'a çıkabilir. --Reality006 20:09, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • Kanımca yanlış anlamışsınız. Bu resim ve aksi belirtilmedikçe telif hakkı saklı sitelerden alınan tüm resimlerin Vikipedi'de özgür kullanılma hakkı yoktur. Zaten son günlerde söz konusu madde de dahil olmak üzere pek çok maddede adil kullanım resimlerinin gereksiz yere artırıldığını görmekteyim; Vikipedi'nin amacına ters olan bu durum beni rahatsız etmekte. Saygılar... --DsMuratileti 21:08, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • Dsmurat'a katılıyorum ayrıca bu ajans resimleri konusunda özellikle dikkat edilmeli. Bu resimler ajansların işi. Resim madde ile doğrudan ilgili değilse (mesela doğrudan resimdeki olay anlatılmıyorsa) bu resim adil kullanım kapsamında değerlendirilmemelidir.--Gökhan 21:30, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • Ben o sayfadaki ticari amaçla kullanılmamasına yönelik yükledim resmi. Sonuçta vikipedi ticari bir kar elde etmek amacıyla kurulmamıştır. Ama silinmesi gerekiyorsa tabii ki silinebilir. Ayrıca resmi boyut olarak mümkün olduğu kadar küçülttüm. --Reality006 14:10, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Özel koşullarla bağlanan adil kullanım dosyaları haricinde, Vikipedi'de telif hakkı saklı içerik kullanamamaktayız. Bunu Vikipedi'nin ilgili ilkelerini okursanız göreceksiniz. Zaten bu işlem en başta Vikipedi'nin özgür ansiklopedi anlayışına aykırıdır. Sonuç olarak ticari kullanıma uygun olmayan bu resimlerin Vikipedi'de adil kullanım dışında yer alması olası değildir. Çünkü Vikipedi ticari amaçlarla kullanılamaz diye bir kural yoktur. Örneğin geçmişte, çeşitli amaçlarla, çeşitli dillerdeki Vikipedilerin bazı maddeleri cdlerde toplanarak satılmış ve bundan gelir elde edilmiştir. Saygılar... --DsMuratileti 18:57, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Dediklerinize bazı yönleriyle katılıyorum. Bu duruma göre yüklediğim resim silinecek mi, kalacak mı ya da başka bir şey mi olacak? Çünkü daha önceden bazı hatalı dosya yüklemeleri yaptığım için telifli içerik yüklemekten engelleme almak istemiyorum. Resmi yüklemem tamamen ilgili sayfadaki yazıyı farklı yorumlamamdan kaynaklanıyor. Bir art niyetim yok. Teşekkürler --Reality006 21:13, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Art niyetiniz olsa, zaten burada dile getirmezdiniz sanırım. Vikipedi'de esas olan iyi niyettir. Resim de, eğer VP:AKUP ölçütlerine uymuyorsa, telif ihlali olduğu için silinecektir. Teşekkürler, kolaylıklar... --DsMuratileti 21:31, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Öncelikle yüklediğiniz resmin lisansı yanlış, bunu düzeltmelisiniz. Ek olarak ben bu tür resimlerin Vikipedi'de bulunmasını uygun bulmuyorum ama emin de değilim (resim maddeyle doğrudan ilgili gibi görünüyor). Aslında bunun gibi şaibeli resimler için "silinmeye aday resimler sayfası" hazırlasak fena olmaz.--Gökhan 21:45, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Bu kazı resmiymiş yani özgür lisanslı eşdeğeri bulunabilir (illa ki kazı yapılırken çekilmiş olması gerekmez). Yani bence resim silinebilir. AK resimlerine güzel bir örnek en:2008 Mumbai attacks maddesindeki bu teröristin resmidir. Teşekkürler--Gökhan 21:52, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Lisansı adil kullanım mı olacaktı? Sitenin koşullar bölümünde belirtildiği gibi (Ancak, telif hakları ve diğer mülkiyet belirten duyuruları olduğu gibi bırakmanız koşuluyla, kendi kişisel ve ticari olmayan kullanım amaçlarınız için bu siteden kendinize malzeme indirebilirsiniz) Atıf lisansı koymak aklıma geldi. Ama bu konu biraz yoruma açık gibi geldi. --Reality006 22:06, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Sizin eklediğiniz lisans etiketine göre resim kopyalanabilir, üzerinde değişiklik yapılıp yenisi üretilebilir ve ticari amaçla kullanılabilir durumda görünüyor, halbuki durum bu değil. Bu resim için mutlaka AK etiketi kullanılmalı ama yine söylüyorum bence silinmesi daha uygun olurdu. --Gökhan 22:20, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • O zaman kesin bir karara varılsın eğer silinmemesi yönünde karar alınırsa resmi adil kullanıma çeviririm, silinirse zaten yapılması gereken bir şey kalmaz. --Reality006 22:21, 10 Şubat 2009 (UTC)
Ufak bir araştırmadan sonra bu resim için gerekli adil kullanım etiketinin bizim Vikipedi'de olmadığını farkettim. Sanırım üstte gösterdiğim Enwiki'deki etiketi Türkçeye çevirmeliyiz.--Gökhan 22:25, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Sanırım benim yüklediğim resimle aynı kapsama giren 2 resim daha buldum. Resim:Alparslan Arslan Ulusal Kanal.jpg ve Resim:Ergenekon bombaları.jpg --Reality006 22:37, 10 Şubat 2009 (UTC)
Evet bulmuşsunuz. Resim için kullanılabilecek etiket bu olabilir.--Gökhan 22:51, 10 Şubat 2009 (UTC)

Bir başka resim[kaynağı değiştir]

  • Telif haklarına saygılı olarak Ergenekon maddesini resim eklemek istiyorum. Bence bu önemli ve bol resimli olması gereken bir madde. Bu arada http://en.wikipedia.org/wiki/File:Milliyet_20_October_2008_(Ergenekon).jpg bu resimi birkaç netleştirme, alan küçültme ve Türkçeleştirmeyle bizim vikiye yüklemeyi düşünüyorum. Sanırım adil kullanımı karşılar bu resim? Yorumlarınız bekliyorum. Yüklemeden önce onay almak istiyorum çünkü önceki resimlerin çok sorun çıkarmıştı. --Reality006 22:13, 10 Şubat 2009 (UTC)
Merhaba ilgili maddeyi görsel açıdan desteklemek için bir tane bu şekil resim kullanılabilir ancak burada sadece gazetenin manşeti var. İçindeki bir resim için gazeteyi tarayıp "gazete etiketi" ile buraya yüklemek uygun değildir. Bu maddede mutlaka resim olmalı diyorsanız benim tavsiyem özgür lisanslı resimler (Silivri Cezaevi, kazı yapılan mekanların resimleri vs.) bulmaya çalışın, olur.--Gökhan 22:53, 10 Şubat 2009 (UTC)

Özel:Yükle[kaynağı değiştir]

Dosya yükleme sayfasında adil kullanım gerekçesine bağlantı verilmeli. Teşekkürler--Gökhan 21:59, 10 Şubat 2009 (UTC)

  • Merhaba, haklısınız o sayfanın biraz daha anlaşılır ve yönlendirici olması için bir çalışma başlattım. Bilginize, --Manco Capac 16:04, 11 Şubat 2009 (UTC)
Deneme çalışmanız biterse sayfa çok iyi ve pratik olacak.--Hedda Gabler 17:54, 11 Şubat 2009 (UTC)

Madde adları[kaynağı değiştir]

İstek yapıldı Yapıldı Takabeg ileti 02:17, 16 Şubat 2009 (UTC)

şeklinde yeniden isimlendirilmeli--78.188.4.146 13:10, 11 Şubat 2009 (UTC)

Counter-Strike[kaynağı değiştir]

  • Sayfa vandalizme uğradı geri alınabilir mi? --Reality006 19:52, 11 Şubat 2009 (UTC)
  • Teşekkürler geri alındı.


Sorunu halletmek için yüklenilen resimler[kaynağı değiştir]

  • Zamanında İE'de olan bir sorunu göstermek için bir resim yüklemiştim. Şuan bu sorun geçti ve resimlere gerek kalmadı. Bu resimler silinmeli mi? (Resim:Örnek İE8 2.jpg, Resim:Örnek İE8.jpg) --Reality006 20:09, 11 Şubat 2009 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı --Manco Capac 08:31, 13 Şubat 2009 (UTC)

Kategori:Vikipedi düzenle[kaynağı değiştir]

  • Bu sayfada hala Kasım 2006 gösteriliyor. Halbuki 0 madde o zamandan bu yana düzenlenmeyi bekliyor ve aralık 2006 da görünmüyor. İlgilenen olursa sevirim. --Reality006 14:28, 14 Şubat 2009 (UTC)
Kasım çıkarıldı. Teşekkürler--Gökhan 14:32, 14 Şubat 2009 (UTC)

vikipedi lütfen gereken tüm konularda olsun

               iyi çalışmalar...

Bu sayfaya biraz yardım lütfen . sayfa yerlerde sürünüyor arkadaşlar.

  • Bu madde için siz de isteğinize göre yardımcı olabilirsiniz. Buradaki herkes Adana hakkında bilgi sahibi olmayabilir. --♪♫Berkay0652|ileti 17:08, 16 Şubat 2009 (UTC)
  • ben de katkı yaptım. isterseniz bakabilirisiniz. fakat yeterli resim yok :)

Toplama kampı -> Nazi toplama kampları olarak değiştirilmelidir (maddede sadece Nazilerinki anlatılmaktadır) ve Toplama kampı maddesi şimdilik silinmeli (Türkiye başta olmak üzere çeşitli ülkelerdeki [[toplama kampı]] iç bağlantılarının Nazilerinki anlatan maddeye yönlendirilmesi sorun yaratıyor). Teşekkür ederim. Takabeg ileti 04:02, 15 Şubat 2009 (UTC)

P.S. Şu an Nazi toplama kampları maddesi Holokost maddesine yönlendirilmektedir. Takabeg ileti 04:09, 15 Şubat 2009 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı Takabeg ileti 02:16, 16 Şubat 2009 (UTC)

Evrim Sekmen[kaynağı değiştir]

  • Kayda değer olduğunu düşünmüyorum. SAM'mi yapayım yoksa direk sil şablonu yeterli olur mu? --Reality006 20:18, 15 Şubat 2009 (UTC)
böyle biri yok zaten.. :) madde silindi, teşekkürler.. --kibelemesaj 20:45, 15 Şubat 2009 (UTC)

Şablon isteği[kaynağı değiştir]

  • Birisi acaba bu şablonu Vikipedi'de şu şablona geçirebilir mi? İsimlerin çevirilerini yapmanıza gerek yok ama lütfen şekil olarak böyle olsun. Şimdiden çok ama çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar. --♪♫Berkay0652|ileti 20:51, 15 Şubat 2009 (UTC)
  • Ben denedim ama sanırım biri şablondaki alt şablon başlıklarını ortadan kaldırmaya yardımcı olmalı. --♪♫Berkay0652|ileti 18:06, 16 Şubat 2009 (UTC)

Ana sayfadaki arama bölümünde git ya da ara sekmesinin üzerine gelindiğinde ingilizce bir kelime çıkıyor. Bunu Türkçe yapmanın bir yolu var mıdır? --Reality006 16:45, 16 Şubat 2009 (UTC)


Başlık değişiklik isteği[kaynağı değiştir]

Hugo Rafael Chávez Frías --> Hugo ChávezPınar [m] 10:16, 17 Şubat 2009 (UTC)


Şablon:HakTalGörev[kaynağı değiştir]

  • Bu sayfada sanırım çalışma vardı yarım kalmış. Sayfa İngilizce. Yabancı Dili iyi olan bir arkadaş sayfayı Türkçe'ye çevirebilir mi? --Reality006 20:30, 17 Şubat 2009 (UTC)

Değişiklik sayılarına göre Vikipedistler listesi[kaynağı değiştir]

2 ay önce Oğuz256 olan kullanıcı adımı Oğuzhan olarak değiştirdim. Şu an 4000'den biraz fazla katkım var. Ancak Vikipedi:Değişiklik sayılarına göre Vikipedistler listesi sayfasında; Oğuz256'nın 2432, Oğuzhan'ın 1006 değişikliği olduğu görünüyor. İki kullanıcı adının değişiklik sayıları Oğuzhan adı altında birleştirilebilir mi?--Oğuzhan 20:45, 17 Şubat 2009 (UTC)

  • Onu bilmiyorum fakat şuan o sayfada sorun var. Oradan değil de eskisinden bakınız. Bu arada botlardan anlayanlar çok acil yazı yazabilirse o sorunu halledebiliriz.--Reality006 14:30, 18 Şubat 2009 (UTC)
  • Kullanıcı:BOTijo adlı bot hergün şu ve şu sayfaları güncelliyor. Bu botun bu ve bu sayfaları güncellemesini nasıl sağlayabiliriz. Sayfayı tamamen Türkçeleştirdim fakat bot işini halledemedim. Teşekkürler. --Reality006 14:34, 18 Şubat 2009 (UTC)

Başlık değişiklik isteği[kaynağı değiştir]

  • İlave olarak ben de Zaman (fizik) maddesinin 3 Şubat 2007'den önceki geçmişinin burada kaldığını belirteyim. --78.188.4.146 07:01, 19 Şubat 2009 (UTC)
  • İlginiz için teşekkürler, sayfaya geçmiş birleştir şablonu eklendi. İyi vikiler--Merube 89msj 15:55, 20 Şubat 2009 (UTC)
  • Botdan anlayan arkadaşlar şöyle bir bot yapabilir mi? Bot her maddenin tartışma sayfasına Tartışma şablonu koysun. Böyle bir şey yapılabilir mi?--Reality006 20:40, 22 Şubat 2009 (UTC)
  • Şablon:Tartışma sayfasında şöyle yazıyor: "Bu şablonun sadece çok faal tartışma sayfalarında veya politika ihlallerinin olduğu yerlerde kullanılması uygundur. Bu şablon ancak gerektiği zaman kullanılmalıdır. Her tartışma sayfasına onu eklemeyin. Özellikle boş tartışma sayfalarına onu koymayın." Ben de bunu destekliyorum. Lazım olmadıkça tartışma sayfası açılmaması gerektiğini, açılmış ama hiçbir anlamı olmayan tartışma sayfalarının VP:HS Genel-12'den silinmeleri gerektiğini, birkaç ufak yorumun bulunduğu sayfalara dahi bu şablonun eklenmesinin gereksiz olduğunu düşünüyorum. İyivikiler... homonihilis // ileti 21:11, 22 Şubat 2009 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Yetkili biri {{Bilgi Kutusu Albüm/doc}} şablonun döküman sayfasını {{Albüm bilgi kutusu/doc}} olarak değiştirebilir mi? Bilgi kutusu albüm hem devrik hem de yazım olarak yanlış.--Hedda Gabler 15:35, 23 Şubat 2009 (UTC)

Kubilay Olayı[kaynağı değiştir]

"Şu" sayfadaki isim değişikliği ile ilgili tartışmaya katılabilir misiniz lütfen. Teşekkürler.--Abuk SABUK♫ ♫ 16:24, 24 Şubat 2009 (UTC)

İstatistikler[kaynağı değiştir]

  • Kullanıcı değişiklikleri dahil birçok istatistik Kategori:Vikipedi sayfasında İstatistikler bölümüne alınmıştır. Eklenmesini istediğiniz ya da gözden kaçan bir istatistik varsa lütfen bildiriniz.--Reality006 15:05, 25 Şubat 2009 (UTC)

Türk Silahlı Kuvvetleri[kaynağı değiştir]

  • Bu maddede çok büyük yanlışlar olduğunu düşünüyorum. Özelliklede asker sayısında. Lütfen konudan anlayan bir arkadaş çok acil göz atarsa sevirim.--Reality006 15:52, 25 Şubat 2009 (UTC)
  • İngilizce viki referans alınabilir. Oradaki bilgiler referanslarla doğrulanmış.--Reality006 15:55, 25 Şubat 2009 (UTC)

Şablon:Vikipediler[kaynağı değiştir]

  • Bu şablonda bulunan +10000 katagorisinde aşağıdaki Vikipedi sürümleri eksiktir. Konudan anlayan birisinin bunları eklemesini rica ederim.
  • be
  • be-x-old
  • fy
  • ksh
  • mr
  • lb
  • new

Not: Tam açılımlarına şu sayfadan bakabilirsiniz.--Reality006 15:02, 26 Şubat 2009 (UTC)

  • Madde birisi tarafında sürekli vandalizme uğratılıyor. Şu anda vandalizm devam ediyor. Sayfayı geçmişe alırken hep bir hata mesajı alıyorum gene aynısı oldu alamadım. Acaba birisi sayfayı eski haline alabilir mi?--Reality006 15:53, 26 Şubat 2009 (UTC)
    • Madde geçmiş sürümlere döndürüldü. Şimdilik vazgeçmiş gibiler, vikimize geçmiş olsun. İlginiz için teşekkürler, iyi vikiler--Merube 89msj 15:58, 26 Şubat 2009 (UTC)

2007 PKK eylemleri[kaynağı değiştir]

  • Bu sayfaya baktım da 2007 yılında daha çok saldırı olmamış mıydı? Bursa 3 tane var sadece. Bir de böyle yıl yıl yapacağımız yerde hepsini tek bir madde altında PKK eylemleri listesi şeklinde yapsak olur mu?--Reality006 14:22, 28 Şubat 2009 (UTC)
  • Sağolun ben bir bakayım.--Reality006 22:40, 28 Şubat 2009 (UTC)
    • Aslında güzel bir madde fakat düşündüğüm şekilde değil. Şubat 2008'den bu yana daha birçok terör eylemi oldu. Bunlar alınmamış. Ama genede 2007 PKK eylemleri sayfasının yerine kullanılabilir.--Reality006 22:42, 28 Şubat 2009 (UTC)
    • Sonra pkk'nın eylemleri ben kendimi bildim bileli (15 yıldır) var. Bildiğim kadarıyla da daha da eski. Bu ingilizce sayfada sadece ufak bir kesit alınmış. O yüzden bence bu tarz sayfaların olmaması lazım. En azından terör eylemlerinin resmi olarak bilançosu vb. durumları toplu halde açıklanana kadar.--Reality006 22:46, 28 Şubat 2009 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Basında Wikipedia[kaynağı değiştir]

http://www.hurriyet.com.tr/magazin/yazarlar/10896432.asp?yazarid=246&gid=225

İngilizce Wiki'de neler yapmışız, haberimiz yok :) Khutuckmsj 14:44, 31 Ocak 2009 (UTC)

  • Pek bi' kelebek takılmış yazar. Buranın açık ansiklopedi olduğunu ve insanların bi tık ile biyografileri istedikleri gibi değiştireceklerini bilmiyor herhalde. Bi' de Türk toplumunda var olan (kanayan yara mı desem acaba) yurtdışına açılma amacına çomak sokan nedenlerden biri de Viki'ymiş öğrendik. Acilen çağrıda bulunmuş, düzeltilince hepsi yurtdışına açılacak.--Hedda Gabler 15:36, 1 Şubat 2009 (UTC)
  • Bir de 2 ay boyunca gözümüzden kaçan şu var: Johnny Depp 1994 yılında New York'ta bir apartmana içini dökmek suçundan tutuklandı --DsMuratileti 15:57, 1 Şubat 2009 (UTC)

Yeni şablonlar[kaynağı değiştir]

  • Merhaba arkadaşlar. Kuralları gözönünde tutarak iyiniyetli yeni kullanıcıların katkılarının silinmesi/geri alınması işlemlerinin, kullanıcıları caydırmaması için onlara yapılacak açıklamaların bizi yormaması, zaman kazandırması amacıyla aşağıdaki şablonu oluşturdum. Yararlı olacağına inandığımız durumlarda kullanarak işlerlik kazandırılması durumunda Vikipedi'mize yararı olacağına inanıyorum. Ayrımsız tüm arkadaşlara katkı ve çalışmalarından dolayı teşekkür ve sevgilerimle. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 22:01, 31 Ocak 2009 (UTC)
{{Gezinti}}
NOT: subst: ön ekiyle kullanılmalıdır. Örnek: {{subst:Gezinti}}


Vikipedi'yi tanıyın..

"Özgür ansiklopedi" Vikipedi'ye hoş geldiniz ! Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, çünkü bu ansiklopedi, sizin ve bizim gibi gönüllü kullanıcıların katkılarıyla bugünkü haline geldi. Hemen, şu anda yüzbinlerce sayfamızdan herhangi biri (çoğu) üstünde değişiklik yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak bizim önerimiz; Vikipedi sayfaları içinde bol bol gezinmeniz, öncelikle üstte mavi bağlantıyla verilen hoşgeldin ve Beş temel taş sayfalarımıza bir göz atmanız, işleyişi kavrayıp, nasıl sayfa yazılacağını ve değişiklik yapılacağını öğrendikten sonra yeni sayfa oluşturmaya başlamanız ya da değişiklikler yapmanızdır. Bu öneri size cesaretinizi kaybettirmesin. Aklınıza takılan herhangi bir soru ya da sorun olduğunda, herhangi bir vikipediste, ya da sayfanızın solunda Son değişiklikler sekmesinde göreceğiniz bir kullanıcıya çekinmeden lieti yazarak danışabilirsiniz. Tekrar hoşgeldiniz der, güzel ve yararlı bir zaman geçirmenizi umarız.


  • Bir şablon daha..
{{Bağlantı}}
NOT: subst: ön ekiyle kullanılmalıdır. Örnek: {{subst:Bağlantı}}


Vikipedi
Vikipe-tan
Vikipe-tan
  • Öncelikle Vikipedi'ye hoşgeldiniz. Yaptığınız/yapacağınız katkılar için teşekkür ederiz. Başlattığınız maddelerde, mümkün olan yakın gelecekte açılması kolay olmayan konulara bağlantı vererek (bazı durumlarda vandalizme yol açabilen) "kırmızı" bağlantıları ve maddeyle doğrudan ilgisi olmayan aşırı iç ya da dış "mavi" bağlantı vermemenizi, bu tür durumların, maddeye olan ilgiyi dağıtarak amacından saptığını ve araştırmacı/kullanıcının dikkatini farklı ve ilgisiz konulara çektiğini anımsatmak istiyoruz. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi Stil rehberi (bağlantı) sayfamızdan ve Dış bağlantılar sayfasından edinebilirsiniz.
İlgi ve yardımlarınıza teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.


Kullanmakta olduğumuz uyarı şablonlarının genellikle "neyin yapılmaması" gerektiğine odaklı olması zayıf yönlerimizden bir tanesi diye düşünüyorum. "Neyin, nasıl yapılması" gerektiğine ve özellikle "neden"lere daha çok odaklanan ve açıklarımızı kapatan bu katkılarınız için teşekkürler. Elinize sağlık. --temaileti 16:18, 1 Şubat 2009 (UTC)
    • İlginize teşekkürler. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 17:05, 1 Şubat 2009 (UTC)

Madde birleştirme[kaynağı değiştir]

  • Ahmet Adnan Saygun maddesi 2 tane. Birisi Ahmet Adnan Saygun, diğeri Ahmed Adnan Saygun. İlgilenen çıkar mı acaba? Teşekkürler. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 17:05, 1 Şubat 2009 (UTC)

Sonunda Google Translate'e diğer 40 dilin yanında Türkçe de eklendi. Şu an çevirileri yeterli düzeyde değil, ama zamanla gelişecektir sanıyorum. Vikipedi'ye diğer dillerden çeviri yaparak katkıda bulunan arkadaşlar için faydalı olabilir.--Cfsenel 10:01, 2 Şubat 2009 (UTC)

  • Cfsenel benden önce davranmış . Gerçekten çok güzel bir hizmet. Heyecanla denedim ve gayet tatminkar sonuçlar elde ettim. Tabii ki daha gelişecektir; ancak şu hâliyle bile işe yarar. --DsMuratileti 14:16, 2 Şubat 2009 (UTC)
  • Ne zamandır bunun özlemini çekmiştim. İngilizcesi iyi olmayanlar için (mesela ben) güzel bir uygulama. Tam net sonuçlar vermesede genel olarak başarılı buldum. Myrat ileti 13:56, 3 Şubat 2009 (UTC)
  • Gerçekten işleri kolaylaştırıyor, bu tembellikle şunu yazmam bir hafta sürerdi yoksa :) Ancak kullanmak için tercüme edilen metni az çok anlamak gerekli gibi geldi bana. Khutuckmsj 16:50, 3 Şubat 2009 (UTC)
Ek olarak, İngilizce Wikipedia yerine Basit İngilizce Wikipedia'dan çevirileri daha doğru yapıyor, ama orası bizden daha kötü durumda olduğu için bu tespitimin fazla işimize yarayacağını sanmıyorum :) Khutuckmsj 18:17, 3 Şubat 2009 (UTC)

Tanburi Cemil Bey[kaynağı değiştir]

  • Bir konuda danışma için Monobook.js uzmanı aranıyor, ilgilenenlerin Kullanıcı:Vikiçizer ya da bana kısacık bir ileticik yazmaları rica olunur, şimdiden teşekkür ediyoruz. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 22:07, 2 Şubat 2009 (UTC)

IP : 88.242.252.189 → vandalizm[kaynağı değiştir]

Merhaba.

Dikkat : bu kullanıcı şimdi çok vandalizm yapıyor L!!!

Türkçe'yim yetersizdir. Buna için, affedersiniz.

Saygılar.

Dünya vatandaşı 03:16, 3 Şubat 2009 (UTC)

  • Anonim kullanıcı engellendi. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 06:19, 3 Şubat 2009 (UTC)

İl Haritaları[kaynağı değiştir]

Sevgili vikipedistler biliyorsunuzki bir çok ilde yeni ilçeler açılırken bir o kadar da belde-köy değişiklikleri yaşandı. Commons'da bulunan mevcut il siyasi haritalarıda güncelliğini yitirmiş oldu. Şimdi 81 ilin haritasını güncelleyecek arkadaşlara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. --Kadirmesaj sayfam 18:44, 3 Şubat 2009 (UTC)

Türkçe ile ilgilenen kullanıcıların dikkatine...[kaynağı değiştir]

  • Sevgili Vikipedist arkadaşlar... Biliyorum ki hepimiz çok meşgulüz; ancak bir maddenin adlandırması konusunda şurada yürüttüğümüz tartışma hakkında düşüncelerinizi açıklarsanız sevineceğim. Saygılarımla... --DsMuratileti 21:47, 3 Şubat 2009 (UTC)

Resim → Dosya[kaynağı değiştir]

Selamlar. Vikipedimizde hem resim dosyaları için, hem de müzik dosyaları için Resim: başlığı kullanılıyor. İngilizce Vikipedi ve Commons'da da bu böyleydi. Image: başlığı kullanılıyordu. Fakat artık dosya anlamına gelen File: kullanılıyor. Örneğin hem Resim:Ayo Technology.ogg müzik dosyası için hem de Resim:The Dutch in Tripoli.jpg resim dosyası için Resim: başlığı kullanılıyor. Resim: başlığı yerine Dosya: başlığının kullanılmasını öneriyorum ve değerli yorumlarınızı bekliyorum.--Gökçє Yörük mesaj 17:11, 4 Şubat 2009 (UTC)

  • Gökçe Yörük'e katılıyorum, aynı değişiklik bizde de yapılmalı.. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 20:01, 4 Şubat 2009 (UTC)
  • Evet katılıyorum, Resim: yerine Dosya: kullanılması daha uygun olacaktır. --Kemal K.ileti 09:07, 5 Şubat 2009 (UTC)
  • Doğru bir tespitte bulunmuşsunuz. Bence de Resim yerine Dosya kullanılmalı.--Veritas 21:16, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Eğer çalışır hale geldiyse tüm Wiki'deki her [[Resim:]] etiketini [[Dosya:]] yapmam 2 günde bitecek iş :) Bota vereyim mi coşkuyu? Khutuckmsj 21:30, 10 Şubat 2009 (UTC)
    • Verme abi bana coşkuyu, daha çalışmıyormuş o kodlar. RoboKhutuckmsj 19:09, 12 Şubat 2009 (UTC)

Merhaba, Resim->Dosya değişikliğini yaptım. RoboKhutucuk coşsun bakalım neler yapabiliyormuş görelim, kolay gelsin.. --Karduelismsj 15:25, 23 Şubat 2009 (UTC)

  • ilgilenenler şu katkılara bir göz atıp gerekenleri düzeltebilir mi acaba.. teşekkürler. --kibelemesaj 09:02, 5 Şubat 2009 (UTC)
  • Ben hepsini hallettim. Bir önceki duruma getirdim. Bu ne biçim bir vandallık anlamadım doğrusu. Kim nasıl bir kişilik bu tür bir şey için bu kadar zaman harcar ki? --Manco Capac 12:02, 5 Şubat 2009 (UTC)
  • sağol manco capac.. bu tarih vandalizmleri maddelerin daha önceki sürümlerinde başlamış oluyor kimi zaman ve geriye doğru taramak, karşılaştırmak, doğrulamak da gerekiyor zaman zaman. bu yüzden vakti olanın halletmesi, olmayanın da yardım almasında yarar oluyor. bu vandalizmi sürdürenlere, hayatlarındaki bütün tarihleri karıştırmaları şeklinde bir beddua gönderesim var, ama şimdilik susuyorum. --kibelemesaj 16:32, 5 Şubat 2009 (UTC)
  • Aynı türden bir başka vandalın yaptığı değişiklikler de incelenir ve kibele'nin dediği şekilde düzeltilebilirse çok iyi olur. Şimdiden teşekkürler. --Yabancımsj 12:34, 6 Şubat 2009 (UTC)
  • Merhaba. Bu kişi/kişiler 78.184 ya da 78.185 ile başlayan ip'lerle Ekim ayından beri gelip çoğunlukla benzer maddeler üzerinde vandallık yapıyorlar. Bazen de yaptığı vandallığın üzerine başka vandallıklar yapıyorlar. İlgilendikleri maddeleri, eğer varsa başka dilde bir viki ile karşılaştırıp öyle düzeltmekte fayda var. Çünkü bazen düzelten arkadaşlarımız daha önce yaptıkları vandalları gözden kaçırıp yine yanlış bir versiyona geri dönebiliyorlar. Son değişikliklerde, Grand Theft oyununun maddelerine yapılan katkıları ve 78.184 ile başlayan ip'lerin yaptığı değişiklikleri özellikle kontrol etmenizi öneririm. İyi günler. --Guzelonlu 12:41, 6 Şubat 2009 (UTC)

Şablon düzenlemesi[kaynağı değiştir]

Şablonu infobox ile yeniden oluşturdum. Görüntü açısından sorun yok artık ayrıca bazı kodlar önceden kullanıldığı için değiştiremedim fakat bir iki ekleme-çıkarma yaptım. Bilgi kutusuna yeni etiketler eklemek isteyenler şu kodlara göre gidebilirler (fakat etiketleme yapılırken website etiketi en sondaki data koduna yazılmalıdır).
|label13  = 
|data13   = 
|label14  = 
|data14   = 
|label15  = 
|data15   = 
|label16  = 
|data16   = 
|label17  = 
|data17   = 
...
|label88  = 
|data88   =

Label kısmına bilgi kutusunda çıkacak olan yazıyı, data kısmına ise etiketleme kodunu yazınız. 88'e kadar götürebilirsiniz label ve data kodlarını..--Hedda Gabler 15:47, 10 Şubat 2009 (UTC)

  • Ellerinize ve emeğinize sağlık. Çok teşekkürler, kolay gelsin... --DsMuratileti 19:03, 10 Şubat 2009 (UTC)

Köy maddeleri hk. talep[kaynağı değiştir]

Köy maddeleri, köylü vatandaşlarımız tarafından büyük bir gayretle yazılmakta olup, tanıtım için büyük emek verilmekte olmasına rağmen, bakımsızlıktan acınacak halde. İzlediğim kadarıyla, bir zamanlar "Düzenle" etiketleri konulmuş, fakat muhtemelen adetlerinin çokluğu nedeniyle bundan da vazgeçilmiş. Ayrıca hiç kimse tarafından düzeltilmemiş ve de halen düzeltilmemekte. Uzun zamandır "Rastgele sayfa" mönüsünden yararlanarak, gücüm yettiğince düzeltmeye çalışıyorsam da tek başıma yeterli olamayacağım bir gerçek. Bu maddeler zavallı durumda. Lütfen yardımcı olalım. --M. Yalçın Yalhı ileti 00:05, 7 Şubat 2009 (UTC)

Bu maddeler birçok kullanıcının önceleri üzerinde didindiği, sonraları baş edilemez değişiklik sayıları nedeniyle Vikipedi ölçülerinden uzaklaşmış maddeler. Belli bir standart içerikle açılan ve "kampanya" sonrası kendi yazgılarıyla başbaşa kalan bu maddeler aktif kullanıcıların ayırabilecekleri belli bir zaman ile çeki düzen verilemeyecek kadar çok. Ancak her şeye rağmen bunlar diğer maddelerden farkları olmaksızın Vikipedi maddeleri, ve ilgi istiyor. Uzun süreli, titiz ve katılımı yüksek ve bir "iş birliği" sonucu maddeler kazandırılabilir diye düşünüyorum. Kolay gelsin --temaileti 00:30, 7 Şubat 2009 (UTC)
  • Tr-viki'nin en yaralı bölgelerinden birine değinmişsiniz. Ne yazık ki bu konuyu içeren maddelerin büyük bir kısmı içler acısı halde. Muhtarını şikayet edenden tutun, köyünde açılan internet kafenin ahlakı bozacağını iddia edene, geçim sıkıntısı sorunlarından, komşusuyla olan kavgasını anlatana, hatta sıgara içilmesini bile konu edinene kadar her türlü içerik yer alıyor. Elbette bunların düzeltilmesi şart. Ancak sanıyorum ki ne sayın M. Yalçın Yalhı'nın ne de ona yardımcı olabilecek bir-iki gönüllünün çabası bile yetmeyebilir. Bunun için topyekûn bir çaba gerekiyor. Öyle ki bu konu "haftanın işbirliği projeleriyle" bile aylarca sürebilir: (üstelik kategorileştirilmemişler hariç) 27.560 köy taslağı var. Düşünelim, gözümüz kesiyorsa böyle bir kampanya başlatalım şeklinde bir öneri getirebilirim. Saygılar. Levent ileti katkılar Lütfen eğer gerekmiyorsa bu iletiye yanıt yazmak yerine fazladan bir vandalla uğraşın ya da bir düzeltme yapın, teşekkürler. 15:55, 7 Şubat 2009 (UTC)
  • "Yerel madde uyarı şablonu" kullanmak anonimleri bilgilendiriyor, daha sonra kayıt olup aynı maddelere katkı yapan kullanıcılar görüyoruz...Bir nebzede olsa vikipedi kurallarını okuyup uyguladıklarını düşünüyorum. Anonim kullanıcılara "yerel madde" hoşgeldini göndermenin faydalı olduğunu düşünüyorum...Tabi onlara örnek olması babında mümkün mertebe bu maddeleri düzenlemek gerek...Köy, belde ve ilçe maddelerindeki değişiklikler görmezden gelinmemeli...İyi çalışmalar...Vikipedist 17:16, 7 Şubat 2009 (UTC)
  • Bence bırakalım olduğu gibi kalsın. Zaman herşeyin ilacı olacaktır. Elimde Türkiyedeki 40.000 köyden bahseden bir kitap var. 40.000 köyü ve maddesini kontrol etmek olası değildir. Zamanla düzelecektir. unutmayın ki internet ve Vikipedi bizim yaşam süremizden daha uzun yaşayacaktır (Acaba?). Ancak tabiki küfürlü falan içerik varsa onları görür görmez ilgilenmek ayrı bir konu. Herkese saygılar, --Manco Capac 20:58, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Bırak dağınık kalsın, su yolunu bulur... --DsMuratileti 21:12, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Sevgili Manco Capac ve Dsmurat, hepsi için doğrulanabilirlik ve kaynaklandırma elbette mümkün değil, zaten Yalhi'nin işaret ettiği de bu değil...Levent'in dediği gibi geçim sıkıntısını, muhtarını, komşusunu anlatan kısımları düzeltebilmek, sayfa düzenini sağlamak ve karakterleri tashih edebilmek...Sadece küfür değil problem, bu sayfalara bakınca insanın okuyası bile gelmiyor bazen, üzücü değil mi...İçerik düzeltmeyi her kullanıcı yapabilir, ben elimden geldiğince özellikle kategorilendirme ve taslaklandırma yapıyorum, içerikleri mümkün mertebe düzeltiyorum...Anonim kullanıcılara "yerel madde uyarı" şablonu gönderiyorum, bu sıcak karşılamanın bir çok kayıtlı kullanıcıya dönüştüğünü gözlemliyorum, yerel maddeleri geliştirmeye iyiniyetle ama pek de ansiklopedik tavra dikkat etmeden düzenliyorlar, bu da bir gelişmedir, hepimiz şablonu gönderelim...Olduğu gibi zamana bırakmayalım, vakit buldukça ilgilenelim, her düzeltilen madde vikipedi için kazançtır, bizden sonrakilerde kendilerinden sonrakileri düşünürse vikipedi sonsuza kadar yaşasa ne olacak, pek değişen bir şey olmayacak, bu maddeler 100bin küsür maddenin içinde, yeni eklenme hızını da hesaba katarsak 35-40bin sayısına gidiyor, azımsanacak bir sayı değil...Maalesef zamanla düzeleceğini sanmıyorum, ama tabi ki bu iş gönüllülük işi, Yalhi'ye elimden gelen desteği yapmaya çalışıyorum, zamanın bir şey yapmadığı ortada, suyun akmadığı ortada, 2005'den 2006'dan kalan maddeleri düzenliyor, Yalhi'ye başarılar... İyi çalışmalar, Hoşcakalın...Vikipedist 21:29, 10 Şubat 2009 (UTC)
  • Aslına bakarsanız bence köyler için de Kayda değerlik kriteri koyulmalı, hem de bayağı bir sıkı olmalaı bu. Her köyün ansiklopedik olmadığını düşünüyorum. Bir not daha düşmek istiyorum: Zaman denilen şey 2005-2006'dan bugüne ile kısıtlı değildir. Zaman hep vardı hep de var olacak bir kavram. Ben düzelir derken sonsuzluğu düşünüyorum daha çok. Ayrıca kişisel kanaatım özellikle yeni gelenlere köyünü gir türünden hoşgeldin mesajlarının da atılmaması yönündedir. Zaten ilgilenen bulur. bu şekilde ilgisizleri vandalizme (bilerek-bilmeyerek) itiyoruz. Herkese ama daha çok da köy maddeleri ile ilgilenenlere kolay gelsin. --Manco Capac 08:16, 12 Şubat 2009 (UTC)
  • Bu durumu okullar olmasaydı işim daha kolay olurdu diyen Maarif vekilinin sözüne benzetiyorum...Sonsuza doğru düzelir umarım:)...2009 maddeleri de 2014-2015 arası bir kullanıcı çıkarda düzeltirse düzelir...İnternet kullanıcısını ilgisiz görmeyin, bu maddelerdeki ddeğişiklikleri takip eden biri olarak söylemeliyim ki bu maddelerde değişiklik yapanların çoğu iyi niyetli ama kurallardan ve düzenden habersiz, bu mesaj onlara kuralları hatırlatıyor, öğretiyor...Bu mesaj vandalizme yönelmek bir yana uzak tutmak görevini üstleniyor...Bu mesajın faydasını ve gözlemlerimi yukarda anlatmıştım, ya inanmamışsınız ya da başka gözlemleriniz var...Zaten bu maddeler genel kayda değerlik kriterlerine tabii, aynı zamanda doğrulanabilirlik kurallarına bağlı...30,000 maddenin çoğunun silinmemesi için şu an için bile bir neden yok, silinebilir...Ama bundan ne kazanıp ne kaybedeceğimizi düşünmeliyiz...Herhangi bir grup madde için bir boşvermişlik içine düşmemeliyiz...Hoşcakalın...Vikipedist 11:59, 12 Şubat 2009 (UTC)
  • Durumun inanıp inanmama ile ilgisi yok. Hepimiz bir süredir burdayız ve inanın ki sizin kadar ben de gözlem yapıyorum benim kadar bir diğer vikipedistte. Saygılarımla, --Manco Capac 08:18, 14 Şubat 2009 (UTC)
  • O zaman açıklarsanız biz de "yerel madde" şablonunun kullanıcıları vandalizme nasıl ittiğini öğrenmiş oluruz, münferit vandal kullanıcıları bir kenara bırakın ama bu şablonun böyle bir durumu varsa gerçekten ciddi bir problem, biz de kullanmayız ve şablon silinir...Hoşgeldiniz şablonu içerisinde "memleketini tanıt" kısmı olanlar zaten kullanılmıyor, yerel madde şablonu zaten tanıtmaya başlamış olana kuralları gösteriyor...Yanlış anlamayın sizin gözlemleriniz olmadığını söylemiyorum, farklı gözlemlerinizi çok ciddi buluyorum ve öğrenmek istiyorum...Kimseyi vandalizme yöneltmek istemem, bu konuda farklı gözlemlerimiz var...Teşekkürler...Vikipedist 11:14, 14 Şubat 2009 (UTC)
  • Bu konudaki fikrimi zaten belirttim. Tekrar belirtiyorum: Ben köyler konusunda zaman kaybetmek istemiyorum, ancak çalışanlara da saygılıyım. Viki tanrılar yardımcıları olsun. Aslında yukarda belirtmek istedim, bilerek ya da bilmeyerek diyerek, fakat anlaşılmamış. Ben yineleyeyim: Vikiye yeni gelen bir kullanıcı daha neyin ne olduğunu bilmeden ansiklopeidinin ne olduğunu bilmeden kendisine köy maddesini girebileceği yönünde bir hatırlatma yapılması onu bilmediği bir düzende internette bildiği diğer düzenlerdekine benzer davranışlar göstermesine neden oluyor. Aslında bunu ansiklopedimize zarar vermek için yapmıyor, yani gerçek anlamda bir vandal değil ama uygulamada bir vandal oluyor. Çünkü internet üzerinde bir kaç tane köy maddeleri içeren siteler hariç tüm köy siteleri özellikle bloglar tarzında ve bu tür muhtar şikayetleri ve onun gibi abuk sabuk bilgilerle (ki bunlar aslında bir ansiklopedi için abuk sabuk olsalar da başka türden bir internet sitesi için öyle olmayabilirler) dolu, dolayısıyla internet ve de özellikle vikipedi hakkında pek bilgisi olmayan birileri ne yazık ki bu siteleri örnek alıyorlar. Sonuç olarak tekrar belirtmek isterim ki yeni gelenleri bu tür maddeleri girmek yerine vikipediyi tanıtmak yönünde bilgilendirmek daha doğru olacaktır. Çünkü kişi tecrübelendikten sonra zaten istediği maddeyi çok daha iyi bir şekilde açacaktır. Saygılarımla, --Manco Capac 22:28, 14 Şubat 2009 (UTC)
  • Merhaba, evet bu daha açıklayıcı oldu. Düşüncelerinizi olumlu buldum. Şablon daha geliştirilebilir. Bu konuya zaman ayırana kadar şablonu kullanmamayı tercih ediyorum. Bunun dışında düzeltmek gönüllülük işi...Tercihinizdir...Ama kendi adıma ne silinmesinden ne de olduğu gibi bırakılmasından yanayım...İlgilenmek lazım, fikir alışverişi açıklayıcı olursa şimdi olduğu gibi zaman geçirmeksizin ve yanlış anlaşılmalara mahal vermeksizin faydasını görmüş oluruz. Teşekkürler...Hoşcakalın...Vikipedist 22:37, 14 Şubat 2009 (UTC)

Cumartesi Vandalizmi[kaynağı değiştir]

Merhaba. 78.184 ya da 78.185 ile başlayan ip'lerle gelip, maddelerdeki tarihleri kafasına göre değiştiren vandal her Cumartesi olduğu gibi bu Cumartesi de çalışıyor. Daha önceki gözlemlerimden çıkardığım kadarıyla eğer düzeltilmediğini fark ederse akşama kadar bu aktivitelerine devam edecek. Son değişikliklere bakan arkadaşların bu numaralarla başlayan ip'lerin değişikliklerine özel bir dikkat göstermesini ve bunun dışında Grand Theft gibi bilgisayar oyunları maddelerinde yapılan değişikliklere bakmalarını rica ediyorum. Ayrıca iki yeni gözden kaçmış ip vandallığı burada: 1 2 Zamanı olanlar ilgilenebilir. İyi günler.--Guzelonlu 08:30, 7 Şubat 2009 (UTC)

"Kaynaksız" şablonları[kaynağı değiştir]

Birçok maddemizin tepesinde "Kaynaksız" şablonu yer alıyor. 2006 yılının 10. ayında Viki'de çalışmaya başladım ve bugüne kadar, internet kullanıcısı olup da, Viki'yi bilmeyen ve yararlanmayan tek kişiye bile rastlamadım. Son bir yılda 300-500 bin kez tıklanan maddelerimiz var. Bazı kullanıcı sayfaları bile ayda ortalama 280 kez tıklanıyor. Bunca insanın çabalarıyla son derece yaygın bir internet ortamı haline geldik. Maddelerin tepesindeki kaynaksız şablonlarının, olumsuz bir izlenim uyandırdığı kanısındayım. Ara sıra, kaynaksız şablonu yüzünden maddeyi okumaktan vazgeçen insanlara rastladım. Burada, orayı burayı tıklayıp duran iki grup insan var. Kullanıcılar -anonim ya da kayıtlı- ve Viki'den bir başvuru kaynağı olarak yararlananlar. Kaynaksızlık konusunu "kendi" aramızda halledelim. Ya, ilgili bölümlere koyalım, ya da hiç koymayıp tartışma sayfalarına yazalım. Ya da koyalım ama mutlaka tartışma sayfasında bir şeyler belirtelim. Ve elbirliğiyle kaynaklandıralım. "Kaynaksız" demek başka -çoğu kez, bu bilgilere güvenmeyin anlamı da içeriyor- "Lütfen kaynak girin" demek başka. Hiç olmazsa, kaynakça bölümüne bu anlamda bir şablon koyabiliriz. --Makedon 12:39, 9 Şubat 2009 (UTC)

  • teşekkürler makedon, aklımda olan bir küçük eklemeyi yapmak isterim fırsat bu fırsat. elbette etiketlemek de önemli.. ama çoğu zaman etiketleme ile neredeyse aynı zamanda yapılabilecek küçük eklemeleri yapmak, mesela genel da olsa bir kategori eklemek kategorisiz etiketi eklemekten daha iyidir ve tercih edilmelidir. --kibelemesaj 12:47, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • Ben kaynaksız etiketinin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Kişisel tercihim içeriğinin biraz değiştirilebileceği ile birlikte aynen bu kullanımdaki gibi devam etmesi yönündedir. Çünkü kişisel tecrübelerim, Vikide yazan her şeyin hiç bir süzgeçten geçirilmeden , özellikle ilk öğretim öğrencileri tarafından, aynen kabul görmesi yönündedir ki bunun kesinlikle yanlış ve hatta zararlı olduğunu düşünmekteyim. Ne yazık ki bir çok maddemizde kaynak bilgisi eksiktir. Ayrıca ne yazık ki bir çok konuda tecrübeli olan çok sayıda madde yazıcımız bulunmamaktadır. Dolayısıyla yanlış bilgileri çıkarıp elemek bakımından çok da iyi bir konumda olduğumuzu sanmıyorum ve uygulamanın devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak kaynaksız şablonu yüzünden maddeyi okumayan kişi için yapabilecek hiç bir şeyim yok, çünkü internette bir sürü kaynaksız bilgi var ve eğer kişi kaynaksız bilgiyi kaynaksız bilgi olduğuna dair bir uyarıdan sonra okumaktan vaz geçiyorsa işin pozitif tarafını ele alıp zaten kişinin kaynaklı bilgiyi aradığını ve kaynaksıza güvenmediğini düşünebiliriz. Keşke bütün internet kullnıcıları bu kadar seçici olsa! Ancak bir de {{uzman}} şablonumuz var. O şablonu da kullanmak yerinde olabilir, bunu da hatırlatayım dedim. Herkese kolay gelsin, --Manco Capac 15:27, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • Bence de kaynaksız şablonu okuyucu açısından çok yararlı. Örneğin kaynaklara bakacak vaktim ve olanağım yoksa, Vikipedi'deki ilgili maddeye girdiğimde kaynaksız şablonunu görürsem doğrudan İngilizce Vikipedi'ye yöneliyorum. Kaynaksız bilginin doğruluğu kuşkuludur; neden kendimi yanıltayım ki... Vikipedi'mizin en büyük sorunlarından biri bu maalesef... --DsMuratileti 15:37, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • Kaynak olmayan her maddeye doğru bile olsa kaynaksız şablonu koymamız gerekli bence. Geçen yıl Wales ile röportajımda Vikipedi'ye çok da güvenilmemesinin, Viki'nin sadece konuların araştırılmaya başlanacağı, fikir verecek bir yer olarak görülmesinin önemli olduğunu özellikle vurgulamıştı. Khutuckmsj 16:10, 9 Şubat 2009 (UTC)
İyi de arkadaşlar, ben, kaynaksız şablonu koymayalım demedim ki. --Makedon 21:38, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • Bu arada kibele, sözlerinin muhatabı olarak yanıt vermem gerekiyor: kategori eklemek oldukça zaman alan bir iştir, bu bilinir, benim o etiketi/şablonu oluşturup kullanmaktaki amaçlarım: 1- zamandan kazanıp diğer maddelere bakmak için hızlıca geçiş yapmak, 2- kategori eklemeyi bilmeyen, uygun kategori bulamayanlara yardımcı olmak, 3-kategorisiz olanları sınıflamak, bir başlık altında toplamaktır. Yoksa zamanı olduğunda herkes bir-iki kategori ekliyor zaten. Saygılar.  Levent İleti Katkılar   22:07, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • şablonu senin oluşturduğunu biliyorum, ama sadece senin kullandığını düşünmemiştim, ortaya idi lafım. ve de sadece bu şablona ilişkin değildi. neden böyle düşündüğümü açıklayayım o halde. kimseye neden gerekeni yapmayıp etiketliyorsun diyemeyiz. ancak benim gözlemim, evet kimi zaman aynı zamanı aldığı halde etiketlemenin tercih edilmesidir. zaman meselesi var, ama hepimiz (lafım kendime de) bu yetişme derdinden arada sıyrılıp silmeyi (ya da sil etiketi yerleştirmeyi) değil de mesela yönlendirmeyi tercih etsek daha iyi olmaz mı diyorum. yani ille de 'hızlıca geçiş yapmak' için bürokrasiyi artırmıyor muyuz? sözüm sadece bu şablon için değildi, ama madem söz burdan açıldı, genel kategori eklemek o kadar da zaman alan bir iş değildir. vikipedistlerin şablonları değil de mesela bunu tercih etmelerini özendirmek daha doğru olmaz mı? sesli düşünüyorum, sorular soruyorum, kimsenin kişisel olarak üstüne almasına gerek yok. eğer gerekiyorsa ben alırım. bir ara gidip şu kayda değerlik etiketi eklediğim sayfalara baksam iyi olacak. --kibelemesaj 22:51, 9 Şubat 2009 (UTC)
  • 'hızlıca geçiş yapmak' için bürokrasiyi artırmıyor muyuz? demişsin, kesinlikle haklısın, burada bir miktar bürokrasi artışı sözkonusudur. Ama õradaki zaman kaybından kaynaklanan sürelerde vandalların vereceği zararı (toplamda) göz önüne alırsak ben buna dünden razıyım. Ayrıca diğer yararları (bir başlık altında toplama, erişiminin kolaylaşması vd.) düşünülürse, önemini biraz yitiriyor. Üstüne alınma konusu ise doğru gibi çünkü benden başka fazla kullanana rastlamıyorum. sesli düşünmek" işi harika bir öneri; zamanında benim de KD ya da 'düzenle' hatta 'çalışma' etiketi ekleyip unuttklarım var, aslında kendi işlerimizin takipçisi olmamız şart, ama yetişemiyoruz ki..  Levent İleti Katkılar   07:43, 10 Şubat 2009 (UTC)

Albüm Kapağı resim yüklemeleri[kaynağı değiştir]

Merhaba, Albüm kapaklarının görüntüleri için bir ddil kullanım gerekçelendirme şablonu oluşturdum. Konuyla ilgilenen arkadaşlara duyurulur. Bundan sonraki yüklemelerde {{Albüm kapağı AK}} şablonu kullnılabilir. Teşekkürler, --Manco Capac 15:58, 13 Şubat 2009 (UTC)

Gayet güzel olmuş elinize sağlık.--Aycanileti 01:22, 14 Şubat 2009 (UTC)
Teşekkürler.--temaileti 00:10, 15 Şubat 2009 (UTC)
Harikasınız, teşekkürler. --Kemal K.ileti 15:48, 15 Şubat 2009 (UTC)
  • Merhaba, Albüm kapağı AK şablonu övgüleri için teşekkürler. Ancak şablonu biraz değiştirdim. Rica etsem {{Albüm kapağı AK}} şablonuna bakıp kullnımını bundan sonra orada yazıldığı gibi yapar mısınız? Teşekkürler. --Manco Capac 12:39, 16 Şubat 2009 (UTC)

Özgür Ansiklopedi Vikipedi (Facebook)[kaynağı değiştir]

Hayran sayfası oluşturduk ilgilenen olursa buyursun --Aycanileti 23:50, 13 Şubat 2009 (UTC)

intihal her yerde..[kaynağı değiştir]

  • vikipedi, internette telif konusunda hassas davranan bildiğim kadarıyla tek oluşum. tamamen çalıntı metinlerle oluşturulup dibine de copyright işareti yapıştıranlarla dolu bu ortamda, telif meselesini anlatmanın ne kadar zor olduğunu aktif vikipedistler bilir. 'internette her yerde var, ne telifi!' sözüyle sık sık karşılaşıyoruz. rahatlatıcı değil, aksine can sıkıcı ama işin genelini görmek açısından Kopyala-yapıştır jenerasyonu.. --kibelemesaj 23:28, 14 Şubat 2009 (UTC)
  • İntihal bir ters, eksik, yanlış kültür meselesidir. Yaratıcılığa dayanmayan, özgünlüğün ne olduğunu bilmeyen, icat çıkartmayan bir kültürdür. demiş, Hasan Bülent Kahraman...İnternet intihali çok kolay ama sadece google'ın bunu tespite yetmeyeceğini gösteren bir haber...Vikipedide intihali tespit için program kullanma teşvik edilebilir...Hoşcakalın...Vikipedist 23:36, 14 Şubat 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Türkiye'de hocaların çoğunluğunun intihal geçmişi olduğunu, öğrenciler arasında intihalsiz ödevlerin nadir olduğunu düşünürsek insanların Vikipedi'nin telif ve intihal hususundaki sıkı kurallarını anlamamaları biraz normal... Telif ihlâllerini saptamak o kadar kolay değil; akademik kurumlarda kullanılan çeşitli programlar var (ilgili yazıda da örneklendirilmiş) fakat bu programlar ücretli programlar - ortalama bir Vikipedistin bir kopyasına sahip olacağını düşünmek pek mantıklı olmaz. Şimdilik internette tarama yapan www.copyscape.com ve http://www.dustball.com/cs/plagiarism.checker/ gibi araçlar kullanılabilir ama bunların da sonuçları usta bir google taramasından daha iyi olmuyor, genelde... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 15:36, 15 Şubat 2009 (UTC)
  • Eleştirinin dozu biraz fazla kaçmış galiba Noumenon :).. "...çoğunluğunun" ise durum vahim demektir gerçekten.. Sanırım, "...hocaların bir kısmı/bazıları" demek istediniz, yanılıyor muyum ? Ne de olsa elde/elinizde Türkiye'deki hocaların %50 den fazlasının intihal yaptığını kanıtlayan güvenilir bir kaynak/istatistik veri yok bildiğim kadarıyla. Varsa şayet ben de bilmek isterim. Teşekkürler. --M. M. ileti 17:01, 15 Şubat 2009 (UTC)
  • Hocalar arasında aşırma olduğu konusu biraz fazla abartılmış sanırım; çünkü aşırma o ya da bu yolla ortaya çıktığında, aşırmayı yapan kişinin akademik yaşamının nasıl devam edeceğini az çok biliyoruz. Hatta kendisi hakkında aşırmacı iftirası atılan ve daha sonra aklanan insanların bile başına neler geldi/geliyor, bunları gördük... Paniğe gerek yok yani, bence Göz kırpma... --DsMuratileti 17:52, 15 Şubat 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Sonuçta kişisel bir görüştü; elbette kimsenin töhmet altında kalmasını istemem - belirli kimseleri suçlamadım da; kişisel deneyimlerim, özellikle yurtdışında "ne oluyoruz" dedirten ve yanılmıyorsam 65 makalenin arXiv'den kapı dışarı edilmesine yol açan ünlü birçok Türk üniversitesi ve bilim adamının karıştığı intihal keşifleri ve zaman zaman gazetelerde çarşaf çarşaf haber olan rektör payeliklerine uzanmış ünlü intihalcilerimiz sebepli bir fikir o kadar; büyütülebileceğini veya bir veri sunuyormuşum gibi algılanacağını tahmin etmemiştim - özür dilerim öyle algılandıysa. Basit bir kişisel fikirdi; bunun bu şekilde bir forum tartışmasına dönüşeceğini bilseydim herhalde asla etmezdim; şu noktadan sonra da daha fazla uzatmak gereksiz olur kanaatindeyim. Yanlış anladıysanız tekrar özür dilerim; kesinlikle kimseyi töhmet altında bırakmak gibi bir niyetim yok sadece edindiğim bir izlenimi açıkladım o kadar; ayrıca belirteyim - umarım benim izlenimim hatai ve yanlıştır da ülkemizde cidden intihalci sayısı çok değildir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:11, 15 Şubat 2009 (UTC)

Sevgili vikipedist arkadaşlar[kaynağı değiştir]

AŞağıodaki şablon, özellikle küçük yerleşim merkezlerine ek yapan anonim kullanıcılar düşünülerek hazırlandı. Seçimler bittiğinde işlevini yitireceğinden geçici olduğu ve silineceği düşünülerek kullanılabilir. Herkese iyi çalışmalar, saygılar.  Levent İleti Katkılar   22:32, 15 Şubat 2009 (UTC)

{{Seçimyok}}
NOT: subst: ön ekiyle kullanılmalıdır. Örnek: {{subst:Seçimyok}}


Şablon:Seçimyok

Logolar için adil kullanım gerekçelendirme şablonu[kaynağı değiştir]

Merhaba, Logo resimlerinin yüklenmesi esnasında adil kullanım gerekçelendirmesi girebilmek için {{Logo AK}} şablonunu kullanıma açmış bulunuyoruz. bilginize ve de ilginize. Saygılarımla, --Manco Capac 12:49, 16 Şubat 2009 (UTC)

vikipedi bir ansiklopedi, lakin gel gör ki..[kaynağı değiştir]

  • karşınızda vikipedi'nin en uzun maddesi.. kaynaksızlığı başta olmak üzere o kadar çok sorunu var ki.. doğrudan bir vandalizm içermemesi yüzünden, köyün tarihini yazmak isteyen bir (ya da birkaç) kullanıcının insafına kalmış. ilgilenenler, tartışma sayfasına da bir göz atarak el atmak isterler belki. kolay gelsin. --kibelemesaj 19:16, 20 Şubat 2009 (UTC)

Telif ihlâli ciddi bir sorundur (değil mi?)[kaynağı değiştir]

Merhaba,
Bir süre önce yine burada yazmıştım, tekrar etme gereğini duyuyorum. Film, sporcu, tv dizisi/programı vb. popüler konulardaki maddelerde, ne yazık ki yapılan katkıların hatırı sayılır bir kısmını telifli içeriğin aynen kopyalanması oluşturuyor. Özellikle tecrübesiz ve telif konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan yeni kullanıcıların, birbiri ardına seri halde telif ihlâli içeren maddeler açmalarına sıkça şahit oluyoruz. Kısa süre içinde açılan bu tür maddelere - ne yazık ki - biraz şüpheyle yaklaşılması gerekirken, bazı deneyimli kullanıcılarımızın kimi maddelere "düzenle" şablonu eklediklerine, hatta bu maddeleri açanlara ödüller/övgüler gönderdiklerine de şahit oluyoruz. SD'de zaman geçiren bir hayli deneyimli kullanıcımız var aslında. Son değişiklikleri incelemeyi seven bu kullanıcılarımızdan bir kez daha rica ediyorum: Lütfen yeni maddelere biraz "kötümser" yaklaşalım ve şüpheli içerikler için hiç olmazsa google araması yapalım. Bunu söylemek biraz itici gelebilir ama, ardı ardına onlarca telifli madde açan kullanıcılar yarardan çok zarar veriyorlar. Uyarılmaları gerekirken bir de ödüllendirip hatalarına devam etmelerine yol açmayalım. İyivikiler... homonihilis // ileti 20:51, 22 Şubat 2009 (UTC)

Aynen katılıyorum. Telifli içeriğe deneyimli ve güvenilen bir kullanıcının düzenle vb. etiketler koyması, maddenin uzun süre öyle kalmasına, telif hakkı başkalarına ait bir içeriği haksız yere burada barındırmamıza yol açıyor. Telifli olup olmadığı basitçe de olsa araştırılmamış hiçbir maddeye kontrol edilmiş görüntüsü vermemeye özen gösterelim lütfen. Telifli içeriğin hemen kontrol edilmemesi halinde içerik kimi sitelerce buradan aynen alındığından, hangisinin asıl hangisinin kopya olduğu da anlaşılmaz bir hal alıyor. Bu da işin başka bir önemli boyutu. Hak ihlaline geçit vermemek için biraz daha özen... --Yabancımsj 21:36, 22 Şubat 2009 (UTC)
Yukardaki "Kaynaksız" şablonları hakkındaki yorumların benzeri bir durum...Şablonlayıp geçmemek...Vikipedist 23:30, 22 Şubat 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Biraz değil bayağı bir kötümser yaklaşabiliriz ^_^ Tam olarak hangi politikadaydı hatırlamıyorum ama bir yerlerde telif konusunda şüphe varsa (en) kötüye yorulur tarzında bir ifade vardı... Telif konusu çok ciddi bir sorun; yeni sayfaları ve son değişiklikleri tararken birkaç cümlelik olan girdileri bile lütfen telif taramasından geçirin. 3 cümlelik ve 3 cümlesi de telifli o kadar çok madde var ki... uzun maddelere özellikle bir değil birkaç telif taraması şart: şahsî tecrübemde bu tip maddelerin en azından 2 veya 3 farklı cümlesini google taramasından geçirmenin gerekli olduğunu gördüm. Çünkü bir madde, diğer arkadaşların da belirttiği gibi, paketlendikten sonra (düzenle şablonu vs. eklendikten sonra) kimsenin aklına telif kontrolü yapmak gelmiyor - doğal olarak... bu yüzden uzun süre saptayamadığımız telif ihlâli çok oluyor. Bu arada eğer bir maddede "Kaynak: bilimemne" yazıyorsa lütfen en azından kullanıcıya bununla neyi kastettiğini soralım; çünkü genelde kullanıcılar bir kitaptan, dergiden, siteden veya herhangi bir yerden bir metni tamamen kopyalayıp altına da Kaynak: bla bla dergisi/kitabı vs. yazdıklarında telif sorunu kalmayacağını sanıyorlar - bunu bizim anladığımız anlamda bir referanslandırmadan ziyade kopya kaynağı gösterimi olarak kullanan çok. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 09:24, 23 Şubat 2009 (UTC)
  • Sadece yeni açılan maddeler değil şüpheli genişleyen maddelere de ihtiyatlı yaklaşılmalı. Işın izleme maddesinin 7 Kasım 2005 tarihindeki genişlemesine bakacak olursak ne demek istediğim anlaşılır. Sonradan üzerine getirilen düzenle etiketi ile madde o günden beri burada ve tek fark zaman içinde ansiklopedik görünüm almış olması. Bugün bir internet araması ne derece sağlıklı olur o da ayrı konu. İyi çalışmalar --78.188.4.146 13:23, 23 Şubat 2009 (UTC)

Az önce Teke tek programında vikipedyaya atıf yapıldı, kabenin ölçüleri hakkında. --Buğrakara 22:28, 22 Şubat 2009 (UTC)

Copyright, , Her hakkı saklıdır, TM[kaynağı değiştir]

  • Merhaba; telif konusunda dünkü Hürriyet gazetesinde bulunan bir ilana değinmek istiyorum. ABD'nde http://www.googlebooksettlement.com sitesini oluşturan Rust Consulting, Inc. kuruluşu tarafından gazetelere verilen çeyrek sayfalık bir ilan vardı. Yazının kısaca içeriği Google hakkında dava açmak isteyenleri uyarmak., bilgilendirmek, bu konuda açılan çok önemli bir davadan haberdar etmek. Google'ın, yaptığı taramalar için eser haksahiplerine başlangıçta minimum 45 milyon US$ ödeme yapma zorunluluğundan bahsediyor. Buradan da görüleceği gibi, telif ihlalleri konusunda, deyim yerindeyse " kılı kırk yarmamız " gerekmekte. Başlıktaki uyarı işaretleri vd.leri bize yol gösterici olmalı, açılan her maddeyi istisnasız bir arama motoru taramasıyla kontrol etmeliyiz. İlgilenenlere teşekkürler.  Levent İleti Katkılar   06:43, 25 Şubat 2009 (UTC)
  • Levent Bey, bu konuda http://www.copygator.com/ sitesi diye bir şey var. Belli bir kodu siteye ekleniyor. Sonra üyelik gerekmeyen kaydolma işinden sonra içeriğinin bir kopyasının internette olup olmadığını arıyor veya aradığını iddia ediyor. Kendi sitemde kullanıyorum. Bir göz atın isterseniz...--Fatih Mazı 20:01, 3 Mart 2009 (UTC)

Hocalı Katliamı'nın yıldönümünde ana sayfada Ermenilerden özür diliyorum kampanyası maddesi çok yakışmış gerçekten. Uyum harika. 88.225.226.226 07:54, 25 Şubat 2009 (UTC)

  • Tam da tarafsızlığımızı kanıtlayan güzel bir hareket olmuş. Bilgilendirme için teşekkürler,--Manco Capac 08:51, 25 Şubat 2009 (UTC)

Fotoğraf yorumlarınızı bekliyor[kaynağı değiştir]

Merhaba İnşallah bir tartışmayı, doğru tartışma sayfasında açıyorum. Hatam varsa kusuru bakmayın.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Se%C3%A7kin_resim_adaylar%C4%B1/Koln_Dom3.jpg sayfasında Kendi çektiğim bir fotoğrafı Seçkin Resimlere aday göstermiştim. SR gösterilemez diye mesaj yazıldı fotoğrafa. Fotoğrafçılıktan anladığım kadarı ile aslında bu fotoğraf net. Perspektif, objektif seçiminden dolayı farklı. İlgili wikici arkadaşa da şu mesajı attım.

Öncelikle iyi geceler. SR kriterlerini gözden geçirdim. Özetle 10mm lik lens ile (yaklaşık 103 dereceyi görür) yerden çekilmiş tüm Binalar yamuk çıkar. Çünkü 60 m uzaklıktan yakmaşık olarak 170m yüksekliği 250m genişlikte bir alanı görür. Fakat gördüğü alan bir geometri'de bir dikdörtgen değil, ters bir yamuğa benzer. 85 m yükseklikten çekilirse aynı fotoğraf kenarları bombeli bir dikdörtgen elde etmek mümkündür. Aslında tekrar fotoğrafı gözden geçirirseniz fotoğrafta bahsettiğiniz netsizlik sorununun olmadığını göreceksiniz. Çünkü "yüksek çözünürlük" denilen kriterin 14 katı büyüklüğünde bir alanda gözükmekte olan hatalar ile 1200 Piksel genişlikte görünen objektif hatalarının bir olmadığını göreceksiniz. Ayrıca 103 dereceyi gören bir objektif 5,6 diyafram değerinden net alan derinliği 2 metre ile sonsuz arasındadır. Google da tararsanız aslında bu fotoğrafın bir benzerinin de bu manada olmadığını göreceksiniz. Binaya bu kadar yakın olmasına rağmen bu cepheden tüm binayı almış bir başka fotoğraf yoktur. SR kriterlerinde bahsi geçen Resmin az bulunurluğu maddesinde bahsettiği gibi. Özetle bir benzeri olmayan, net bir fotoğrafın aday bile gösterilememesinin (seçilir-seçilmez bilemiyorum) hata olacağını düşünüyorum. Saygılar.

Böyle bir durum olduğunda karar merci sanırım burası oluyor. Fotoğrafı ineleyip fikir beyan edebilir misiniz. Saygılar...--fatih mazı 22:21, 25 Şubat 2009 (UTC)

"David Suazo" maddesi hk.[kaynağı değiştir]

David Suazo maddesi bana hiç ansiklopedik gelmedi ve silme etiketi koyacaktım. Ancak Sağlamcı'nın katkıda bulunduğunu görünce tereddüde düştüm. Bir yetkilinin incelemesinde bence yarar var. --M. Yalçın Yalhı ileti 22:51, 26 Şubat 2009 (UTC)

Benim görüşüm kalabilir. Eğer bunu silersek o kadar çok madde silmemiz gerekir ki... İtalya'da senelerce futbol oynamış, yılın yabancı futbolcusu seçilmiş, 50'ye yakın milli olmuş bir isim. 10'dan fazla dilde de maddesi var. Tabi takma isim olarak "Arap Şükrü" yazmış biri, onu sildim hemen :)--Math34 ileti 00:40, 27 Şubat 2009 (UTC)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti maddesinde ve o ülkedeki şehirlerin içinde vd. ilgili pek çok yerde bir de facto furyasıdır gidiyor. De facto bir sıfat mıdır ? Evet. Bir bakış açısını yansıtmakta mıdır ? Evet. O halde bir tarafın görüşüdür; yani Vikipedi'nin TBA ilkesinin ihlalidir. Eğer TBA ilkesini ihlal etmemek için bazı organizasyonlara terörist diyemiyorsanız, gene aynı ilkeyi ihlal etmemek için, bazı ülkelerin adının önüne de sıfatlar ekleyemezsiniz / eklememelisiniz. Bilinen, yaygın ad neyse onu kullanır Vikipedi, eski köye yeni adetler getirmez. Saygılar, sevgiler. --M. M. ileti 23:01, 26 Şubat 2009 (UTC)

De facto ve de jure terimleri uluslararası hukukta görecelidir. Belli bir objektifliği yoktur. Her ülke kendi siyasi, kültürel, fiili durumu gereği bu kavramları kullanır ve kabul ettirmek ister. Aynı kavramlar bir başka toplum ya da devlete göre işgal, emrivaki vs diğerine göre hukuki ve tarihi bir hak, adalet vs kavramlarla özdeşleşebilir. Bu itibarla tarafsızlığından söz edilemez. Kullanılması TBA ihlalidir...İyi çalışmalar...Vikipedist 23:11, 26 Şubat 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • De facto ve de jure kullanılamaz demek diğer herhangi bir siyaset veya hukuk terimi kullanılamaz demeye eşittir. Vikipedi maddelerinde de facto ve de jure, kaynaklı bir şekilde, nasıl diğer terimler kullanılıyorsa, kullanılabilirler. Sadece Vikipedi ve diğer dillerdeki Vikipediler değil; tarafsız, bilimsel, bağımsız ve akademik sayısız kaynakta bu terimler bu kaynakların tarafsızlığını ve bağımsızlığını bozmayacak şekilde kullanılmaktadırlar. Yanlış kullanımları olabilir, diğer her terim gibi TBA ihlâli oluşturan kullanımları olabilir - bunlara müdahale etmemiz elbette doğal; fakat çıkıp de facto ve de jure asla kullanılamaz demenin hiçbir bilimsel alt yapısı olmadığı gibi Vikipedi politikalarına da dayandırılamaz. Nitekim, tüm Vikipedilerde politikaları ihlâl etmeyecek şekilde bu terimlerin sıklıkla kullanıldığını biliyoruz. Dediğim gibi salt Vikipedi(ler)de değil farklı kaynaklarda da kullanılan terimler bunlar; yasaklanmaları mümkün değil.
  • Bazı ülkelerin önüne sıfat ekleyemeyiz; ama madde içerisinde karışık ve fiilî durum ile yasal durum arasında fark bulunan bir durumu anlatıyorsak bunları VP:TBA dahilinde kullanmamız kadar normal bir şey yoktur. Örneğin, Kıbrıs'tan bahsediyorsak, tarafsızsak, diğer tarafsız kaynakların dediği gibi Kıbrıs şu şu ülkelerde ve BM tarafından de jure şu şekilde kabul edilir, ama de facto iki ayrı yönetim mevcuttur diyebiliriz. Bunu dememiz bizi tarafgir kılmaz zira durumu tabir ediyoruz bir taraf takınmıyoruz. Bakınız VP:TBA ne diyor bu durumda: "Konu hakkındaki tartışmalar tanımlanır, gösterilir, nitelenir ama tartışmaya girilmez. Kimin neye niçin inandığı ve hangi görüş açısının en popüler olduğu hakkında bilgi verilir." De jure ve de facto terimleri de durumu tabir etmekte kullanılan sosyal bilimlerin temel terimlerindendir; bu kadar basit. Tutup da maddenin adını de facto Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti yapmadığınız sürece ülkenin adını değiştirmiş olmazsınız; ülkeyi tanımlarken bunun de jure olarak sadece Türkiye tarafından tanındığını, diğer ülkelerin de jure olarak tanımadığını ama de facto var olduğunu söylemenin sakıncası yoktur - zira durumu tabir eder. Nitekim bu tanımı, tabiri de sayısız tarafsız, bağımsız bilimsel kaynaktan okuyabilirsiniz.
  • Son olarak tekrar ediyorum ki yanlış anlaşılma olmasın: bahsi geçen kullanımların hepsine bakmadım, içlerinde uygunsuz ve değiştirilmesi gerekilenler olabilir fakat "de facto" ve "de jure" terimleri de diğer terimler gibi kullanılabilirler, ancak TBA'yı ihlâl edecek bir şekilde kullanılırlarsa müdahale edilir - fakat bu kullanılamayacakları anlamına gelmez. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 23:31, 26 Şubat 2009 (UTC)
  • Kime göre kimlere göre de facto olduğu belirtilerek de facto terimi kullanılabilir. Ancak KKTC'nin ilçeleri ve şehirleri maddelerinde
de facto Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilçesi ... şeklinde yazılmasının gereksiz olduğunu düşünüyorum. Kanımca PKK ile ilgili her maddede başta Türkiye olmak üzere, Avrupa Birliği, ABD ve NATO da dahil olmak üzere... diye yazılması ne kadar gereksiz ise KKTC ile ilgili her maddede de facto terimin yazılması da o kadar gereksizdir. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 01:55, 27 Şubat 2009 (UTC)
Burada itiraz kullanılmasına değil, subjektif anlaşılabilecek terimlerin özensiz ve kaynaksız kullanılmasınadır. Bu terimleri kullanırken sağlam bir kaynağa işaret etmek gereklidir, bunun dışında kullanımı TBA ihlali olacaktır...İyi çalışmalar...Vikipedist 12:53, 28 Şubat 2009 (UTC)

Kayda değerlik[kaynağı değiştir]

Dr. Recep Doksat maddesi, anladığım kadarıyla yine kayda değerlik tartışmalı Hasan Sami Bolak maddesindeki kırmızılıkları doldurmak için oluşturulmuş. Hizmetli arkadaşlar bakabilirlerse çok iyi olur. Saygılar.--Abuk SABUK♫ ♫ 13:16, 27 Şubat 2009 (UTC)

Kayda değerlik gereğince silindi. İnternet aramalarında bile çıkan sonuçların yarısı kendisi değil oğluyla ilgili. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 16:07, 27 Şubat 2009 (UTC)

Kimyasal tablolardan anlayan bir arkadaşın bu maddeye el atması gerekiyor. İlgilenen var mı acaba?  Levent İleti Katkılar   23:06, 27 Şubat 2009 (UTC)

Uygun hale getirildi... --Karduelismsj 13:02, 28 Şubat 2009 (UTC)

Yeni portalımız[kaynağı değiştir]

Serhantr ile Merube 89'un büyük emek verdiği Portal:Sanat, test yayınının ardından nihayet açılmıştır. Tüm Viki ahalisine duyrulur. --Yabancımsj 15:48, 28 Şubat 2009 (UTC)