Basil Valentine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
" Frater Basilius Valentinus, Benedictine tarikatının keşişi ve Hermetik filozof ": Chymische Schrifften'in ön yüzündeki hayali portre, 1717[1]
Peterskirche, Erfurt, günümüz.

Basil Valentine, varsayılana göre bir 15. yüzyıl simyacısı, muhtemelen Erfurt, Almanya'daki Benedictine Saint Peter Manastırı'nın Canon'u olan Basilius Valentinus isminin İngilizce halidir, ancak daha büyük olasılıkla bir veya birkaç 16. yüzyıl Alman yazarı tarafından kullanılan bir takma addır.

Kimya tarihi üzerine yazan John Maxson Stillman'a göre, Almanya veya Roma'daki rulolarda böyle bir ismin olduğuna dair herhangi bir kanıt yok ve 1600'den önce bu isimden söz edilmemektedir.[2] Hayali portresi gibi, varsayılan tarihi de, yazıların kendisinden daha geç yaratılmış gibi görünüyor.

18. yüzyılda, Basil Valentine'e atfedilen eserlerin yazarının, kabaca 1565-1624 yılları arasında yaşamış Almanya'da bir tuz üreticisi olan Johann Thölde olduğu ileri sürüldü.[2][3] Modern bilim artık bir yazarın Thölde olduğunu, ancak diğer yazarların da işin içinde olduğunu öne sürüyor. Thölde ilk beş kitabı Valentine's ismiyle yayınladı.[4]:138–140

Her kimse, Basil Valentine'in hatırı sayılır seviyede kimya bilgisi vardı. Amonyağın, alkalinin sal-amonyak (amonyum klorür ) üzerindeki etkisiyle elde edilebileceğini gösterdi, ortak tuzun (sodyum klorür ) tuzlu suyunun asitleştirilmesiyle hidroklorik asit üretimini açıkladı ve diğerleri arasında vitriol yağı (sülfürik asit ) elde etti.[5]

Basil Valentine'in On İki Anahtarı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk anahtarın çizimi

Basil Valentine'in On İki Anahtarı, ilk olarak 1599'da basılan Basil Valentine'e atfedilen, yeniden üretilmiş bir simya kitabıdır. İkincisi on iki anahtarı barındıran iki bölümden oluşur. Bunlara, on yedinci yüzyılın başlarındaki sonraki yayınlardan elde edilen gravürler eşlik etmekteydi.

Seçilmiş Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Last Will and Testament'ın İngilizce çevirisinden simya sembolleri tablosu, 1671

Simya üzerine Latince ve Almanca çok sayıda yayın Basil Valentine adı altında yayınlandı. İngilizce, Fransızca, Rusça ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok Avrupa diline çevrilmiştir. Aşağıdaki liste çeviri veya yayın tarihine göre düzenlenmiştir.

  • Ein kurtz summarischer Tractat, von dem grossen Stein der Uralten. . ., (Kadimlerin büyük taşından), Basilius Valentinus. Eisleben: 1599 (resimsiz) (Almanca)
  • Ein kurtz summarischer Tractat, von dem grossen Stein der Uralten. . ., Leipzig: 1602 (gravürlü) (Almanca)
  • Basil Valentine tarafından yazılan Triumph Wagen Antimonii, (Antimony'nin Muzaffer Arabası); Johannes Isaaci Hollandus; Joachim Tankı; Georg Phaedro; Roger Bacon. Leipzig : Verlegung Jacob Apels'de, 1604. (Almanca)
  • Basilius Valentinus'un yazdığı De microcosmo deque magno mundi mysterio, et medicina hominis (Mikrokozmosa, dünyanın büyük gizliliğine ve insan tıbbına dair); Wolfgang Ketzel; Raphael Eglinus. Marpurgi : tipik Guolgangi Kezelii, 1609. (Latince)
  • Ein kurtz summarischer Tractat metninin Tripus Aureus, hoc est, Tres Tractatus Chymici Selectissimi, nempe I. Basilii Valentini olarak Latince çevirisi. . . Practica una cum 12 clavibus & apandis, ex Germanico, Michael Maier (editör), Frankfurt: Lucas Jennis için Paul Jacob, 1618. (12 tuşun gravürleriyle) (Latince)
  • Azoth, veya le moyen de faire l'or caché des philosophes, de frère Basile Valentin by Basilius Valentinus; Christofle Perier; Jeremy Perier. (Fransızca) Paris: Chez Ieremie & Christofle Perier, au Palais, MDCXXIV 1624. (Fransızca)
  • Frere Basile Valentin'in felsefe anahtarları. . . Tıbbi malzemeyi tarayın. Artı l'Azoth, veya Le moyen de faire l'or chaché des philosophes. Çeviri francoise. Basilius Valentinus'un kaleminden. Paris, Chez Ieremie ve Christophle Perier, 1624. (Fransızca)
  • Fratris Basilii Valentini,... letztes Testament und Offenbahrung der himmlischen und virdischen Geheimnüss, so in einem Altar gefunden, in fünff Bücher abgetheilet... zuvor nie in Druck aussgangen, jetzt aber... publiciret durch Georgium Claromontanum,... tarafından Basil Valentin; Georg Hellberger, Georgius Claromontanus'tan. Iena : H. Eyrings ve J. Perferts Erben, 1626. (Almanca)
  • Revelation des mysteres des teintures essentieles des sept metaux et de leurs vertus medicinales... yazan Basile Valentin; Jean Israel tarafından çevrilmiştir. Paris : J. De Senlecque ve J. Hénault, 1645. (Fransızca)
  • Currus Victoralis Antimonii : opus antiquioris medicinae et philosophiae hermeticae studiosis dicat, Basilius Valentinus. Tolosae : Apud Petrum Bosc, 1646. (Antimonun zafer arabası)[6] (Latince)
  • Le char triomphal de l'antimoine, çeviri Sauvin, François, 17. yüzyıl (1646), Sylvain Matton tarafından giriş ; Joachim Tancky'nin önsözü. Baskılar Retz, 1977, 254 s. [1] (Fransızca)
  • Basile Valentin Benedictin'in yaşam sırları ve daha büyük vasiyeti, eski felsefelerin büyük önderi ve doğanın önbelleklerindeki diğer gizemler. Erfurt'ta mermerden yapılmış küçük bir tablo ve orijinal trouvé dansının tamamı ve transkripti, bilim fanatiklerinin ilk anına damgasını vuruyor ... Basilius Valentinus'un kaleminden. (Fransızca) Strazburg: 1651. (Fransızca)
  • Les douze clefs de frere philosophie de Basile Valentin ... : traictant de la vraye medecine metalique : artı l'Azoth, ou, Le moyen de faire l'or caché des philosophes : çeviri francoise. Basilius Valentinus.; Jean Gobile; Clovis Hesteau Huzursuzluk, bey de. Paris : Chez Pierre Moët ..., 1660. (Fransızca)
  • Doğal ve doğaüstü şeylerden : ayrıca, Basilius Valentinus tarafından metallerin ve minerallerin ilk tentürü, kökü ve ruhu . Londra : Basılmıştır ve Moses Pitt tarafından satılacaktır, 1670.[7] (İngilizce)
  • Basilius Valentinus tarafından yazılan Aziz Bennet Tarikatının keşişi Basil Valentine'in son vasiyeti ve vasiyeti . Londra : SG ve BG tarafından Edward Brewster için basılmıştır ..., 1671.[8] (İngilizce)
  • Basilius Valentinus tarafından Chymische Schrifften . Hamburg: 1677. (Almanca)
  • Compendium veritatis philosophicum fratis Basilii Valentini El Yazması (Ms.180), 1780. (Almanca)
  • Les douze clefs de la Philosophie . Eugène Canseliet, çevirmen. Paris, Éditions de Minuit, 1956, 264 s. [2] 24 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca)
  • Révélations des mystères des teintures des sept métaux, Pierre Savoret, editör. Omnium littéraire, 1976. (Fransızca ) [3] 3 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Le dernier vasiyet de Basile Valentin : livres I, II, III, IV et V, dans lequel sont montrées les mines, l'origine d'icelles, leurs natures et propriétés... yazan Basile Valentin; Joseph Castelli tarafından düzenlendi. Montelimar : Castelli, 2008. (Fransızca)[9]
  • Basilius Valentinus'tan Las doce llaves de la filosofía . Barselona: Muñoz Moya y Montraveta, 1986. (İspanyolca )

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Valentinus, Basilius (1717). Chymische Schrifften. Hamburg: Samuel Heyle. 
  2. ^ a b Stillman, John Maxson (December 1912). "Basil Valentine, a Seventeenth Century Hoax". Popular Science Monthly. Erişim tarihi: 19 Şubat 2011. 
  3. ^ Mellor, Joseph William (1922). A Comprehensive Treatise on Inorganic and Theoretical Chemistry. London, New York: Longmans, Green and Co. s. 53. ISBN 9780608186825. 
  4. ^ Principe, Lawrence M. (2013). The Secrets of Alchemy. Chicago and London: The University of Chicago Press. ISBN 9780226923789. 
  5. ^ Datta, N. C. (2005). The Story of Chemistry. Hyderabad: Universities Press. s. 56. ISBN 9788173715303. 
  6. ^ Valentinus, Basilius. "Triumph-Wagen Antimonii". Othmer Library Catalog. Science History Institute. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  7. ^ Valentinus, Basilius. "Of natural and supernatural things". Othmer Library Catalog. Science History Institute. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  8. ^ Valentinus, Basilius. "The last vvill and testament of Basil Valentine, monke of the Order of St. Bennet". Othmer Library Catalog. Science History Institute. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 
  9. ^ "Le dernier testament de Basile Valentin : livres I, II, III, IV et V, dans lequel sont montrées les mines, l'origine d'icelles, leurs natures et propriétés... by Basile Valentin" (PDF). 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Mart 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]