Baopuzi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Laojun rushan fu Geleneksel Çince老君入山符Baopuzi İç Bölüm 17'den "Lord Lao'nun dağlara girmek için muskası"

Baopuzi, 4. yüzyıl Çin felsefesi ve mistisizmi ile ilgili bir metindir.[1]

Baopuzi, Ge Hong adlı Çinli bir düşünür ve alkimist tarafından yazılmıştır ve Çin literatüründe önemli bir yere sahiptir.

İçeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Baopuzi, çeşitli konuları ele alan yedi bölümden oluşur. Bu konular arasında alkimya, astroloji, tıp, büyü, meditasyon, ruhani uyanış ve Taoist felsefesi gibi konular yer alır.

Metin ayrıca, Ge Hong'un kendi yaşam deneyimlerini de içermektedir ve onun Taoist felsefesi, özellikle de içsel arayış ve kişisel gelişim konularındaki düşünceleri üzerinde yoğunlaşmaktadır.[2]

Baopuzi, Taoist felsefesine ve pratiklerine bir giriş olarak kabul edilir ve Çin'in geleneksel felsefi düşüncesinin ve kültürel mirasının bir parçasıdır.

Ayrıca, Doğu Asya'da Taoist felsefesi ve uygulamaları üzerine yapılan çalışmalar için önemli bir kaynaktır.[3]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Baopuzi" (抱朴子), orijinal Çince metin.
  2. ^ "Baopuzi: Neiye" (抱朴子內篇), bir diğer Baopuzi çevirisidir ve Taoist felsefesi ve uygulamaları hakkında daha ayrıntılı bilgiler içerir.
  3. ^ "The Master Who Embraces Simplicity: A Study of the Philosophy of the Baopuzi" (Basitliği Kucaklayan Usta: Baopuzi Felsefesi Üzerine Bir Çalışma) adlı kitap, İngilizce dilinde Baopuzi üzerine bir akademik çalışmadır ve ünlü Çin felsefecisi Ge Hong'un hayatı, felsefesi ve Baopuzi'deki düşüncelerini ele alır.

Okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hu Fuchen. 1991. Baopuzi neipian yanjiu (Sadeliği Kucaklayan Ustanın İç Bölümleri Üzerine Araştırma). Xinhua chubanshe.
  • Kominami Ichirō Japonca小南一郎, 1978. "Gishin jidai no shinsen shisō: Shinsenden o chushin toshite", Yamada Keiji edisyonu, Chugoku no kagaku to kagakusha, Kyoto daigaku jimbun kagaku kenkyujo, syf. 573–626. (Japonca)
  • Lin Lixue. 1980. Baopuzi nei wai pian sixiang xi lun (Sadeliği Kucaklayan Ustanın İç ve Dış Bölümlerine İlişkin Düşüncenin Bir Analizi). Xuesheng.
  • Poo, Mu-chou. 2005. "Mutluluğun Tadı: Baopuzi'deki İksirleri Bağlamsallaştırma", Roel Sterckx edisyonu, Of Tripod and Palate: Food, Politics and Religion in Traditional China, Palgrave, 123–139.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]