Buch der heiligen Dreifaltigkeit

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Buch der heiligen Dreifaltigkeit, Kutsal Üçlü Kitabı olarak da bilinmektedir. Bir Alman Fransisken olan Frater Ulmannus'a (Almanca verilen Ulmann adının OHG uodal-man'dan latinizasyonu) atfedilen 15. yüzyılın başlarından kalma bir simya tezidir.

Tez, simya sürecini Hristiyan mitolojisi açısından anlatmaktadır. Eserin ana teması, Mesih'in tutkusu, ölümü ve dirilişinin lapis philosophorum'a götüren simya süreciyle bağlantısıdır. Metin, geç Orta Çağ Almanya'sının en önemli simya eserleri arasında yer almaktadır. Alışılmadık bir şekilde simya ve Hristiyan mistisizminin bir kombinasyonu değildir. Ganzenmüller (1956), kitabın Jakob Böhme tarafından biliniyor olabileceğini tahmin etti.

Berlin el yazması, bazıları 1550 Rosarium philosophorum gibi daha sonraki (16. yüzyıl) simya eserlerinde yeniden ortaya çıkan çizimler içerir.

Eser, Alman Rönesansı'nın arifesinde simyaya modaya uygun bir konu olarak büyük ilgi gösteren ve aynı zamanda gizli büyüyü dindar olarak reddeden Alman soyluları arasında dikkat çekici hale geldi. Ulmannus'un simyaya açıkça Hristiyan muamelesi olarak çalışması bu ikilemi çözebilir ve 15. yüzyıl kütüphanelerinde prestij sahibi olabilir.

1433'te Friedrich von Brandenburg'un en büyük oğlu Johannes von Bayreuth için Ulmannus'un metninin bir revizyonu hazırlandı. Bunun kopyaları ms'de hayatta kalır. Dresden N 110 (1492 tarihli) ve BAYAN Gotha Landesbibliothek Ch. B. 254 (17. yüzyıl). Çalışmanın diğer versiyonları Alman Ulusal Müzesi Nürnberg MS 80061, John Rylands Kütüphanesi MS Germ 1, Wellcome Kütüphanesi, Londra, MS. 164 ve diğer kaynaklarda bulunmaktadır.

Çalışmanın bir baskısı (2009 itibarıyla) Würzburg tezi olarak hazırlanıyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Herwig Buntz, 'Das "Buch der Heiligen Dreifaltigkeit"', Deutsches Altertum und Literatur 101 (1972), 150-160 için Zeitschrift.Wilhelm Ganzenmüller, 'Das "Buch der Heiligen Dreifaltigkeit"', içinde Beiträge zur Geschichte der Technologie und der Alchemie (1956), 231-272.
  • Uwe Junker, seiner zweiten'de "Buch der Heiligen Dreifaltigkeit", alchemistischen Fassung (Kadolzburg 1433), Köln (1986), ISBN 978-3-925341-39-7.