Enna

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Enna
Comune di Enna
Enna panoramasi
Enna'nin İtalya ve Sicilya Bölgesi'nde konumu
Enna'nin İtalya ve Sicilya Bölgesi'nde konumu
Ülkeİtalya İtalya
BölgeSicilya
İlEnna ili
İdare
 • Belediye BaşkanıPaolo Garofalo (Parti Democratico)
Yüzölçümü
 • Toplam357.18 km²
Rakım931 m
Nüfus
 (31.7.2010)
 • Toplam27.918
 • Yoğunluk78.4/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
Alan kodu0935

Enna (Sicilyaca: Ennaan, Grekçe: Ἔννα (Henna), Latince: Henna veya Hennae, Arapça: Kasr Yanna), İtalya'da Sicilya adası da kendi adını taşıyan Enna ili'nin merkezi olan bir komün ve şehirdir. Şehir Sicilya adasının hemen ortasında 931 m rakımlı bir tepenin üzerine kurulmuş olup etrafındaki bütün araziyi gözlem altında tutmaktadır. Enna İtalya'nın en yüksek rakımlı il merkezi olup "Belvedere dı Sicilia (Sicilya'nın panorama yeri)" ve "Ombelico di Sicilia (Sicilya'nın göbeği)" lakaplarını taşımaktadır.

Nüfus gelişmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Enna şehrinin Ena ili içinde konumu

Enna şehrinin alanı 78.4 km²; nüfusu (31.7.2010 tahminleri itibarıyla) 27.918 kişi ve nüfus yoğunluğu 78,4 kişi/km². Şehrin nüfusunun nüfus sayımlarına gõre 19. ve 20. yüzyılda gelişmesi şu gösterimde verilmektedir:

Kişi

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Castello di Lombardìa (Lombardiya Kalesi): Sicilya'da bulunan askeri istihkam eserlerinin en önemli örneği olduğu kabul edilmektedir. Antik çağlarda "Sıçania'lılar" tarafından yapılmıştır. Sicilya kralı II. Frederiko tarafından yeniden düzenlenip yeniden yaptırılmıştır. İsmini Norman idaresi döneminde kaleyi savunmak için oraya yerleştirilen Lombardiya asıllı askerlere atıfla almıştır. Pek simetrik olarak yapılmamış bir tasarımı bulunmakta olup bir zamanlar 20 kale kulesi bulunmaktaydı. Günümüzde bunlardan sadece 6 kule ayakta kalmıştır. Bunlardan "Torre Pisana (Pisalılar Kulesi)" en iyi korunmuş bulunanıdır. Guelpho tipi kale mazgalları bulunmaktadır. Kale, aralarında bulunan surlarla üç kısma bölünmüştür. Birinci kısımda avlu çok kaliteli lirik tiyatro oyunlarının sahnelendiği açık hava tiyatrosu mevkidir. İkinci kısımda büyük bir yeşillikli park bulunur. Üçüncü avlu etrafında ise kraliyet dairelerinden kalıntılara, bir piskopos şapeli ve "Torre Pisana (Pisalılar Kulesi)" bulunur.
  • Duomo (Katedral): İlk defa 14.yüzyılda Sicilya Kralı III. Frederiko'nun karısı Kraliçe Eleonara tarafından yaptırılmıştır; ama 1446 bir yangın geçirdikten sonra hemen her tarafı yeniden yapılmıştır. Sarı tufa taşından yapılmış büyük Barok mimarı stilli cephesi bulunmaktadır ve bunun yanında çok ince bezeme elemanlarını ihtiva eden masif bir çan kulesi vardır. Kilisenin sağ tarafında bulunan büyük yan kapı 16. yüzyıldan kalmıştır ; sol tarafta bulunan büyük kapı ise orijinal 14. yy'dan kalmadır. Katedral içerisinde masif Korint tipi sütunlar ile iki yürüme yoluna ayrılmış üç oturma kısmı bulunmaktadır. Duvarlardaki sıva üzerine boyanmış olan süsler ise 16. ve 17.yy'dan kalmadır. Duvarlarda 16. ve 17' yy' dan kalma dinsel konulu tablolara bulunur. Katedrale ait kıymetli tapınma eşyaları arasında bir eşsiz elmaslarla süslü altın Meryem tacı, Bizans ikonaları, binlerce antik sikke ve diğer koleksiyonlar ihtiva etmektedir ve bunlar Alessi Müzesinde sergilenmektedir.
  • Palazzo Varisno (Varisano Sarayı): Enna Bölgesel Arkeoloji Müzesi'ni içinde bulundurur. Bu müzede Enna ili içinde bulunan çeşitli alanlarda yapılan arkeolojik kazılarda bulunmuş bakır çağından ta 6.yy kadar döneme ait kalıntılar sergilenmektedir.
  • Torre dı Frederico (Frederiko'nun Kulesi):Antik çağdan kalma ve güya Hohenstaufen hanedanından II. Fredrick'in ikametgâh olarak kullandığı sekizgen bir kule. İki katında tavanda çok enteresan tönozlar bulunmaktadır. Yapı hiç süslü değildir. Eskiden "eski kale" adı verilen çok daha büyük bir grup binadan oluşmaktaydı ama bu büyük binalara kompleksi, bu kule hariç, Arapların Sicilya'yı işgali sırasında yıkılmıştır. Günümüzde kulenin etrafında belediye kamu parkı bulunmaktadır.
  • Campanile (Can Kulesi): Yıkılmış olan San Giovanni kilisesinde arta kalan can kulesi.
  • San Frencesco Binası ve Belediye Kütüphanesi: San Francesco binası eski bir kilise olup çok enteresan 15. yy.dan kalma can kulesi de bulunmaktadır. Kütüphanenin bulunduğu eski kilisede 15. yy.dan kalma olup bir istavroz tasarımındadır.
  • San Tommaso Kilisesi: 15. yy.'da yapılmış bir can kulesi yanındadır. Kilisede Borremans adlı bir ressam tarafından yapılmış fresko tablolar bulunur.
  • Jannsçürürü Kapısı: Şehrin etrafındı surlardan şehre girmek için bulunan eski 7 kapıdan günümüze kalan tek dehir kapısıdır. 17' yy.da yapılmış bir Roma mimarılı kemereden oluşur. Kurulu olduğu mevkii etrafında jaya mağaraları bulunmaktadır ve bunlar binlerce yıl önce eski geleneksel şehir semti olan Fundrisi semti için mezarlıklar olarak kullanılmışlardır.
  • Pergusa Golü ve arkeoloji sahası: Pergusa Golü Enna şehir merkezinden 5 km uzaktadır ve Erei sıradağları arasında kalır. Bu gol bir kuş golü olup göçmen kuşların göçleri sırasında bu kuşlara bir dinlenme yeri sağlar. Bu nedenle Pergusa bir doğal koruma alanı olarak koruma altındadır. Bu doğa alanı kuşlardan başka çok sayıda değişik memeliller, sürüngenler, anfibi hayvanlar ve omuriliksiz hayvanları da ihtiva etmektedir.

Gölün etrafında "Autodromo di Pergua (Pergusa Otodromu)" adlı güney İtalya'da bulunan en tanınmış otomobil yarış pisti ve stadı da bulunmaktadır. Bu oto yarış pistinde uluslararası otomobil yarışları düzenlenmektedir.

Pegusa Golü'nün bulunduğu vadide çok panoramik görüntüler sağlayan yeşil ve çok ağaçlıklı "Selva Pergusina (Pergusa'nın Korusu)" adlı bir orman bulunmaktadır.

Pergusa Golü yanında çok önemli Cozze Matrice adı verilen bir arkeolojik alan bulunmaktadır. Burada MÖ 8000 yıllarında kaldığı iddia edilen antik bir etrafı surlarla kapalı bir köy, kutsal olduğu kabul edilen bir kale, çok sayıda antik mezar ihtiva eden antik mezarlık ve 2000 yıldan daha önce yapılıp Demeter tanrısına adanmış bir tapınak da bulunmaktadır. Antik mitolojide Pergusa antik Yunan tanrısı Demeter'in kızı olan "Presephone" miti ile çok yakın bağlıdır.

Komşu beldeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Agira, Aidone, Assoro, Calascibetta, Caltanissetta (CL), Gangi (PA), Leonforte, Piazza Armerina, Pietraperzia, Santa Caterina Villarmosa (CL), Valguarnera Caropepe, Villarosa

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Enno şehrinin şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı vardır:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]