Arthur Dee

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arthur Dee
Doğum13 Temmuz 1579(1579-07-13)
Richmond upon Thames, İngiltere
Ölüm1 Eylül 1651 (72 yaşında)
Norwich, İngiltere
Defin yeriAziz George Kilisesi, Tombland, Norwich
Milliyetİngiliz
Vatandaşlıkİngiltere
EğitimWestminster School
MeslekHekim, yazar, simyacı
Ebeveyn(ler)John Dee (baba), Jane Dee (anne)

Arthur Dee (13 Temmuz 1579 - Eylül veya Ekim 1651) bir doktor ve simyacıydı.

Gençlik yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dee, John Dee ve üçüncü eşi Jane'den en büyük oğluydu. 13 Temmuz 1579'da Mortlake'de doğdu. Çocukken babasına çeşitli gezilerinde eşlik etti. İngiltere'ye döndükten sonra, 3 Mayıs 1592'de Edward Grant ve Westminster Okuluna yerleştirildi.

Felsefe taşı[değiştir | kaynağı değiştir]

2018 yılında, Georgia Eyalet Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Megan Piorko, Dee'nin simya defterlerinden birinde, baz metalleri altın veya gümüşe dönüştürebilen ve ölümsüzlük kazandırabilen efsanevi bir yaşam iksiri olan felsefe taşı için bir tarif içerdiğini iddia eden kodlanmış bir metin keşfetti. Piorko ve dijital beşeri bilimler uzmanı Sarah Lang, tam metni Eylül 2021'de yayınladı.

Ölüm ve sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedi oğlu ve altı kızı olan Arthur Dee, Eylül veya Ekim 1651'de öldü ve St George Kilisesi'ne gömüldü. El yazmalarının ve kitaplarının çoğu Sir Thomas Browne'a miras kaldı.[1]

20. yüzyılın başlarında Rasputin, Arthur Dee'nin babasının yazılarının bir dizi Rusça çevirisini çaldı. Bunlar daha sonra Romanov ailesi tarafından geri alındı ve Moskova'daki İmparatorluk Kütüphanesine geri götürüldü.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Charlotte Fell-Smith, John Dee, Constable & Company, London (1909).
  2. ^ Arthur Dee Fasciculus Chemicus translated by Elias Ashmole, edited Lyndy Abraham, Routledge, New York and London 1997.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]