Lord Voldemort

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tom Marvolo Riddle
Harry Potter karakteri
İlk görünümFelsefe Taşı
Son görünümÖlüm Yadigarları
YaratanJ. K. Rowling
CanlandıranRalph Fiennes
Richard Bremmer (Felsefe Taşı)
Christian Coulson (gençliği)
Hero Fiennes Tiffin (çocukluğu)
Frank Dillane (gençliği)
BinaSlytherin
BağlılıkKaranlık Sanatlar
Bilgileri
Tam adıTom Marvolo Riddle
Takma ad(lar)ıLord Voldemort, Karanlık Lord, Kim-Olduğunu-Bilirsin-Sen, İsmi-Lazım-Değil, Adı Anılmaması Gereken Kişi
TürMelez büyücü
CinsiyetErkek
MeslekKaranlık Lord
eski Hogwarts öğrencisi
AileMerope Gaunt
Tom Riddle Sr
AkrabalarıMarvolo Gaunt
Morfin Gaunt
Thomas Riddle
Mary Riddle

Lord Voldemort, J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisinin ortaya çıkma nedeni olan kurgusal karakter. Lord Voldemort aynı zamanda sadece Safkan Büyücü Irkından olanların Büyü Dünyasında yaşamasına izin veren Safkan Rejimi Hareketinin Lideridir.[1][2]

Tüm zamanların en korkunç ve kötü büyücüsüdür, sihir dünyasına korku saçan Lord Voldemort'un Albus Dumbledore haricinde korktuğu ve yenemeyeceği kimse yoktur. Kendisi belirli zaman aralığındaki birçok ölümün başlıca nedenidir. Lily ve James Potter'ı öldürdüğünde, Harry Potter'ı da öldürmeye çalışır, ama gönderdiği ölüm laneti Avada Kedavra, Harry'nin alnından geri teperek çarptığı Karanlık Lord'u ölümcül derecede zayıflatır. Lord Voldemort kaçar ve sihir dünyası üzerinde kurduğu baskı kalkar. Karanlık Lord ve Ölüm Yiyen'ler denen yakın destekçileri, büyücüler ve muggle'lar dünyasında birçok işkence ve cinayetin sorumlusudur.[3]

Safkan bir anneden ve muggle bir babadan doğma bir melezdir. Annesi onu bir muggle yetimhanesinde doğurur ve ismini koyduktan sonra hemen ölür. Gerçek adı Tom Marvolo Riddle'dır. Voldemort ise bu isimden anagramdır. Yatakhane görevlilerince "tuhaf çocuk" diye tanımlanmıştır. Yatakhanedeki diğer çocukların başına Tom'la tartışırlarsa tuhaf olaylar gelmektedir. Tom yani Voldemort çocukluğunda da insanları korkutmuş, zorbalık yapmış ve hatta kendi deyimiyle "cezalandırmış" tır. Sinsi bir çocuktur, yaptıkları asla kendisiyle ilişkilendirilemez. Çoğu büyücünün yapamadığı şeyi başarmış, çok küçükken bile sihir gücünü fark edip insanlar üzerinde kullanmaya hatta onların canlarını yakmaya başlamıştır.[4] 11 yaşında Albus Dumbledore tarafından Hogwarts'a davet edilir. Hogwarts'ta Slytherin binasına yerleştirilir, bilgiye açtır, ölümsüzlüğün sırlarını arar, ve bu uzun yolda herkesten daha fazla ilerler. Okula geldiği günden itibaren ailesini araştırır, özellikle babasının güçlü bir büyücü çıkmasını bekler. Uzun süren araştırmalardan sonra annesinin safkan babasının ise annesini daha hamileyken terkeden Tom Riddle adında bir muggle olduğunu anlar, babasını ve babası ile yaşayan büyükannesi ve büyükbabasını da öldürür. Böylece değersiz Riddle soyadını bitirir. Kendi adını değiştirir. Tom Marvolo Riddle, okulda çok yakışıklı, çok yetenekli, çok çalışkan ve çok zekidir, örnek öğrenci olarak lanse edilir, Albus Dumbledore hariç bütün öğretmenler ve öğrenciler ona hayrandır.[5] Kısa zamanda öğrencilerden oluşan bir grup müridi olmuştur ve bu kişiler ilk ölüm yiyenleri oluşturmuştur. Okuldan sonra ölümsüzlüğe giden çalışmalarında karanlık sanatlara öyle bir gömülmüştür ki türlü değişimler geçirmiştir, daha az insani bir hale bürünmüştür. Dumbledore, Voldemort'un kendisinin asla edinemeyeceği güçlere sahip olduğunu söyler.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Hakkında en çok bilgi aldığımız kitaplar; ergenlik dönemlerinin anlatıldığı, Karanlık Lord'un henüz Tom Marvolo Riddle olduğu Harry Potter ve Sırlar Odası (1998) kitabı ile doğumunun, çocukluğunun, yakışıklı Tom'a ve Tom'dan da kana susamış Karanlık Lord Voldemort'a dönüşmesinin anlatıldığı Harry Potter ve Melez Prens (2005)'tir. J.K. Rowling bu bilgileri Harry ile Dumbledore arasındaki uzun konuşmalarda sunmuştur. Anne tarafından Salazar Slytherin'in soyundandır. Ve efsanevi Slytherin'in varisidir.

Doğumu ve ergenliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâyeye göre; Lord Voldemort dünyâya Tom Marvolo Riddle olarak 31 Aralık 1926'da, Londra'da Wool Yetimhanesi'nde dünyaya gelmiştir. Tom, Merope Gaunt adında safkan bir cadıdan ve Tom Riddle adında bir Muggle'dan doğmuştur. Merope, güçlü ve ünlü büyücü Salazar Slytherin'in soyundandır. Dumbledore'a göre, Merope çok yakışıklı olan Tom Riddle'ı kendisine bağlayabilmek için ona aşk iksiri verir ve bu iksirin yardımıyla Tom, Merope'yi de alarak uzaklara gider ve yine Dumbledore'a göre, Merope, hamile kaldıktan sonra Tom'un da onu sevdiğine inanmaya başlar ve Tom'a aşk iksiri vermeyi bırakır. Artık iksir almayan Tom, karısını ve doğmamış çocuğunu reddederek onlardan kaçar. Merope'nin kocasına olan inancı yok olur. Kalbi kırılan Merope, kendi hayatını kurtarmak için bile asasını kaldırmaz ve bebeğini doğurduktan çok kısa bir süre sonra aynı yetimhanede ölür.

Küçük çocuk hayatının ilk 11 yılını bu yetimhanede geçirir. Daha küçükken kendindeki sihirli güçlerin farkına varır -özellikle psikokinezi ve olağanüstü duygusuzluk- Dumbledore onu bulup Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na gelmesini teklif eder. Sonraları, Riddle kendini mükemmel bir öğrenci olarak lanse eder. Ama aynı zamanda çok sert ve kendini kızdıranlara zorbalık etmekten çekinmeyen biridir. Riddle, 5. sınıfta başkanlık yaptığı yıl efsanevi Sırlar Odası' nın kapısını açar ve genç öğrencilerden Mızmız Myrtle'ı öldüren Basiliski serbest bırakır. Okulun saldırılar yüzünden kapanacağını öğrenince bu suçu Rubeus Hagrid'in üzerine atar.

Sonra öğrencilik hayatını sorunsuz bir şekilde tamamlar. Önce o zamanki müdür olan Armando Dippet'a öğretmen olup olamayacağını sorar ve o da daha çok küçük olduğunu söyler ve birkaç yıl sonra bir daha gelip sormasını ister. O da bunun üzerine öğretmenleri inanılmaz derecede şaşırtarak Borgin&Burkes'ta satış elemanı olarak çalışmaya başlar (Borgin&Burkes, karanlık sanatlarla ilişkili nesneler satan bir mağazadır).

Daha sonraları kendine Lord Voldemort takma ismini takar. Yakın takipçileri artık onu bu adla çağırırlar. Bir yıl sonra, okuldaki 6. yılında, Voldemort babasını ziyarete, Little Hangleton'a gider. Aynı zamanda büyük babası, annesi ve dayısının yaşadığı eski eve de gider. Geriye hayatta sadece dayısı Morfin Gaunt kalmıştır. Voldemort, dayısının asasını çalıp öz babasını öldürür ve dayısının zihnindekileri değiştirir ve suçu kendisinin işlediğini itiraf etmesini sağlar. Morfin, Azkaban'da bu suçu işlemenin verdiği büyük gururla ölür.

Hortkulukların Takibi ve Oluşturulması[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezuniyetinden sonra o zamanın okul müdürü olan Profesör Armando Dippet'a Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmenliği yapmak için teklifte bulunur. Fakat Müdür onu geri çevirir ve birkaç yıl sonra tekrar başvurmasını söyler. Hemen akabinde öğretmenlerinin çok daha iyi şeyler beklediği Riddle, Borgin ve Burkes adında Karanlık Sanatlarla ilgili eski eserlerin satıldığı bir dükkânda satış elemanı olarak çalışmaya başlar. Kısa bir süre sonra ortadan kaybolur. Hepzibah Smith adında yaşlı bir kadını, iki sihirli eski eseri alabilmek için öldürmüştür. Bu eserler Salazar Slytherin'e ait olan bir madalyon ve Helga Hufflepuff'a ait olan bir kupadır. Muggle ailesini öldürdüğünde yaptığı gibi bu kez de suçu Hepzibah Smith' in evcini Hokey'in üzerine atar.[6]

Riddle ortadan kayboluşundan sonra tamamen Karanlık büyüye dalar. Kendini ölümsüzleştirebilmek için adına 6 tane Hortkuluk yapar. Hortkuluk yapmak isteyen kişi her insan öldürdüğünde ruhu parçalanır ve parçalanmış kısmını karanlık büyüyle değerlendirip nesnelere saklamasıyla hortkuluk yapmış olur. Bu nesneler; kendi okul günlüğü, Marvolo Gaunt'un yüzüğü, Salazar Slytherin'nin madalyonu, Helga Hufflepuff'ın kupası, yılan Nagini ve Rowena Ravenclaw'ın diademidir. Ve ayrıca Son kitaba göre Voldemort istemsizce Harry Potter'ı 7. Hortkuluğu yapmıştır. On yıl sonra ortaya çıktığında tüm bu işlemlerden dolayı korkunç şekilde Lord Voldemort'a evrimleşmiştir. Voldemort tekrar okula döner ve bu kez okul müdürü olan Albus Dumbledore'e Karanlık Sanatlar öğretmeni olabilmek için teklifte bulunur. Dumbledore onu geri çevirir. Çünkü Dumbledore, Voldemort'un okuldaki öğrencilere gücünü gösterebilmek ve Hogwarts'taki başka değerli eserleri bulabilmek amacıyla dönmek istediğinden şüphelenmektedir. Ve şüphesi doğrudur. İş istediği gece Rowena Ravenclaw'ın Diademini oraya saklamıştır.[7]

İlk Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

1970 yılında Voldemort ve Ölüm Yiyenleri devlerle birlikte büyücülük dünyasında terör estirmeye başlarlar. Safkana takıntısı olan Voldemort Muggle doğumlu büyücüleri ortadan kaldırmak için onlara saldırır. Sonunda Voldemort ırk ayrımı yapmaksızın kendisine karşı olan herkesle; gözdağı vermekten, işkence etmekten ve öldürmekten kaçınmaksızın savaşmaya başlar. Voldemort bir grup ölüm yiyeni ile birlikte, Sihir bakanlığına sızabilmek için bakanlık çalışanlarına Imperius laneti (yapılan kişiyi kontrol altına alan affedilmeyen lanet) yaparlar. Korku, panik ve umutsuzluk tüm büyücü dünyasına yayılmışken, Dumbledore, Zümrüdüanka Yoldaşlığını kurar. Yoldaşlık İngiltere'nin en iyi seherbâzlarından ve saygın büyücülerinden oluşmuştur. Yoldaşlık, Voldemort'u ve yandaşlarını yakalayabilmek ya da öldürebilmek için durmaksızın çalışır.

1980'e kadar Sihir Bakanlığı ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı tarafından durdurulamayan Voldemort ve yandaşları, neredeyse tüm büyücülük dünyasını ele geçirmek üzeredir. Fakat Voldemort, tüm bunları kaybetmesine neden olan bir hata yapar.

İlk Düşüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir gece Dumbledore, Hogsmeade'deki Domuz Kafası'nda, kehanet öğretmeni olarak işe almak için Sybill Trelawney ile bir görüşme yapar. Dumbledore kadından etkilenmemiştir, ta ki Trelawney'nin birdenbire gerçek bir kehanette bulunana kadar.

Karanlık Lord'u altedecek güce sahip olan geliyor... ona üç kez karşı çıkmış olanlardan, yedinci ay ölürken doğacak... ve Karanlık Lord bu erkek çocuğu kendi dengi olarak işaretleyecek, ama o, Karanlık Lord'un bilmediği bir güce sahip olacak... ve ikisinden biri diğerinin elinde ölecek, çünkü diğeri varlığını sürdürürken ikisi de yaşayamaz... Karanlık Lord'u alt edecek güce sahip olan, yedinci ay ölürken doğacak...

Genç ölüm yiyen Severus Snape kehanete kulak misafirliği yapar. Fakat kehanetin "...Karanlık Lord bu erkek çocuğu kendi dengi olarak işaretleyecek..." kısmını duyamaz. Dumbledore Snape'i fark ettiğinde, Snape Voldemort'un hayatını değiştirecek bu eksik bilgiyle birlikte kaçar.

Voldemort kehanetin haberini Snape'den aldıktan sonra kehanetin Longbottom ya da Potter ailesinden bahsettiğinin farkına varır. Her ikisi de Temmuz ayının sonunda doğacak çocukları vardır. Her ikisi de ailesi Zümrüdüanka Yoldaşlığındadır ve Voldemort'un elinden üç kez ucu ucuna kurtulmuşlardır. Voldemort kehanetin Harry'den bahsettiğine karar verir. Saf kan olan Neville'i değil, belki de kendinden bir şeyler bulduğu melez Harry'i seçer. Voldemort Potter'ları öldürmeye niyetlenir, fakat Snape buna karşıdır, çünkü çocukluğundan beri komşusu Lily Evans'a (Lily Potter)'a aşıktır. Snape, kaçıp Dumbledore'a Voldemort'un planını anlatır. Dumbledore, Potter'ları evlerini bir sır tutucu ile gizlemeleri konusunda uyarır. James Potter sır tutucusu olarak Sirius Black'i düşünmektedir fakat son anda Sirius, blöf yapmak için daha az dikkat çektiğini düşündüğü Peter Pettigrew'in sır tutucusu olması teklifinde bulunur. Beklenmedik şekilde Peter Pettigrew'in Voldemort'a katılıp Ölüm Yiyen olmasıyla Potter'ların sırrını Voldemort öğrenir.

Voldemort doğruca Godric's Hollow'a, kendisinin düşüşüne neden olacağını düşündüğü çocuğu, Harry Potter'ı öldürmeye gider. Voldemort James Potter'ı hemen oracıkta öldürür. Fakat sonra ölümcül bir hata yapar, Harry'nin annesine kenara çekilmesini söyler fakat Lily son ana kadar Harry'i sevgi ile korur. Voldemort Lily'i öldürmek istemez fakat teklifini reddedince onu da öldürür. Sonra Voldemort, ölümcül lanetini yapar fakat koruma sayesinde büyü çocuğa çarpıp Voldemort'a geri döner, vücudunu ve evin bir bölümünü yok eder. Geri tepen büyü onu hayatta bırakır ama bir hayaletten farksız olarak. Hortkulukları ölümünü engellemiştir. Voldemort tarafından bilinmese de Dumbledore'un tahminlerine göre Voldemort'un bazı güçleri bu olay esnasında Harry'e geçer. Bu dikkatsizlik Harry'i Voldemort'un bir Hortkuluğu haline getirir onun güçlerini barındırmasını sağlar; örneğin yılanlarla konuşma yeteneği.

Gücü ve bedeni yok olan Voldemort yalnızca hayvanların bedenlerinde yerleşebilir özellikle de yılanların. Fakat bedenleri ele geçirilen hayvanların ömürleri kısalır. Voldemort Arnavutluk'taki karanlık ormana sığınır ta ki orada karşılaştığı Profesör Quirrell'in bedenine yerleşene kadar. Voldemort böylece İngiltere'ye geri döner, gücünü ve bedenini geri alma planlarına başlar. Fakat Felsefe Taşı'nı çalma girişimi Hogwarts'ta Harry Potter tarafından durdurulur. Harry'nin üzerinde annesi Lily'nin sağladığı koruma büyüsü olduğundan dolayı Quirrell ona dokunamaz ve oracıkta ölür, Voldemort ise tekrar bedensiz olarak kaçar ve Arnavutluk'taki ormana geri döner.

Geri dönüş[değiştir | kaynağı değiştir]

İki yıl daha ormanda saklanan Voldemort, sonunda bir Ölüm Yiyen olan Peter Pettigrew (Kılkuyruk) tarafından bulunur. Voldemort kısa bir süreliğine zayıf bir bedene kavuşur. Bu arada Kılkuyruk'un getirdiği Bakanlık cadısı Bertha Jorkins'ten Üçbüyücü Turnuvası'nı öğrenir. Deli Göz Moody kılığında Hogwarts'a soktuğu ölüm yiyeni(Barty Crouch Jr) sayesinde Harry Potter'ın Turnuvaya katılmasını ve Üçüncü Görevde kupaya dokununca yanına gelmesini sağlar. Harry ile birlikte gelen Cedric Diggory'yi öldürtür. Tom Riddle (babasının)'ın kemiğini, Kılkuyruk'un etini, Harry'nin kanını alır ve tekrar bedenine kavuşur. Ardından Harry ile düelloya başlarlar. Fakat asaları aynı anka kuşunun(Fawkes) telekleri yani kardeş olduğu için kenetlendiğinden Priori İncantatem olur ve Harry kaçar.

İkinci savaş ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Voldemort, geri dönüşünün bilinmemesi için en başta büyücü dünyasına herhangi bir müdahalede bulunmaz. Fakat Harry Potter'ı öldürememesinin nedenini bulmak istemektedir. Bunun cevabının Trelawney'in kehanetinde olduğunu düşünür. Bu arada Harry'in zihnine girebildiğini fark eder ve Harry'in kehaneti oradan alması için zihnine sahte görüntüler yerleştirir. Harry kehaneti alınca ortaya çıkar. Fakat kehanet kırılır. Kehaneti elde edemeyen Voldemort Harry'i öldürmek ister fakat Dumbledore gelir ve düelloya başlarlar. Voldemort kaçar fakat Bakanlık artık Voldemort'un döndüğünü bilmektedir.

Bu durum üzerine Voldemort geri döndüğünü kanıtlamak istercesine eylemlere başlar. Bakanlık bu konuda çaresiz kalır. Fakat Voldemort'un büyük bir isteği vardı: Dumbledore'un ölümü. Bunun için Draco Malfoy'u görevlendirir, fakat Dumbledore'un emri ile Snape Dumbledore'u öldürür. Harry yardım etmek ister ama Dumbledore onu donmuş bir hale getirir. Fakat herkes artık Snape'i Voldemort'un tarafında zannetmektedir; Harry de dahil. Harry Snape'in peşine düşer ve Snape ona Melez Prens'in kendisi olduğunu söyler.

Ağustos 1997'de Ölüm Yiyenlerle birlikte Sihir Bakanını öldürür ve kuklası durumundaki Pius Thicknesse'yi Sihir Bakanı ilan eder. Bundan sonra sadece önünde tek engel kalmıştır: Harry Potter. Onu bulmak için onu Dumbledore'u öldürmekle suçlayarak hem Harry'yi sevenlerin güveninin sarsılmasını sağlamış, hem de artık her ölüm yiyen tarafından aranmasını sağlamıştır.

2 Mayıs 1998'de, Harry Potter'ın Hogwarts'da olduğunu ve hortkuluklarının(ruhunun bir parçasını bedenden ayırarak bir yerleştirildiği cisim) peşinde olduğunu ve çoktan 3 Hortkuluğunu yok ettiğini öğrenir. Harry Potter'ı almak amacıyla görkemli bir orduyla Hogwarts'a gelir ve Hogwarts'takilerden Harry Potter'ı vermelerini ister. Ancak Hogwarts'takiler evet anlamında hiçbir harekette bulunmazlar. Bunun üzerine orduya şatoya saldırma emrini verir ve kendisi ilk etapta Hogwarts Savaşı'na katılmaz. Hogwarts'takilere direnişleri zayıflayınca barış teklif eder ve tekrar Harry Potter'ı ister. Tam tekrar saldıracakken Harry Potter teslim olur ve Voldemort ona Avada Kedavra lanetini yapar. Ancak bu Harry'yi öldürmez, tam tersine Voldemort'un Harry'nin içindeki ruhunun yok olmasını sağlar. Harry ona Dumbledore'nin verdiği Diriltme Taşı ile hayata geri döner fakat ölü numarasına devam eder. Voldemort Harry'nin ölü bedenini diğer öğrencilere göstermek amacıyla onu şatoya götürür. Herkese Harry'nin cesedini sunarken, Harry tekrar ayaklanır ve savaş tekrar başlar. Voldemort ile Harry kavga halindeyken, Neville Longbottom "Nagini" isimli yılanı, yani Voldemort'un son hortkuluk'unu öldürür. Böylece Voldemort tek başına kalır. Mürver Asa'nın aidiyeti Harry'nin olduğu için, Voldemort'un yaptığı Avada Kedavra laneti işlemez ve Harry hayatta kalır ancak ölü numarası yapar tekrar ayağı kalktığında Voldemort ve Harry bir düelloya tutuşurlar. Harry Potter tarafından öldürülür

  • Ölümü zayıflık olarak görür, ona göre güç ölümsüzlüktür (Bu yüzden hortkuluklarını yapmıştır).
  • Kendi sihrinin ötesinde hiçbir gücün olmadığına inanır.
  • Sinsi, zeki ve çalışkandır.
  • Sırlarını kimseyle paylaşmaz.
  • Kelid Aynası'nda kendisini çok güçlü ve ölümsüz olarak görür. Böcürtü ise kendi cesedidir.
  • Asla arkadaş edinmez, hizmetkarları vardır (Ölüm Yiyenler).
  • Asla acımaz.
  • Aşk iksiri etkisinde doğduğundan kimseye aşık olamaz.
  • İnsanları kandırmakta ustadır.
  • O da Harry gibi bir çatalağızdır (Dumbledore, Voldemort Harry'e Avada Kedavra yaptığı gün Lord Voldemeort'tan Harry'e geçtiğini düşünmektedir, ama aslında Dumbledore'un bilip de Harry'e söylemediği bir şey vardır Voldemort bilmeden Harry'yi Hortkuluk yapmıştır. Yani ruhunu Harry'nin içine saklar bunun sonucunda Harry, Voldemort'un çatalağızlık gibi bazı özelliklerini alır.)
  • Kısmen ölümsüzdür (Hortkuluklar sayesinde).
  • Zihnefendardır yani başkalarının zihninin içini görebilir. Aynı zamanda bir zihinbendardır ki bu da zihnini başkalarından saklama yetisidir.
  • Dumbledore'dan sonra en güçlü büyücüdür. Ondan güçlü olmadığını şöyle anlayabiliriz ki Voldemort Dumbledore'dan korkuyor (Dumbledore bunu 5. kitapta söylüyor).
  • Harry Potter'ın en azılı düşmanıdır (ve onun tarafından öldürülür).
  • Binası Slytherin'dir.
  • Slytherin'in varisidir.
  • Tebeşir beyazı bir tene, yılana benzer bir surata ve göz bebekleri dikey çizgi halinde kırmızı gözlere sahiptir.
  • Çocukluk yıllarında ve gençliğinde çok yakışıklı biri olduğu ve ikna yeteneğinin çok kuvvetli olduğu bilinmektedir.
  • Gerçek adı Tom Marvolo Riddle'dir. (Türkçe çeviride anagrama uyum sağlaması amacıyla Marvolo, Marvoldo olarak değiştirilmiştir. (Adım Lord Voldemort).
  • Hayatta iyi ve kötünün olmadığına, onun yerine iki şeyin var olduğuna inanır: 1. Gerçekten güçlü olanlar ve 2. O güce sahip olamayacak kadar zayıf olanlar.

İsminin kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Harry Potter kitaplarındaki diğer bazı kahramanların isimleri gibi, "Voldemort" ismi de Fransız kökenlidir. "Vol" kelimesinin eşsesli olarak "uçuş" ve "hırsızlık" anlamlarına geldiği düşünülürse, "Vol de mort", kullanımına göre "ölüm uçuşu" veya "ölüm hırsızlığı" anlamına gelir. Ayrıca "ölümden uçuş" veya "ölümden çalma" şeklinde de çevrilebilir, ki bu Voldemort'un ölüm korkusu ve ölümsüzlük arayışı göz önünde bulundurulursa anlamlı olur.

Lord Voldemort ve Tom Marvolo Riddle isimleri arasında bir benzerlik bulunmaktadır: "Tom Marvolo Riddle" isminin harfleri doğru şekilde yer değiştirdiğinde "Ben Lord Voldemort'um" anlamına gelen "I am Lord Voldemort" cümlesini oluşturmaktadır.

Eserin diğer dillerinde Voldemort adı hep aynı kalırken, "Tom Marvolo Riddle" ise bu anagramı tutturabilmek amacıyla çeşitli şekillerde tercüme edilmiştir:

  • Tom Elvis Jedusor - Je m'appelle Voldemort (Fransızca)
  • Tom Vorlost Riddle - Ist Lord Voldemort (Almanca)
  • Tom Orvoloson Riddle - Son io Lord Voldemort (İtalyanca)
  • Tom Sorvolo Ryddle - Soy Lord Voldemort (İspanyolca)
  • Anton Morvol Hert - Archon Voldemort (Yunanca)
  • Marten Asmodom Vilijn - Mijn naam is Voldemort (Felemenkçe)
  • Mark Neelstin - Mrlakenstein (Slovence)
  • Tom Marvoldo Riddle - Adım Lord Voldemort (Türkçe)
  • Tom Narvolo Reddl - Lord Voldemort (Azerice)

Gaunt evi[değiştir | kaynağı değiştir]

Evin ismi ilk defa Harry Potter ve Melez Prens adlı kitapta geçmiştir. Tom Marvolo Riddle'ın (Lord Voldemort) büyükbabası Marvolo Gaunt, dayısı Morfin ve annesi Merope Gaunt'un eskiden Little Hangleton'da yaşadığı evdir. Voldemort buraya kendi hortkuluğu olan Marvolo Gaunt'un yüzüğünü saklamıştır. Harry ve Dumbledore ise bu evi 6. kitapta düş selinde izlediği anılarda ziyaret etmişlerdir.[8][9]

Merope Gaunt[değiştir | kaynağı değiştir]

Merope Gaunt; Marvoldo Gaunt'un kızıdır. Sürekli babasının baskısının altındadır. Bunun nedeni babasının onun Salazar Slytherin'in soyuna yakışmadığını düşünmesidir. Çünkü Merope bazı Muggle'lara ilgi duymaktadır. Hatta "Muggle Tom Riddle"a âşık olmuştur. Babasının baskısı yüzünden Merope var olan sihirsel yeteneklerini gösterememektedir. Ancak babası tutuklanıp Azkaban'a gönderildikten sonra bu yeteneklerini ortaya çıkarmıştır. Yıllardır âşık olduğu Tom Riddle'a aşk iksiri vermiş ve onunla kaçmıştır. Bir süre sonra yani hamile kaldığında Tom Riddle'ın da ona âşık olmuş olabileceğini düşünmüş ve aşk iksiri vermeyi kesmiştir. Ama Merope yanılmıştır. Tom, Merope hamile olmasına rağmen onu bırakmış gitmiştir. Merope bu acının üstüne tekrar sihir yapamaz hale gelmiş ve ileride Lord Voldemort olacak çocuğu bir yetimhanede doğurup hemen ardından ölmüştür. Ölmeden önce söylediği şeyler çocuğun babasına benzemesini istemesi ve adının Tom Marvolo Riddle olmasıdır.

Morfin Gaunt[değiştir | kaynağı değiştir]

Morfin Gaunt, Marvoldo Gaunt'un oğludur. Ayrıca Karanlık Lord Voldemort adıyla bilinen Tom Marvolo Riddle'ın dayısıdır. Voldemort doğmadan önce Voldemort'un Muggle babası Tom Riddle'a saldırmıştır. Serinin 6. kitabında ortaya çıkmıştır. Ayrıca Lord Voldemort gelip dayısını da sersemletmiştir ve dayısının asasıyla baba tarafının hepsini öldüren lanetle öldürmüştür. Sonra dayısının zihnine sahte anılar koymuştur. Morfin Azkaban'da ölmüştür.

Tom Riddle Sr[değiştir | kaynağı değiştir]

Tom Riddle Sr, Küçük Hangleton'da yaşayan zengin bir Muggle'dır. Merope Gaunt'un yaptığı aşk iksirlerinin etkisine girerek Merope Gaunt ile evlenmiştir. Bir de çocuğu olmuştur. Daha sonra Merope, aşk iksiri vermeyi bırakınca eşi ve çocuğunu bırakmıştır. Çocuğu Tom Marvolo Riddle ise büyüyünce tarihin en karanlık büyücüsü olur ve adını Lord Voldemort yapar.

Tom Riddle Sr, nüfuzlu ve zengin bir ailenin çocuğudur. Oldukça yakışıklı biri olarak betimlenmiştir. Babası Thomas Riddle, annesi Mary Riddle'dır. Büyük bir köşk olan Riddle evinde yaşamaktadır. Frank Bryce adında bir de bahçıvanları vardır. Salazar Slytherin'in soyundan gelen fakir bir ailenin kızı olan Merope Gaunt, Tom'a âşık olmuştur ve gizlice onu izlemektedir. Tom ise onu sevmemektedir. Babası Marvoldo Gaunt ise onun bir Muggle ile evlenmesine ve asil atalarının soyunu kirletmesine asla onay vermemektedir. Merope'nin abisi Morfin Gaunt ise Tom Riddle Sr'a saldırır ve suçu yüzünden Sihir Bakanlığı'na duruşmaya çağrılır. Bu olaydan sonra Tom, Merope'nin ailesinden iyice nefret etmeye başlar. Merope, Tom Riddle Sr'a aşk iksiri yapar ve böylece kendine aşık eder. Beraber kaçarlar ve bir çocukları olur. Adını Tom Riddle koyarlar. Aşk iksirinden dolayı öylesine âşıktır ki, Merope onun gerçekten âşık olduğunu düşünür ve aşk iksiri vermeyi bırakır. Aşk iksirinin etkisinden çıkınca Tom Riddle Sr eşi ve doğmamış çocuğunu bırakıp kaçar. Merope ise daha sonra çocuğunu doğururken ölür. Çocukları Tom Riddle, kan saflığına büyük önem veren biridir. Babasının aslında bir Muggle olduğunu ve annesini terk ettiğini öğrenir ve bundan utanç duyar. Riddle evine gider, babası Tom Riddle Sr'ı, büyükbabası Thomas Riddle'ı, büyükannesi Mary Riddle'ı öldürür, Morfin Gaunt'un hafızasını değiştirir ve suçu ona atar. Morfin Azkaban'a atılır. Marvoldo Gaunt'un yüzüğünü de Morfin'den çalar. Albus Dumbledore, Morfin'e uzun bir süre Zihnefend uygular ve gerçeği öğrenir. Morfin'in adını temize çıkarmaya çalışır fakat Morfin Azkaban'da ölür. Öldüğünde hala Muggle akrabalarından kurtulmanın gururu içerisindedir. Oğlu Tom Riddle, yetimhanede büyür ve görünüş açısından babası kadar yakışıklıdır. Babasından nefret eder ve nitekim sonradan onu öldürür. Büyüyünce ise tarihin en karanlık büyücüsü olur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Takahama, Valerie (26 Ekim 1999). "Enchanted with Potter Literature: Fans line up for hours to get their books signed". The Orange County Register. Santa Ana, California: Digital First Media. 18 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2006. 
  2. ^ Anderton, Ethan (11 Eylül 2015). "J.K. Rowling Clarifies Voldemort Pronunciation in Harry Potter". /Film. 14 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2018. 
  3. ^ "HPL: Lord Voldemort: Quick facts". 3 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2020. 
  4. ^ Dibdin, Emma (10 Eylül 2015). "You got this Harry Potter character's name wrong". Digital Spy. London, England: Bauer Media Group. 27 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2018. 
  5. ^ Levine, Nick (31 Mayıs 2017). "J.K. Rowling responds to Stephen Fry 'Harry Potter' feud rumours". NME. London, England: TI Media. 27 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2018. 
  6. ^ "JK Rowling talks about Book Four". cBBC Newsround. 4 Mart 2004. 10 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  7. ^ Jensen, Jeff (7 Eylül 2000). "'Fire' Storm". Entertainment Weekly. New York, NY: Meredith Corporation. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  8. ^ J. K. Rowling (28 Haziran 2016). "Ilvermorny School of Witchcraft and Wizardry" 22 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Pottermore.
  9. ^ "F.A.Q". 14 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]