Albus Dumbledore

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dumbledore sayfasından yönlendirildi)
Albus Dumbledore
Harry Potter karakteri
İlk görünümFelsefe Taşı
Son görünümHarry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2
YaratanJ. K. Rowling
CanlandıranMichael Gambon
Richard Harris (1 ve 2. filmde)
Jude Law (Fantastik Canavarlar Serisi)
BinaGryffindor
BağlılıkZümrüdüanka Yoldaşlığı
PatronusAnka kuşu
Bilgileri
TürMelez büyücü
CinsiyetErkek
MeslekHogwarts müdürü
AileAriana Dumbledore (Kardeşi)
Aberforth Dumbledore (Kardeşi)
Kendra Dumbledore (Annesi)

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore[1] (1881-1997), J.K. Rowling tarafından yazılmış Harry Potter serisindeki bir kurgusal karakterdir.

Çok zeki, araştırmacı, sakin ve kendini duygularına kaptırmayan çok güçlü bir büyücüdür. Gençliğinde aşırı güç meraklısıdır, daha sonra daha mantıklı davranmaya karar verir. (Kibar, biraz ilginç ve güçlü yapısıyla tipik iyi büyücü özelliklerini taşımaktadır.) Harry Potter'ın sorunlarını anlayışla karşılamasıyla ona diğer öğretmenlerden daha 'iyi' davrandığı söylenebilir. Herkes tarafından sevilen ve sayılan bir büyücü olan Dumbledore, Lord Voldemort'un korktuğu yegane büyücüdür. Sihir otoritelerinin genel kanısına göre de gelmiş geçmiş en güçlü büyücüdür. Dumbledore'un yaşamı 116 yıl sürmüştür. Altıncı kitapta (Harry Potter ve Melez Prens) Severus Snape tarafından Avada Kedavra lanetiyle öldürülen Dumbledore, 1944-1997 tarihleri arasında Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun müdürlüğünü yapmıştır.[2]

Uzun ve ince olarak betimlenen Dumbledore'un uzun saç ve sakalları vardır. Ünlü büyücünün, mavi gözleri, çok uzun ve kancalı bir burnu ve uzun parmakları vardır. Yarım ay çerçeveli gözlükleri ve şaşaalı cübbesi ilk göze çarpan şeylerdir. Sol dizinin üstünde Londra metro'sunun haritasını gösteren, bir düellodan kalma bir yara izi vardır. Dumbledore'un Çikolatalı Kurbağa kartına göre oda müziği ve on lobutlu bowlingden hoşlanmaktadır. 1945'te kara büyücü Grindelwald'u yenmesi ejderha kanının 12 ayrı konuda kullanılışını bulması ve arkadaşı Nicholas Flamel ile simya konusunda yürüttüğü çalışmalarla ünlüdür. Felsefe Taşı'nı Kelid Aynası'na koymak onun fikriydi. Felsefe Taşını kullanmak isteyen değil "bulmak isteyen" alabilecekti. Sihirli ya da sihirsiz bütün şekerli yiyeceklere karşı bir zaafı vardır. Ofisini koruyan heykelin şifresini de genellikle bu tatlı isimlerinden seçer. Ancak, Bertie Bott 1930 doğumlu olduğu için, Dumbledore'un "gençlik" ile neyi kastettiği anlaşılamamıştır. En sevdiği tatlar ise, Böğürtlen ve Marmelat'tır. Dumbledore, aynı zamanda bir örgü meraklısıdır. Ayrıca yazar J.K Rowling'in yaptığı açıklamaya göre kendisi eşcinseldir ve Gellert Grindelwald'a aşıktır.

Yazarın böylesine bilge bir kişiye "Albus Dumbledore" ismini vermesi rastgele yapılmış bir seçim değildir. Albus, Latince "beyaz" anlamına gelir ve bilgelik ile aydınlanmayı temsil eder. Dumbledore ise "yabanarısı" (İngilizce "bumblebee") anlamına gelmekle yazar tarafından özellikle seçilmiştir çünkü İngilizcede "bumble around", "etrafta dikkatsizce gezinmek" demektir.[3] Yazar Dumbledore' u yaratırken onun Hogwarts koridorlarında dolaştığını hayal ettiği için bu fiille ilintili bir isim seçmiştir.[4][5]

Karakter gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dumbledore'un bir kız kardeşi ve bir erkek kardeşi vardır.

Kız kardeşi Ariana, daha küçük bir çocuk iken, 3 erkek muggle çocuk tarafından saldırıya maruz kalmıştır. Bu saldırının şokunu atlatamayan Ariana, bakıma muhtaç kalmıştır. Bunun üzerine babası muggleların peşine düşüp onlara saldırmıştır. Ariana'nın babası yakalandığında neden saldırdığını anlatmamış ve Azkaban'a yollanmıştır. Ve orada da ölmüştür.[6]

Annesi Kendra ise bir gün, Ariana'nın ona yardım etmek isterken gücünü kontrol edememesi sonucunda ölmüştür.

Dumbledore daha genç iken Grindelwald ile arkadaş olmuştur. Kendilerini güç verilmişler olarak tanımlamaktadır. Onun fikirlerinin Dumbledore'u daha genç iken nasıl etkilediğini kendisi daha sonradan Harry'ye itiraf etmiştir. Dumbledore, arkadaşı Grindelwald ile birlikte Ölüm Yadigarları'nı aramaya çıkmayı planlamıştır. Fakat Aberforth Dumbledore, Ariana'ya bakması gerektiğini ona soylediğinde kız kardeşini de seyahatlerine almayı düşünmüştür. Bu fikri hiç sevmeyen Grindelwald sinirlenip Aberforth'a asasını çekmiştir. Sonra üçü birlikte orada düello etmeye başlar. Ve kız kardeşi o düello sırasında ölmüştür. İçlerinden hangisinin Ariana'nın ölümüne sebep olan laneti yaptığını hiç öğrenememişlerdir.[7]

Dumbledore'un ölümünden sonra Rita Skeeter tarafından yazılan kitapta Dumbledore'un gençliğindeki bütün kötü yanlar çarpıtılarak anlatılmıştır. Skeeter'e göre Ariana bir kofti (büyücü olmasına rağmen sihirsel yetenekleri olmayan kişi) olduğundan Dumbledore tarafından öldürülmüş veya öldürülmesine izin verilmiştir. Oysa Ariana annesini kontrol edemediği büyü gücü yüzünden öldürmüştür.

Fakat Albus Dumbledore genç iken Grindelwald'in fikirlerine kapılmasına rağmen, Ariana'nın ölümünden sonra her türlü haksızlığa karşı savaşmaya başlamıştır. İleriki zamanlarda Grindelwald'ı kendisi yenmiştir. (Görenler tarafından Dünya'nın en büyük düellosu olarak söylenir.) Muggle haklarını savunmuş ve muggle doğumluları korumuştur. En başından beri Lord Voldemort'a karşı savaşmıştır.[8]

Dumbledore, kendi isteği üzerine Severus Snape tarafından öldürülmüştür.

Ölümünden sonra bile daha önceden yaptığı planlar ve Severus Snape'e verdiği emirler sayesinde Harry Potter, Lord Voldemort'u yenilgiye uğratmıştır. Kalbi her zaman sevgiye açık olmuştur.

Dumbledore'un olağanüstü sihir yeteneği gençken fark edilmiştir. Onun FYBS sınavına da giren Hogwarts Sınav Kurulu Başkanı Griselda Marchbanks, okul çağındaki Dumbledore'un Tılsımlar ile Biçim Değiştirme büyüleri üzerinde "Daha önce bir asayla yapıldığına hiç şahit olmadığı şeyler yaptığına" tanık olmuştur. Bazı okuyucular da, onun 1894'ten önceki Üçbüyücü Turnuvalarında (yüz yıldır yapılmamıştı) bir başarı göstermiş olabileceğine inanılmaktadır.

Dumbledore Gryffindor binasından mezun olmuştur. Felsefe Taşı kitabında Hermione Granger, onun Gryffindor'dan mezun olduğunu söylemiştir. Ayrıca Ateş Kadehi kitabında da Harry ile Gryffindor yatakhanesinde konuşurken demiştir ki "bu perdeleri hiç sevemedim 4. sınıftayken onları ateşe vermiştim, tabii kazayla" demiştir. Bu da onun Gryffindor'dan mezun olduğunu gösterir.

Mezuniyetinden bilinmeyen bir süre kadar sonra, okula Biçim Değiştirme ve Bina Başkanı olarak geri dönmüş, ayrıca okula öğrenci alımlarına yardım etmiştir.

Büyüceşura'nın Başbüyücü'sü olmasının yanı sıra, Uluslararası Büyücü Konfederasyonu'nun Başkanlığı'nı üstlenmiştir. Ancak bu görevlerini, Cornelius Fudge hükûmeti sırasında, Sihir Bakanlığı, Voldemort'un geri döndüğünü kabul edene kadar bırakmıştır. Yaşamı boyunca ona birçok kez teklif edilen Sihir Bakanı koltuğunu her seferinde reddetmiştir. Birinci sınıf Merlin Nişanı'na sahiptir. Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın kurucusu ve başkanıdır.

Dumbledore aynı zamanda, Felsefe Taşı'nın bilinen tek yapımcısı olan Nicholas Flamel ile çalışmış ünlü bir simyacıdır. Ayrıca Ejderha kanının on iki farklı kullanılışını da keşfetmiştir. Gubrathia Ateşi (sönmeyen ateş) yaratabilir. Patronus'unun Anka Kuşu olduğu bilinmektedir.

Silah seçimini ateşten yana yapmayı tercih eder bunlar; (Voldemort'la düellosunda onu ateşten bir iple bağlaması, genç Tom Riddle'a sihirsel kabiliyetlerini gösterirken Riddle'ın gardırobun alev almasını sağlaması, mağarada Inferius'ları uzak tutmak için ateş kullanmasıdır. Dumbledore, patronus ile mesaj gönderme üzerine, sadece Zümrüdüanka Yoldaşlığı üyelerine öğrettiği bir metot geliştirmiştir. Hayal Bozan büyüsü konusunda en yetenekli büyücüdür. Görünmezlik Pelerini'ne ihtiyaç duymadan görünmez olabilir. Zihnibend (Occlumancy) ve Zihnifendet'de (Legilimency) 'de en yetenekli büyücüdür. Dumbledore asasız büyü yapma yeteneğine sahip bir büyücüdür. Hatta tüm kalkan, lanet ve büyüleri asasız yapabilmektedir. Harry Potter 3. yılında Hufflepuff - Gryffindor maçında Ruh Emicilerle karşılaşıp aşağı düşerken Dumbledore zamanı yavaşlatıp Harry Potter'ı kurtarmıştır. Harry Potter'ın 5. yılında Esrar Dairesi'ndeki savaşta Dumbledore savaşın bulunduğu odaya gelmiş ve ufak bir bilek hareketi ile tüm Ölüm Yiyenler'i görünmez bir iple duvarlara doğru yapıştırmış (karşı buharlaşma büyüsü) ve onların Azkaban'a gitmesini sağlamıştır. Harry Potter'in 6. yılında birçok lanet ve Karşı buharlaşma büyüsü ile Hogwarts'ı koruma altına almıştır. Karşı buharlaşma büyüsü oldukça zor bir büyüdür ve bu büyüyü Voldemort dahi aşamamıştır; çünkü Hogwarts'ın içine hiçbir türlü girememişlerdir.[9]

Dumbledore anılara büyük önem vermiştir; onları hem bir silah, hem de bir araştırma aracı olarak kullanmıştır. 6. kitapta, anıları Harry Potter'a Tom Riddle'ın nasıl Lord Voldemort'a dönüştüğünü ve Hortkuluk yapmasına giden yolda neler yaşadığını göstermek için kullanmıştır. 6. kitabın sonunda Severus Snape tarafından öldürülmüştür. Bu olay her ne kadar Karanlık Lord'un emirleri üzerine gerçekleştirilen bir cinayet olarak görülse de sonradan, her şeyin planlı olduğu ortaya çıkmıştır. Albus Dumbledore bir hortkuluk olarak bilinen Gaunt'un yüzüğü tarafından engellenemez bir lanete tabii tutulmuştur (Yaşı çok ilerlediği için zehri vücudundan yok etmemiştir. Sadece Snape'e onun elinde toplamasını söylemiştir.) Zehir vücudunu ele geçirmektedir. Bunu bilen Dumbledore Snape ile konuşmuş,Snape her ne kadar bunu istemediğini söylese de hem planlarının devamını getirmek, hem de acınası bir sondan kurtulmak için Snape'e zamanı geldiğinde onu öldürmesini söylemiştir. Dumbledore, Ölüm Yiyenler okulu bastığında Snape tarafından öldürülmüştür. Portresi halen müdür odasında yer almaktadır.

Dumbledore Denizdili (Deniz Halkı'nın kullandığı dili) ve diğer birçok dili konuşabilir. Çatal dilini de anlar; fakat konuşamaz.

Dumbledore, olağandışı bilgeliği ve bilgi dağarcığı ile tanınmaktadır. Bu özelliğini, 6. kitapta Harry'ye de dediği gibi, "...çoğu insandan daha büyük düşünebildiği için, yaptığı hataların da daha büyük olduğunu..." söyleyerek kabul eder. Albus Dumbledore, gelmiş geçmiş en güçlü büyücüdür. Bunun en büyük kanıtı olarak önce Lord Voldemort gelene kadar en güçlü karanlık büyücü olarak gösterilen Gellert Grindelwald'ı bizzat yenmesi, ardından yaptığı gerçekten dahice planlarla Harry Potter'ın Lord Voldemort'u yenmesini sağlaması gösterilebilir. Ona bu gücü, kimsenin aklının almadığı yüce zekası, yetenekleri ve elindeki mürver asanın verdiği inanılmış ve kabul edilmiştir.

Ariana Dumbledore[değiştir | kaynağı değiştir]

Harry Potter Karakteri
Adı Ariana Dumbledore
Cinsiyeti Kadın
Kan Saflığı Safkan

Ariana Dumbledore, Albus Dumbledore'un kız kardeşidir. Altı yaşlarında üç muggle çocuğu tarafından büyü yaparken görülmüş ve onlar tarafından saldıraya uğramıştır. Bu nedenle büyü gücü içine dönmüş ve kontrol edilemez hale gelmiştir. Ailesi büyücüdür fakat büyü yapamamaktadır. Tam olarak bir kofti değildir fakat büyüsünü kontrol edememektedir. Albus, onu korumaya yemin etmiştir ve bunu bir süre yerine getirmiştir fakat bir gün arkadaşı Grindelwald ile düello yapmıştır ve bu düellodan çıkan bir Öldüren Lanet, Ariana'yı öldürmüştür. Albus, bu laneti kimin yaptığını asla bilememiştir ve bunun için vicdan azabı çekmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hirsch, Anne-Christin (2008). Names and Their Underlying Mythology in J.K. Rowling's Harry Potter-Novels. Munich, Germany: GRIN Verlag. s. 7. ISBN 978-3-640-16412-7. 
  2. ^ Kroll, Justin (12 Nisan 2017). "Jude Law to Play Young Dumbledore in 'Fantastic Beasts' Sequel (EXCLUSIVE)". Variety. Los Angeles, Kaliforniya: Penske Media Corporation. 18 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  3. ^ ""Dumbledore" in Merriam–Webster". Machaut.uchicago.edu. 17 October 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2011. 
  4. ^ Rowling, J.K. (19 Mart 1999). "Barnes and Noble interview, 19 March 1999". AccioQuote!. 28 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2007. 
  5. ^ "WBUR radio interview 12 October 1999". Accio-quote.org. 12 Ekim 1999. 12 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2011. 
  6. ^ Solomon, Evan (13 Temmuz 2000). "J.K. Rowling Interview". CBC Newsworld: Hot Type. 23 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2011. 
  7. ^ Mzimba, Lizo (moderator) (Şubat 2003). "Chamber of Secrets DVD interview with Steve Kloves and J.K. Rowling". 23 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2011. 
  8. ^ Fry, Stephen (10 Aralık 2005). "Living with Harry Potter". BBC Radio4. 22 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2011. 
  9. ^ Rowling, J.K. "Wizard of the Month Archive". J.K. Rowling Official Site. 2 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]