Gıda katkıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu aşağıdakiler Codex Alimentarius komitesi tarafından hazırlanmış besin katkıları listesidir. INA # altındaki International Numbering System sayıları, her bir katkı maddesinin net olarak belirtilebilmesi için komitece atanmıştır.

"E" Kodlu Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

"E" numara sistemi ile GKM nin temel işlevlerine göre sınıflandırılması şu şekildedir :

  • 1. Renklendiriciler E 100 - 199
  • 2. Koruyucular E 200 - 297
  • 3. Antioksidanlar E 300 - 321
  • 4. Emülsifiyer ve stabilizatörler E 322 - 500
  • 5. Asit baz sağlayıcılar E 500 - 578
  • 6. Tatlandırıcılar, koku verenler E 620 - 637
  • 7. Geniş amaçlılar E 900 - 927

Avrupa Birliği ülkelerindeki paketlerde onaylanmış katkı maddelerinin önüne "E' harfi konmaktadır. Avustralya' ve Yeni Zelanda harf kullanmamaktadır. Aşağıdaki tabloda Avrupa için onaylanmış maddeler 'E', Avustralya' ve Yeni Zelanda için onaylanmış maddeler de 'A' harfi ile gösterilmiştir.

INS #  Onay  İsim Tip Not

100 A E Zerdeçal (turmerik), hint safranı (curcumin) renk verici (sarı ve portakal rengi)
101 A E riboflavin (vitamin B2) renk verici (sarı ve portakal rengi)
102 A E tartrazin renk verici (sarı ve portakal rengi) (FDA: FD&C sarı #5)
103 A alkanet, chrysoine resorcinol renk verici (kırmızı)
104 A E Kinolin sarısı renk verici (sarı ve portakal rengi) (FDA: D&C sarı #10)
107 E sarı 2G renk verici (sarı ve portakal rengi)
110 A E Sunset yellow FCF renk verici (sarı ve portakal rengi) (FDA: FD&C sarı #6)
111 ? E portakal rengi GGN renk verici (portakal rengi)
120 A E Cochineal, carmines renk verici (kırmızı)
121 Citrus kırmızısı 2, Orcein, Orchil renk verici (kırmızı)
122 A E azorubine, carmoisine renk verici (kırmızı) (FDA: Ext D&C kırmızı #10)
123 E amaranth renk verici (kırmızı) (FDA: [DELISTED] kırmızı #2)
124 A E Brilliant Scarlet 4R, Ponceau 4R renk verici (FDA: Ext D&C kırmızı #8)
125 Ponceau SX, Scarlet GN renk verici
126 Ponceau 6R renk verici
127 E erythrosine renk verici (kırmızı) (FDA: FD&C kırmızı #3)
128 E kırmızı 2G renk verici
129 A E Allura kırmızı AC renk verici (FDA: FD&C kırmızı #40)
130 Indanthrene blue RS renk verici (blue)
131 E Patent blue V renk verici (blue)
132 A E indigo carmine, indigotine renk verici (blue) (FDA: FD&C Blue #2)
133 A E Brilliant blue FCF renk verici (FDA: FD&C Blue #1)
140 A E klorofil ve chlorophyllin renk verici (yeşil)
141 A E Klorofilin Bakır kompleksi renk verici (yeşil)
142 A E yeşil S renk verici (yeşil)
143 A E Fast green FCF renk verici (FDA: FD&C yeşil #3)
150a A E karamel I - plain renk verici (kahve ve siyah)
150b A E Karamel II - caustic sulfite işlemi renk verici (kahve ve siyah)
150c A E Karamel III - ammonia işlemi renk verici (kahve ve siyah)
150d A E Karamel IV - amonyum sülfat işlemi renk verici (kahve ve siyah)
151 A E Black PN, Brilliant Black BN renk verici (kahve ve siyah)
152 ? ? Black 7984 renk verici (kahve ve siyah)
153 A E Vegetable carbon, carbon black renk verici (kahve ve siyah)
154 E Brown FK renk verici (kahve ve siyah)
155 A E Chocolate Brown HT renk verici
160a A E karotens - alfa-karoten, beta-karoten, gamma-karoten renk verici
160b E annatto, bixin, norbixin renk verici
160c A E paprika extract, capsanthin, capsorubin renk verici
160d A E lycopene renk verici
160e A E beta-apo-8'-carotenal (C 30) renk verici
160f A E beta-apo-8'-carotenic asit ethyl ester renk verici
161a A flavoxanthin renk verici
161b A E lutein renk verici
161c A cryptoxanthin renk verici
161d A rubixanthin renk verici
161e A violaxanthin renk verici
161f A rhodoxanthin renk verici
161g E canthaxanthin renk verici
161h ? ? zeaxanthin renk verici
161i ? ? citranaxanthin renk verici
161j ? ? astaxanthin renk verici
162 A E beet kırmızı, beetroot kırmızı, betanin renk verici
163 A E anthocyanins renk verici
164 A Saffron, crocetin ve crocin
165 gardenia blue renk verici
166 svealwood renk verici
170 E kalsiyum karbonats, chalk renk verici (beyaz), anticaking agent, stabilazör
171 A E titanyum dioksit renk verici (beyaz)
172 A E demir oksit ve hidroksit renk verici
173 E alüminyum renk verici (silver)
174 E gümüş renk verici (gümüş)
175 E altın renk verici (altın)
180 E litholrubine, Lithol Rubine BK, Pigment Rubine, latolrubine renk verici
181 E tannin renk verici, emülsiyonlaştırıcı, stabilazör, kıvam artırıcı
182 orchil renk verici
200 E sorbik asit koruyucu
201 sodyum sorbat koruyucu
202 E potasyum sorbat koruyucu
203 E kalsiyum sorbat koruyucu
209 heptil p-hidroksibenzoat koruyucu
210 E benzoik asit koruyucu
211 A E sodyum benzoat koruyucu
212 A E potasyum benzoat koruyucu
213 A E kalsiyum benzoat koruyucu
214 E etil para-hidroksibenzoat koruyucu
215 E sodyum etil para-hidroksibenzoat koruyucu
216 A propilparaben, propil para-hidroksibenzoat koruyucu
217 sodyum propil para-hidroksibenzoat koruyucu
218 A E metilparaben (metil para-hidroksibenzoat) koruyucu
219 E sodyum metil para-hidroksibenzoat koruyucu
220 A E kükürt dioksit koruyucu, antioksidan
221 A E sodyum sülfit koruyucu, antioksidan
222 A E sodyum bisülfit (sodyum hidrojen sülfit) koruyucu, antioksidan
223 A E sodyum metabisülfit koruyucu, antioksidan, bleaching agent
224 A E potasyum metabisülfit koruyucu, antioksidan
225 A potasyum sülfit, sodyum sülfit koruyucu, antioksidan
226 E kalsiyum sülfit koruyucu, antioksidan
227 E kalsiyum bisülfit, kalsiyum hidrojen sülfit koruyucu, antioksidan
228 A E potasyum bisülfit, potasyum hidrojen sülfit koruyucu, antioksidan
230 E bifenil, difenil koruyucu
231 E ortofenil fenol, 2-hidroksibifenil koruyucu
232 E sodyum ortofenil fenol koruyucu
233 tiyobendazol koruyucu
234 A E nisin koruyucu
235 A E pimarisin, natamisin koruyucu
236 formik asit koruyucu
237 sodyum format koruyucu
238 kalsiyum format koruyucu
239 E heksamin (heksametilen tetramin) koruyucu
240 formaldehit koruyucu
241 gum guaicum koruyucu
242 A E dimetil dikarbonat koruyucu
249 A E potasyum nitrat koruyucu, renk verici fixative
250 A E sodyum nitrat koruyucu, renk verici fixative
251 A E sodyum nitrat koruyucu, renk verici fixative
252 A potasyum nitrat koruyucu, renk verici fixative
260 A E glacial asetik asit koruyucu, asidite düzenleyici
261 A E potasyum asetat koruyucu, asidite düzenleyici
262 A E sodyum asetat sodyum hidrojen asetat koruyucu, asidite düzenleyici
263 A E kalsiyum asetat koruyucu, asidite düzenleyici
264 A amonyum asetat koruyucu, asidite düzenleyici
265 dehidroasetik asit koruyucu
266 sodyum dehidroasetat koruyucu
270 A E laktik asit asidite düzenleyici, koruyucu, antioksidan
280 A E propiyonik asit koruyucu
281 A E sodyum propiyonat koruyucu
282 A E kalsiyum propiyonat koruyucu
283 A E potasyum propiyonat koruyucu
284 E borik asit koruyucu
285 E sodyum tetraborat, boraks koruyucu
290 A E karbon dioksit asidite düzenleyici, itici gaz
296 A E malik asit asidite düzenleyici
297 A E fumarik asit asidite düzenleyici
300 A E askorbik asit antioksidan (suda çözülen)
301 A E sodyum askorbat antioksidan (suda çözülen)
302 A E kalsiyum askorbat antioksidan (suda çözülen)
303 A potasyum askorbat antioksidan (suda çözülen)
304 A E ascorbyl palmitat, ascorbyl stearat antioksidan (fat soluble)
306 A E tocopherol concentrate (natural) antioksidan
307 A E dl-alpha-tocopherol (synthetic) antioksidan
308 A E gamma-tocopherol(synthetic) antioksidan
309 A E delta-tocopherol(synthetic) antioksidan
310 A E propil gallat antioksidan
311 A E oktil gallat antioksidan
312 A E dodesil gallat antioksidan
315 A E erythorbic asit antioksidan
316 A E sodyum erythorbate antioksidan
317 ? ? erythorbin asit antioksidan
318 ? ? sodyum erythorbin antioksidan
319 A tert-butylhydroquinone antioksidan
320 A E butylated hidroksianisol (BHA) antioksidan (fat soluble)
321 A E butylated hidroksitoluen (BHT) antioksidan (fat soluble)
322 A E lesitins antioksidan, emülsiyonlaştırıcı
325 A E sodyum laktat gıda asiti
326 A E potasyum laktat gıda asiti
327 A E kalsiyum laktat gıda asiti
328 A amonyum laktat gıda asiti
329 A magnezyum laktat gıda asiti
330 A E sitrik asit gıda asiti
331 A E sodyum sitrats gıda asiti
332 A E potasyum sitrats gıda asiti
333 A E kalsiyum sitrats gıda asiti, firming agent
334 A E L(+)-tartarik asit gıda asiti
335 A E sodyum tartarats gıda asiti
336 A E potasyum tartarats gıda asiti
337 A E potasyum sodyum tartarat gıda asiti
338 A E fosforik asit gıda asiti
339 A E sodyum fosfat mineral salt
340 A E potasyum fosfats mineral tuzu
341 A E kalsiyum fosfats mineral tuzu, anti-caking agent, firming agent
342 A amonyum fosfats mineral tuzu
343 A E magnezyum fosfats mineral tuzu, anti-caking agent
344 lesitin sitrat koruyucu
345 magnezyum sitrat asidite düzenleyici
349 A amonyum malat gıda asiti
350 A E sodyum malats gıda asiti
351 A E potasyum malat gıda asiti
352 A E kalsiyum malats gıda asiti
353 A E metatartarik asit gıda asiti, emülsiyonlaştırıcı
354 A E kalsiyum tartarat gıda asiti, emülsiyonlaştırıcı
355 A E adipik asit gıda asiti
356 E sodyum adipat gıda asiti
357 A E potasyum adipat gıda asiti
359 amonyum adipats asidite düzenleyici
363 E succinic asit gıda asiti
364 sodyum succinats asidite düzenleyici, tad artırıcı
365 A sodyum fumarat gıda asiti
366 A potasyum fumarat gıda asiti
367 A kalsiyum fumarat gıda asiti
368 A ammonium fumarat gıda asiti
370 1,4-heptonolakton gıda asiti
375 A niacin (nikotinik asit), nikotinamide (vitamin B3) renk verici retention agent
380 A E triamonyum sitrat gıda asiti
381 A ferrik amonyum sitrat, amonyum ferrositrat gıda asiti
384 izopropil sitratlar antioksidan, koruyucu
385 A E kalsiyum disodyum EDTA koruyucu
386 disodyum etilendiamintetraasetat antioksidan, koruyucu
387 oksistearin antioksidan, sequestrant
388 tiyodipropiyonik asit antioksidan
389 diloril tiyoipropiyonat antioksidan
390 distearil tiyodipropiyonat antioksidan
391 phytic asit koruyucu
399 kalsiyum laktobionat stabilizer
400 A E aljinik asit kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, gelling agent, emülsiyonlaştırıcı
401 A E sodyum aljinat kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, gelling agent, emülsiyonlaştırıcı
402 A E potasyum aljinat kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, gelling agent, emülsiyonlaştırıcı
403 A E amonyum aljinat kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, gelling agent, emülsiyonlaştırıcı
404 A E kalsiyum aljinat kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, gelling agent, emülsiyonlaştırıcı
405 A E propylene glycol alginate, propane-1,2-diol alginate kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı
406 A E agar kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, gelling agent
407 A E carrageenan kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, gelling agent, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
407a A E işlemied eucheuma seaweed kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, gelling agent, emülsiyonlaştırıcı
409 A arabinogalactan kıvam artırıcı, bitkisel sakız
410 A E locust bean gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, gelling agent, emülsiyonlaştırıcı
412 A E guar gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer Yan etkileri var
413 A E tragacanth kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
414 A E gum acacia, gum arabic kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
415 A E xanthan gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer
416 A E karaya gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
417 E tara gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer
418 A E gellan gum kıvam artırıcı, bitkisel sakız, stabilizer, emülsiyonlaştırıcı
420 A E sorbitol humectant, emülsiyonlaştırıcı, tatlandırıcı Yan etkileri var
421 A E mannitol humectant, anti-caking agent, tatlandırıcı Yan etkileri var
422 A E gliserin humectant, tatlandırıcı Yan etkileri var
425 E konjac, konjac gum, konjac glucomannate kıvam artırıcı, bitkisel sakız
430 ? polioksietilen (8) stearat emülsiyonlaştırıcı, stabilizer
431 E polioksietilen (40) stearat emülsiyonlaştırıcı
432 E polisorbat 20 emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
433 A E polisorbat 80 emülsiyonlaştırıcı
434 E polisorbat 40 emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
435 A E polisorbat 60 emülsiyonlaştırıcı
436 A E polisorbat 65 emülsiyonlaştırıcı
440 A E pektin bitkisel sakız, emülsiyonlaştırıcı
441 A E jelatine (not classified as an additive) gelling agent, emülsiyonlaştırıcı Yan etkileri var
442 A E amonyum phosphatides emülsiyonlaştırıcı
443 ? ? bromlandırılmış bitkisel yağ emülsiyonlaştırıcı, stabilazör
444 A E sukroz asetat izobütirat emülsiyonlaştırıcı, stabilazör
445 E glycerol esters of wood rosin emülsiyonlaştırıcı
450 A E difosfats mineral tuzu, emülsiyonlaştırıcı
451 A E trifosfats mineral tuzu, emülsiyonlaştırıcı
452 A E polifosfats mineral tuzu, emülsiyonlaştırıcı
459 E beta-cyclodekstrin emülsiyonlaştırıcı
460 A E powdekırmızı cellulose, microcrystalline cellulose anti-caking agent
461 A E metilsellüloz kıvam artırıcı, emülsiyonlaştırıcı, bitkisel sakız
463 E hidroksipropilsellüloz kıvam artırıcı, bitkisel sakız, emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
464 A E hidroksipropilmetilsellüloz kıvam artırıcı, bitkisel sakız, emülsiyonlaştırıcı
465 A E metil etil sellüloz, etil metil sellüloz kıvam artırıcı, bitkisel sakız, emülsiyonlaştırıcı
466 A E sodyum karboxymethylcellulose emülsiyonlaştırıcı
468 crosslinked sodyum karboxymethylcellulose emülsiyonlaştırıcı
469 enzymatically hydrolyzed karboxymethyl cellulose emülsiyonlaştırıcı
470 A magnezyum stearat emülsiyonlaştırıcı, stabilazör Bazı ülkelerde yasaklandı
470a E yağ asitlerinin sodyum, potasyum ve kalsiyum tuzları emülsiyonlaştırıcı, stabilazör, anti-caking agent
470b E yağ asitlerinin magnezyum tuzları emülsiyonlaştırıcı, stabilazör, anti-caking agent
471 A E yağ asitlerinin mono ve digiseridleri - gliseril monostearat, gliseril distearat emülsiyonlaştırıcı
472a A E acetic asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
472b A E laktik asit esterleri of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
472c A E sitrik asit esterleri of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
472d A E tartarik asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
472e A E diasetiltartarik asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
472f E mixed asetik ve tartarik asit esters of mono- ve diglycerides of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
473 A E yağ asitlerinin sükroz esterleri emülsiyonlaştırıcı
474 E sucroglycerides emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
475 A E polyglycerol esters of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
476 A E polyglycerol polyricinoleate emülsiyonlaştırıcı
477 A E propilen glikol esters of fatty asits emülsiyonlaştırıcı
478 ? ? lactylated fatty asit esters of glycerol ve propylene glycol emülsiyonlaştırıcı
479b E thermally oxidised soya yağı emülsiyonlaştırıcı
480 A dioktil sodyum sülfosüksinat emülsiyonlaştırıcı
481 A E sodyum stearoyl laktilat emülsiyonlaştırıcı
482 A E kalsiyum stearoyl lactylate emülsiyonlaştırıcı
483 E stearyl tartarat emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
491 A E sorbitan monostearat emülsiyonlaştırıcı
492 A E sorbitan tristearat emülsiyonlaştırıcı
493 sorbitan monolorat emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
494 E sorbitan monooleat emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
495 E sorbitan monopalmitat emülsiyonlaştırıcı Bazı ülkelerde yasaklandı
500 A E sodyum karbonat, sodyum bikarbonat mineral tuzu
501 A E potasyum karbonat, potasyum bikarbonat mineral tuzu
503 A E amonyum karbonat, amonyum bikarbonat mineral tuzu
504 A E magnezyum karbonat anti-caking agent, mineral tuzu
507 A E hidroklorik asit asidite düzenleyici
508 A E potasyum klorür mineral tuzu
509 A E kalsiyum klorür mineral tuzu
510 A amonyum klorür mineral tuzu
511 A E magnezyum klorür mineral tuzu
512 A E stannous klorid renk verici retention agent, antioksidan
513 E sülfürik asit asidite düzenleyici
514 A E sodyum sülfat mineral tuzu
515 A E potasyum sülfat mineral tuzu, seasoning
516 A E kalsiyum sülfat un işleme ajanı, mineral tuzu, sequestrant, improving agent, firming agent
517 E amonyum sülfat mineral tuzu, improving agent
518 A magnezyum sülfat, Epsom tuzu mineral tuzu, asidite düzenleyici, firming agent
519 A bakır sülfat mineral tuzu
520 E alüminyum sülfat mineral tuzu
521 E alüminyum sodyum sülfat mineral tuzu
522 E alüminyum potasyum sülfat mineral tuzu
523 E alüminyum amonyum sülfat mineral tuzu
524 E sodyum hidroksit mineral tuzu
525 E potasyum hidroksit mineral tuzu
526 A E kalsiyum hidroksit mineral tuzu
527 E amonyum hidroksit mineral tuzu
528 E magnezyum hidroksit mineral tuzu
529 A E kalsiyum oksit mineral tuzu
530 E magnezyum oksit anti-caking agent
535 A E sodyum ferrocyanide anti-caking agent
536 A E potasyum ferrocyanide anti-caking agent
538 E kalsiyum ferrocyanide anti-caking agent
540 dikalsiyum difosfat anti-caking agent
541 A E sodyum alüminyum fosfat asidite düzenleyici, emülsiyonlaştırıcı
542 A bone fosfat anti-caking agent
544 kalsiyum polifosfats anti-caking agent
545 ammonium polifosfats anti-caking agent
551 A E silisyum dioksit anti-caking agent
552 A E kalsiyum silikat anti-caking agent
553a E magnezyum silikat anti-caking agent
553b A E talk anti-caking agent
554 A E sodyum alüminosilikat (sodyum alüminyum silikat) anti-caking agent
555 E potasyum alüminyum silikat anti-caking agent
556 A E kalsiyum alüminosilikat (kalsiyum alüminyum silikat) anti-caking agent
558 A E bentonit anti-caking agent
559 A E kaolin, alüminyum silikat anti-caking agent
570 A E stearik asit anti-caking agent
575 A E glukon-delta-lakton asidite düzenleyici
576 E sodyum glükonat stabilazör
577 A E potasyum glükonat stabilazör
578 A E kalsiyum glükonat asidite düzenleyici
579 A E ferrous glükonat renk verici retention agent
585 E ferrous laktat
620 A E glutamik asit tad artırıcı
621 A E monosodyum glutamat (MSG) tad artırıcı
622 A E monopotasyum glutamat tad artırıcı
623 A E kalsiyum diglutamat tad artırıcı
624 A E monoamonyum glutamat tad artırıcı
625 A E magnezyum diglutamat tad artırıcı
626 guanylic asit tad artırıcı
627 A E disodyum guanilat tad artırıcı
628 E dipotasyum guanilat tad artırıcı
629 E kalsiyum guanilat tad artırıcı
630 E inosinik asit tad artırıcı
631 A E disodyum inosinat tad artırıcı
632 E dipotasyum inosinat tad artırıcı
633 E kalsiyum inosinat tad artırıcı
634 E kalsiyum 5'-ribonucleotides tad artırıcı
635 A E disodyum 5'-ribonucleotides tad artırıcı
636 A maltol tad artırıcı
637 A etil maltol tad artırıcı
640 A E glisin tad artırıcı
641 A lösin tad artırıcı
650 E Çinko asetat tad artırıcı
900 A E dimetilpolisiloksan emülsiyonlaştırıcı, anti-caking agent
901 A E beeswax parlatıcı ajan
902 E cveelilla wax parlatıcı ajan
903 A E carnauba wax parlatıcı ajan
904 A E şellak parlatıcı ajan
905 A E parafin parlatıcı ajan
907 refined microcrystalline wax parlatıcı ajan
912 E montanik asit ester humectant
914 A E oxidised polietilen wax humectant
920 A E L-sistein un işleme ajanı
924 potasyum bromat un işleme ajanı
925 A Klorine un işleme ajanı
926 A Klorine dioksit un işleme ajanı
927b E carbamide un işleme ajanı
928 A benzoil peroksit un işleme ajanı
938 E argon itici gaz
939 E helyum itici gaz
941 A E azot itici gaz
942 A E nitröz oksit itici gaz
943a E bütan itici gaz
943b E izobüütan itici gaz
950 A E Acesulfame potasyum yapay tadlandırıcı
951 A E aspartam yapay tadlandırıcı
952 A E cyclamic asit, cyclamates yapay tadlandırıcı
953 A E isomalt humectant
954 A E sakkarin yapay tadlandırıcı
955 A sukraloz yapay tadlandırıcı
956 A alitame yapay tadlandırıcı
957 A E thaumatin tad artırıcı, yapay tadlandırıcı
959 E neohesperidin dihydrochalcone yapay tadlandırıcı
965 A E maltitol humectant, stabilazör
966 A E laktitol humectant
967 A E Ksylitol humectant, stabilazör
999 E quillaia ekstrakt humectant
1001 A choline salts ve esters emülsiyonlaştırıcı
1100 A amilazlar un işleme ajanı
1102 A glikoz oksidaz anti-oksidan
1103 E invertaz ?
1104 A lipaz tad artırıcı
1105 A E lizozim koruyucu
1200 A E polidekstroz humectant
1201 A E polivinil pirrolidon ?
1202 A E polivinilpolipirrolidon renk verici stabilazör
1400 A dekstrinle pişirilmiş nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1401 A asitle işlenmiş nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1402 A alkalinle işlenmiş nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1403 A beyazlatılmiş nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1404 A E okside nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1405 A enzimle işlenmiş nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1410 A E mono-nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1412 A E di-nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1413 A E fosfatlanmış di-nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1414 A E asetillenmiş di-nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1420 A E asetillenmiş nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1422 A E asetillenmiş di-nişasta adipate kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1440 A E hidroksipropilnişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1442 A E hidroksipropildi nişasta fosfat kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1450 A E nişasta sodyum octenylsuccinate kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1451 E astillenmiş oksitlenmiş nişasta kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1505 A E triethil sitrat kıvam artırıcı, bitkisel sakız
1510 etanol (katkı maddesi olarak kabul edilmemektedir) alkol
1518 A E triasetin humectant
1520 A E propilen glikol humectant
1521 A polietilen glikol 8000 anti-köpük ajan

Göz At[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]