Harry Potter serisindeki mekânlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Harry Potter serisindeki mekânlar, J.K. Rowling'in yazmış olduğu Harry Potter serinin geçtiği kurgusal yerlerdir.

Önemli meskenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Godric's Hollow[değiştir | kaynağı değiştir]

Godric's Hollow, İngiltere'nin batısında yer alan, şaşırtılmış Muggle'lar ile büyücülerin yaşadığı küçük kasabadır. 1689'da kurulmuştur. Adını, burada doğan Godric Gryffindor'dan almıştır. Küçük ve sade bir yerdir. Bir kilise, bir bar, bir postane ve birkaç dükkân vardır. Evler de küçüktür. Birçok ünlü büyücü burada doğmuş ve büyümüştür. Burada doğan ya da yaşayan önemli büyücüler:

1899'da Ariana Dumbledore; Gellert Grindelwald, Albus Dumbledore ve Aberforth Dumbledore arasında çıkan düelloda ölmüş ve Dumbledore'lar hep kendilerini sorumlu tutmuştur. 1981'de ise Lord Voldemort, Harry Potter'ı öldürmek için buradaki eve girmiş ve Harry'nin ailesini öldürmüş fakat annesinin ölürken ona sağladığı koruma yüzünden Harry'yi öldürememiştir. Sonradan Potter ailesinin bir heykeli dikilmiştir.

1997 yılında Harry Potter ve Hermione Granger, Bathilda Bagshot'ı bulmak için buraya gelmiştir. Mezarlığa da gidip mezarları ziyaret etmişlerdir. Burada Nagini tarafından saldırıya uğramışlardır.

Kovuk[değiştir | kaynağı değiştir]

Harry Potter ve Sırlar Odası'nın film uyarlamasında gösterilen hâliyle Weasley ailesinin evi.

Kovuk, Weasley ailesinin evidir. Ottery St. Catchpole yakınlarındadır. Harry bu evi kendi evi gibi görmektedir. İlk kez Harry Potter ve Sırlar Odası'nda görünmüştür. Kalabalık bir evdir. Harry Potter ve Ateş Kadehi'nde, Harry, Ron ve Hermione, bu evden Quidditch Dünya Kupası finaline gitmiştir. Grimmaul Meydanı 12 Numara'nın sır tutucusu Albus Dumbledore'un ölmesi ve onu öldüren Severus Snape'in oranın yerini bilmesi nedeniye Zümrüdüanka Yoldaşlığı ana karargahı buraya taşınmıştır. Harry Potter ve Ölüm Yadigarları'nda ise, Fleur Delacour ve Bill Weasley'in düğünü Ölüm Yiyenler tarafından basılmıştır. Bu eve Fidelius Büyüsü yapılmıştır. Sır tutucu Arthur Weasley'dir. Evde gulyabani ve birçok yer cücesi yaşamaktadır.

Privet Drive 4 Numara[değiştir | kaynağı değiştir]

Privet Drive 4 Numara, Harry'nin eniştesi Vernon Dursley ve teyzesi Petunia Dursley'nin yaşadığı evdir. Ayrıca kuzeni Dudley Dursley de burada yaşamaktadır. Little Whinging'de bulunur. Lily ve James Potter'ın evlenmesiyle birlikte kardeşiyle ilişkisini tamamen kesen Petunia, kocasıyla birlikte normal bir hayat yaşıyordur; ta ki Harry gelene kadar. 1981 yılında Rubeus Hagrid onu buraya bırakmış ve 11 yaşına gelince onu götürmüştür. Harry, 11 yaşına kadar bu evde, merdiven altındaki dolapta yaşamıştır. 11 yaşına gelince onu, Dudley'nin fazla eşyalarını koyduğu odaya taşımışlardır.

Malfoy Malikanesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Malfoy Malikanesi, Lucius Malfoy, Narcissa Malfoy, Draco Malfoy ve Bellatrix Lestrange'ın evidir. Wiltshire'da bulunmaktadır. Daha önceden Dobby burada çalışmış fakat Harry onu özgür bırakmıştır. Bu malikane, her ne kadar Malfoy ailesi bundan memnun olmasa da, Ölüm Yiyenlerin karargâhıdır. Ayrıca yakalanan önemli kişiler Luna Lovegood, Griphook, Ollivander buranın bodrumunda tutulmuştur. 1998 yılında Harry, Ron ve Hermione, buraya getirilmişlerdir ve Dobby'nin yardımıyla kaçmışlardır. Dobby, Bellatrix Lestrange'ın fırlattığı bıçağın isabet etmesi sonucu ölmüştür.

Grimmauld Meydanı 12 Numara[değiştir | kaynağı değiştir]

Burası, Black ailesinin evidir. Black ailesi asırlardır bu evde yaşamıştır. İlk kez 5. kitapta görünmüş, 7. kitapta Harry'nin uzun süre kullandığı bir yer olmuştur. Muggle'ların ve izin verilmeyen büyücülerin bulamayacağı bir yerdir. Evde Black'lerin soy ağacı ve ölen aile üyelerinin portreleri yer almaktadır. Ev cini Kreacher, bu eve hizmet etmektedir.Zümrüdüanka Yoldaşlığı karargâhı olarak uzun dönem kullanılmıştır. Sirius Black'in ölümüyle burası Harry'e miras kalmıştır. Daha sonra sır tutucu Albus Dumbledore ölünce karargâh Kovuk'a taşınmıştır. Bakanlıktan kaçarken Yaxley'in buraya girmesiyle birlikte güvenliğini kaybetmiştir.

Denizkabuğu Kulübesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Burası, Bill Weasley ile Fleur Delacour'un evlendikten sonra yerleştiği evdir. Cornwall'da, deniz kenarındadır. Harry, Ron ve Hermione, Malfoy Malikanesi'nden kaçarken buraya gelmişlerdir. Kaçarken ölen özgür ev cini Dobby ise Harry tarafından buradaki bahçeye gömülmüştür.

Spinner's End[değiştir | kaynağı değiştir]

Spinner's End, Severus Snape'in evinin bulunduğu bir Muggle caddesidir. Lily Potter'ın çocukken yaşadığı eve yakındır. 6. kitapta Bellatrix Lestrange ve Narcissa Malfoy, Snape'i ziyarete gelmişlerdir ve Snape burada, Draco Malfoy'u korumak için Bozulmaz Yemin etmiştir.

Okullar[değiştir | kaynağı değiştir]

Beauxbatons[değiştir | kaynağı değiştir]

Harry Potter Okulu
Beauxbatons Sihir Akademisi
Slogan Harika büyücüler için harika asalar
Okul Tipi Cadılık ve Büyücülük Okulu
Müdür Olympe Maxime
Bulunduğu Yer Pireneler, Fransa

Beauxbatons Sihir Akademisi, Hogwarts'ın rakibi olan iki büyük cadılık ve büyücülük okulundan biridir. 1994-1995 yıllarında Üçbüyücü Turnuvası'na katılmışlardır. Şampiyonları Fleur Delacour'dur. Müdürü, Olympe Maxime'dir. Öğrencileri soluk mavi renk ince ipekten yapılmış cüppeler giyerler. Öğrenciler yemeklerini Kristal Salon'da Orman Perisi korosunun eşliğinde yerler. Bu salon yılbaşında erimeyen buzdan heykellerle süslenir.

Durmstrang[değiştir | kaynağı değiştir]

Harry Potter Okulu
Durmstrang Enstitüsü
Slogan İyilere Asla Güvenme ve Asla İnanma
Okul Tipi Cadılık ve Büyücülük Okulu
Müdür Igor Karkaroff
Bulunduğu Yer İskandinavya

Durmstrang Enstitüsü, Hogwarts'ın rakibi olan iki büyük cadılık ve büyücülük okullundan biridir. İskandinavya'daki konumu tam olarak bilinmese de Norveç'in kuzeyinde bulunduğu düşünülmektedir.[kaynak belirtilmeli] Okula muggle anne ve babadan doğan büyücüler kesinlikle kabul edilmez. Enstitü, Karanlık Sanatlar konusunda diğer iki okul arasından sıyrılır. Hogwarts'taki Büyük Salon gibi bu okulda da Karanlık Salon bulunur. Quidditch'in genç yıldızı Viktor Krum bu okulda öğrenim görmektedir. Durmstrang' da ayrıca ateş sadece sihir yapmak için yakılır. O okulun binası Hogwarts kadar büyük olmasa da bahçe alanı çok geniştir.Yazın buralarda öğrenciler süpürgeleriyle uçarlar. Ayrıca büyük bir Quidditch sahaları vardır. Hogwarts'takinden büyüktür. Viktor Krum burada alıştırmalar yapar. Ayrıca orada da Hogwarts gibi 4 bina vardır. Binaları;

  • 1-Süzülen Yılanlar
  • 2-Kükreyen Boğaz
  • 3-Yanan Kara Kaplumbağa
  • 4-Büyük Pençe

Hogwarts[değiştir | kaynağı değiştir]

İskoçya'da bulunan bir cadılık ve büyücülük okulu.

Diagon Yolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Harry Potter filmlerinde Diagon Yolu.

Diagon yolu, Londra'da bulunan bir caddedir. Bu caddeye "Çatlak Kazan" denen ve Muggleların göremediği bir bardan ayrıca uçuş tozu ile girilmektedir. Büyücüler bu caddeden kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yaparlar. Harry, her sene buraya alışveriş için gelmektedir. İçinde birçok dükkân bulunur. Bu dükkânlardan bazıları, Apothecary, Cauldron Shop, The Daily Prophet Office, Eeylops Owl Emporium, Florean Fortescue's Ice Cream Parlour, Flourish & Blotts,Gringotts Wizarding Bank, The Leaky Cauldron, Madam Malkin's Robes for All Occasions, Magical Menagerie,Ollivander's wand shop, Quality Quidditch Supplies, Weasleys' Wizard Wheezes ve Stalls'tır.

Borgin & Burkes[değiştir | kaynağı değiştir]

Borgin ve Burkes Knockturn Yolunda bulunan Karanlık Sanatlar üzerine uzmanlaşmış eski bir dükkândır. Dükkân lanetlenmiş bir opal kolye, Şanlı El ve Harry Potter ve Melez Prens'te Draco Malfoy'un Hogwarts'a sızmak için kullandığı Yokedici Dolabın bir eşi gibi pek çok tehlikeli ve Karanlık nesne satmaktadır. Lord Voldemort 1940'ların ortalarında Hogwarts'tan ayrıldıktan sonra kısa bir süreliğine Borgin ve Burkes'te çalışmıştır. Caractacus Burke ve Mr. Borgin'e aittir ancak Mr. Borgin film boyunca tek sahibi olarak görülür.

Amanuensis Tüy Kalemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüy kalemler ve mürekkep satan dükkândır. Madam Malkin'in yanındadır.

Çatlak Kazan[değiştir | kaynağı değiştir]

Ünlü bir büyücü barıdır. Diagon Yolu'nun girişidir. Sahibi sonradan Hannah Abbott ve Neville Longbottom olmuştur. Harry, buraya zaman zaman uğramıştır.

Eeylops Bin Bir Çeşit Baykuş Dükkânı[değiştir | kaynağı değiştir]

Baykuş satan küçük bir dükkândır. Hışırtılarla, kanat çırpışlarıyla dolu, karanlık bir yerdir. Hagrid, Harry'e Hedwig'i buradan almıştır.

Florean Fortescue'nun Dondurma Salonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dondurma salonudur. Florean Fortescue tarafından işletilmektedir. O 1996'da öldükten sonra dükkâna ne olduğu bilinmemektedir. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı'nda Harry, burada bolca zaman geçirmiştir ve dondurma yemiştir. Küçük bir yerdir. İçinde renk renk dondurmalar vardır.

Flourish ve Blotts[değiştir | kaynağı değiştir]

Ünlü bir kitapçıdır. Hogwarts öğrencilerinin hepsi kitapalrını buradan alırlar. Harry Potter ve Sırlar Odası'nda Gilderoy Lockhart burada imza günü yapmış, Lucius Malfoy, Ginny Weasley'e Tom Riddle'ın günlüğünü vermiştir.

Gambol ve Japes Büyücü Şakaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir şaka dükkânıdır. Beyaz bıyık ve sakallı biri tarafından işletilmektedir.

Gelecek Postası Ana Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelecek Postası'nın basıldığı yerdir.

Gringotts Büyücü Bankası[değiştir | kaynağı değiştir]

Harry Potter ve Felsefe Taşı filminde gösterildiği şekliyle Gringotts Büyücü Bankası

Gringotts Diagon Yolu'nda bulunan bir bankadır. Bir büyücü bankası olan Gringotts cincüceler tarafından işletilip yönetilir. Hogwarts'tan sonra büyücü dünyasında en güvenli yer olarak geçer. Gringotts'da büyücülerin paraları; galleon, sickle, knut saklıdır. Gringotts'daki kasalar yerin altında özel tılsımlarla korunur. Bazı kasaların başında ejderhalar vardır. Ayrıca son kitapta Harry Bellatrix Lestrange'ın kasasına girerek Helga Hufflepuff'ın kupası'nı çalmıştır.

Hurdacı Dükkânı[değiştir | kaynağı değiştir]

2. el eşyalar satan yer.

Kaliteli Quidditch Eşyaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Quidditch eşyaları satılan dükkândır. Süpürgeler, Snitchler, Quafflelar, Bludgerlar, sopalar gibi ürünler vardır.

Madam Malkin'in Her Duruma Göre Cüppeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ünlü bir cüppe mağazasıdır. Bütün Hogwarts öğrencileri cüppelerini buradan alırlar. Sahibi Madam Malkin'dir.

Ollivander Asaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyanın en ünlü asa yapımcılarından Ollivander'in dükkânıdır. Hogwarts öğrencilerinin hepsi asalarını buradan alırlar.

Weasley Büyücü Şakaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fred Weasley ve George Weasley'nin açtığı şaka dükkânıdır. Birçok şaka eşyası satılmaktadır. Harry'nin Üçbüyücü Turnuvası'ndan kazandığı 1000 Galleon sayesinde bu dükkânı açmışlardır.

Bakanlığa bağlı yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Azkaban[değiştir | kaynağı değiştir]

Azkaban Hapishanesi

Azkaban Hapishanesi, suçlu büyücülerin tutulduğu bir hapishanedir. Hapishane Kuzey Denizi'nde yer almaktadır. Hapishanedeki söz konusu tutuklular büyücü olduklarından, gardiyanlar da büyülü yaratıklar olan Ruh Emiciler'dir. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, bu hapishaneyi oldukça geniş bir şekilde betimler. Bu hapishaneden kaçan ilk kişi animagus olan Sirius Black'tir. Bir animagus olduğu için köpeğe dönüşerek Ruh Emicileri atlatan Sirius,bu sayede Azkaban'dan Ron'un faresini yani Peter Pettigrew'u öldürmek için kaçmıştır. Lord Voldemort'un dönüşünden sonra Ölüm Yiyenler ona katılmak için buradan toplu firar etmiştir.

Sihir Bakanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere'deki büyücü dünyasını yöneten ve muggleları büyücü dünyasından uzak tutmaya çalışan devlet organı.

Peron 9¾[değiştir | kaynağı değiştir]

Peron 9¾, Hogwarts Ekspresi güzergahın başladığı tren istasyonu peronudur. Londra'da bulunan King's Cross istasyonunun dokuzuncu ve onuncu peronları arasında bulunur. Perona ulaşmak için dokuzuncu ve onuncu peronları ayıran duvara doğru hızla koşmak gerekir. Duvardan geçişi yalnızca büyücüler gerçekleştirebilir. Dolayısıyla peron mugglelar tarafından erişilebilir değildir.

Hogsmeade[değiştir | kaynağı değiştir]

Hogsmeade

Hogsmeade Köyü, İngiliz yazar J.K. Rowling tarafından kaleme alınan Harry Potter Serisi'ndeki İngiltere'deki tek büyülü köydür. Hogwarts, Hogsmeade'in karşısındaki gölün etrafına yerleşmiştir. Hogwarts Ekspresi yeni yılın başında öğrencileri bırakmak için Hogsmeade'deki istasyonda durur. Gölün etrafında istasyondan kaleye bir yol vardır.

Dervish ve Banges[değiştir | kaynağı değiştir]

Sihirli alet-edevatların satıldığı bir dükkân.

Bağıran Baraka[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 3. kitap olan Harry Potter ve Azkaban Tutsağı'nda ismi geçmiştir. İngiltere'nin en hayaletli binası olarak bilinmektedir. Ancak bu sadece çevrede yaşayan muggleların söylentisidir. Aslen bir kurtadam olan Remus Lupin'in öğrencilik döneminde Dumbledore'un Lupin'in dolunayda insanlara zarar vermemesi amacıyla yaptırdığı barakanın adı, Lupin'in kurtadama dönüştüğünde çıkan uğultular sebebiyle "Bağıran Baraka" olarak kalmıştır.

Üç Süpürge[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç Süpürge Hogsmeade'de bulunan kaymak birası ve çeşitli içkilerin satıldığı bir bardır. Sahibi Madam Rosmerta adında bir cadıdır. Hogwarts öğrencilerinin Hogsmeade gezilerinde sık sık gittiği bir yerdir.

Domuz Kafası[değiştir | kaynağı değiştir]

Hogsmeade'de bulunan ikinci bir bardır. Buranın müşterisi üç süpürgenin müşterilerine göre çok daha azdır.Ayrıca buraya tekinsiz insanlar geldiği için Hogwarts öğrencilerinin çok fazla tercih ettiği bir yer değildir. Sahibi Aberforth Dumbledore'dur. 5. kitapta Harry Potter ve arkadaşları burada yasa dışı bir grup kurmuşlardır. (Dumbledore'un Ordusu)

Scrivenshaft'ın Tüy Kalem Dükkânı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hogwarts öğrencilerinin tüy kalem mürekkep parşömen kâğıdı gibi ihtiyaçlarının karşılandığı bir dükkândır.

Zonko'nun Şaka Dükkânı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zonko'nun şaka dükkânı sihirli şakaların olduğu insanları eğlendirmek için yaratılmış bir dükkândır. En iyi müşterileri Fred ve George Weasley'dir, onlar da daha sonra bir şaka dükkânı açmıştır.Hatta bu işin başlangıcında Harry'nin onlara verdiği Üç Büyücü Turnuvası ödülü olan 1000 Galleon'u kullanmışlardır.Zonko ürünlerinden en çok tezek bombası ve köpekdişli frizbiler rağbet görmektedir.Tabi Harry'nin aldığı ısıran fincanları da unutmamak gerekir.Hermione Zonko ürünlerini zararlı görmektedir ve onaylamamaktadır.Aynı zamanda sahte asalar da üretilir ve bunların daha da gelişmişini Weasley ikizleri yapmıştır.

Balyumruk Şekerci Dükkânı[değiştir | kaynağı değiştir]

Balyumruk birçok çikolata ve şekerlemenin bulunduğu çok güzel bir yerdir.Çikolataları bütün sihir dünyası tarafında bilinmektedir.Biber Şeytancıkları,Bitmeyen Şekerler,Şeker Tüy Kalemler,Buzdan Kurbağalar,Çikolatalı Kurbağalar,Şokotoplar ve Kazan Pastaları ünlüdür.

Madam Puddifoot'un Çay Dükkânı[değiştir | kaynağı değiştir]

Madam puddifoot'un sahibi olduğu küçük şirin sıcak bir çay dükkânıdır.Genelde sevgililer tarafında tercih edilen romantik bir çaycıdır.Cho ve Harry Sevgililer Günü için oraya gitmiş ancak kavga ederek ayrılmışlardır.Harry'nin çayhaneyi pek beğendiği söylenemez,çünkü orası ona Umbrige'nin odasını hatırlatmıştır.

Postane[değiştir | kaynağı değiştir]

Postane küçük posta baykuşlarının bulunduğu hogsmeade'deki yerdir.

Hogsmeade Tren İstasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tren istasyonu Hogwarts Ekspresi'nin kuzey yolculuğunu bitirdiği yerdedir.

Esrarlı yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Knockturn Yolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Knockturn Yolu, genellikle karanlık sanatlarla uğraşan büyücülerin uğrak yeridir. Knockturn Yolu'nda dükkânların çoğu karanlık sanatlara adanmış; sinsi ve tehlikeli nesneler satan en büyük dükkân olan Borgin & Burkes da buradadır.