Eugène Canseliet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eugène Léon Canseliet
Doğum18 Aralık 1899(1899-12-18)
Sarcelles, Fransa
Ölüm12 Nisan 1982 (82 yaşında)
Savignies, Fransa
MilliyetFransız
MeslekYazar, Simyacı

Eugène Léon Canseliet (18 Aralık 1899, Sarcelles - 12 Nisan 1982, Savignies), Fransız yazar ve simyacıdır. Fulcanelli olarak bilinen gizemli simyacının öğrencisiydi. Ustasının kitaplarına (Le mystère des cathédrales ve Les demeures philosophhales) önsöz yazmıştı.

18 Aralık 1899'sa Sarcelles'de doğdu. Lycée Thiers'te okudu, aynı zamanda liseye bitişik olan Beaux-Arts'ta da eğitim aldı.[1] Genç Canseliet arkadaş edinmekte zorlanıyor, ancak öğretmenleri ve yetişkinlerle konuşmayı tercih ediyordu.[2] Édouard Schuré'nin "Les Grands Initiés" eserini okudu ve simyayı henüz 13 yaşında iken Japon kağıdı üzerinde basılmış Cyliani'nin "Hermes Unveiled"[3] eserini okuyarak keşfetti. Okültizme Papus, Stanislas de Guaita ve Fabre d'Olivet'in eserlerini okuyarak aşina oldu. Fulcanelli ile gerçek anlamda tanışması 1916'dan 1922'ye kadar olan dönemde olduğunu ifade ediyor. Fulcanelli, kendisini simya konusunda bilgili olan Jean-Julien Champagne ile tanıştırır ve Louis Figuier'nin "Alchemy and Alchemists" adlı eserini okumasını sağlar. 1920'de Canseliet, Sarcelles'teki bir gaz fabrikasında çalışmaya başlar ve fırsat buldukça simya pratiği yapmaya çalışır. Fulcanelli'nin 1922'de bir transmutasyon gerçekleştirdiğine şahit olduğunu iddia etmiştir.

Canseliet, hayatının ilerleyen dönemlerinde, ustasının ölümünün ardından, Fransa'da sakin bir yaşam sürerek, Fulcanelli'nin ona öğrettiklerini çalışmaya ve uygulamaya, hatta öğrenciler almaya devam etti.

Canseliet, ustası Fulcanelli'den aldığı simya bilgisinin bir kısmını kendi öğrencilerine aktardı, ancak kendi öğretmeninden daha akademik ve daha az ezoterik bir yaklaşım benimsedi. Sadece Opus Minor (küçük eserler) olarak değerlendirilebilecek bilgileri paylaştı ve Fulcanelli'nin "Güneş Şehri'nin Bilinmeyen Kardeşleri" olarak adlandırdığı büyük Hermetik İnisiyateler[a] arasında alışılagelen gizliliği korudu.

Canseliet, Utah, Salt Lake City'de çalışan Alman-Amerikalı bir simyacı olan merhum Frater Albertus ile tanışmıştı. Albertus'a göre, Magnum Opus'u[b] gerçekleştirmek için gereken temel sırrı ona öğreten Canseliet'ti. Canseliet, Fulcanelli'nin öğretileri aracılığıyla, gerçek yöntemin yalnızca "Kuru Yol"[c] olduğuna, özellikle Fulcanelli'nin muhtemelen kendisinin de kullanmayı tercih ettiği Antimuan'ın Yıldız Regulus'u[d] yolunun doğru yol olduğuna inanıyordu. Bazı çevreler, Eugene Canseliet'in aslında Fulcanelli olduğuna inansa da, Canseliet'in Mystery of the Cathedrals ile Dwellings of the Philosophers'ın yayınlandığı sıradaki son derece genç yaşı düşünüldüğünde bu pek olası değildir. Hatta, Fulcanelli'nin sahip olduğu engin tarihsel, kimyasal, hermetik ve mimari bilgi bu ihtimali iyice ortadan kaldırmaktadır. Patrick Rivière, Fulcanelli'nin gerçek kimliğini, Pierre Curie ile iyi arkadaş olan Parisli bir fizikçi olarak tanıttığı bir kitap yazmıştı. Canseliet de, Fulcanelli'nin pek çok zengin aristokrat meslektaşı ve tanıdığı olduğunu söyleyerek bu tanıdık iddiasını desteklemiştir.

Seçilmiş çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Deux logis alchimiques, en marge de la science et de l'histoire. Paris, Jean Schemit, 1945, in-8, s.157 Nouvelle édition augmentée à Paris, chez Jean-Jacques Pauvert, 1979, s.344
  • Alchimie, études diverses de symbolisme hermétique et de pratique philosophale, Paris, Jean-Jacques Pauvert, 1964, in-8, s.285 Nouvelle édition revue et augmentée, Paris, Jean-Jacques Pauvert, 1978, s.401
  • L'Alchimie et son ″Livre muet" (" Mutus Liber ″). Introduction et commentaires par Eugène Canseliet, Paris, Jean-Jacques Pauvert, 1967, in-4, s.140
  • L'Alchimie expliquée sur ses textes classiques, Paris, Jean-Jacques Pauvert, 1972, s.312

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hermetic Initiates, Hermetik felsefe uygulamaları konusunda eğitimli olan ve bu alanda bilgi ve deneyim sahibi olan kişilerdir. Hermetik felsefe, eski Mısır tanrısı Hermes Trismegistus'un öğretilerine dayanan bir felsefedir ve alkimya, astroloji, simya, felsefe ve mistisizm gibi alanları kapsar. Hermetik İnisiyateler, bu öğretileri derinlemesine inceleyen ve uygulayan kişilerdir.
  2. ^ Magnum Opus, Latince bir ifade olup "Büyük İş" anlamına gelir. Bu ifade özellikle simya alanında kullanılır ve simyacının, başlangıçtaki maddi karışımı saf altına dönüştürme sürecini ifade eder. Bu süreç aynı zamanda, simyacının kendi iç dünyasındaki gelişimi ve aydınlanması için bir metafor olarak da kullanılır. Magnum Opus ayrıca, bir sanatçının yaşamı boyunca yaptığı en önemli işi veya bir yazarın en büyük eseri gibi bir sanatsal başarıyı ifade etmek için de kullanılabilir.
  3. ^ "Kuru Yol" (Dry Way), simyacılıkta kullanılan bir terimdir ve bir maddeyi, yanıcı ve uçucu bileşenlerin kullanılmadan kurutarak veya yakarak saflaştırma yöntemlerini ifade eder. Bu yöntem, maddenin içindeki saf elementleri elde etmek için kullanılır ve genellikle diğer yöntemlere göre daha uzun sürebilir. Kuru Yol, genellikle Antimuan ve Cıva gibi metallerin saflaştırılmasında kullanılır ve simyacılıkta önemli bir rol oynar.
  4. ^ "Antimon'un Yıldız Regulus'u" (Star Regulus of Antimony), simyacılıkta önemli bir bileşendir. Antimon, simyacılar tarafından uzun süredir kullanılan bir metaldir ve Antimon'un Yıldız Regulus'u, Antimon'un saflaştırılması ve rafine edilmesi sırasında elde edilen bir altın renkli tozdur. Bu toz, simyacılar tarafından önemli bir aşama olarak görülür ve birçok simyacı, bu tozun özel bir güce sahip olduğuna inanır. Antimon'un Yıldız Regulus'u, simyacıların Kuru Yol denilen saflaştırma yöntemlerinden biriyle elde edilir ve simya tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Cène, Christophe de. (2016). BoD-Books on demand (Ed.). ""Finis gloriae mundi" de Fulcanelli : la révélation (Fransızca). Paris. s. 116. ISBN 978-2-322-09457-8. OCLC 981931659. Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. 
  2. ^ Barchusen. "La Rencontre avec Fulcanelli". le blog canseliet (Fransızca). 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2019. 
  3. ^ Cyliani (1831). Hermes Unveiled. 
  • La Tourbe des Philosophes, "Hommage aux 80 ans de Eugène CANSELIET", n°10, Grenoble, Editions de la Tourbe.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]