Kohobasyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Museo Galileo, Floransa'da kohobasyon için kavisli dökme borulu şişe

Modern öncesi kimya ve simyada kohobasyon, aynı maddenin sıvı ile tekrar tekrar damıtılmasıydı; o sıvı kabın tabanında kalan maddenin üzerine tekrar tekrar dökülüyor.[1] Kohobasyon bir tür sirkülasyondur, ondan tek farkı sıvı maddenin ortak damıtmada olduğu gibi kohobasyonda çekilmesi ve tekrardan geri atılmasıdır; oysa dolaşımda, hiç dışarı çekilmeden aynı kapta yükselir ve alçalır.[2][3]

Yararlı bir işlem olmamasından dolayı kohobasyonun modern kimyada buna karşılık gelen bir süreci yer almamaktadır. Aslında, aynı damıtmayı birkaç defa gerçekleştirmeye eşdeğerdir ve damıtığın saflığını artırmaz veya aynı süre boyunca yüksek sıcaklıkta tutularak yapılacak olandan daha fazla olan tortuyu değiştirmez. Dean-Stark tuzağı, bir miktar damıtığın reaksiyon şişesine geri döndürülmesini içerir: bir çözelti damıtılır ve yoğunlaştırılmış sıvı, suyun dibe çöktüğü ve boşaltıldığı bir tüpte toplanırken, organik bir çözücü kaynayan çözeltiye geri döner. Bununla birlikte, manuel bir işlem değildir, çözücünün çoğu reaksiyon şişesini terk etmez ve aparat yararlı bir amaca ulaşır (reaksiyon karışımından suyu uzaklaştırmak). Öte yandan sirkülasyon, damıtma buharlarının yoğuşturulması ve doğrudan reaksiyon karışımına geri döndürülmesiyle bir çözeltinin kaynama noktasında tutulduğu geri akış ile yaklaşık olarak aynıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cohobate"; "Cohobation". Oxford English Dictionary. Oxford University Press. 2nd ed. 1989.
  2. ^ Public Domain Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chambers, Ephraim, (Ed.) (1728). "Cohobation". Cyclopædia, or an Universal Dictionary of Arts and Sciences (İngilizce) (Birinci bas.). James and John Knapton, et al. 
  3. ^ Şablon:WD1913